Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Gépkocsi adás - vételi szerződés

zsoszso #   2014.07.04. 21:26

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni mit tehetek ez ügyben kihez forduljak ?!
Vettem egy gépjárművet , apa az üzembe tartó a fia a tulajdonos.Megírtuk az adásvételi szerződést kifizettem az autót majd meg eggyeztünk abba mivel pénzszükébe álltam ,hogy nem írunk dátumot és addig add egy kölcsönadási szerződést ,hogy amint összejön az összeg átiratom a járművett! Majd pár hétre rá jött a telefon nem tudom átírni a gépjármüvet addig mig nem ad a gyámhivatal valami igazolást mert a fia nem töltötte be a 18 ik életévét(ugye én marha nem is vettem észre nincs 18)Szóval van egy adásvételim dátum nélkül tanuval ,meg egy kölcsönadásim is és már át szeretném írni ,de nem tesz semmit ez ügyben az apa se a fia! Sőt fenyegetőzik értelmetlen marhaságokkal!

kutyafitty # e-mail 2014.06.12. 12:31

Innen le lehet tölteni egy elég pontos és korrekt gépjármű adásvételi szerződést. Fent van PDF-ben és WORD-ban is.
http://komplexauto.hu/…li_szerzodes

guba" # e-mail 2014.04.09. 09:11

Attilának kell bizonyítania, hogy a vételárat átadta, ellenkező esetben meg fog állni a sikkasztás.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Lettike88 # e-mail 2014.04.08. 13:24

Tisztelt Ügyvédúr!
Azzal a problémával fordulok Önökhöz,hogy a párom kölcsönadási szerződéssel 2 tanuval aláírva kapott használatra egy Honda típusú autót,amíg a tulajdonosa (egy akkor kedves ismerősnek nevezett embertől) külföldön tartózkodott.Kis idő elteltével az igazi tulajdonos Zoltán, szóban kérte a páromat Attilát, hogy amíg ő nincs itthon, adja el a Hondáját,és mivel ekkor meg volt a bizalmas barátság köztük Attila segíteni próbát ( meghatalmazás nélkül!!!)Talált is egy ismerős ismerősét Andrást, aki meg is vásárolta az autót 450 000 ft ért.Haza utazott Zoltán és Attila a kezébe adta a 450.000 ft-ot, majdan Zoltán elmennt és feljelentette Attilát,h eladta a tudta nélkül, az ő általa kölcsön adott autót.A Honda vissza került Zoltánhoz, aki szerint ő nem kapta meg a vételárat azt a 450.000 ft-ot,így most a páromat sikkasztással gyanusítják, Zoltán pedig a közmondás szerint él: "A kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt." Természetesen az új vevő András most követeli vissza az általa kifizetett vételárat.Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm mielöbbi válaszát! Üdvözlettel: Letti

Kiscica003 # e-mail 2014.04.06. 16:38

Jó napot kívánok!

A segítségüket szeretném kérni. Nem olyan rég eladtam az autómat, ki is töltöttük az adásvételit. Pontosabban a vevő már az általa kitöltött szerződéssel érkezett, amin az ő két tanúja szerepelt, így nekem csak a saját illetve a kocsi adatait kellett kitöltenem. Meg is volt, mivel ugye indigós, az elsőt megcsináltam és mind a 4 példányt aláírtam, úgy ahogy kell. Megnéztem a vevő is ugyan így tett. Azt viszont nem figyeltem, csak már miután elment a vevő, hogy a tanúk nem írták alá....legalábbis az én 3. és 4. példányomat (a tanúk adatai ki vannak töltve, így valószínű, hogy az első oldalt aláírták csak a többit nem). Mivel a vevő messze lakik tőle pontosabban az ő tanúi így én nem fogom elvinni aláíratni, sem ők nem fognak lejönni. Van esetleg valamilyen hátránya számomra, hogy nincs szignózva? Vagy semmi baj, vihetem az okmányirodába elfogják fogadni, hiszen a vevőnek a fontosabb?

Előre is köszönöm a segítséget.

zsolthi # e-mail 2014.03.11. 15:39

Még azt szeretném hozzátenni,hogy az árverési jegyzökönyvet aláirtam de az autót nem vettem át nem irtam alá az átvételt.Próbáltam a végrehajtóval beszélni hogy törje meg az árverést és utalja vissza a vételárat de sajnos nem hajlandó vagy nincs rá lehetösége nem tudom

zsolthi # e-mail 2014.03.11. 13:16

Üdvözlöm

Segitséget szeretnék kérni,hogy árverezett autó vásárlásánál a vevönek van-e joga visszalépni?Vásároltam egy autót árverésen és a leírásban és a feltöltött képeken sem látszott,hogy az autó karambolos volt,söt a fényképeken szándékosan a sérült oldal nem volt fényképezve.Az autót kifizettem de nem vettem át,az lenne a kérdésem van-e értelme fellebbezni?A tárolási dijat ki fizeti?Segitségüket előre is köszönöm.

k38el6 # e-mail 2014.03.04. 11:11

Tisztelt Szakértő!

Amit eladtam kocsit nem stimmel a motorszám a forgalmiban lévővel, azt a vevő deritette ki 1hónappal az eladás után. Ilyenkor mi a teendő? Semmis lehete-e az adásvételi szerződés.

shark300 # e-mail 2014.03.03. 18:21

Sziasztok!
Nemrégiben párom vásárolt egy Toyota Yaris gépkocsit autókereskedésből. Olaszországból honosították az autót, nem volt előtte rendszáma, rögtön az ő nevére került, forgalmiban is az ő neve szerepel. Viszont nem kapott SEMMILYEN papírt sem a pénz átvételéről, sem az eladásról. Az sem az olasz, sem a magyar törzskönyvet sem kapta meg. Ez szerintem nem helyes, így mit csináljak?

guba" # e-mail 2012.09.10. 20:44

Mikulás74 a per eltarthat egy évig kb, hogy pénzt mikor látsz belőle, az attól függ, hogy nyersz-e, fizet-e az alperes, miből lehet végrehajtani, stb.

smallville80 legegyszerűbb, ha közös megegyezéssel ezt a szerződést felbontjátok, és a fiad veszi meg helyetted.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

smallville80 # e-mail 2012.09.10. 19:38

Tiszteletem!A következő lenne a kérdésem:vásároltam tegnap egy gépjárművet.Nálam van az én nevemre szóló adásvételi eredeti példánya,a forgalmi,a törzskönyv,de még semmi többet nem tettem!közben meggondoltam magam és szeretném ha inkább a 18éves fiam nevén lenne,el tudom én a fiamnak adni csak a rendelkezésemre álló dokumentumokkal az autót?És utána ő folytatná az átírást?
Az eladó egyébként még nem jelentette a tulajdonosváltozást!válaszokat előre is köszönöm!

Erre én is kivánsi lennék csak nekem a fiam 14 éves.

Mikulás74 #   2012.09.07. 22:05

Köszi!
Az ő elmondása szerint autókkal kereskedett, de nem hinném, hogy ez neki legális foglalkozása lenne.
Még amit fontos lenne tudnom, ha perre viszem a dolgot, mennyi idő lenne, amíg pénzt látok ebből az egészből?
Köszönöm.

guba" # e-mail 2012.09.07. 06:40

Ha autókereskedő volt az eladó, akkor akár a csalás is megállhat a polgári jogi igényed mellett. Ő ui.legkésőbb amikor megvette és a nevét beírták a forgalmi hátsó rovatába, akkor tudomást szerzett a terhelésről. Törzskönyvet akkor nem kaptál, ebből adódóan.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Mikulás74 #   2012.09.06. 21:31

Üdvözletem!

Vettem egy autót, amit elég hülyén csináltam, úgy volt meghirdetve, hogy autókereskedőtől bianko adásvételi szerződéssel. Kifizettem az autót, csak kíváncsiságból elmentem egy okmányirodába, ott megmutattam az adásvételit, forgalmit, és közölték velem, hogy sürgősen adjam vissza az autót, mert...van rajta 460000Ft terhelés, 4x ki van vonva a forgalomból...erre felhívtam az eladót, aki azt mondta, ő már a pénzt elköltötte, de kitalált mindenféle marhaságot, hogy ad másik autót, részletekben visszafizeti a pénzt...annyit érdemes tudni az eladóról, hogy ilyen típusú emberrel csak egy hülye köt üzletet(vagyis én...) nem akarok mindenféle etnikai kérdésekbe bonyolódni, szóval kizártnak tartom, hogy vissza tudná fizetni az autó árát. Abban szinte biztos vagyok, hogy tudott az autó problémás papírjairól...mit tudnék tenni, hogy mielőbb viszont lássam a pénzem?
Az autót gondolom elvinné egy végrehajtó, a rendőrségen gondoltam már, hogy feljelentem csalásért, na meg egy polgári per...? Érnék vele valamit? És kb mikor?
Köszönöm az ötleteket előre is.

guba" # e-mail 2012.09.06. 19:38

Nem gondolod komolyan, hogy erre a hirdetésedre egy jó ügyvéd be fog jelentkezni. Ugyan. :)

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

RBandi # e-mail 2012.09.06. 10:48

Keresek gépkocsi adásvétel kapcsán felmerült jogvitában járatos ügyvédet, jogi képviselőt, Budapesten vagy annak környékén.

Köszönettel,
András

főzős laci # e-mail 2012.05.19. 11:05

Tisztelt Fórumozók!
Ez év április 03-án vásároltam a Formont Autó Kereskedésben egy 11éves,használt 301.000 km-es,Opel Omega B dízel kombit.
Egy hónap,és 200 km megtétele után kiderült,hogy az adagolóját(ez egy fő alkatrész) teljesen fel kellett újítani 180.000 ft-ért,és a ki és beszerelés díja pedig 93.700 ft.
Milyen jogaim vannak a kereskedővel szemben,egyáltalán neki kell-e valamilyen szavatosságot,garanciát vállalni egy ilyen autóra?
Tisztelettel: Főzős Laci

guba" # e-mail 2012.05.08. 18:36

Lehet-e érvényesíteni vmit a felmerült költségekből?

Nemigen.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

piper # e-mail 2012.05.07. 20:12

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretném a segítségüket kérni. Kb. 1 hónapja vettünk egy 6 éves dízel személyautót kereskedőtől 2009-ig vezetett szervízkönyvvel, elvileg 186 e km-rel. A kereskedő javaslatára a vezérműszíjat azonnal lecseréltettük, ezen felül elvégeztettük az olajcserét, pollen szűrő cserét (szervízkönyv szerint cserélve volt, gyakorlatban azonban kétséges), stb. Kiderült, hogy mindkét oldalon a kerékagy csapágyat is cserélni kellett (a javítási költség kb. 150 000 Ft volt). Az autó a múlt héten megállt az autópályán, trélerrel kellett felhozni. A diagnózis szerint a nagynyomású szivattyúval van baj, melynek javítási költsége még kb. 150 000 Ft. Mi a javaslatotok? Lehet-e érvényesíteni vmit a felmerült költségekből? Ha igen, ezt milyen úton tehetjük meg? Az autó visszaadása sajnos azért sem jöhet számításba, mert az adás-vételi szerződés 400 e Ft-tal kevesebbről szól, mint amennyiért a kocsit valójában vásároltuk, nem beszélve az eddig kifizetett javítási költségekről.
Válaszaitokat előre is köszönöm. Üdv, Pipe

guba" # e-mail 2012.05.02. 21:31

Az autót átadni a vételár visszafizetése nélkül, könnyelműség volt. Tisztázni kellene, hogy kitől vetted az autót. Ez nem feltétlenül az a személy, aki a törzskönyvben szerepel, viszont szavatossági igényed vele szemben lehet.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

zsana82 # e-mail 2012.05.02. 11:52

Kedves Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni. Párom 2011. szeptemberében vett egy 1 millió Ft értékű gépkocsit. Az adás-vételin egy cég neve szerepelt, de a kocsit igazából egy magánembernél néztük, és vettük meg. 1 hónapra rá kiderült hogy motorcserés és még egyéb hibás a kocsi. Vissza vittük a srácnak akitől hoztuk, írtunk egy átadás-átvételit, és megbeszéltük hogy, visszafizeti októberben. Nem fizette, úgyhogy hozott hozzánk (szerinte 1.050e Ft értékben ) árut (húsdaráló, 3d-s játék) hogy amíg nem fizet az itt lesz biztosítékkén, és leírtuk, hogy ő fogja (nem a cég aki az adásvételin szerepel) visszafizetni a kocsi árát. Azóta se fizetett semmit, csak hiteget. Se kocsink se pénzünk. Az áru mint kiderült kb 3-400e-et ér. Mit tudunk csinálni?
Segítséget előre is köszönöm!

guba" # e-mail 2012.05.02. 10:23

Nem kell kifizetned, a szükséges kiadásaidat pedig követelheted az eladótól.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

A megbízott # e-mail 2012.05.01. 16:49

Szép napot mindenkinek!
Két kérdésem volna még,ha az eladó visszaadja a pénzt,nekemakkor is ki kell fizetnem az illetéket vagy stornosnak tekinthető a tranzakció?
2-Ha a közeljövőben veszek autót hogyan lehet ezt vagy hasonlót elkerülni???
Köszönöm!

A megbízott # e-mail 2012.04.29. 21:16

Gerbera317!
Köszönöm szépen a kimerítő választ.
Pont most volt nálam az eladó és egyezkedtünk.
Mivel kifizettem az eredetiség vizsgálat árát.Ezt is ugye visszakérhetem tőle?
Plusz,azt sem tudom,hogy a vagyonszerzési illetéket ki kell-e fizetnem,mert lassan egy hónapja nálam van a kocsi....

gerbera317 # e-mail 2012.04.29. 15:05

A tartozást nem ráterhelték az autóra, hanem foglalás alatt áll. A Vht. 104. § (3) szerint A lefoglalt ingóságon elidegenítési és terhelési tilalom áll fenn. Az adós a lefoglalt ingóságot köteles gondosan megőrizni. A lefoglalt ingóság elhasználása, elzálogosítása, elidegenítése, megsemmisítése vagy a végrehajtás alól más módon való elvonása a Btk. 249. § szerinti bűncselekmény. Tehát az adós az autót nem adhatta volna el neked.

Következmény nélkül marad az ügylet, ha a vételárból az adós rendezi a tartozását, és akkor feloldásra kerül, és átírhatóvá válik az autó. Nyilván erre kért tőled haladékot.

Ha viszont a vételár nem fedezi az adós tartozását, kipótolni pedig nem tudja, vagy pedig nem az adósság rendezésére fordítja a vételárat, és nem is adja vissza a pénzedet, akkor elveszett a pénzed, ráadásul köteles vagy tűrni, hogy az autóval a végrehajtó rendelkezzen továbbra is, és akár árverést tűzhet ki rá, ha olyan szakba jut az ügy. Csakhogy itt kanyarítható vissza a történet a 104. § szerinti zártöréshez. Kilátásba kell helyezned, hogy jelented az ügyletet a végrehajtónak, aki azonnal indítványozni fogja a bíróságnál a büntetőeljárás megindítását. Ehhez elegendő bemutatnod a szerződést. Ha erre nem mozdítja a füle botját sem, akkor tényleg jelenteni kell a dolgot a végrehajtónak, egyidejűleg vissza kell perelned a pénzedet.