Autópálya pótdíj minden napra ?


karak90 # 2013.09.04. 05:26

Üdvözlet. Érdeklődnék hogy tegnap azaz 2013 09 03.-án mentem az M1-es autópályán és a 10 napos matricám meg 2013 09 02.-én 23:59-kor lejárt. Körülbelül 100 kilométert mentem mire észrevettem de addig vagy 4 ellenörző kocsin is keresztül mentem. Amikor észrevettem hogy nem érvényes azonnal megálltam a benzinkúton és vettem 10 napos pálya matricát. Kérdésem az lenne hogy ha még aznap megvettem a matricát akkor is pótdíjat kell fizetnem ? A másik kérdésem meg az lenne hogy 4 ellenőrző kocsin keresztül mentem és ha kell pótdijat fizetnem akkor 4-szer is kell vagy csak 1- szer ?

wers # 2012.11.30. 12:21

drága feledékenység lesz ez. Be kell fizetni. Ha lehet határidőre, mert ez az összeg csal nőhet.

krissyke # 2012.11.30. 08:54

Jó lenne, csak nem volt.

gerbera317 # 2012.11.29. 22:53

Mit tegyek, hogy ne kelljen ilyen magas összeget kifizetnem?

Én bemutatnám az autópálya-kezelőnek az éves matricát, vagy a megvásárlását igazoló iratot.

krissyke # 2012.11.29. 12:45

Sziasztok!

3 hónap alatt 23 db pótdíjfizetési értesítőt kaptam. Abban a hiszemben jártam autópályán, hogy van éves matricám. Mit tegyek, hogy ne kelljen ilyen magas összeget kifizetnem.Tanácsokat előre is köszi.

Gabicsek # 2012.05.04. 20:12

Mi egyszer olyat csináltunk, amikor véletlenül fenn maradtunk az M1-en, mert elfelejtettünk kihajtani, hogy ott akkor sms-ben megvettük, pótdíj azóta sem jött. Ez most vagy véletlen, vagy elfogadták.

adriella # 2012.05.04. 14:26

kérdésem az, hogyha elfelejtettem megvenni a felhajtás előtt, de amikor a célhoz értem észrevettem és utólag sms-ben megvettem, akkor is jogos-e a (gondolom, hogy kiszabják) kiszabott büntetés? Vagy fellebezhetek, hiszen aznapra mégiscsak volt aztán érvényes matricám.
köszönöm a választ előre is!

shushu # 2012.04.26. 05:59

Nem sok jóval kecsegtetlek. Én egyszer úgy kértem matricát, hogy majd két nappal később kezdjen ketyegni, de aznaptól kaptam. Az Autópálya Kezelőt az sem hatotta meg, hogy így két napig dupla díj lett fizetve ugyanarra a rendszámra. De az is igaz, hogy ez már nem tegnap volt. Talán azóta kicsit Európaiabbak lettek.

gerbera317 # 2012.04.24. 19:38

Szakács József

Nem bírság, hanem pótdíj.
Ilyen pótdíj-kategória nincs, de tavaly októberben lehet, hogy volt. Jelenleg a D1-es díjkategória havi matricája kerül 4780 forintba, a késedelemmel megfizetett pótdíj ehhez 59500 forint.

A tarifák nem szerintünk vannak, hanem jogszabály szerint. Az autópálya-díj például ez szerint:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Szakács József # 2012.04.24. 10:09

2011.10.06.-án elfelejtettem matricát venni és így hajtottam fel az autópályára, 2012. április hónapban kaptam egy telefon értesítést és ezt követően egy ügyvédi felszólítást 68.750 pótdíj+6.870 kezelési ktg. megfizetésére. Cégünk a két időpont között székhely címet váltott a forgalmiban a régi cím maradt állítólag ezért nem kaptam meg az értesítést a bírságról.Önök szerint a havi matrica árának a 15* pótdíja jogos követelés?

DeakAndrea # 2011.07.22. 14:41

Üdvözlök Mindenkit!
Éreklődni szeretnék, hogy amennyiben 2010.november 1-jén elmulasztottam az autópálya matrica vásárlását és csak a mai nappal, azaz 2011. július 22-én kaptam fizetési felszólítást- mivel ez 60 napon túli szabálysértés-nem követelhetik tőlem a 15300+3000 ft adminisztrációs költség befizetését.
Mi történik pontosan, ha nem fizetem be a csekket?

Előre is köszönök minden segítő választ.
Deák Andrea

madár65 # 2010.07.01. 05:39

Sziasztok! Én is a segítségeteket szeretném kérni. Május közepén Ausztriában voltam és sikerült felhajtanom egy autópályának nevezett gyorsforgalmi útra, persze matrica nélkül. Mi a teendőm várjam a bírságot vagy tegyek úgy mint a külföldiek nálunk. A bírság tétele:30-3000 euróig terjed.Ezt én nem tudom kifizetni akkor inkább leülöm. Köszönöm segítségeteket.

óvatlan paraszt # 2010.05.13. 18:42

Üdv Minden ÁAK Pótdíjasnak!

2010.4.25.-én vasárnap Ausztrián keresztül Budapestre utaztam. Mivel érvényes úthasználat jogosultsággal nem rendelkeztem, a hegyeshalmi átkelőnél található ÁAK bódéban 10 napra szóló matricát vásároltam. Aztán gyött a "levél". Akkor már nekem is feltűnt, hogy az árus a matricát május 1.-ei érvényességgel állította ki, amit én szóban nem kértem. Miért vennék 5 nappal későbbre matricát, amikor aznap utazok? Korábban már többször váltottam matricát ugyanazon a helyen, (leellenőrizhető) és minden alkalommal a vásárlás dátumától kezdve volt érvényes a matrica. Az érvényességi dátumot persze soha nem nézem meg, mert ez nekem magától értetődik hogy ha akkor megyek, akkor nem máskor kell a matrica. Ez alkalommal nem így történt, amiben nem érzem magam vétkesnek, de mivel ott van az aláírásom az ellen szelvényen, (ÁAK ügyfékszolg. tájékoztatása) vitának helye nincs. Valószínűleg ez így is lesz, be kell nyelni a békát, bár még várom a választ. A megvásárolt matrica tanúsíthatja hogy a díjfizetést nem állt szándékomban elkerülni, (hiszen ott díszeleg a vásárlás dátuma) de mivel Mo-on a méltányosság fogalma nem létezik, sok jóra nem számítok. És Ti????? Ha lesz eredmény, visszatérek..........................................

Majoross # 2010.03.17. 17:59

Tudja valaki,hogy mit tartalmaz a pótdíj?
Konkrétan arra vagyok kiváncsi,hogy az 1 napi matrica díjja benne foglaltatik-e vagy sem.

Law=Contract # 2010.03.04. 21:54

Szeretném felhivni a figyelmeteket egy pár dologra:
Law=Contract ami nem más minthogy az adot ügy szerződése az ügy törvénye.
Kivéve ha módositást elfogadsz. A büntetés befizetésének felszólitása nem több mint egy egyoldalú szerződés módositási kisérlet amit ha jóváhagy hirtelen kétoldalúvá válik. Ha befizeted jóváhagytad. Hihetetlen hogy ezt emberek nem veszik észre. Amikor az autópályára hajtasz látsz egy táblát amin a szerződés található. Ebben az esetben ez a „matrica“ szó. Ez a szerződés amit „elfogadsz“ amikor felhajtasz. Nincs megadva mennyi, mikor (előtte-utána), hol és ami a legfontosabb hogy nincs semmilyen büntetésről szó. Ha te vitatni kezdesz bármilyen tényt az ügyben garantálom hogy veszteni fogsz. Ottvoltál? Igen. Volt érvényes matricád? Nem.
NE VITATSD AZ ÖSSZEGET!!! Ha vitatod az összeget elismered hogy tartozol valamivel. Ha érvénytelen akkor mit számit neked hogy mennyit akarnak? Pontosan azért annyi hogy gyorsan befizesd nehogy még több legyen.
Most kaptam egy levelet tőlük amire a válászt bevittem nekik hogy személyesen vegyék át tőlem az én példányom aláirásával. Csak ugy néztek de átvették. A csekken befizettem az 1170Ft-ot nekik, ezzel eleget téve az eredeti szerződésnek. A levelben visszautasitottam az egyoldalú szerződésmódo­sitásukat. Adtam nekik 8 napod hogy válaszoljanak ha van mondanivalójuk. Nem volt! Fontos tudni hogy kereskedelemben a meg nem támadott kijelentés áll mint igazság és itéletté válik. Ha valaki szeretne egy másolatott a levélről amivel megörvendeztettem őket az irjon egy e-mailt a nagyferenc@gmail.hu és szivesen átküldöm. (Mit fognak csinálni, perre viszik hogy eleget tettem az eredeti szerződésnek és nem fogadtam el az egyoldalú szerződésmódo sitásukat amit a magyar törvénykönyv egyébbként is semmisnek mond???)
Remélem ez segit valakinek. Ha kell szivesen elmondom a részleteket telefonon is hogy meg tud védeni az igazadat akar biróságon is.

.Agi. # 2010.01.16. 17:52

Tisztelt Szerkesztőség!

Az egyik benzinkútnál vettem négynapos autópálya matricát, mielőtt indultam volna Balatonra. Pár nap múlva jött a büntetés, hogy fizetés nélkül vezettem az autópályán. Megnéztem a blokkot amit kaptam és azon egy nappal későbbre írta a kutas a dátumot, ezért nem volt érvényes a befizetés. Szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben mit lehet tenni, mert nem én kértem, hogy egy nappal későbbre írja az érvényesítést.
Segítséget előre is köszönöm.
Ági

cocoabox # 2009.11.29. 14:44

hahó,
tudom h már sokan kérdeztek ilyen jellegűt, de én most inkább azt kérdezném: vajon tehetek-e vmit megelőzni a büntetést?
tegnap felhajtottam a pályára, hogy majd a pár km-re lévő benzinkútnál veszek matricát. de közben láttam h elmentem ellenőrző kamera alatt. néhány perc múlva megvettem a 4napos matricát.
tudom, kaphatok büntetést (ill édesapám, akinek a nevén az autó). de most még esetleg elérhetek valamit telefonálgatással, ügyfélszolgálattal?
amúgy kb mennyi idő múlva várható a felszólítás?
köszönöm, ha válaszoltok!

mandi55 # 2009.10.12. 19:26

A matrica nem volt felesleges, mivel hazafelé autópályán mentünk, és nem akartunk "kockáztatni" mégegyszer, egyébként Győr felől mentünk hazafelé, és az M5-ös "Gyál, Alsónémedi, M3-as" kijárat után a következő az "Ócsa- Üllő" kijárat volt, a kettő közt nem tudtunk lehajtani sehol! Azért köszönöm a segítségeket, és várom a fejleményeket...

nandy # 2009.10.12. 13:29

Jártunk már hasonlóan, nekünk nem jött felszólítás /kb. fél éve volt/.
De egy ismerősnek bizony keményen fizetni kellett...

Egyjogász # 2009.10.12. 12:43

Szerintem ezt nem fogják elfogadni, ha ráhajtottál a díjköteles autópályára, ráhajtottál. Utólag meg már felesleges volt matricát venni, ha a használat időpontjában nem volt.

Egyébként nem teljesen értem, én szinte naponta járok arra, a 4-es út lehajtója teljesen egyértelműen ki van írva, de ha nem is vetted észre, és túlmentél rajta, a 4-es lehajtótól az M5-ig még legalább 3-4 helyen le lehet menni a nullásról nem díjköteles útra és vissza lehet kavarni a 4-es felé.

mandi55 # 2009.10.12. 12:22

Tisztelt Szerkesztőség!

Szombat este hazafelé tartottunk a párommal, és az M0-s ingyenes szakaszán szerettünk volna a 4-es főútra letérni! Az útjelző táblán nem volt kiírva a 4-es főút, ezért eltévesztettük a kijáratot, de a következő lehajtónál már letértünk az M5-ös autópályáról, viszont sajnos az az útszakasz már díjköteles volt! Miután rájöttünk a tévedésre próbáltunk autópályamatricát venni, de a két kijárat között nem volt rá lehetőség, ezért a legközelebbi benzinkúton tudtunk csak venni! Még nem kaptunk felszólítólevelet, de valószínűleg ez pár napon belül meg fog történni, ugyanis láttunk egy matricaellenőrzőt az út mellett! Ebben az esetben a kifogáson kívül (amit nagy valószinűséggel el fognak utasítani) van más lehetőség a büntetés elkerülésére? Mivel mi nem szándékosan használtuk ingyen az autópályát, ezért méltánytalannak tartanám a 15000 Ft-os pótdíjat!

Segítségüket előre köszönöm!

TomSecret! # 2009.07.04. 17:14

Kedves Nancy,

a háromszori pótdíj összegéből vissza lehet igényelni a befizetett díjat. Mást nem igen tehetnek.

Csambi: amíg az üzembentartói minőség fennáll, addig az ü.tartó felel a pótdíjtartozásért. Az adásvételit az eladónak is be kell mutatnia 15 napon belül, úgyhogy ti is hibáztatok. Más kérdés, hogy a pótdíjat át lehet hárítani a vevőre vagy az új üzembentartóra. De ez az autópálya kezelőjét nem érdekli, nincs is köze hozzá. Ha az üzembentartói minőség változása a matrica nélküli sztrádahasználat előtt bejegyzésre került, akkor nem kell kifizetni. Ebben az esetben egy olyan adásvételi szerződést kell bemutatni, amin látszik az okmányiroda érkeztető pecsétje.

Üdv:


jogvédö

csambi # 2009.07.04. 06:49

sziasztok nekem egy kicsikét komplikáltabb problémám van az autópályásokkal ugyanis az élettársam 2008 decemberében eladta azt az gépkocsit amelynek én voltam az üzembentartója, akinek eladta nem íratta át és tovább adta 2009 februárjában üzemben tartóira mi lejeletettük a gépkocsi eladását .Március 17 én jött a pótdíj miszerint én március 2 -án felhajtottam a pályára matrica nélkül,gondoltam semmi gond beküldőm az adásvételi szerződést és kész, azóta már a negyedik levelezésen vagyunk túl de nem fogagyák el pedig a polgármesteri hívatban megmutatták hogy nem én vagyok februártól bejegyezve mint üzembentartó a gond nem adják ki a bm-es papirt mert nem lehet nekik, így hogy védekezzek.

nancy # 2009.06.29. 11:16

Tisztelt Jogvédő!

Mi ugyanúgy jártunk mint aklara az alábbi hozzászólásban, mikor autópálya matricát vásároltunk. Véletlenül a másik autónak a rendszámát küldtük el sms-ben, csak nálunk 3x is megbüntettek, tehát 48ezer körüli a büntetés. Legyen kedves tudatni mit érdemes ilyenkor tenni.

Köszönettel:
M.A.

aks007 # 2009.03.25. 10:23

2007 áprlisában még a XXX Rt.-nél dolgoztam gyakornokként. Előfordult, hogy munkám volt az is, hogy céges autóval ide-oda kellett menni különböző céges dolgokat intézni. Az autón mint kiderült nem volt éves matrica.
Ha jól tudom amúgy, akkor a XXX Rt. a ZZZ-tól lízingelte vagy bérelte a kocsikat, nem tudom pontosan. Lényeg a lényeg, hogy ma felhívtak telefonon, hogy 2007 áprilisában volt két autópálya matrica hiányom, meg egy parkolási bírságom és, hogy ezt leszek szíves minél előbb kifizetni, ami 34 ezer Ft összesen.
Kérdeztem, hogy az autópálya elévülése nem csak egy év-e, meg, hogy már nem is dolgozom ott. Mondta, hogy az nem számít (ami mondjuk lehet jogos, mert attól, hogy már nem dolgozom ott tényleg én vezettem a kocsit), de hogy az autópályás dolgot sem tudom jól, mert nem is a befizetés a lényeg (vagy valami ilyesmit mondott), hanem, hogy anno nyílván volt egy menetlevél, amiben nyílván ott van, hogy én vezettem a kocsit, meg papolt még valami „ADÓ” „JOGI” és hasonló kifejezésekkel telepakolt dumát, amit én nem nagyon értettem. Valószínűleg ő ezzel tisztában is van és csak így próbált minél ügyesebben megfélemlíteni, hogy esélyem sincs ezt megúszni és nem kifizetni a bírságokat, szóval jobb ha befizetem.
A kérdés az lenne, hogy így majdnem két év után felvéve velem a kapcsolatot mégis mennyi esély van arra, hogy a végén ki kelljen nekem fizetni azt a 34 ezer ft-ot amiatt mert próbáltam dolgozni és intézni a cég ügyeit és senki nem tájékoztatott arról, hogy vennem kell matricát. (B verzió: vettem matricát és miután 2008 nyarán eljöttem a cégtől, minden oda tartozó papírt, beleértve a matrica vásárlást igazoló szelvényt is kihajítottam a kukába).

A jogszabályok egy évet írnak mindenhol, a XXX Rt. meg próbálja behajtani rajtam, mert azt mondják, hogy nekik azt be kell fizetniük. Most akkor mi van? (Vagy lehet, hogy ők befizették és most próbálják rajtam leverni?)