Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


elvett jogosítvány

Jaxxon5 # e-mail 2018.04.19. 22:13

Sziasztok,

2010-ben Angliaban a magyar jogsiert cserebe megkaptam az angol jogositvanyt. 1.5 eve visszatertem Mo-ra, de mar angol-magyar allampolgarkent es ez ido alatt nem vezettem. Szeretnem megtartani az angol jogsit (mar csak a Brexit miatt is), de ujra szeretnek egy magyar jogsi tulajdonosa is lenni. Mi a teendom?
Elore is koszi a valaszt!

wers # e-mail 2018.04.11. 10:59

Bocsi a nemzetközi itt nem játszik. Vagyis annak érvényességi ideje megegyezik az eredetiével.

wers # e-mail 2018.04.11. 10:16

Kelleni nem kell. Ameddig érvényes a magyar. Utána választhaszt. Ha nem tudod hosszabbítani, mert nincs M.o. lakcímed (elég, ha egy napig van úgy mellesleg) kérhetsz itthon nemzetközi jogsit is.
De persze honosíthatod.

David26 # e-mail 2018.04.10. 20:31

Kedves Wers!
Köszönöm a választ igen rá 2 hónapra vissza kaptam magyarban a jogosítványt azt tudom vezettem is otthon. Elvileg németre kell honosítani a jogosítványomat Führerscheinstelle-be vagy hol... és ott kell engedélyezniük és 3 hónapig próbasofőr leszek.

wers # e-mail 2018.03.27. 16:06

David26, mikor visszaküldték Magyarországra visszakaptad, visszakérted a jogsidat?
A német vonatkozás. Szerencsés vagy, ha nem kell MPU vizsgát tenned. Ezt a nyomtatványt nem ismerem, máskor vagy MPU sikeres vizsga regisztrációjával mentesítik a vezetési jogosultságot a korlátozás alól, vagy magával a német jogosítvány visszaadásával. A korábbi büntetés persze később is látszani fog, de jogosult leszel Németországban is vezetni. Máshol már most is vezethetsz, eddig is vezethettél volna. Ez a része Magyarországon is hasonló, ha elveszik a jogosítványt a tiltás lejártakor nem automatikusan lesz érvényes. Sokan a tiltás lejárta után is még hosszú ideig nem kérik vissza a jogosítványukat.

David26 # e-mail 2018.03.27. 15:05

Szia Wers!

Kicsit hosszú lesz a történetem.
Kint élek németországban tavaly nyár óta sajnos csináltam egy unfallt (egy parkoló autót meghúztam) elkövettem azt a hibát hogy nem hívtam rendőrt, lényeg cserbenhagyásos gázolás 17474€ büntetés és fél évre elvették a jogsimat oktober 10.-én.... december 10.-re vissza küldték magyarba (magyar a jogsim) határozat megvolt minden hogy 09.04.2018-ig van az eltiltás, bementünk még Októberben az illetékes osztályra ott mondták MPU-t nem kell tennem lejár a tiltás és vezethetek tovább mintha nem történt volna semmi...szeretek biztosra menni ma megint be mentünk megkérdeztük azt mondták nem lát a gépbe semmit de ad egy formanyomtatványt amit töltsek ki és adjam be az önkormányzatnál, hogy engedélyezzék vezethessek újból. Közben én csinálom magyarban az E kategóriát is és április végén új jogosítványt fogok kapni. Ebben az esetben mit kéne tennem, hogy hivatalos legyen minden ? Kicsit félek hogy beküldöm a formanyomtatványt és nem elutasítják vagy elküldenek MPU-ra...

Előre is köszönöm

wers # e-mail 2018.03.27. 06:28

Ugye akkor van Magyarországon lakcímed? Szerintem nem utasítják el, de tudnod kell, hogy Németországban nem vezethetsz. Ameddig sikeres vizsgát nem teszel.

Steven87 # e-mail 2018.03.26. 20:24

Üdv Mindenkinek!

Nèmetorszàgban dolgozom. Honosìtottam a magyar vezető engedèlyem nèmetre, 2017-ben amit sajnos nem kapok vissza. 3 hònap eltìltàsom volt, de ezutàn nem kaptam visza az okmànyt, csak abban az esetben, ha MPU-n rèszt veszek.
Tettem egy kìsèrletet, ès bementem Magyarorszàgon a lakòhelyem szerinti okmànyirodàba, ès ott èrdeklődtem a magyar jogsi utàn! Fiatal ügyintèző sràc megnèzte a gèpbe, ès azt mondta, hogy a magyar jogsi a BM-ben van.
Elèm rakot egy A4-es papirt ès lediktàlt egy szöveget "Kèrvèny,, cìmmel, amiben az àll, hogy szeretnèm ùjra a magyar okmànyt! Hozzàcsatolta azt az igazolàst amit akkor kaptam amikor a nèmet jogsim leadtam! Azt mondta 4-5 hèt ès küldk az okmànyt a magyarorszàgi cìmemre!
Tènyleg csak ennyi lenne az egèsz?
A BM felveszi a kapcsolatot a nèmetorszàgi okmànyirodàval mielött kiküldik a jogsit? Lehetsèges lehet, hogy visszautasìtjàk a kèrvènyt?
Köszönöm aki vàlaszol!

wers # e-mail 2018.03.26. 15:39

Amennyiben az eljárás megindításakor egyúttal szüneteltették vezetési jogosultságodat, akkor később ezt az időt beleszámítják a közben eltelt időt. Ha nem szüneteltették (bár ennek kicsi az esélye) akkor onnantól ketyeg a két hónap, amit az előző határozatban írtak (amit fellebbeztél)
A gépjármű olyan jószág, ami üzemanyaggal működik, nem érvényes jogosítvánnyal. Tehát ha szüneteltetés alatt vezetsz teljesen mindegy, nálad van-e a jogosítvány fizikailag, vagy az okmányiroda őrzi azt, nem szabad vezetned. Szerintem így teljesen mindegy, hogy hol van, az eredmény ugyanaz.
De előrébb nem jutottunk, mit is keres rajtad az okmányiroda.

Judit13 # e-mail 2018.03.26. 14:57

Az elso levelben benne van hogy a jogositvany elvonasa a jogeros itelet napjatol szamit tehat mar tellik a 2 honap ugy hoy nalam van a jogositvanyom!? Ez az ami szamomra fura.

wers # e-mail 2018.03.26. 13:56

Most mit mondjak. Őnekik kell azt a levelet megírni. Ha nem érkezett meg neked, kell lennie náluk is egy példánynak. Az eredeti határozatukat kellene elolvasnod. Benne kell lenni a pontos naptári napoknak, mettől meddig.

Judit13 # e-mail 2018.03.26. 13:40

Megkapfam a masodik levelemet amiben kozoltek hogy az elso hatarozat hatalyban marad! Masnap mar mentem is az okmany irodaba es le akartam adni a jogositvanyom es elvittem magammal a papirjaim amit kuldtek es az ott illetekes szemely azt mondta hogy ezzel nem tudom le adni a jogositvanyom! A lakasomra kell hogy erkezzen egy kormany hivatal level hogy azzal adhassam le a jogositvanyom! Bar ezt az egeszet en sem ertem mar hiszen a jogerore hozastol mar eltelt ket het es a jogositvanyom nalam van es egy kormany hivatalos levelem nem erkezett meg!

wers # e-mail 2018.03.26. 13:15

? Valamit félreértettél. Az okmányiroda maga a kormányhivatal.
Elvileg az eljárás megindításakor szüneteltették a vezetési jogosultsággodat. Ezt olvashatod a határozatban. Utána a bíróság kiszabja a büntetést. Ebbe beleszámolják az elkövetéstől eltelt időt. Azt nem értem, hogy miért nem vették el a megindításkor. Gyakorlatilag mire jogerős lesz, már nem is fogják elvenni. Sok értelme így nem is volt fellebbezned.

Judit13 # e-mail 2018.03.26. 12:19

Üdv! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy! November végén történt velem egy autó baleset és februárban küldtek végzést hogy elvennék a jogositványomat 2 hónapra! Természetesen fellebeztem sajnos sikertelenül! Kèt hete küldtek a jogerős itéletet hogy a két hónap érvényben marad ! Elmentem az okmány irodaba hogy leadhassam a jogosítványom de onnan elküldtek hogy majd csak akkor tudom leadni ha megjön a kormány hivatal levele! Az kb mennyi idő? Es mikortol lép ervénybe a jogositvany elvetele? Előre is köszönöm a valaszokat!

nonolet # e-mail 2018.03.10. 14:27

PLÁNE, hogy van elévülés is!!!!

nonolet # e-mail 2018.03.10. 14:26

De itt a többi is...

http://kalkulatorlap.hu/…_pontok.html

Épeszű sofor ezeket nem szokta elkövetni.

Max néha-néha VÉLETLENÜL a kisebb pontszámúakat.
Azokból meg nehéz 18-ig jutni...

A legtöbb vezetőnek nem is jut pont :-)

nonolet # e-mail 2018.03.10. 14:23

Lószart!

32 év alatt lassan 900 000 km-t nyomtam már le
Itthon az egész országban, közel a felét bpesten.

NINCS EGY pontom se és nem is volt soha!!!!

Ahogy elég sok ismerősömnek sincs... pedig mennek bőven.

- -

RENDSZERES szabályszegőnek kell annak lenni, akinek összejön...

Rosszabb esetben egy TUDATOS aljadék, aki veszélyes másokra.

Jobb esetben csak közveszélyesen figyelmetlen-tudatlan hülye...

- -

Nézzük csak...

"vezetés közbeni telefonálás 3 pont"
Épeszű ember NEEEEM telefonál vezetés közben,
mert igencsak veszélyes a figyelem elvonódása.
Csak az agyatlan barmok telefonálgatnak...

"be nem kapcsolt biztonsági öv 5 pont"
Épeszű ember BEKAPCSOLJA!!!! védi magát.
(és ezzel másokat is)
Csak a hülye faszok nem kapcsolják be....

"gyorshajtás 4-8 pont"
Megérdemli... mert a felelőtlenség egyik sok balesetet okozó módja, pláne a nagyobb mértékű gyorshajtás!!!

A forgalomban egyelőre "szokásos" 5-15-(20) km/h még elmegy, ÁLTALÁBAN, de az se mindig.

Normális ember nem hajt annyira gyorsan, hogy a trafi elkapja!!! pláne nem 8 pontosan....

- -

Szóval: 18 pontot összedni... ahhoz már
szándékos és rendszeres baromnak kell lenni!
és/vagy
borzalmasan hülyének a vezetéshez

Mindkettő veszélyes állat.

Ráfér a szívatás és a képzés...

wers # e-mail 2018.03.10. 10:45

azért elég hamar el lehet ám érni a 18 pontot (persze ha valaki sokat közlekedik)

nonolet # e-mail 2018.03.10. 10:33

Weotven

Bárcsak VÉGLEG kivonnának forgalomból... rohadék rendszeres szabályszegőként.

wers # e-mail 2018.03.10. 06:29

Weotven, ha magad figyelemmel kísérted, hogy "kipontozódtál", és figyelmeztetés nélkül önként elvégzed az utánképzést, csökkenni fognak a pontjaid. Ha jól tudom a vizsgaközpont az igazolást el fogja küldeni a KEKKH-nak. (erre azért kérdezz rá) Addig ne vezess.
Van eselyem h meguszom v eselytelen?!
Ezt nem igazán értem, mit úszol meg?

Szerintem 13 pont után értesítést kell kapnod, de ez csak tájékoztatás. További hátrányos következmény akkor lenne, ha már a rendőrbácsitól tudod meg, hogy a büntipontok elérték/meghaladták a 18 pontot. Ekkor eltiltást kap az illető - többnyire fél évet, le kell adni a jogsit, és fontos, hogy ilyenkor az eltiltás ideje akkor kezdődik, amikor fizikailag a jogsit az okmányiroda átvesz.

Weotven # e-mail 2018.03.09. 18:59

Volna egy kerdesem. Jan 29 en kaptam 7 pontott es kigyult a 18 pontom. Lekertem a pontjaim beiratkoztam utankepzesre. Ket het mulva lesz vege. Papir meg nem jott sehonnan. Van eselyem h meguszom v eselytelen?! 9 pontott vonanak le.

wers # e-mail 2018.02.14. 08:47

M.o.-ra a Belügyminisztériumba” :))) na ilyennel még nem találkoztam (BM már vagy ezer éve nem illetékes). Olyannal igen akik előbb a konzuknak küldték. Az + náhány hét - hónap utaztatás. A KEKKH-hoz kellene küldeniük, ők az utolsó bejelentett lakóhely/tartózkodásihely szerinti kormányhivatalhoz továbbítják.

hitehagyott # e-mail 2018.02.13. 20:17

mmmario!

Az én esetemből kiindulva én tuti nem küldeném el!Azért, mert N.o.-ban letilthat,amit meg is fog tenni,de itthon és más országokban talán ne akarjon korlátozni azzal hogy bekéri a jogsid.Fizessd be a büntit és mint írta wers indokold meg hogy náluk nem vezetsz,vezethetsz.A tiltást így is be tudja vinni a rendszerükbe mivel szerintem az adataidat vagy lekérik a magyar rendszerből vagy már tőled kérdezték.Mivel ha kifizeted a bírságot nem fog tudni mit csinálni veled.Sajnos én is engedtem nekik hogy ott maradjon a jogsim, most meg szívok.Én biztos ez csinálnám, nem utolsósorban mi van akkor ha elkeverid postázás közben?Akkor mit csinálsz? Nekem ez lenne a tanácsom, de te tudod...

hitehagyott # e-mail 2018.02.13. 20:05

Utánajártunk a külföldi hatóságnál is,meg lett kérdezve merre mi újság.Azt mondta rossz címre küldték a határozatukat (a posta visszaküldte nekik)és megúsztam fél év eltiltással.Azt mobdták, hogy majd május 5.-én telik le az általuk kiszabott eltiltás és!! figyelj!! ha kimegyek érte nekem adják oda, ha nem ,akkor küldik csak el M.o.-ra a Belügyminisztériumba.Szószerint k@cs#g$k és direkt szopatj@k az embert.Viszont kis hazánk felé nem fognak jelezni semmit csak akkor ha ki kell küldjék, de ha én veszem át,akkor már tiltás nélkül (mert letelik ugye) vezethetek ott kinnt.Azt nem értem hogy a k@r#v% anyjunkba jönnek ahhoz, hogy ezáltal itthon is eltiltanak, mert ugye nincs jogsim.Viszont most megkeresem a kedves ügyintéző hölgyet és mivel haza felé nem fogják jelezni bejelentem hogy elveszett.Mikor kimegyek érte,akkor meg itthon bejelentem, hogy megtaláltam a régit és egyszerűen leadom pont.Elismerem hülyeséget csináltam de bőven megfizettem érte és itthon hadd vezessek már!Mit szólsz hozzá!?Majd ha lesz haladás az ügyben megint leírom mi lett.

mmmario # e-mail 2018.02.13. 17:17

Köszönöm a választ, wers!
A halvány kísérlettel megpróbálkozom. A pénzbírságot természetesen befizettem.