Gyorshajtás


Kisnyiha # 2009.06.04. 07:50

Ja, és még egy apró gondolat!

Akik igazán jól ismerik a törvényeket és szabályokat, azok pontosan tisztában vannak a "kiskapukkal" és úgy szegik meg őket, hogy már előre tudják, a felelősségrevonás elmarad! Nem általánosítani szeretnék természetesen, de biztos vagyok benne, hogy sok ilyen eset is előfordul!

Kisnyiha # 2009.06.04. 07:40

Üdvözlet!

Jogos a megállállípátás, miszerint ha valaki nem tartja be a szabályokat, viselje a következményeket! Egyetlen dolog zavar csupán, hogy képtelenség mindíg minden szabályt betartani. Az elmúlt 1 hónapban kaptam kerékbilincset olyan helyen ahol nem volt engerdélyezve a járdán való parkolás (tiltva sem volt), viszont nem az egész utcát szórták végig, csak azt a pár autót ami leghátul állt (talán elfogyott a kerékbilincs?). Majd elszállították az autót Szeged belvárosából, mert olyan helyen parkoltam ahol csak önkormányzati kocsik állhattak volna. A táblát 10 perc keresgélés után találtam meg, de ugye akkor már késő volt. Csak az nem parkol le ott, aki ott lakik és ismeri a környéket. Fabia Proktikkal voltam, mely a forgalmi szerint tehergépkocsi, így nem 13000-ért adták vissza, hanem 38000-ért. Elszállítás szempontjából nem tökmindegy, hogy ülés van hátul, vagy raktér??

Én is vezetek már 10 éve és még soha semmiért nem büntettek meg (na jó, talán lejűrt parkolójegyért)! Nem olyan vezető vagyok aki a Hungárián mondjuk éjszaka 200-al hajt végig. Nem vagyok egy notóruis gyorshajtó... A szabályokat viszont soha nem lehet 100%-osan betartani, valamiért mindíg meg tudnak büntetni, és ezt mostanában egyre gyakrabban meg is teszik!

Ez az egyetlen dolog zavar. És nem kibújni szeretnék a felelősség alól, csak elfogyott a fizetésem a büntetésekre mostanában. És ahogy hallom a környezetemben ezzel nem egyedül vagyok!

És én sem hiszem el, hogy még soha sehol nem hajtott gyorsan, vagy szegett meg bármilyen szabályt. Viszont a 4. ilyen után már kicsit dühítő, ha minden egyes szabálysértés miatt megbüntetnék!

Royal # 2009.06.03. 21:22

"Mi mindig a másik végéről fogjuk meg a problémát.”"

Itt van a kutya elásva. Én pl; nem a kresz szabályok változtatásával, sebesség csökkentésével szorítanám sarokba az autósokat, hanem eleve ki se engednék olyan sofőröket a forgalomba, akik alkalmatlanok arra hogy biztonságosan autót vezessenek. Pilóta sem lehet akárkiből, tudomásul kellene venni, hogy járművezetés nem játék, nem szórakozás, nem időtöltés, hanem veszélyes üzem, alapkompetenciának kéne lennie, hogy ne kaphasson minden hülyegyerek, nagymellű széparcú rozika, 90 éves bácsika, () és sok egyéb más alkalmatlan személy jogosítványt.

Az úton közlekedve döbbenettel tölt el az a nagymérvű figyelmetlenség, amikor látszik egy autóvezetőn, hogy se szellemileg se fizikailag nincs ott az úton, nem figyel, mással foglalkozik. Az anyuka menet közben eteti a gyerekét a hátsóülésen, a maca rúzsozza magát, a hülyegyerek érettségire kapott 250 lóerős autójának nyomja padlóig, aztán fizikaóra helyett az első fán szétkenődve tanulja meg Newton törvényét, az izomagy meg telefonálva sodródik át két sávval, észre se veszi, hogy letolt két kocsit. És mivel indokolják a baleseteket mindig? A Gyorshajtás.

NEM, NEM GYORSHAJTÁS. ALKALMATLANSÁG, Figyelmetlenség! Magyarországon mamár gyakorlatilag bárki kaphat jogosítványt, mostmár nem is kell hónapokat éveket járni, (nekem jópár kategóriára anno majd egy éves iskola volt) 2-3 hetes gyorstalpaló alatt megvan. Az oktatás kafa, nem az a cél hogy a leendő sofőrök megüssenek egy szintet, hanem a lécet tesszük olyan alacsonyra, hogy a leghülyébb is lazán átlépje. Meg is látszik a közlekedési morálon, és a vezetői képességeken. Pedig lehet emelt sebességgel -akár lakott területen is- biztonságosan vezetni, csak képesség és odafigyelés kérdése.

Tavaly volt a tévében -reklámot csináltak az objektív felelősségnek- hogy egy osztrák kisváros teljes területén egységesen 30km/h-ra korlátozták a sebességet. A város vezetője büszkén nyilatkozta, hogy radikálisan csökkent a halálos balesetek száma(ezek szerint nem szűntek meg teljesen) és hogy ez milyen nagyszerű. Erre én azt kérdezném tőle: mi a cél? A 21 századi gyors gépiesített közlekedés, vagy az hogy térjünk vissza a lovaskocsihoz, meg a rollerhez!? Merthogy 30km/h-tól ez márcsak egy köpésre van.

monalisa1 # 2009.06.03. 20:41

"Bólogat"

Feri29 # 2009.06.03. 20:34

"már 25 éve vezetek. Igaz, hogy még nem is mentem gyorsabban soha a megengedettnél…"

Ez az, amit én nem tudok elhinni.

Azt nem mondom, hogy notórius gyorshajtó vagy, de azt szerintem senki sem fogja neked elhinni, hogy még sosem mentél városon belül mondjuk 55-tel, vagy nem szaladtál bele egy vasúti átjáróba egy nagyon durva 35-tel.

monalisa1 # 2009.06.03. 20:21

buday78

Május 1-től történt esetnél nincs mód a mérséklésre, a részletfizetésre azonban igen - van hogy egy bizonyos büntetési összeghatárt elérve maguk ajánlják azt fel.

monalisa1 # 2009.06.03. 20:19

Mindkettőtöknek:

Szerintem alapvetően ott a probléma, hogy az emberek legtöbbje SIET valahová, ezzel szemben az útviszonyok olyanok amilyenek... (Könnyebb kitenni egy sebességkorlátozó táblát mint x millió forintért rendbehozni egy adott útszakaszt.)

A gyalogos külön állatfajta - tisztelet a kivételnek.

A rendőr meg mér és/vagy büntet, mert ki van neki adva az ukász az államkincstári pénzbevétel gyarapítására - csak ezt így nyíltan nem vallják be.

Valamit sok mai autóval nem is lehet lassan menni (...), és nem a sietés" okán, hanem mert korszerűek, biztonságosak., egy bizony km/óra sebességgel történő haladás természetes valami. (A szándékos öngyilkosjelöltekről itt nem teszek szót.)

X helyen hetekkel ezelőtt javítottak egy gödröt, előzőekben 30-as táblát helyeztek ki., a kátyuzás megtörtént, a tábla hetek óta mindmáig kint van... A rendőr meg mér, miközben rég nem aktuális már a tiltás oka.

buday78 # 2009.06.03. 19:41

Kedves Csontos György,

Megértem,hogy így gondolkodik.Egy humánus,normális gondolkodású ember így is kell hogy gondolkozzon.
Viszont én sem értek sok mindent.
Pl. Hányan haltak meg a rossz útviszonyok miatt,hány olyan kilométer korlátozás van az országunkban ami a rossz útszakasz,vagy a kedves rendőröknek van fenntartva beszedési jogcímen....
Sokat vezetett életében azt írja. Próbált már 1 nap alatt mondjuk Zalaegerszeg - Mátészalka útvonalat?
Próbált ekkora távolságot mondjuk Olaszországban?
A gyorshajtás miért csak nálunk okoz ennyi halálos áldozatot?
Gyalogos gázolás? Éppen ma 3-4 gyalogos lépett le előttem piros lámpa mellett.
Nem kibújni akarok,élni egy élhetetlen jogállamban...

A magyar embert mindig regulázták a történelemben.A jogkövető magatartáshoz jogkövető hatóság,normális utak is szükségesek.Mi mindig a másik végéről fogjuk meg a problémát. Én nem gázoltam el senkit,nem ittam és nem vagyok notorikus gyorshajtó.A jogalkotó mégis egy kalap alá vonja ezeket. Ebben kötött bele mellesleg az AB, hiszen az ártatlanság vélelme is sérül az objektív felelőséggel...

Üdv
István (én nem vagyok ilyen bátor)

csonti1 # 2009.06.03. 19:18

Nehéz ügy ez. Látom sokakat foglalkoztat.
Én csak olvasgatok itt, és csupa számomra ismeretlen és érthetetlen problémát találok.
Tudom, hogy nem JogiFórumos kérdés merül fel bennem, de mi a fene van itt? Miért nem lehet a 40-es táblánál 40 alatt közlekedni? Miért kell itt mindenkinek kiskapukat keresgélni? Mi itt a probléma egyáltalán? Engem még soha nem büntettek meg gyorshajtásétr, pedig már 25 éve vezetek. Igaz, hogy még nem is mentem gyorsabban soha a megengedettnél...
Meddő szócséplés az egész, ha nem lőjük le a szomszédunkat, mert nem szabad, miért gondoljátok azt, hogy a jogszabályban meghatározott sebességet túl szabad lépni?
Aki a megengedettnél gyorsabban hajt, vagy ellopja a csokit a boltban, vagy kisfiúkkal fajtalankodik, viselje a következményeit. Én a hivatásom miatt rengeteg balesetet látok, sok ártatlanul meghalt, megnyomorodott embert.
Ha a rendőrők a forgalommal szemben állva mérnek, azon mindenki felháborodik, meg dobálja a sarat és kikel magából. De ez nem zavar mást, csak a gyorshajtókat igazán. Nekik azonban nincs joguk felháborodni.
Most aztán jól kibeszéltam magam.
További jó tanakodást azon, hogy hogyan kerüljük el jogsértésünk jogos következményeit.
Üdv: Csontos György

buday78 # 2009.06.03. 19:11

Lisa - Nagyon szépen köszönöm a válaszodat,sokat segített. A kérdéses útvonalon a 60as tábla később van,mint ahol én haladtam.Magam sem értem,de ezt többször is ellenőriztük. A felvétel valóban messze van tőlem. Ha mi ketten azt állítjuk hogy azon a szakaszon nem volt tábla,akkor mi a helyzet?

Ami ennél lényegesebb kérdés,hogy úgy tudom az új rendszerben már nem lehet részletfizetést kérni,viszont ez még áprilisban történt. Felebezés útján elvileg mérséklést és részletfizetést ugye lehet még kérni az áprilisi bírságomra?

Köszi
István

monalisa1 # 2009.06.03. 19:07

Kisnyiha

Ellenőrizd, hogy a hatósági irat dátuma mikori., ne feladási dátumot hanem magát az iratot. Ha f.év május 20-án túl készült az, akkor elévülésre hívatkozva élj kifogással ellene - aztán meglátod mit válaszolnak.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.06.03. 19:00

Az alábbi válaszolás buday78-nak szólt.

monalisa1 # 2009.06.03. 18:58

Szerintem az új rendelkezésnek nincs visszamenőleges hatálya, vagyis "nincs szerencséd" csak 45e Ft-tal megúszni a sietést.

A rendőrök nem szoktak rossz (...) helyen mérni, azaz a korlátozó tábla hatálya az adott útszakaszra vonatkozhatott - 500 m ide vagy oda.

Menj vissza és nézd meg, hogy a táblától a mérés helyéig nincs-e útbetorkolás stb. ami esetleg feloldotta volna a tilalmat.

Ami a kérdéses felvételt illeti, tudni kell, hogy egy ideje már nem a lakhely szerinti rendőrkapitányság őrzi az ilyesmi filmanyagot hanem regionálisan van ez, tehát ha kéred az anyag megmutatását lehet hogy 100-150 km-re kell elmenned azt megtekinteni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

buday78 # 2009.06.03. 12:41

Kedves Mindenki!

Nem igazán vagyok jogtudor.A következőben kérném véleményeteket.
2009.04.03-án gyorshajtottam "szerintük" 60as táblánál 97 km/h val.
A kérdésem 2 dologra irányulna.Az egyik egy triviális;

  • Elméletileg 60.000 Ft bírságot szabtak ki. Az új számítás szerint ez 45.000 Ft lenne. A bírság kiszabásánál ezekszerint még a május 1. előtti díjszabást alkalmazhatták?
  • Az esetnél amikor tudatosult bennem,hogy nagyon kameráznak, megnéztem és az adott útszakaszon nincs korlátozó tábla. 90 km/h a megengedett.

Ilyen esetben hogyan bizonyítsam az igazamat,illetve ők mivel bizonyítják hogy pontosan melyik km szelvénynél történt,a videófelvétel gondolom erre nem alkalmas.
Az általuk kigondolt korlátozó tábla az esettől kb 500 méterrel messzebb esik. Ilyenkor aztán gondolom mehetek a sóhivatalba...

Kisnyiha # 2009.06.03. 10:43

Üdvözletem!

Tegnap, azaz 2009.06.02-án kaptam egy levelet a rendőrfőkapitányságtól, hogy 2008.11.19-én gyorshajtást követtem el a Munkásotthon utcában (30 helyett 60-nal mentem) és fizessek be 90 000ft-ot.

Mivel az eset több mint fél évvel ezelőtt történt, szeretném megkérdezni, hogy nem 6 hónap-e a szabálysértések elévülési ideje? Valahol úgy láttam, hogy ilyen esetekben már nem lehet büntetni fél év után!

Üdvözlettel:
Tamás

Kisnyiha # 2009.06.03. 10:38

Üdvözletem!

Tegnap kaptam egy levelet a rendőrfőkapitányságtól, miszerint 2008.11.19-én 30km/h helyett 60km/h-val mentem a Munkásotthon utcában újpesten! Ezért fizessek 90 000 ft-ot. A szabálysértés több mint 6 hónappal ezelőtt történt, és ahogy láttam az ilyeneknél 6 hónap az elévülési idő! 5000 ft-ért tudnék fellebbezni, kérdésem, hogy lehetne-e erre hivatkozni?

Köszönettel:
Tamás

monalisa1 # 2009.06.01. 22:22

Nem annyira figyelmesen olvastam a hivatkozott cikket - lévén a tartalma engem nem érint... De az, hogy akár már most aláíráskész a megállapodás vagy csak 1-2 hónap múltával, vélhetően ez nem befolyásolja a már behajtandó eseteket.

Végül is neked kell tudni, hogy mi okból egy esetleges szlovák kirándulás/utazás, és ez megér-e bizonyos kockázat vállalást esetleges nemfizetés esetén.

Itthon sem állít le a rendőr nap mint nap "rutinból" - jól is néznénk ki, tehát ha nem követsz el újabb gyorshajtást stb. akkor vélem a magyar rendszám okán (...) nemigen zargatnak majd.

Tessék a szabályokat betartva közlekedni - és itthon is -, és akkor nem kerülsz a hatóság látókörébe.

A nagy összegű bírság vélem nagymértékű sebességtúllépés következménye volt - hát a jobb lábadat fogd vissza!...

bekic # 2009.06.01. 21:20

Ezek szerint még nem született meg a megállapodás? Mármint arról, hogy átadják egymásnak az ügyeket és a magyar hatóságok is behajthatják a külföldi büntetést. Ezt lenne jó tudni, mert ha még nem hajthatják be és nem adják át a magyaroknak, akkor inkább nem megyek 5 évig hozzájuk, hisz nem kis pénzről van szó.

monalisa1 # 2009.06.01. 21:06

Barátom is "elfelejtette" a gyorshajtásért Szlovákiában kirótt szabálysértési csekket befizetni, aztán amikor egyszer legközelebb ismét arra járt és egy rutinellenőrzésen "kibukott" a turpisság, stoppon mehetett be a legelső városka/falvacska postahivatalába a bünti csekket lerendezni. Aztán majd vissza a helyszínre, addig a rendőrök "vigyázták" az autóját. (A rendőrök max 1 óra türelmi időt adtak neki- különben mennek a dolgukra., a csekkbemutatás és az autó felszabadítása már problémásabb lett volna.)

Egyébként épp a napokban olvastam, hogy Mo. és több EU tagállam illetékes közlekedési hatóságai kölcsönös megállapodás aláírása előtt vannak: egymásnak "segítenek" behajtani a büntetést.

Vagyis a szlovák, az osztrák, a német stb. területen elkövetett gyorshajtás és/vagy tilosban parkolás stb. okán kirótt büntetést a csekken szereplő rendszám alapján a hazai hatóság hajtja majd be az illetőn.

Szóval egy kiskapu bezárult!...

bekic # 2009.06.01. 20:19

Kedves monalisa1, és mindenki!
én is kaptam 1 büntetőcsekket Szlovákiában és úgy hallottam, hogy már van valami egyezmény, ami alapján be tudják hajtani rajtunk a büntetést. Ha tud erről valaki valami konkrétumot, légyszi segítsen!
Köszi, Bekic

kovk # 2009.05.05. 05:51

Kedves mata1011!
Én ezzel a kalkulátorral szoktam számolni a lehetséges bírságot:

http://vadaim.dyn.elte.hu/…lkulator.php

monalisa1 # 2009.04.28. 21:03

Adódóan járj arra és személyesen átgyalagolva meggyőződhetsz: van-e fotóaparát?! Ha netán van, az még mindig nem jelent semmit: nem biztos hogy működőképes..., nem biztos hogy pont "élesre" volt állítva stb.

Egy határozat 1-2 hónap mire megjön, legtovább 6 hónapig van rá idejük megküldeni. Ha egyáltalán...

Persze nem árt hogy apukád egészségi állapotáról- valamint a konkrét napi autózás okáról beszerzel egy orvosi igazolást.

Éppen május 1-én módosul az egyes közlekedési szabálysértések miatt kiróható közigazgatási bírságok egynémely díjtétele, igaz, a rendelet elsősorban a gyorhajtókkal foglalkozik.

Édesapádnak jobbulást (!), de neked sem tesz jót a folyamatos izgulás...

"Lisa"
laikus hozzászóló

vici # 2009.04.28. 20:41

Sajnos meggondolatlanul ráhajtottam a nagybátonyi vasúti átjáróra, mielőtt a sorompó teljesen felnyitódott volna, (tudom ez nem mentség, de szívbeteg édesapámat hoztam az orvostól és a meleg autóban rosszul lett ettől én is bepánikoltam és mielőbb hűvösre akartam vele érni)az interneten olvastam, hogy ez 300 ezret ér. Az lenne a kérdésem, hogy kell-e izgulnom, van-e fényképező felszerelve, mert rendőrt nem láttam.
Köszi!

monalisa1 # 2009.04.28. 20:08

TTZ2009

A szlovák rendőr valószínűleg "a" magyar rendszám okán...

Megteheted, hogy az összeget nem fizeted be, de ha 5 éven belül bármikor is Szlovákiában jár az autó (...) és egy rutinellenőrzésen kibukik a nemfizetés, nos a kocsival senki nem megy addig sehová míg a legközelebbi postát meg nem látogatta...

monalisa1 # 2009.04.28. 20:04

Pirka13

Természetesen volt mentő, de miután elláttak, végül is elégséges volt hogy hazasegített a rendőr.

Amúgy köszi.