Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Gépkocsi adás - vételi szerződés

drbjozsef # e-mail 2017.11.10. 14:04

Köszi.

Nekem nem kell a törzskönyv, mármint, nekem nem bizonyít semmit, ismerős az örökös, tudom, hogy az övék, és rendben van.

wers #   2017.11.10. 13:45

Véleményem szerint nem lesz gond, de rákérdezek.

drbjozsef # e-mail 2017.11.10. 13:39

Örökösök nem is kértek új forgalmit, lejárt rég a műszaki, meg a kötelező is nyilván. Átíratták a nevükre az autót forgalomból kivonással, nem gondolták, hogy ilyen gyorsan eladható. Ott mondták nekik, hogy törzskönyv postán fog menni. (Régi, papíros

Nekem viszont kellene már ma. Hétfőn elvileg meglesz a műszaki és az eredetvizsgálat, kötök egy kötelezőt.

Ezután, akár kedden elmennék átíratni a nevemre. Itt a dilemmám, nem fognak-e elhajtani, hogy üres a rubrika az adásvételin a törzskönyvnek, nem is tudjuk értelemszerűen a számát.

Ha pedig 2 hetet kell várjak, az a baj, hogy kifutok a 15 napból. Most addig vagy nem tudom használni, vagy használjam a saját kötelezőmmel más autóját?

drbjozsef # e-mail 2017.11.10. 13:23

wers,

bocs, most (se egyébként) eskü nem túráztatlak, ez teljesen valós tegnapi dolog.

wers #   2017.11.10. 12:59

wers,

nem tudod, át lehet írni autót törzskönyv nélkül, akkor, ha nem elveszett, hanem örökölt az autó, örökösök átírták a nevükre egy hete, és a kormányablaknál azt mondták, hogy 2-3 hét mire megérkezik hozzájuk postán az új törzskönyv.
Szóval nem akarják köröztetni, mert egyszer majd érkezik, de ha megvenném most, át tudom íratni anélkül?

Tartok tőle, hogy ha most megkötöm a szerződést, ki fogok futni a 15 napból, ha kell a törzskönyv. Nekem nem kell, én elhiszem nekik, hogy az övék.

Kedves drbjozsef, ne erőlködj, nem tudsz felbosszantani. Legalábbis ez kevés hozzá :)
Ez volt a kérdés?
Egy ügyintéző egy percen belül látja a tulajdonos változást a gépén. Nem 2-3 hét, hanem már csak néhány nap az új törzskönyv. Ha egy hete, akkor nem is kellett volna úgy forgalmi meg törzskönyv, köztes vevőként elég az illetéket fizetni.
Akarsz még túráztatni? De tényleg, a gépjárművek terén nincs nagy gyakorlatom csak a Z és P rendszámoknál. Leginkább adatszolgáltatás, lakcímfiktiválás. De leglélekemelőbb a sok ezer Z rendszám volt. Főként mikor a TEK-esek vizsgálták, cuki jó pasik jöttek :))))

drbjozsef # e-mail 2017.11.10. 09:00

(ha jól sejtem, a régi típusú forglami a papír alapú, az új meg a plasztik)

drbjozsef # e-mail 2017.11.10. 08:59

A kormanyablak.hu-n ez szerepel :

Milyen iratok szükségesek?

A kérelemhez csatolni kell:

  • a tulajdonjog megszerzését igazoló okiratot,
  • a forgalmi engedély és törzskönyv illetékének megfizetését tanúsító igazolást,
  • ha új rendszámtábla kiadására is sor kerül, a rendszámtábla, igazgatási szolgáltatási díjának befizetéséről szóló igazolást.

Régi típusú forgalmi engedély esetén a járműhöz korábban kiadott régi típusú forgalmi engedélyt.
Új típusú forgalmi engedély esetén a járműhöz korábban kiadott forgalmi engedélyt, és a jármű korábban kiadott törzskönyvét, kivéve a jogszabályban meghatározott eseteket.

  • Képviseleti eljárás esetén a meghatalmazást

Eszerint nem kell egyáltalán törzskönyv.

drbjozsef # e-mail 2017.11.10. 07:57

wers,

nem tudod, át lehet írni autót törzskönyv nélkül, akkor, ha nem elveszett, hanem örökölt az autó, örökösök átírták a nevükre egy hete, és a kormányablaknál azt mondták, hogy 2-3 hét mire megérkezik hozzájuk postán az új törzskönyv.
Szóval nem akarják köröztetni, mert egyszer majd érkezik, de ha megvenném most, át tudom íratni anélkül?

Tartok tőle, hogy ha most megkötöm a szerződést, ki fogok futni a 15 napból, ha kell a törzskönyv. Nekem nem kell, én elhiszem nekik, hogy az övék.

Dinamica #   2017.11.06. 06:55

Köszönöm szépen!

wers #   2017.11.06. 06:17

Biztosat az okmányiroda tud mondani, jó lenne bemenned, ott megmondják, hogy van-e zálogjog, forgalmazási kozlátozás. Ha nagyon szősösszívű az ügyintéző nem csak tájékoztat, hanem hivatalosan adatszolgáltatást ad írásban. Az akkor kb. 1200 Ft lesz. Annyit megér, hogy nem találgatnod kell. Ezt az ország bármely kormányablakában intézheted, mint a vesztés bejelentését is.

Dinamica #   2017.11.05. 17:52

Még egy kérdés: Ha esetleg aláírt a nevemben zálogosítási papírt, azt én ki tudom kérni valahol?

Dinamica #   2017.11.05. 17:36

Köszönöm a tanácsot, de közben felmerült pár gondolat. Kiemelnék a papírból két bekezdést, hátha valaki tudja velem értelmezni. Remélem hogy rosszul értelmezem. Eddig elkerülte a figyelmemet.

"A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII.28.) Kormányrendelet (Továbbiakban: Kormányrendelet) 100. § (1) bekezdés szerint a forgalmi engedély jogosultjaként nevesített üzemben tartó - aki egyben a gépjármű törzskönyvvel is jogszerűen rendelkezik - kérelmére a közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántartásba való bejegyzéssel intézkedik a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonásáról."

"A (4) bekezdés alapján törzskönyvvel jogszerűen rendelkező ügyfélnek kell tekinteni a pénzügyi intézményeket, gépjármű - kereskedőket, a zálogjogosultat vagy más olyan természetes személyt, gazdálkodó szervezetet, akinél / amelynél a törzskönyvet a jármű tulajdonosa pénzügyi követelés fejében letétbe helyezte, ha ez a rendelkezési jogot megalapozó okiratból megállapítható."

Nos, értelmezésem szerint ebből rá esetleg a zálogjogosultság lehetne igaz, ami KIZÁRT, tekintve hogy soha egy fillér adósságom nem volt (vele ellentétben) és 100% hogy SOHA SENKINEK nem adtam zálogba semmit. Nem szorulok rá. Emlékeim szerint nem is írtam alá mást, csak az adásvételit és utána az okmányirodai papírokat. Remélem rosszul értelmezem a fenti bekezdést. (???)

Még a vásárlás után kb. 1 évvel megkeresett és elkért pár adatot (írásban történt, szerintem vissza is tudom keresni), mert állítása szerint tervezte átíratni a nevére. Nekem erős a gyanúm, hogy akkor valami turpissághoz kellettek az adataim. Azóta mi természetesen nem is találkoztunk.

(Így már feltételezem, hogy nem adhatnék ki körözést a törzskönyvre sem. :) )

Egyelőre nem tudok mást tenni, mint postán elküldeni egy papírt kitöltve, egy tanúval, a maradék részét pedig kérem tőle kitöltésre és egy példányban visszaküldésre. Ha nem írja alá, akkor tovább megyünk, csak ha valamit tényleg aláhamisított, nem tudom mit csináljak. Ugyanis ha nem akarja átvenni és nála zálogban van, nem tehetek semmit gyakorlatilag. Noha én biztosan nem adtam zálogba.

wers #   2017.11.05. 15:09

Dinamica!
Ha mincs nálad a törzskönyv jelentsd be bármelyik kormányablaknál, hogy elveszett (egyébként nem lenne joga magánál tartani). Ilyenkor választhatod, hogy nem kérsz újat, hátha valaki megtalálja, akkor költségmentes. Ekkor bejegyzik a vesztést, körözést adnak ki rá. Ha valaki vissza akarna élni vele, így még kissebb az esélye.
Bármelyik nyomtatványboltban kapható nyomtatvány a tulajdonjog átruházásról.

Dinamica #   2017.11.05. 13:05

Kedves wers, nonolet!

Köszönöm a válaszokat.

A törzskönyv is nála van (sajnos). A pár napja érkezett levélben le is írták, hogy jogosan birtokolja az üzembentartó. Ezért is tartok attól, hogy esetleg eladnák a nevemben és ha bármi probléma adódik ebből, az engem terhel. (Azért abban reménykedem, hogy bizonyítani lehetne a turpisságát.) Bár lényegtelen is, mindennek úgy tudom elejét venni, hogy az autót átírjuk a nevére.

Én egyébként gyanítom, hogy továbbra is adósságai vannak és nem akarja a nevére venni - ami nem az én problémám. Segítettem eleget. Ennek ellenére még válaszra sem méltat.

Amint egy kicsit ráérek, utánanézek ennek a tulajdonjog átruházási szerződésnek. Egyébként igen, sajnos a távolság miatt nem tudom, hogyan tudnám megoldani NEM személyesen. Talán este lesz egy kis időm keresgélni, de ilyen ügyekben sajnos nem igazán van kész tanács sehol. Ezen el tudok indulni.

nonolet # e-mail 2017.11.05. 12:23

Mivel üzemben tartóként mindenért ő felel, nem érdemes nagyon izgulni a történések miatt, az ő dolga, hogy mit csinál éppen a zautgóval.

Neked CSAK a tulajdonjogod van meg.
Ezért a törzskönyv nyilván nálad!!! van mint tulajdonosnál.
Azaz eladni csak te tudod ő nem.

wers #   2017.11.05. 11:01

Szerintem részedről aláírsz egy tulajdonjog átruházási szerződést, az árhoz elég "megegyezés szerint". Ő is alá írja és még két tanu.
A kocsi állaptáról lehet az igazságot írni, hogy az új tulajdonos használta üzembentartóként, így az állapotát, hibáit ismeri.
Ennek egy példányát belüldöd az okmányirodába
Ha nem iratja a nevére ill. hogy hogyan, legyen az ő hondja

Gyanítom ott a gondod, hogy talán nem akarja aláírni, vagy a távolság miatt nehéz lesz, de erre itt konkrét tanácsot nem lehet adni.
Esetleg annyit megnyugtatásul, hogy mint üzembentartó, minden őt terhel.

Dinamica #   2017.11.04. 19:46

Kedves Fórumozók!

Én is leírnám a történetemet, remélem kapok egy kis segítséget.

Pár évvel ezelőtt egy családi barátunk vásárolt egy autót, ami az én nevemre került. Neki akkor adóssága volt, az autó a munkához számára elengedhetetlen, így arról volt szó, hogy amint kifizeti az adósságait, a nevére kerül az autó. Ő az üzembentartó azóta is. Kezdetektől ő volt.

Pár napja jött egy ajánlott levelem, miszerint az általa megbízott személy kérte a jármű forgalomból való ideiglenes kivonását (fél év).

Írtam neki egy levelet (nem szívesen telefonálok hivatalos ügyekben, annak nincs nyoma). Erre eddig nem válaszolt, pedig látta. Szeretném, ha az autó "lekerülne" a nevemről. Tekintve, hogy azóta már nagyon messze élek és nem tartjuk a kapcsolatot sem, nem szívesen viselek a nevemen semmit, amire nem látok rá.

Válasz hiányában nem tudom a kivonás kérelmezésének okát, sem a további terveiket az autóval, de őszintén szólva nem bízom a szavukban. Egy esetleges későbbi problémára (félek a hamisítástól is, hiszen csak alá kell írni helyettem, minden papír náluk van) a jóhiszeműség nem kínál majd megoldást. Mindenképpen szeretnék mindent hivatalosan rendezni, a "baráti" beszélgetés nem megoldás. Nem tetszik, hogy nem kapok választ. :(

Milyen lehetőségeim vannak? Beleláthatok valahol az esetleges be nem fizetett dolgokba...? Én nem tartanék igényt sem az autóra, sem az eladásából keletkezett pénzre, de nem maradhat tovább a nevemen. Mit tehetek ha ők nem veszik át?

Előre is köszönöm ha kapok egy kis segítséget. :)

Csaba0828 # e-mail 2017.11.03. 15:07

2017 10 07-én vásároltam egy toyota celica szgk-t, az autó kiválasztásánál az volt a legfontosabb, hogy 143 kw azaz 193 lóerő teljesítményű legyen, a forgalmi engedélyében ez is szerepelt és így nyugodt szívvel meg is vettem és át is irattam a nevemre. Az autón voltak aprobb hibák így a próba során nem derült ki az, hogy az autó valójában csak 105kw azaz 140 lóerős, ez egy márkaszervízben derült ki a vásárlás után 3 héttel ,Erről ki is allitottak egy szakvéleményt és az autófelügyelettől is beszereztem egy szakvélemenyt, hogy az autó teljesítménye hibásan szerepel a forgalmiban. Ezek után kérhetem az eladótol, hogy vásárolja vissz az autót vagy, hogy csökkentse az autó eladási árát ?
Az eladó valószínűleg nem tudott róla, hogy nem 143kw-os az autó bár ezt nem tudom biztosan.
Válaszaitokat előlre is köszönöm

csipot # e-mail 2017.11.03. 12:20

gen eddig nem volt forgalomba helyezve így biztosítás sem kellett.de azért köszi a segítséget!

wers #   2017.11.03. 11:04

? Jó kérdés.

drbjozsef # e-mail 2017.11.03. 09:07

Szerintem a fedezetlenségi díj itt nem játszik, mert ha jól értettem (és jól írta), akkor a forgalomba helyezésnél már elakadt, tehát nem volt magyarországi forgalomban az autó.

wers #   2017.11.03. 08:39

Ráadásul köztes tulajdonosként csak 15 napon belül lehet bejegyeztetni az előző vevőt, és csak az illetéket kellene fizetni. 15 nap után már teljes átiratás kellene minden kimaradt átiratásnál. Nem szabad elfelejteni, hogy ez idő alatt vélhetően nem volt kötelező biztosítás sem, igen szép summa lesz a fedezetlenségi díj is.

drbjozsef # e-mail 2017.11.03. 08:27

csipot,

sok mindent nem tehetsz. Megszívattad magad.

Vettél egy olyan embertől egy autót, aki nem volt bejegyezve tulajdonosnak a nyilvántartásba (vagy forgalmiba, törzskönyvbe, nem tudom mi van Angliában, de ebből a szempontból mindegy). Az nagy hiba.

Két lehetőséged van :
Vagy végigjárod az utat amit írtál, és beszerzed a papírokat. Ha nem együttműködő valaki a láncban, akkor megszívtad. Nem tudod kényszeríteni.
Vagy hatósági segítséget kérsz, de azt meg csak az ellen tudsz, aki jogviszonyban áll veled, vagyis az eladód. Őt beperelheted (ha tévedésbe ejtett a papírozásnál, esetleg feljelentheted, de ehhez ismerni kellene a körülményeket), de legfeljebb azért, hogy vegye vissza az autót, és fizesse vissza a pénzedet, meg a keletkezett károdat térítse meg.
Esetleg ezzel megpróbálhatod presszionálni az eladódat, de sok kártya nincs a kezedben ezen kívül.

nonolet # e-mail 2017.11.02. 23:31

Szívás ... olyan autót megvenni, aminek
a tulajdonosi lánca hiányos, nagy hiba.

"Már kerestem a régi tulajt,aki a forgalmiban van mindenhol,de sehol sem találom,a régi bejegyzett címén sem."

Pedig, muszáj lesz megtalálni őt ...
Aztán a többiket is.

Vagy vetesd vissza az autót azaz aki eladta neked.

Mert, a zárt láncolat nélkül nem fog menni az átírás.
Ez azért eléggé közismert dolog... és logikus is.

csipot # e-mail 2017.11.02. 22:28

Tisztelt Fórum!Segítséget szeretnék kérni egy igen egyedi speciális ügyben!Már több,mint két hónapja vásároltam egy angol rendszámos jobb kormányos autót.Szeretném mindenféleképpen Mo.-on forgalomba helyeztetni.A KPM-es vizsgán átment,gumi,lámpa cserélve.A reg.adónál elakadtunk.Az autónak egy papírja van,ami a V5C angol forgalmi engedély.Ebben egy magyar srác neve szerepel,aki valószínűleg eladta kint egy magyar dílernek,aki haza hozta majd eladta annak a srácnak,akitől mi megvettük.Senki nem papíroztatta át.Akitől mi vettük csak alvázszámra kötött biztosítással használta!Az angol forgalmit senki nem íratatta át mivel már kint ezt az autót nem használták,tehát a régi tulaj neve szerepel benne,viszont a mi adás-vételinkben annak az úriembernek a neve szerepel,akitől mi vettük és mivel a két név ne egyezik így nem lehet átíratni.A vám visszadobja,hogy az okmányosok úgysem fogadják el.Mindenféle segítséget megpróbáltam már de mindenhol azt a választ kapom,hogy keressem meg a régi tulajokat és az azok közötti szerződéseket kérjem el!Meg is kaptam a mi emberünk és a kereskedő köztit viszont itt már megint elakadtam mert a kereskedő nem hajlandó segíteni,szerinte ő átadott minden papírt a következő tulajnak és teljesen elutasítóan viselkedik.Kérdem én mit lehet ilyenkor tenni?Hogy tudnám én felkeresni és megszereznia köztes adásvételiket,hogy végre forgalomba tudjam helyezni az autót???Már kerestem a régi tulajt,aki a forgalmiban van mindenhol,de sehol sem találom,a régi bejegyzett címén sem.Előre is köszönöm a segítő válaszokat!