Gépkocsi adás - vételi szerződés


wers # 2018.09.11. 08:25

Tovább nem nagyon akarom rágni, de okulásul másoknak is, épp a km óra állás rögzítése kötelező elem. Nem enged tovább, ha a rovat üresen marad.

drbjozsef # 2018.09.11. 07:54

Vakon hiszek neked, ne fáradj. :)

Szerintem se lesz problémája Creedszl-nek, várhatóan felesleges a para, de a hivataloknál sose lehet tudni, és érdemes felkészülni amennyire lehet. Aztán nem történik semmi különös.
Tipikus, hogy felszívom magam hogy majd asztalt kell csapkodni, aztán két szóval és egy mosollyal végződik az ügyintézés. :)

wers # 2018.09.11. 06:07

Soha nem kaptam még ilyet.
Pedig sokan kapnak. Akkor van jelentősége, ha a vevő nem íratja át. Ilyenkor az eladót már nem keresik, és a jegyző is látja, hogy tulajdonjog változás történt.

De téged a tiéd beelőzött.

Multkor még, mint említettem, pecsétes példányt se, arra hivatkozva, hogy a vevő már bejelentkezett.
Mert így már nélküled is elbírálták, elfogadták, bejegyezték... A te bejelentésed okafogyottá vált.

Elhiszed nekem, hogy van ilyen, vagy küldjek egyet? (csak neked) :))

Hogy Creedszl esetében mi történt, nem tudom. Még azt is el tudom képzelni, hogy kisebb kormányablakban volt, és ott tényleg csak elveszik az esetek egy részét, amivel utólag még munka van. Átküldte, odakerült az illetékes ügyintézőhöz, mondjuk aznap nem az első, amin alig lát valamit, és úgy döntött ezt a rejtvényt nem egyedül akarja megfejteni.
Azért az elég ritka, hogy személyes bevitelkor fordul elő ilyen, de hát ami elromolhat....

drbjozsef # 2018.09.10. 17:14

kérelemnek helyt adtam, a megváltozott adatokat a járműnyilvántartáson átvezettem.
Innentől lehet nyugodt egy eladó.

Soha nem kaptam még ilyet.
Multkor még, mint említettem, pecsétes példányt se, arra hivatkozva, hogy a vevő már bejelentkezett.

És ne hiányozzon semmi, amit a törvény követel, és helyesek legyenek az adatok.

Ja, ne hiányozzon semmi, de az ügyintőz befogadja, nem nézi meg, majd mászkáljak vissza, ha fénymásolni se tudnak rendesen. Logikus. Ügyfélbarát.

wers # 2018.09.10. 14:18

Ügyelni kell az okmányirodában” bocs, okmányboltban

wers # 2018.09.10. 14:17

Érdekelne hogy ez most mennyiben érint engem negatívan?Mert én bemegyek és amit tudok megadok de konkrétan nem értem hogy most miért engem zargatnak ezzel vagy miért is van erre szükség?

én mentem is az okmányirodába, szépen bejelentettem az eladást, adásvételit elvették adtak egy fénymásolatot, lepecsételve.

Én nem izgulnék : ha akkor elfogadta, akkor tehetnek egy szívességet

Nem egészen így van.

Ha a hivatal az "ablakba" az ügyintézőtől egy pecsételt adásvételit kap vissza, az még nem lezárása a bejelentésnek. Erről a hivatal kiállít majd egy dokumentumot, ami azt tartalmazza, hogy az eladó bejelentette, ezzel kérelmet adott be az bizonyító erejű okirat csatolásával, hogy a tulajdonjog átruházás megtörtént. Ügyelni kell az okmányirodában kapható önindigós szerződésekkel, mert hajlamosak az utolsó oldalak nehezen látszani. Meg időben halványodnak is. És ne hiányozzon semmi, amit a törvény követel, és helyesek legyenek az adatok.

Ott az "ablakban" nem minden esetben (többnyire nem) kerül a bejelentési eljárás befejezésre, ezt a háttérben dolgozó ügyintéző fejezi be, ahogy most is. Ez csak annyi, mintha postai térti lenne a kezedben. Tudom, nem ezért áll az ember sorba, és többet várna el, de okmányirodai munka jó része a háttérben zajlik.

De talán az sem elvárhatatlan kívánalom, hogy aki szerződést ír alá, gondosan nézzen át mindent.

Ha befejeződik, kiállítanak egy okiratot "Kérelem a tulajdonjog rendezésével kapcsolódó egyéb ügyek - eladó bejelentése" megnevezéssel, amely utolsó sora: "kérelemnek helyt adtam, a megváltozott adatokat a járműnyilvántartáson átvezettem."
Innentől lehet nyugodt egy eladó.

drbjozsef # 2018.09.10. 07:14

Az vitán felül áll, hogy érdemes az olajat, szűrőket és a vezérműszíjat lecserélni használt autó vásárlás után akkor is, ha az eladó az anyja életére esküszik hogy egy hete csinálta meg ezeket.

Az is vitán felül áll, hogy ezeket semmilyen jogszabály szerint nem kötelező megcsinálni. A Tóth autóbontó honlapja szerintem elég alacsony szintű jogszabálynak számít.

A kérdés az, hogy a bírósági gyakorlatban ezen csere hiányából fakadó meghibásodás esetén van-e helye vizsgálni, hogy a vevő a Ptk. szerinti kellő gondossággal járt-e el.

Szerintem elég közismert, hogy ezeket a kellő gondosság keretei között illik (SIC!) megcsinálni, de aki nem ért hozzá, annak meg a kellő gondosság kereteiben illik (SIC!) elvinni autószerelőhöz átvizsgálásra egy frissen vásárolt használt autót.

Ha az eladó a szerződésben írásban vállalta (vagy más módon kétséget kizárólag bizonyítható), hogy lecserélte a vezérműszíjat, de ez valótlannak bizonyul, akkor esetleg mentesülhet a felelőssége alól a vevő. Más esetben szerintem nemigen.

Dr.Attika # 2018.09.10. 03:24
nonolet # 2018.09.09. 22:31

Dr.Attika

"A vezérműszíjj csertét az új tulajdonosnak azonnal el kell végezni. "

(amúgy a szíj egy j csak...)

Már megint egy jókora hülyeség tőled... persze ez is magabiztosan.

Miért is kéne?!!!
HA MÉG NEM indokolt?

drbjozsef # 2018.09.09. 13:53

Vidd a sajátodat, az ártani nem árthat, de ott ne hagyd nekik, fénymásolják le rendesen, ha akarják.
Én nem izgulnék : ha akkor elfogadta, akkor tehetnek egy szívességet, szerencsére erre neked ott van a lepecsételt példányod (még ha azon nem is látszik minden).
De nem hiszem, hogy téged akarnak vegzálni.
Ha mégis, akkor mondd azt, hogy megbeszéled az ügyvédeddel, addig várjanak... :)

Creedszl # 2018.09.08. 15:33

Üdvözletem!

Tanácsot szeretnék kérni a következő helyzetre.Eladtam az autóm, minden megfelelően ment, megvolt az adásvételi, tisztességesen kitöltve, cég nevére vette meg két srác, mivel kereskedésük van.Eladás utáni nap, tehát másnap, én mentem is az okmányirodába, szépen bejelentettem az eladást, adásvételit elvették adtak egy fénymásolatot, lepecsételve.A fénymásolaton jó pár dolog már nem látszik a gyenge minőségű fénymásolás miatt, nem tudom az eredeti példányon látszottak e, mindenesetre az ügyintéző elfogadta, nem mondta hogy ez meg az nem látszik.Majd elkezdtek jönni a levelek a kormányhivataltól hogy a vevő nem íratta át az autót 15 napon belül és megy az eljárás.A következő levélben már az állt hogy még mindig nem történt meg az átírás ezért az autót ideiglenesen kivonták a forgalomból stb. Majd most jött egy levél hogy menjek be az okmányirodába adatpótlásra mert hogy nem látszik ez meg az a dokumentumon.Mind ez 2 hónapra az eladás után.Konkrétan azt állítják hogy nem látszik az eladás dátuma, a törzskönyv száma, a kilometer óra állása és annak rögzítésének ideje illetve az eladó adatai.A nálam maradt példány alapján csak a kilométer óra állását nem tudom megmondani( csak nagyjából) mert az tényleg nem látszik.Érdekelne hogy ez most mennyiben érint engem negatívan?Mert én bemegyek és amit tudok megadok de konkrétan nem értem hogy most miért engem zargatnak ezzel vagy miért is van erre szükség?Miért nem a vevőt zargatják?Illetve ha nem tudom megadni a kért adat valamelyikét akkor engem vesznek elő?
Köszönöm a segítséget.

wers # 2018.09.06. 08:27

Szerintem a gyártók, az autó tervezők a futásteljesítményt nem csal km-ben, hanem évben is megadják, mert nem csak a km-től tud egy vezérműszíj elöregedni. 250.000 km biztos nem az első csere lett volna, vagy valaki optimizmusa eltúlzott volt. El tudom képzelni, a 200.000-nél a második szakadt el.
Ha pedig használt autót vesz valaki, szervizkönyv ide-oda, célszerű azonnal cserélni.

Rexor # 2018.09.06. 06:59

Én ezt nem teljesen értem. Tehát volt vezérműszíj csere és mégis elszakadt? Vagy többet ment a csere után az autó mint 250000 km? Erről tájékoztatott a kereskedés?

wers # 2018.09.06. 04:58

A vezérműszíjj csertét az új tulajdonosnak azonnal el kell végezni.
Gondos tulaj igen, ezzel kezdi, meg olajcsere, szűrők stb.

Dr.Attika # 2018.09.06. 04:37

Tisztelt Ács Brigitta!
A vezérműszíjj csertét az új tulajdonosnak azonnal el kell végezni. Önök elmulasztották, tehát az eladót nem terheli semmilyen kártérítési kötelezettség.

Ács Brigitta # 2018.09.05. 20:39

Tisztelt Jogi Fórum!

Abban szeretném a segítségét kérni,hogy most július 26-án egy kereskedőtől vásároltunk egy ford transit connectet, sajnos tegnap előtt az autó megállt, mint kiderűt, hogy a vezérműékszíj szakadt el, tehát a szak-szervíz megmondta, teljes motorcsere.Az kereskedő közölte, hogy vigyük a szak-szervízbe és ott tudunk reklamálni, mivel a szervíz-könyvbe azt írták be, hogy 250.000 km-nél kell ékszíj csere, de sajnos ez 200.000 km-nél történt meg, a kereskedő kerek-perec megmondta ez nem az ő hibája,mivel kopó alkatrész, ezért ők nem fizetnek semmit.Van-e esetleg olyan jogszabály amivel legalább a kár felét állják, vagy kihez tudnánk fordulni,aki tudna ebben segíteni nekünk.
Előre is köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel:
Ács Brigitta

cs_zoli77 # 2018.09.05. 14:05

Köszi az infót. Azt a fajta adás-vételi szerződést írtuk alá amelyik négy példányos indigós és abban benne van, hogy a vásáló fél tudomást vett az autó állapotáról. Amúgy én is így gondolom ahogy te, csak van olyan népcsoport hazánkban akiket nehéz meggyőzni és persze főleg ők érdeklődnek ebben a kategóriában.

drbjozsef # 2018.09.05. 08:10

Magánszemélyként adtad el magánszemélynek, ezért ha szavatosságot akar érvényesíteni, akkor neki kell bizonyítania, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt, valamint akkor érvényesítheti, ha a hiba az autó korából, futásteljesítményéből nem várható.

Egy 24 éves dizelnél, 95ezer forintos vételárnál, ha nálad kipróbálta és működött (ezt remélem beleírtátok az adásvételibe), akkor sok keresnivalója nincs. Az már zsákbamacska, a következő sarkon széthullhat. Nem vagy köteles se visszavenni, se megjavíttatni, se kifizetni bármit.

Mondd neki azt, hogy nem ismered el a szavatossági igényét, az autó eladáskor az állapotának megfelelően működött, ha fenntartja a követelését, forduljon bírósághoz.
Mégegyszer : neki kell bizonyítania. Egy ilyen autónál ez szinte lehetetlen, nem nagyon van mitől tartanod.

(Egyébként ez pont nem, de a többi autós topik rogyásig van az ilyen kérdésekkel)

cs_zoli77 # 2018.09.05. 07:20

Hello,
lehet hogy ismerős a téma és tipikus is de én nem találtam hasonlót ezen a fórumon ezért leírom a saját esetem:
A tegnap eladtam a saját tulajdonomban lévő 24 éves autót. Aláírtuk az adásvételi szerződést. A vásárló 'látszólag' hivatalos iratokkal töltötte ki a szerződést (a személyijén ő szerepelt) de vételárat nem írtunk a szerződésre a vevő kérése alapján. A szerződést normális körülmények között két tanú jelenlétében kötöttük. A kialkudott 95e forintot a vevő kifizette majd távozott az autóval amit korábban már megvizsgált műszakilag. Kb. 2 óra múlva hívott telefonon hogy az autóban elromlott az adagolo ami kb. 50e Ft ezért hozza vissza az autót. Mi ilyenkor a jogi eljárás? Kötelező vagyok kifizetni a javítást vagy elálhat-e a vásárló az ügylettől és kérheti vissza a teljes vételárat? Van-e nekem az eladónak bármilyen kötelezettségem ebben az esetben?

Atis77 # 2018.07.15. 06:39

ha megvannak a köztes adásvételik akkor nem kell semmi meghatalmazás simán átírják. csak meglegyen a jogfolytonosság. az asszony kocsiját két köztes adásvételivel irattam át

wers # 2018.07.12. 10:53

A köztes vevő egy autokereskedésel foglalkozó cég

akitöl megvetük valami ismeröse a cégtulajnak

Ez így nagyon kusza.

wers # 2018.07.12. 10:39

Nem egészen. A kereskedésekre mások a szabályok, és nem kell illetéket fizetniük. Szerintem ott lesz kézzel a régi tulaj forgalmijába a kereskedő kézzel bejegyezve.

Dr.Attika # 2018.07.12. 10:35

"Kérdés az hogyan tovább?A fiamnak a kocsi nagyon kénne és csak a névre iratás hiányzik.Valami megoldás csak van.?"

Elvinni az autót roncstelepre vagy a kertben lehet nézegetni vagy csirke keltetőt berendezni benne. Nem lehet sem átíratni sem forgalomba helyezni. Átverés volt az ügylet. Lehet, hogy nem vigasztalja Önt, de nincs egyedül az ilyen un. köztes vevő ügyben.

wers # 2018.07.12. 10:32

A forgalmiban kézzel nincs egyéb megjegyzésként a köztes vevő feltüntetve? Vagy két köztes vevő van?

wers # 2018.07.12. 10:29

kicsit összezavartál

Mit kaptatok a kocsival? Törzskönyv, forgalmi, szerződés, remélem mindhármat.

Ki van a törzskönyvben, és ki a szerződésen? Hogy kerül a képbe„ akitöl megvetük valami ismeröse a cégtulajnak”?