Gépkocsi adás - vételi szerződés


gerbera317 # 2020.10.10. 10:11

Beleegyeztem, miért ne segítsek az emberen, ha tudok
Van itt egy fórumozó, a nick-je most nem jut eszembe, aki rendszeresen számol be olyan ügyleteiről, ami a hagyományos "te eladod, én megveszem" úton is simán működhetne, de ő csakazértis legalább két strómanon keresztül futtatja a dologot, és az eladó is csak második engedményesként juthat hozzá a vételárhoz. KBS egyszer - nem is olyan régen - be is szólt neki, hogy "normális ügyleted nincs is neked?". Na, lényeg-a-lényeg: ha ilyenre akarnak felkérni, nem szabad belemenni. Vegye meg, oszt' legyen vele boldog. Ha pedig nem veheti meg, akkor ne is akarja, hogy legyen neki olyan. Aki pedig mégis enged az ilyen kérésnek (pláne ingyen), utólag ne csodálkozzon semmin.

drbjozsef # 2020.10.10. 08:12

(ha még az üzembentartóval is megvezettek, és esetleg azt sem intézték el, akkor akár még nagyobb slamasztikában is lehetsz, ha a kedves cimbora szabálytalanul parkolt, vagy díjfizetés nélkül parkolt vagy autópályát használt, gyorshajtott vagy netán balesetet okozott valahol...)

drbjozsef # 2020.10.10. 08:10

Na, látod. Nem válik az szét. Akkor is megvezettek, ügy is lett belőle. Most is ez történt, úgyhogy a te részedet, az illetékbefizetést intézd el, különben az ötszörösét fogja majd a végrehajtó követelni, és mire felocsúdsz, már lakoltatnak is kifele a lakásodból.

Hogy utána mit csinálsz a "barátoddal", a Te döntésed.

Ha nem is találkoztál az eladókkal, hogy írtad alá a szerződést? Külön, máshol, másmikor? Ejj. Lehet mégis jobb lenne lenyelned ezt az illetékügyet mint tanulópénzt, és inkább nem bolygatni ezt a dolgot, mert csak még nagyobb szarba kevered magadat...

P.András # 2020.10.10. 04:32

Üdv. Az autók már nincsenek a nevem , mert már vevők által át lettek íratva és így nem tudom már kivonni a forgalomból.
Mikor még a nevem volt az autó akkor sem vehetem volna el tőle , mert azt ő vette és ezt tudta volna bizonyítani az eladóval akit én nem is láttam , tehát itt valahol szétválik a tulajdonos meg a szerződésbeli tulajdonos .
"Megbeszélve? Szóban?" Erre van egy történetem : Egyszer elváltam egy távoli ismerősnek , hogy megjavítóm a mosógépet , elhoztam és szétszedtem azt kiderült nem javítható ,kuka , már nincs hozzá alkatrész . Szóltam neki , hogy jöjjön azt vigye el és nem kérek szállítási meg bevizsgálgat díjat . Ere azt mondta , dobjam ki. Én kidobtam .
Felhív egy pár hónap múlva , hogy kell neki a gép mert azt úgy kapta valakik aki most vissza kéri , vagy adjon neki 30000forintot .
Mondtam neki , hogy adja meg annak a valakinek az elérhetőségét , tel , vagy hol lakik , majd megbeszélem vele , mert vannak felújított gépeim .
Erre ő ,tel szám nincs ,valahol messze a tanyán lakik nem tudja pontosan hol , a barátja hozta neki a gépet .
Feljelentet . A rendőrségi kihallgatáson a rendőrnő is hitetlenkédet a történ valóságában , mert olyan nevet lakcímél , akitől kapta a gépet , nem talált a környéken .
Egy idő után hívnak tel. a rendőrségről , hogy mennyek be és közlik velem , hogy valós a történet , és bíróságra adnak sikkasztásé .
Elmondták ,ha elfogadom , van esélyem a békéltető testületen bocsánatot kérni és kifizetni az okozott kárt . Akkor lezárják az ügyet .
Ebben az esetben is minden szóba történt , tanúk nélkül .

Szomorú örökös # 2020.10.09. 17:14

ő vette meg és használta őket (ezeknek még az indítókulcs sem volt a kezemben )és nem várható el , hogy én fizessek .

Bocsi, de erről jutott eszembe az alábbi szöveg:

Tegnap vettem egy pólót, az van ráírva, hogy BALEK. Csak azt nem tudom, mi került rajta 43 500 Ft-ba.” :-D

Bocsi, de keress inkább egy jó ügyvédet, hátha találtok valami fogódzót közösen, amivel meg lehet szorítani az illetőt. Egyelőre szopópálya ez, akármelyik oldaláról is nézzük. Sőt, várható még simán folytatás is. De esetleg bemehetsz feljelentést tenni és ha csak egy kicsi lehetőség is nyílik rá, vonassátok ki az összes neveden lévő autót a forgalomból, az már neki lesz szopópálya, mert úgy megverik érte a többi átvert személy, mint szódás a lovát, az tuti. :-(

drbjozsef # 2020.10.09. 11:53

P.András,

Még mindig mesevilágban élsz.

mert úgy volt megbeszélve , hogy a költségeket fedezi
Megbeszélve? Szóban? Érted, mire gondolok...

Különben sem életszerű hogy, ha beválólom , hogy segítek ,hogy legyen üzembentartója egy autónak amit ő vesz magának
A szerződést te írtad alá. Te vagy a tulajdonos. Miért lenne életszerűtlen, hogy te fizeted azt illetéket? Ez a törvény.
Ja, hogy "ő vesz magának"? Szóval közösen csaltatok, okiratot hamisítottatok? Nem hangoztatnám ezt a helyedben olyan nagyon.

Az autóknak én csak szerződésbeli tulajdonosa voltam
CSAK? Mert milyen van még szerinted? Ébresztő! Adásvételi szerződést írtál alá.

nem várható el , hogy én fizessek.
Hogy a fenébe ne lenne.

P.András # 2020.10.09. 11:16

Köszönöm a választ , nem tudom , hogy állna meg , ha csalás , megkárosítás miatt tennék feljelentést , mert úgy volt megbeszélve , hogy a költségeket fedezi . Különben sem életszerű hogy, ha beválólom , hogy segítek ,hogy legyen üzembentartója egy autónak amit ő vesz magának és még ezzel járó költésegeket is fedezem , nem beszélve , hogy egy autóról volt szó .
Az autóknak én csak szerződésbeli tulajdonosa voltam , de ő vette meg és használta őket (ezeknek még az indítókulcs sem volt a kezemben )és nem várható el , hogy én fizessek .

drbjozsef # 2020.10.09. 06:01

P.András,

A kettő nem zárja ki egymást.

Az illetékeket, büntetéseket fizesd ki. Ha végrehajtják, sokkal több lesz.

Feljelentést tenni lehet. Mármint, nem tilos.

Az utolsó autót adataimmal visszaélve az anya nevére irata át

Mármint, aláhamisította az aláírásodat?

Nos itt már lehet keresnivalód. A többinél te írtad alá, balek voltál.

ELVILEG kellene legyen egy autó a neveden, aminek az illető az üzembentartója?

Erre én már simán feljelentést tennék. Vagy esetleg előtte írnék neki egy levelet, hogy van 3 napja elrendezni minden tartozását, különben ennek komoly következményei lesznek. Az okirathamisítás, pláne ha azt felhasználják egy közhiteles nyilvántartásba bejegyzéshez már eléggé komoly bűncselekmény.

P.András # 2020.10.08. 20:16

Tisztelt fórumozok .
Egy régi ismerős jó meghintáztatott , ugyanis megkeresett , hogy vett egy autót , de nevére nem veheti , azt megkért , hogy legyek tulajdonos , ö meg üzemben tartó , ö majd rendez az anyagi részét .Beleegyeztem ,miért ne segítség az emberen , ha tudok , nekem is volt autóm üzemben tartó szerződéssel .
Pár nap múlva hív hogy volt egy jó ajánlat és közösségi oldalon kis ráfizetéssel elcserélte egy fiatalabb autóra azt eljöttek hozzám az eladóval , hogy írjuk adásvételi szerződést . Az elsőt eladom köztes szerződéssel , a másikat megveszem .
Kiderült , hogy ez a csere nem volt neki jó üzlet, mert valami nagyobb pénzes hibája van , és megjelent egy egy újabb autóval kitöltőt adásvételi szerződéssel amit aláírtam azzal hogy megyünk intézni az átírást , csak hogy ez után pár napra megjött az ügyfélkapumra az első autóra az illeték + büntetés és mondtam neki előbb ezt le kell ezt rendezni , meg adja ide a másiknak az adásvételi szerződését , hogy az okmány irodában annak az illetékét is lerendezzük ,hogy ne legyen büntetés .
Egy pár napra , addig nagyon kedves barátom elérhetetlen lett és egyszer csak jelentkezett tel. hogy el akarja adni ezt a harmadik autót is . Erre azt mondtam ez nem fog menni , nem járulok hozzá még nem rendezzük az anyagiakat .
Erre megszakított velem minden kapcsolatot , és elbúcsúzót közösségi levelezőn egy hosszú mocskolódó levéllel , hogy én milyen szemét vagyok , állandóan hazudozok és letiltott .
Az utolsó autót adataimmal visszaélve az anya nevére irata át és így lehetett illeték mentesen üzembentartó
Időközben megjött mind a három autóra az illeték
Az kérdezném a hozzáértőktől , hogy van e esélyem feljelentést tenni csalás miatt , vagy szép csendben fizessem be a csekkeket , ha már ilyen balek voltam .

wers # 2020.08.18. 08:22

Na, ez is eltűnt.

wers # 2020.08.18. 06:13

Esetleg akkor lehet gondod szerintem, ha mostani eladási ár jóval magasabb, mint azt az EUROTAX megállapítaná. Bár négy év után az se nagyon.

wers # 2020.08.18. 05:40

Bizonyára a totálkár jogászai felkészültebbek mint a kormányhivatalé. Nem ismerem a totálkár cikkét. Fogalmam sincs, vajon mit vizsgál a nav gépjármű eladásakor 4 év használat után.

A könyvvizsgáló ismerősöd biztosan jobban tudja.

Esetleg nem javasolta, hogy ő kiszámolja mennyi adót kell fizetned, add neki a pénzt, ő majd befizeti?

wers # 2020.08.18. 03:55

Az okmányiroda elfogadja a tulajdonjog átruházási szerződést a pontos érték meghatározása nélkül is. Mint ahogy azt elfogadta átíratáskor négy éve, mikor a kocsit megvetted. A vételárról szóban egyeztetek meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.17. 20:04

Az autó adásvételi szerződése szóban, sőt ráutaló magatartással megkötve is érvényes. Azt meg te sem mondhatod, hogy nem egyeztetek meg az árban.

drbjozsef # 2020.01.08. 07:53

Biztosra mennek.

Kérdezz vissza ilyenkor, hogy mondja meg a paragrafus számát, ami miatt szerinte kell.

senki63 # 2020.01.07. 19:05

Kovács_Béla_Sándor

Válaszát köszönettel vettem!
Nem értem akkor, hogy az okmányirodában miért állítják azt, hogy minden esetben kell! Mert telefonon érdeklődtem. Esetleg tájékozatlanság?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.07. 17:32

Ez messze alatta van a törvényben meghatározott értéknek.

(De a gyerek, ha betölti a 18-at, alappal követelheti, hogy add ki neki az eladási árat, ha addig nem kapta meg.)

senki63 # 2020.01.07. 13:50

Üdvözletem, szervusztok!
Kérdésem a következő!

Van egy öreg, szinte csak alkatrésznek eladható autó a 16-éves leányom nevén. Kell-e gyámhivatali engedély, ha kb 150ezer forintért most el tudnánk adni?

Köszönöm a válaszokat!

Pzoli94 # 2019.05.31. 14:54

Sziasztok, El adtam az autóm, viszont az adásvételi hiányosan lett kitöltve mert éppen lakcímet változtattam és mivel nem én rendeztem így se a lakcímem se a személyim nem volt nálam eladáskor. Megegyeztünk a vevővel hogy együtt majd kiegészítjük. Nos azóta se hajlandó találkozni a vevő de az autót elvitte a papírjaival együtt. A rendőrség nem foglalkozik velem a kormányablakban meg nem fogadják el így. Valaki tud megoldást a problémára?

1583Lacus1583 # 2019.04.28. 15:10

Köszi szépen a segítsége!

wers # 2019.04.28. 14:56

telefonon beszéltünk és aszt mondta hogy beírja az adásvételibe a km állást úgy hogy mind a kettőnknél egyforma legyen

Reméljed, hogy így tesz. Akkor lesz gondod, ha valamit reklamál. Addig ne aggódj. Jelentsd be a tényleges km állással az eladást.

1583Lacus1583 # 2019.04.28. 14:31

Olyan ember volt hogy nem igazán hiszek neki! de ha mégis beírnám a km állást és beviszem az okmányirodába plusz a biztosítóhoz de ő ugyan eszt nem teszi meg akkor nagyon ráfáznék ugye?

wers # 2019.04.28. 14:27

Te bejelented az eladást, ő meg a vételt, ha egyezik nem lesz gond. Szerintem. Nyugi :)

1583Lacus1583 # 2019.04.28. 14:22

szia.A vevő 220 km jött személyesen nem fogunk találkozni ebben biztos vagyok! telefonon beszéltünk és aszt mondta hogy beírja az adásvételibe a km állást úgy hogy mind a kettőnknél egyforma legyen. De mi van akkor ha én beírom és beviszem az okmányirodába ott elfogadják de ő ugyan eszt nem teszi meg.

wers # 2019.04.28. 14:06

Nem. (szerintem az adat utólag pótolható, de egyeznie kell minden eladó-vevő példányon)