Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Gépkocsi adás - vételi szerződés

manuel # e-mail 2016.06.15. 13:46

Kedves Fórumozók!

Adott egy gépjármű tulajdonjog átruházási szerződés (adásvétel). A szerződés létrejötte, megkötésének dátuma egy adott nap. A hatályának napja 16 nappal későbbi dátum. Az eladó időközben meghal. Mi a helyzet ilyenkor a szerződéssel?
A szerződés érvényes, csak nem alkalmas joghatás kiváltására, magyarán hatálytalan, tehát a teljesítés nem követelhető? Ez a gyakorlatban akkor úgy nézne ki, hogy a vevő átírathatja a nevére az autót ebben az esetben? Köszönöm szépen! manuel

Sierra # e-mail 2015.11.28. 21:00

Üdv!
A történet a következő: szombaton vettem egy használt autót, csütörtökön elvittük eredetiségvizsgálatra, ahol kiderült, hogy lecsiszolták a motorszámot. Felhívtam a tulajdonost, hogy ez hogy lehetséges, természetesen ő nem tud semmiről, fogalma sincs hogyan történhetett ez. A vizsgáltató hivatalból eljárást indított (vagy feljelentést tett, most így hirtelen nem tudom), ha jól tudom rendőrségi ügy lesz belőle.

Kérdésem az lenne, hogy milyen jogaim vannak, illetve hogyan tudnám azokat érvényesíteni? Kötelezhetem-e az eladót, hogy adja vissza a pénzt, vagy csak a jóindulatán műlik, hogy visszaadja-e, ellenkező esetben csak a polgári pereskedés a megoldás? Illetve mi lesz az autó sorsa? Ha lefoglalja a rendőrség (ami valószínű, mert tudtommal bűncselekmény történt), akkor utána mihez kezdjek? Ha esetleg nem adja vissza a pénzt, se autó, se pénz? Hálás lennék, ha valaki felvilágosítana a jelenlegi helyzetről, lehetőségekről, kilátásokról.

Üdvözlettel,
Krisztián

Fabyen82 # e-mail 2015.04.20. 10:35

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen következménye van annak, ha valaki nem íratja át az autót (adásvételi szerződés van)? A 15 nap már lejárt régen.. Időhöz van kötve a büntetés vagy egységes?

ius latratus # e-mail 2015.04.13. 14:04

Bocsánat! Wartburg, Zaporozsec.

ius latratus # e-mail 2015.04.13. 14:03

32 éves wartburgnál is elég. A 41 éves zaporozsec már bonyolultabb.

adecsijo # e-mail 2015.04.13. 12:39

Üdvözlet!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha az 50 éves Trabimat egy szlovák férfi akarja megvenni, akkor elég egy sima adásvételit csinálni, vagy valami több kell?
Előre is köszönöm a választ!

beresunicum # e-mail 2015.03.11. 12:55

Üdvözlöm, 1.5 évvel ezelőtt vásároltam egy autót, amit a helyszínen kitöltött adás-vételi alapján át is írattam. Adásvételi összeg és pénzátadás rovatában kp volt feltüntetve. Több mint egy év elteltével a volt tulajdonos fizetési meghagyást küldött ami már bíróságra került, hogy nem fizettem ki a vételárat. Azt állítja szóban megegyeztünk hogy 90 napon belül fogom kifizetni a kocsit. Ez persze nem igaz és nem is szerepel sehol. Mire számíthatok ??

drotos5 # e-mail 2015.03.09. 20:48

Ha a kiskorú képviselője aláírja a Vevő aláírása alatt az úgy rendben van.Ha nem jó akkor mit kell ráírni az adásvételire hogy megfeleljen.PL:beírjuk a vevő aláírása alá hogy KK.TKV:szülő aláírása.Így megfelelne?Köszönöm

Dr.Attika # e-mail 2015.03.09. 20:31

A szerződés semmis.Kérni kell a kk. törvényes képviselőjének hozzájárulását.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

drotos5 # e-mail 2015.03.09. 20:17

Üdvözlöm.Eladtam az autómat.A vevő édesapja jött el az autóért.Megnézte kifizette és elvitte.Az adásvételi alá volt írva (fia otthon már aláírta)viszont az a baj hogy az okmány irodába nem tudtam kijelenteni az autót,mert a Vevő kiskorú(1998 as születésű).Nem néztem amikor kitöltöttük a szerződést hogy még nincs 18 éves.Tudom hogy meg kellet volna nézni de sajnos ne4m figyeltem oda.Azt szeretném tudni hogy ilyenkor mi a teendő.Köszönöm.

guba" # e-mail 2014.08.27. 21:55

Visszterhesnek.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Dóri73 # e-mail 2014.08.26. 19:56

Sziasztok!

Visszterhesnek vagyis adásvételnek, vagy ingyenesnek, vagyis ajándékozásnak számít, ha a gépjármű eladási árának beírunk egy összeget, viszont odaírjuk a fizetés módjának és idejének sorba, hogy a felek, (egyenesági rokonok) között 2010.08.15 nappal kelt kölcsönszerződés törlesztőrészleteként beszámítással lett ez az összeg mint vételár megállapítva?

guba" # e-mail 2014.08.22. 20:37

reggel hideg motornál elég hangosan kattog, több helyen folyik az olaj, olajdekni több csavarja törött. A szerelő szerint a motorban valami eléggé kopott is lehet.

Ha a szerelő, aki látta nem tudja mi a hiba oka, akkor interneten keresztül nehéz lesz kitalálni.
Ha a tippemre vagy kíváncsi, akkor a hidrotőke miatt kattog hidegen, az olajdekni csavarjait meg ki kell cserélni és akkor megszűnik az olajfolyás.

Az autót, meg mindentől függetlenül írasd át, mert többe fog kerülni a mulasztás, mint a szeleptőke. Ha végül a szerződés felszámolásra kerül az illetéket vissza lehet igényelni.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

szivacs1987 # e-mail 2014.08.22. 14:41

Elnézést, most néztem jobban utána, mégis foglalkoznak használt autó kereskedéssel.

szivacs1987 # e-mail 2014.08.22. 14:13

Tisztelt Fórumozók!

Olyan problémám lenne, hogy vettem egy használt autót
(2008-as 108e km, cégtől, de nem autókereskedőtől). A vételkor a motor meleg volt, és megfelelően (hangra, érőre, érzésre) működött.

A megvásárlás után másnap reggel hideg motornál elég hangosan kattog, több helyen folyik az olaj, olajdekni több csavarja törött. A szerelő szerint a motorban valami eléggé kopott is lehet. Még nem szedte szét. A vétel óta kb 200km-t mentünk vele. Illetve hideg motornál a sebességmérő sem működik, csak kb 15perc autózás után, de akkor már jól, közben össze vissza ugrál. 1-2 óra megállás után is még jó, de másnapra megint rossz.

Beszéltem az eladóval, de most nincs itthon, és így nem tudunk személyesen találkozni. Amire tudunk, addigra már át kell íratnom az autót.

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen lehetőségek(jogi) vannak számomra, és ezeknek mik a lépései?

Előre is köszönöm.

Dr.Attika # e-mail 2014.08.18. 17:44

Egy 2007. évi bejegyzés hogy jön most ide?

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Pietari #   2014.08.18. 16:21

Nem, normális másolatot csinálni nem lenne nehéz (az eladónak valamiért mégis az), elsősorban ez is a cél. Azonban az eladóval történő kommunikáció nehézkes, ezért előfordulhat, hogy határidőn belül nem lesz átírva a jármű.

Hogy mi a fenének kell a sz.ig. másolat, az pedig egy másik kérdés, amit a banki ügyintézőnek is feltett a vevő, de sajnos nem sikerült meggyőznie az ezek szerint tájékozatlan ügyintézőt.

Így a vevő az eddigi bosszúság mellé valószínűleg nyert magának még egy utat a bankba, aztán fizetheti az elidegenítési tilalom törlésének illetékét is az okmányirodában. Az persze már csak jelképes összeg a gépjármű árához képest, de azért bosszantó.

Köszönöm a választ.

Pietari

ius latratus # e-mail 2014.08.18. 15:45

...s most hagyjuk, hogy mi a fenének kell a banknak a szig. másolata a meghatalmazás befogadásához?

ius latratus # e-mail 2014.08.18. 15:43

Mindenféle csűrés-csavarás helyett: Olyan nehéz lenne egy normális másolatot csinálni???

Pietari #   2014.08.18. 13:41

Kedves Fórumozók!

A következő szituáció alakult ki egy gépjármű adásvétele kapcsán:

  • Az átírás során kiderült, hogy az elidegenítési tilalmat (egy már kifezetett kölcsön után) elfelejtette töröltetni az előző tulajdonos.
  • Az előző tulajdonosnak már nincs meg a törléshez szükséges, banktól kapott igazolás. Mivel épp külföldön tartózködik, a legegyszerűbb megoldásnak az tűnt, hogy a vevő kapott egy meghatalmazást, amivel a bankból új igazolást kérhet a tilalom törléséhez.
  • A bank sajnos megtagadta a kérést, mivel a meghatalmazáshoz csatolt szem.ig. másolat nem elég olvasható...

Mi történik, ha a vevő kifut a 15 napos átírási határidőből? Ki fizeti a büntetést? Kérheti-e ezek után a vevő az eladót, hogy az egész tilalom törlési procedúrát intézze el határidőig ahogy tudja? Szélsőséges esetben el lehet-e állni az eredeti adásvételi szerződéstől, ha a tulajdonszerzés ilyen módon akadályozott (már csak az elidegenítési tilalom él, a kölcsön bizonyítottan rendezve lett).

Köszönöm, üdv.
Pietari

ius latratus # e-mail 2014.08.12. 20:30

Nagy Ég!
Nyomtatványbolt, kb.50 Ft., s nem is lehet elrontani. Az árat meg mi honnan tudjuk?

Napsugar0429 # e-mail 2014.08.12. 16:11

lletve lenne még egy olyan kérdésem is, hogy ha most az édesanyám a tulajdonos és egy másik személy az üzembentartó, de a gépkocsi átírásnál a párom lesz a tulajdonos-és üzembentartó egyben, üzembentartói részről is lesz külön vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettsége?

Napsugar0429 # e-mail 2014.08.12. 15:03

Üdvözlöm!

Előző hónap végén lejárt a gépjárművünk utolsó törlesztőrészlete, most várom a törzskönyvet, illetve az opciós törlő papírt. A gépjármű édesanyám tulajdona. A dokumentumok megérkezését követően szeretnénk átíratni a kocsit a párom nevére. Kérdésem az lenne, hogy milyen adásvételi-szerződést írjunk, illetve milyen összeg szerepel az adásvételi papíron (ha szerepel egyáltalán), illetve mindkét fél részéről milyen adózási kötelezettségek vannak.
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.07.08. 15:47

Ahhoz hogy érvényes legyen, semmit nem kell leírni. Hogy a nyilvántartásba bejegyezzék az új tulajdonost, ahhoz igen. De a vételárat nem kötelező beleírni - bár azt sem értem, miért titok.

www.kbs-ugyved.hu

guba" # e-mail 2014.07.08. 13:21

Rendkívül zagyva tényállás ez. Tisztázni kellene, hogy vetted, vagy kaptad a kocsit, és akitől, az miért követeli vissza. Ha magyar autó és magyar állampolgárok között köttetett az ügylet, akkor a svájci vonallal és a magánéleti szállal nem érdemes terhelni az amúgy is nehezen értelmezhető előadást.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu