Gyorshajtás


habfarago # 2009.02.23. 08:40

Hello,

Na, megérkezett a gyorshajtási ügyemben a másodfokú végzés. Összefoglalom:

2008.07.28 -
Bemértek 84-el egy úton ahol egyik irányban volt 60-as tábla másik irányban nem volt. (nekem nem volt, 90-et mehettem ott). Láttam őket, ezért ellenőriztem a visszaúton, 100% hogy nem volt kint. (korábban igen, de akkor nem)

2008.09.07 - Kijött a bírság, 40 ezer. Nyomban fellebbeztem, ami ötezer forintomba került. Egyúttal levideóztam az útvonalat, tábla még akkor sem volt.

2008.09.21 - Ismét kitették a hiányzó táblát !

2009.02.23 - Kijött a másodfok, helybenhagyták a bírságot. Alapozták ezt a mérési jegyzőkönyvre (írásos, odaírták hogy így van és kész), továbbá megkérdezték telefonon a körzeti kapitányságot hogy kint van-e a tábla, ők persze mondták hogy kint van. (tehát tudjuk hogy szartak rá, mondták hogy persze kint van és el volt intézve)
Gyakorlatilag ez egy állami szabadrablás, ott mérnek és azt mondanak amit akarnak.

Ennyit a magyar jogról és igazságról 2009-ben. .. :-((((

Mit tehetek, pereljek, vagy mit? Áh, befizetem a pénzt ... :-( a jövőben viszont tudom hogy kell viszonyulni a magyar rendőrséghez.

Mindenki olyan tanulságot von le a sztoriból amilyet akar...

Grád András # 2009.02.22. 20:24

Kedves Jockey!

Elvben utána nyúlhatnak a szlovákok, mivel ők is uniós tagok, bár 33 euró miatt aligha fognak hatalmas erőket mozgósítani. Másfelől ugyanezért befizetni a büntetést se nagy kaland, én lehet hogy ezt tenném, nem ismerem a szlovák jogot, pl. nehogy valamiféle priuszom legyen odaát, aztán legközelebb előállítsanak vagy valami hasonló. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.22. 20:15

A problémádra a pontos választ nem tudom, de azt igen, ha legközelebb Szlovákiában jársz és akár csak egy rutinellenőrzésen leint a rendőr, a kocsi rendszámát lekérdezve a központi sz.gépükről, kibukhat a nemfizetés ténye - a bűntetés többszörös is lehet, sőt akár a rendszámot le is veheti míg az újabb csekk be nincs fízetve.

Tudnám javasolni, hogy alkalmasint tegyél egy újabb utat Szlovákiába és a legelső rendőrőrsön - ahol feltéve valaki még tud magyarul - tisztázni a dolgot: a hibás csekket jóra kicserélni és az összeget haladéktalanul befizetni.

Esetleg valaki még hozzászól érdemben a kérdésedhez.

Monalisa
laikus hozzászóló

jockey # 2009.02.22. 19:32

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni abban az ügyben,hogy külföl-

dön történt gyorshajtásnál mi a helyzet. Szlovákiában

mentem 50 helyett 63 km/h-val. A rendőr megállított és

a büntetés 33 euró volt,de nem engedték helyszínen kifi-

zetni,csak csekken. A csekken rosszul írt a zsaru egy

pár adatot. ( a szem. ig. számot és a rendszámot jól

írta, a címet és a tulajt elírta, cégnév helyett saját

nevemet írta). A csekket nem tudtam elolvasni és az

ottani posta már zárva volt.

Kérdésem az lenne,hogy így behajtható-e a bírság,vagy

ne foglalkozzak vele,mivel rossz címre megy. Bár frsz

alapján megtalálják a rendes címet és a cégemet.

a válaszokat előre is köszönöm: Jockey

balashka_20 # 2009.02.13. 16:42

Hali!
Ma kaptam egy kedves levelet, hogy 50 helyett 67 km/h-van téptem. Ennek a traffik-paxnak 3 km/h a hibahatára, amiből következik, hogy 67-3=64 km/h. Ilyenkor kaphatok pénzbüntit?

vkori # 2009.02.13. 13:09

Segítséget szeretnék kérni!
Lakott területen a barátnőm az én autómmal 50km/h helyett 62km/h-val ment.Kaptam egy levelet a közlekedésrendészettől, szabályszegés miatt, adategyeztetés céljából.
A kérdésem a következő lenne: milyen büntetésre számíthat (pénz,pont), illetve nem 65-től (30%) büntetnek? Előre is köszi!

motoros76 # 2009.02.05. 09:20

Az utolsó (és a többi) értelmetlen mondatomért elnézést!

motoros76 # 2009.02.05. 09:18

GYORSHAJTÁS

Fellebbezés elutasítva!

2008. dec. 16-os hozzászólásomban közölt gyorshajtási ügyben beadott fellebbezésemre megjött a várva várt válasz.

A határozat letölthető innét:
http://data.hu/…kep.zip.html

Csak néhány megjegyzés... A jogorvoslati kérelmemben felhozott érveimet gyakorlatilag elfogadták, DE mint az ügy érdemében nem jelentőseket elutasították a fellebbezést. A műtét sikerült, csak a beteg az halt meg.

Az ügyintézés sebességéről: november elején beadott fellebbezésre december közepén hoz határozatot az ORFK Szombathelyen, amit február elején már át is vehettem.

Megkérném a fórumozókat, mondják el véleményüket, ugyanis mérlegelem, hogy az ügyben felülvizsgálati kérelmet nyújtok be a megyei bíróságon. (Ennek 16500 Ft az illetéke. És hát nem vagyunk eleresztve nagyon.) A végrehajtás felfüggesztését is kérni fogom, amíg az Alkotmánybíróság nem bírálja el az objektív felelősségről szóló beadványt.

Ha nyerünk? A bírság felét jótékony célra fizetem, a maradékot pedig családom megsegítésére fordítom.

Hogy hány ezer ügyre lenne hatással egy kedvező ítélet?

De ne ennyire szaladjunk előre...

További részletek:
http://otosszamu.blog.hu/

pataba # 2009.01.21. 17:06

Sürgős segítséget szerennék kérni akinek esetleg hasonló esetben volt részze mint az enyém.
Röviden, tömören a történetem.
2008.09.30.-án sürgősen édesapámat kellett orvoshoz vinnem mivel szívbeteg és asztmás.
íNagyon rosszul volt a csornai kórházba kellett érni.
Mint tudvalévő a csornai körforgalomnál a város bedugulva gyorsan ,hogy kikerüljem az eldugult várost kihajtottam egy mellékútra kamion majd letol ,eldugva egy 30-as tábla rend őrei ott állnak akkor kezdig a trafipaxozást,elsőként nekem sikerült 62-elbelefutnom.
Apát bevittem a kórházba visszamentem amikor közölték ,hohy 90000 ft-ba fog kerülni.
Igazuk lett tegnap jött meg a csekkmajd 4 hónap után.
Akkor ott megkérdeztem érdemes-e fellebbezni de zt mondták ,hogy ha meghal valaki akkor sem indok.
Orvosi papírom van róla.
Szerintetek ,most mit csináljak.?
Azt sem tudom ,hogy kell egy fellebezést írnom és annak még mik a plusz költségei?
lehet ,hogy még többe kerül ha fellebbezek mert gondolom van valami illeték költsége.
Hát teljesen padlót fogtam még sosem volt ilyen ügyem.
Azonnal kell fizetnem vagy mi a teendőm.
Aki már járt hasonló cipőben írjon .
nagyon köszönöm

Victim # 2009.01.20. 23:07

Azért remélem, hogy az alkotmányosság kérdése annál összetettebb, mint hogy van-e benne "lóvé" vagy nincs! Én nem hasonlítanám össze a Centrumos dologgal, mert akinek van egy kis jogérzéke, annak evidens volt, hogy az AB mellettük fog dönteni. Én is utálom a parkolási cégeket, és örülnék ha megszívnák, de abban igazuk van, hogy gázos, hogy elindítanak egy vállalkozást egy bizonyos jogszabályi környezetben, és amikor már rengeteg a kintlévőségük, akkor a jogalkalmazó UTÓLAG bevezeti az egyéves elévülés intézményét, ráadásul visszamenőleges hatállyal! Szóvel, ez egy kicsit tényleg durva volt egy jogállamban, UGYANÚGY mint az "Objektív Felelősség Elve", szerintem. Hogy mennyi bevétele van belőle az államnak, az irreleváns, én nem aggódom emiatt, az alkotmánybírák nem a Belügytől kapják a fizetésüket. Ha már ilyen szubjektumokat veszünk, akkor legalább ilyen súllyal eshet latba, hogy magánemberként az alkotmánybírákat is frusztrálhatja 1-1 "véletlenül kint felejtett" 30-as tábla miatti igazságtalan pénzbüntetés, vagy az, hogy adott esetben fel kell adnia a saját gyermekét a rendőrségen, vagy ártatlanul neki kell befizetnie helyette a bírságot. Kolláth György alkotmányjogásznak van igaza: ő azt mondta, hogy súlyosan alkotmánysértő ez a "lényeg, hogy valaki fizessen a családból" mentalitás. Jogi szempontból szerinte az az egyetlen legális lehetőség hogy a T. Rendőrség minden egyes alkalommal kapja el a bűnöst, állítsák meg a helyszínen, és akkor nincs mellébeszélés. Az, hogy ezt hogyan oldják meg, egyéni szociális probléma. Ha valalit nem tudtak rajtakapni, akkor ezt a menetet ő nyerte, ez egy ilyen játék... Remélem Kolláth György jogértelmezését fogadja majd el az Alkotmánybíróság, csak jó lenne tudni, hogy mikor foglalkoznak ezzel a kérdéssel...

Royal # 2009.01.20. 22:42

Szerintem amiből lóvé van, azt nemigen kaszálják el. Lásd szomszédos parkolós topik.

Victim # 2009.01.20. 13:06

Üdv mindenkinek! Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valakinek infója arról, hogy mikor tárgyalja az Alkotmánybíróság az "Objektív Felelősség"-ről szóló jogszabályt? Ha jól tudom, akkor az Autóklub, és több magánszemély is az Alkotmánybírósághoz fordult ebben az ügyben, és nekem is több jogi végzettségű ismerősöm mondta egymástól függetlenül, hogy szinte biztos, hogy az AB el fogja majd kaszálni ezt a rendelkezést! Ugye egyrészt vastagon Alkotmánysértő, másrészt aránytalan is. Elég csak arra gondolni, hogy ha mondjuk az öcsém egy sorozatgyilkos, akkor nem vagyok köteles rá nézve terhelő tanúvallomást tenni, viszont ha az ötvenes táblánál 70-el ment, akkor igen, vagy engem, mint az autó tulajdonosát büntetnek meg, ártatlanul! :-((

motoros76 # 2009.01.19. 19:30

Persze, ez így is van. De... a felvetése kaján vigyort csalt az arcomra :Đ

monalisa1 # 2009.01.19. 15:06

Ha valaki elmulaszt egy határidőt abból neki származik baja. Ha egy hatóság késik meg az időponttal - akkor is neki van igaza... (Belső ügy, indoklás szinte soha.) Tehát nem az ők esetleges késedelmével kell foglalkozni hanem hogy "mi" ne kerüljünk késedelembe - a jogvesztély minket súlyt.

Nemrég az egyik topocban jogász ezt szépen el is magyarázta.

Monalisa
laikus hozzászóló

motoros76 # 2009.01.19. 14:35

Még egy + érv a gyorshajtás és egyéb közigazgatási határozatok "visszadátumozásához".

Mivel úgy tűnik, hogy elfogadott gyakorlat az illetékes kapitányságok részéről, hogy a közigazgatási határozatokat meghozatalukat követően több mint egy hónappal adják postára, egy ismerősöm az alábbi lehetőséget vetette fel fellebbezésében:

"Kérdésként az is felmerül, hogy ha én a fellebbezésemet két hét múlva január 2-i dátummal postára adom, vajon a hatóság azt határidőben előterjesztettnek fogja tekinteni, vagy érdemi vizsgálat nélkül elutasítja elkésettségre hivatkozva?"

motoros76 # 2009.01.19. 08:04

Minden kedves Gyorshajtónak figyelmébe ajánlom az alábbi oldalt, ahol a témában fellelhető anyagokat és saját tapasztalataimat gyűjtögetem.

A bővítésben számítok a segítségetekre!

http://otosszamu.blog.hu/…as_mennyi_60

totta # 2009.01.18. 19:26

Sziasztok!

Engem is megleptek visszadátumozott gyorshajtási csekkekkel. Első január 8-án, második 16-án jött. Eset pedig okt. 13, 14-én M1 Tatánál kinthagyott 60-as korlátozásnál, ahol már több napja nem dolgoztak. Képet nem mellékeltek, de szerintük 94, ill 98 km/h- val mentem.Az tuti, hogy nem a trafinál, maximum lassabban lassítottam 130-ról, és a táblánál még valóban nem 60-nal mentem. Számomra ingencsak extra pénzgyűjtésnek tünik ez a szitu. Már több embertől hallottam, hogy ők is beleszaladtak ebbe a korlátozásba. Tudtok valamilyen kibúvóról, vagy törödjek bele, hogy ők úgy és ott mérnek, ahol akarnak, és úgy dátumoznak vissza, ahogy gondolják. Lényeg az, hogy jó sok pénzt szedjenek be "legálisan"?! Két eset ügyiratszáma között közel 3000 az eltérés, mindez 24 ó alatt! Nem szívesen fizetnék be 2x 60ezret, vagy többet, mert ki tudja hányszor csúsztam bele tudatlanul.

T

monalisa1 # 2009.01.18. 19:23

90-es táblánál a 108-117 km/óra között áll be a 20%-tól 30%-ig gyorshajtás.

monalisa1 # 2009.01.18. 19:19

Országúton, ha tábla nem tiltja, a 90-es maximum sebesség helyett 100-al menni szerntem = 1-10-ig km/óra gyorshajtást eredményez

Ha "malacod" van akkor akár megúszod büntetés nélkül, mert 90 km/óra sebességhatárnál a bűntetés 20%-tól 30%-ig kezdődik ama bizonyos 30 ezer forinttal. Tehát a 91-100 km-es sebesség bár már elköveti a gyorshajtásst, de még nem szokták büntetni.

efi99 # 2009.01.18. 19:06

jaj monalisa1, mit nem lehet ezen érteni?
Lakott területen kívül, ahol nincs semmiféle sebességkorlátozó tábla (tehát 90 max) 100-zal megyek. Ez mennyit ér, ha bemérnek?
Mert mindegyik táblázatnál a büntetési tételek nem közvetlen a megengedett seb.+1-től indulnak, hanem 10-20-30%-kal magasabbról.
Szóval 90-nél 100? 50-nél 58 mennyibe fáj?

monalisa1 # 2009.01.18. 15:30

Szerintem olyan hogy 91-107 olyan nincs, mert ha 50 km-es táblánál gyorshajt 90-el akkor d), míg a 100 km/óránál a 90-el haladás okés.

Talán volná szíves ide írni a maximáló km/óra táblát?!

efi99 # 2009.01.18. 15:19

Ez idáig is teljesen világos volt, a kérdésem a - sebességtől függően - 1-9, 1-19 vagy 1-29%-os sebességtúllépésekre vonatkozott, nem az e fölöttiekre.

monalisa1 # 2009.01.18. 15:06

KRESZ 14. § (1) bekezdés d) pont, és 26. § (1) és(2) bekezdés: 50 km/óra felett 100 km/óra sebességik: a.) 20-30%-ig 30.000 Ft., d) 70% felett 100%-ig d) 90.000 Ft.

Szerintem a 90 km-es haladásnál nem vonatkozik rá a 100 km/óra sebesség felett: a) 10% felett 20%-ig 30.000 Ft.

Monalisa
laikus hozzászóló

efi99 # 2009.01.18. 14:29

Mi a helyzet azokkal a sebességtúllépésekkel, amik a megengedett sebesség és az első büntetési tétel közé esnek?
Pl 51-64 50-nél, vagy 91-107 90-nél.

monalisa1 # 2009.01.18. 13:49

A kérdező a büntetés mértéke (= összege) és az esetleges büntetőpont felül érdeklődött, nem pedig "a" kiskaput" tutakolta.