Gépkocsi adás - vételi szerződés


nonolet # 2018.01.20. 16:29

goldend

Az autót a TULAJDONOSÁTÓL vedd meg a szerződésben!!!

A tulajdonos pedig LEGYEN: MAGYAR(belföldi)

  • cég

vagy

  • magánszemély

Ez a lényeg...
HA egy külföldi az eladó a szerződésen azzal orbitális szívást kockáztatsz.

- -

Nomeg érvényes magyar rendszámmal.

Vadsuhanc # 2018.01.20. 15:53

Kedves goldend!

Megfogalmaztad magadban azt a kérdést, hogy miért ragaszkodsz egy esetleges kedvező vásárlás reményében ilyen bizonytalan és számodra későbbiekben kedvezőtlenül alakulható gépkocsivételhez? ( ez majdnem biztos )

Többet fogsz veszíteni a réven mint nyersz a vámon. Szerintem engedd el, de gyorsan. De a Te pénzed.

goldend # 2018.01.20. 15:42

Kedves Fórumozók!

Kinéztem egy autót a hasz.....hu-n, a hirdető egy cég (CÉG-1), aminek a tevékenységi körében szerepel az autó kereskedelem. Megnéztük az autót, külföldről most lett behozva, rendszáma nincs, de friss magyar műszaki adatlapja, külföldi forgalmija megvan.
Az eladó most elénk tett egy szerződést, amin egy másik cég neve van eladóként (CÉG-2), aminek a tevékenységi körei közt nem szerepel az autó kereskedelem.
A szerződésben a vételárnál a "számla szerint" szöveg szerepel az ár helyett. Ezt kifogásoltuk, azt ajánlotta az eladó, hogy töltsünk ki egy "külön papírt" (szerződéskiegészítés? átvételi elismervény?) és oda be tudjuk írni, hogy valójában mekkora összeget fizettünk ki, de a szerződésbe ő ezt az összeget nem akarja beírni (alacsonyabb összeg beírásába beleegyezett).

  • Nem kereskedő cégtől vásárolva magánszemélyként él az a szabály, hogy fogyasztónak minősül a vevő és ezért szavatosságot kell vállalnia az eladónak és rejtett hiba esetén 6 hónapon belül neki van bizonyítási kötelezettsége?
  • Cégtől vásárlás esetén jól gondolom, hogy a személyi+lakcímkártya mellett a képviseletre jogosult személy aláírási címpéldányát is meg kellene néznünk, hogy lássuk, hogy jogosan ír alá az illető a cég nevében?
  • Érvényes a vételárat nem tartalmazó adásvételi szerződés?
  • Ha érvényes a vételár nélküli szerződés, meg lehet oldani a vételárat tartalmazó "külön papírt", hogy az jogilag rendben legyen (elállás esetén visszakérhető legyen a vételár)? A "külön papírt" kiegészíteném minden lényegi információval (mit, mennyiért, kitől, kinek, mikor, hol). Szerintem ez már olyan, mintha egy második adás-vételi lenne, ami nem tűnik jogilag rendben levő megoldásnak.
Lali12345 # 2017.12.14. 11:25

Köszönöm a segítséget!
Az autó műszakilag rendben volt,ez csak lehúzás, próbálkozás a lealkudott 200e-ren kívül még többet akar,tipikus "C", állítólag mind ezt csinálja!

nonolet # 2017.12.14. 10:45

Lali12345

Mondd neki, hogy: "perelj be!" és hajtsd el a francba.

Nem fog perre menni 99,99%

drbjozsef # 2017.12.14. 06:16

Egy 14 éves autóban elromolhat a generátor, persze, ha a hiba fennállt már eladáskor is, akkor fizetned kellene, de ezt a vevőnek kell bizonyítania, ami annyira nem könnyű. Ugyanez a gumival, ráadásul a hiba jellegétől függően kellő gondosság mellett lehet, hogy fel kellett volna ismernie. A kárpit színe az hülyeség.

Én nem fizetnék, pereljen, ha akar. Minden bizonnyal próbálkozik, de neked kell eldönteni, hogy vállalod-e a kockázatot. A perét is, meg azt is, hogy esetleg peren kívül próbál meg elégtételt venni.

Lali12345 # 2017.12.13. 19:05

2003-as valós (tényleg)243ekm
Fenyegetőzik, bíróság,per,mindent leperel rólam stb,vagy utaljak vissza neki 50-t,S elfelejthetjük egymást (hihető)
"C" volt a vevő

Lali12345 # 2017.12.13. 17:29

Sziasztok!
Segítsetek légyszives!
Eladtam a kocsimat pár napja,eltelik két nap.....beszart a generátor,rossz egy gumi, más színű a kárpit!
Visszahozza a kocsit,adjam vissza a pénzt,vagy utálják vissza neki pénzt!
Jelzem elég sokat alkudott az árból!
Mi a véleményetek?
Mit csináljak,persze már fenyegetőzik, ügyvéd,per, bíróság!
Válaszokat köszönöm

wers # 2017.12.07. 11:30

Egyébként papamacy esetét végiggondolva (szoktam néha gondolkodni is) azért nem értem a szőrszálhasogatást, mert az eladó már a neten is bejelentheti az eladást.

wers # 2017.12.07. 11:22

:) végre egy jó hír ma. Ja, kisütött a nap is. :)

drbjozsef # 2017.12.07. 11:14

wers,

elrendeződött az autó, végül a normál ügymenet mentén. Lett törzskönyv, lett minden ami kell, lett biztosítás, már a rendes bonusszal, átírták simán.

drbjozsef # 2017.12.01. 05:21

Igen. Most nem volt időm foglalkozni vele, az eladó is elutazott. Elvileg a héten el kellett volna intéződni, de megint nyúlik.

Megcsinálták a műszakit, szerencsére az eredetiségvizsgálatot nem, lassan az is lejárna. Jövő héten, remélem.

Ja, és közben már megjött nekik a törzskönyv, már oda is adták. Szóval az is be van írva már a szerződésbe (az újba, ugye, amin még nincs dátum).

papamacy # 2017.11.30. 20:58

Köszi a hsz.-okat, megoldódott a dolog!
Csak 400 km-t kellett autózni. Szerencsére a vevő jóarc volt, még ribizlipálinkát is adott fájdalomdíjként. Fel akartam ajánlani az ügyintéző hölgynek az okmányban, de sajnos csak a szokásos bunkóskodással fogadtak, ezért a tatyómban maradt. Kár érte mert én nem iszom alkoholt csak minden hatodik szökőévben.

wers # 2017.11.28. 15:33

apropó, drbjozsef, hogy áll a te kocsivásárlásod (lógva hagytad)?

wers # 2017.11.28. 15:31

Végül is a vevő címe ott az adásvételin, legfeljebb írok neki egy levelet hogy pótoljuk.

Ez jó ötlet, de mindeközben a szerződés 4. példányát hivatalosan levélben küld be az okmányirodába. Majd hivatalosan elutasítanak, de leginkább köteleznek javításra, pótlásra.
Amennyiben a vevőd közben átíratja a kocsit, veled már nem fognak foglalkozni. Te ezért nem kapsz büntit. A vevőt büntetik, ha elmulasztja az átírást.

drbjozsef, szerintem az elírás nem ide tartozik. Hangsúlyozom, szerintem.

drbjozsef # 2017.11.28. 15:19

Gondolom.

Amőgy találtam egy ilyet :

*Fontos tudni(!): Amennyiben a magánokirat nem felel meg a fenti – jogszabályi – tartalmi követelményeknek, akkor azt a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználás céljából joghatás kiváltására alkalmatlannak kell tekinteni; ebben az esetben a változás bejelentésére irányuló eljárásban az eljáró Okmányiroda 2010. július 1-jét követően elutasítja a nyilvántartásba történő bejegyzést, egyben felszólítja az ügyfelet a jogszabályban meghatározott tartalmi követelményeknek megfelelő teljes bizonyító erejű magánokirat benyújtására, valamint felhívja az ügyfél figyelmét a késedelmes bejelentés jogkövetkezményeire! Az eladás bejelentés ténye a Korm. rendeletben meghatározott tartalmú teljes bizonyító erejű magánokirat benyújtása (vagy megküldése) esetén sem jegyezhető be, ha a bejelentés tárgyát képező járművön érvényes forgalmazási korlátozás szerepel a nyilvántartásban; ebben az esetben az Okmányiroda a bejelentés tényének bejegyzését elutasítja.

papamacy # 2017.11.28. 15:01

Hát ha nekem nem fogadták el akkor neki sem volna szabad. Vagy okmányirodája válogatja, hogy ellenőrzik az adatokat? Ha kicsúszok a nyolc napból, akkor mi lesz, büntetés?

drbjozsef # 2017.11.28. 14:29

Levél kevés lesz, neked 8 napod van, hogy bejelentsd az adásvételt. Ha nekik elfogadják, akkor Te már ki fogsz csúszni, mert ők akkor már nem fognak veled egy új szerződést kötni. Másikat, helyes adatokkal, de a régi dátumokkal meg a fenti 8 nap miatt nincs értelme.

Kerítsd elő őket.

papamacy # 2017.11.28. 13:51

Köszönöm a választ!

Nem akarok feljelentgetni, nem hiszem hogy szándékos volt, inkább csak el van írva egy szám.
Nem tudom hogy az okmányirodák mennyire látnak bele az igazolványszámokba. Esetleg lakcím alapján látják az illető igazolványszámát, és meg tudnák állapítani hogy melyik szám lett elírva? Végül is a vevő címe ott az adásvételin, legfeljebb írok neki egy levelet hogy pótoljuk.

drbjozsef # 2017.11.28. 12:12

papamacy,

pedig elő kell kerítened a vevőd, és megmondani neki, hogy vagy elintézitek a hiba javítását, vagy hozza vissza egy percen belül az autót, mert az adásvételi - az ő hibájukból - érvénytelen, feljelentést teszel a rendőrségen, ha nem adják vissza. Csak csipkedi magát akkor.

Persze, feltéve, hogy a nevére akarja íratni. Ha igen, akkor ELVILEG neki sem fogják elfogadni az adásvételit. Ha nem, akkor ciki, de ezesetben mehetsz is a rendőrségre.

Amúgy : neked, mint eladónak, bejelentési kötelezettséged van. Bejelentetted? Be. Az okmányirodának a bejelentés tényét, és idejét kell rögzítenie.

Próbáld meg elektronikusan beküldeni : szkenneld be a szerződést, és ügyfélkapuval be lehet jelenteni otthonról is az eladást. Aztán legfeljebb visszaírnak, ha ott se megy át.

Kerítsd elő a vevőt.

papamacy # 2017.11.28. 11:17

T. Fórum!

Egy kis segítséget tudna valaki adni az ügyemben?
Eladtam az autómat, de az okmányirodában visszaadták az adásvételit, hogy az egyik tanú igazolványszáma nem egyezik.
Sajnos nem tudom utolérni a vevőt sem egyenlőre (egyébként az ő fia volt az a tanú). Az okmányirodás hölgy nem tud vagy akar segíteni. Nem szeretném hogy a nevemen maradjon az autó. Súlyadót és biztosítást meg pláne nem fizetném más helyett. Ha nem tudom felkutatni a vevőt, akkor milyen módon tudom leíratni a nevemről?

wers # 2017.11.15. 06:52

Azt nehezen hiszem, hogy te nem értetted. De léccci ne borítsd rájuk az asztalt. Az nem segít. De kérlek, írd be a történet végét. Valahogy zavar, ha lemaradok a krimi végéről :)

drbjozsef # 2017.11.14. 17:44

Nem, azóta felhívtam egyet, és megerősítettek, hogy hülyeséget mondtak. Vagy, félreértettem. Na sebaj, majd holnap.

wers # 2017.11.14. 14:56

Jujj. Huhhh. Van egy olyan oldal, hogy kotelezo.hu, ők jók. Telefonon is segítenek.
Nem tudom, te hol voltál, de nincsenek épp a toppon.

drbjozsef # 2017.11.14. 12:51

Ha ezek letisztázódtak, akkor valszeg írunk egy új szerződést, új dátummal, és aznap kötök rá kötelezőt.