Gépkocsi adás - vételi szerződés


drbjozsef # 2017.11.14. 12:50

El se jutottam odáig.

Elhajtottak a kötelezőnél, de most rájuk fogom borítani az asztalt, mert szerintem jogtalanul, de egyelőre más miatt is megakadt.

Azt mondták, hogy nem tudok kötelezőt kötni, mert van rajta. Egyrészt ez hülyeség, mert persze hogy minden autón van, amit használnak, és közben eladnak. Miért ne köthetnék én is? Másodszor belekötöttek, hogy nem másnap mentem, mert kötelezőt rögtön kötni kell. Miért mentem volna? Ki van vonva a forgalomból, akkor kötök rá amikor akarok, pont ezért van kivonva, hogy ne kelljen. Harmadszor azért duplán orbitális hülyeség, mert nincs is rajta, négy éve megszűnt díjnemfizetéssel, mert az örökösök nem jelentettek be semmit, csak nem fizették, hiszen nem is kellett nekik, mert nem volt végleges hatályú jogerős hagyatéki végzésük. Most kérdeztem tőlük, azt mondták, hogy felhívták most a biztosítót, a régit, az örökhagyóét, és ott is megerősítették őket, hogy nem tudnak mit lemondani, mert már rég megszűnt a szerződés.

Szóval szívatnak.

De leginkább azzal, hogy nem tudom átvinni a bonusomat erre, amíg megvan a mostani autóm, előbb arról kell lemondani a biztosítást. Ez most okoz egy kis interferenciát, amit ki kell találnom, hogy hogy oldjam meg. Nem akarok 100+ ezer forintot fizetni egy évig (ezt mondták, hogy addig kellene, a következő évfordulóig a magasabb, A0 kategóriát fizetnem, de szerintem itt is átvertek).

Úgyhogy most jö az asztalracsapkodás. Vélemény? :)

wers # 2017.11.14. 10:38

nem tudom segítettem-e, de kíváncsi vagyok.

wers # 2017.11.12. 09:16

Én azt gyanítom, hogy az nem is kérdés, hogy készül-e törzskönyv. Azért postán fogják megkapni, mert az nem ott készül, csak a forgalmi.
Eredetiségvizsga és érvényes KGFB kell hozzá. Ezek kellenek az okmányirodában. Ha nincs még kész a törzskönyv, ott ez nem hiszem, hogy gond lenne. Az a fontos, hogy 15 napon belül indítsátok el az eljárást, legfeljebb felfüggesztik.

drbjozsef # 2017.11.11. 16:13

Elméletileg (!) az eredetiségszarakodáshoz sem kell a törzskönyv. Forgalmi, benne van a tulajdonosok neve. Majd azt mondják, hogy nem kértek törzskönyvet... :)

drbjozsef # 2017.11.11. 16:11

Nem kértek, de ez nem volt kérdés, forgalomból kivonás mellett írták a nevükre, ezt a régi papír forgalmiba beírták, és azt mondják, hogy az ügyintéző nem kérdezte kell-e hanem mondta, hogy postázzák. Fel se merült bennük, kellene-e most nekik, gondolom, azt hitték, sok év után pár hét már nem számít az eladásnál. Nekik talán nem is, de én használnám.

De ez nem új kocsi, hét éves, örökléskor még szinte új volt, és alig használt. Hétfőn újra lesz vizsgalapja. Az adásvételiben a törzskönyv szám rubrika üres. Asszem kedden megpróbálom én lenyomni a kormányablak torkán ezt a dolgot, hátha. Ha megy, megy, ha elhajtanak, kénytelen leszek megvárni a törzskönyvet, ha 15 napon túl jön, legfeljebb írunk egy új szerződést, ezt meg összetépjük.

Egy próbát megér.

wers # 2017.11.11. 10:28

Drbjozsef, nem teljesen világos, az eladók akkor kértek törzskönyvet? Nem az okmányirodában lesz leginkább a gond, hanem az eredetiségvizsgánál. De ha forgalomból kivont akár közlekedésfelügyelet is kellhet.
Egy tulajdonjog átruházási szerződésnél több dárumot is fel kell tüntetni. Az átírás 15 napos kötelezettsége a használatbavételtől számolódik (de erről megoszlanak a vélemények) Van olyan kocsi, ahol a két időpont között akár hónapok is eltelhetnek. Hogy is lehetne forgalomba helyezeni egy új kocsit, ami még kész sincs.
De ha nem akarsz magadnak túl sok macerát, várjátok meg a törzskönyvet. Saját tanács, jobb lenne, ha a forgalomba visszahelyezést is az eladók intéznék.

drbjozsef # 2017.11.10. 14:02

Nem. A két örökös pereskedett egymással vagy 5 évet.

wers # 2017.11.10. 13:49

Ez valami veterán? Na nem ide tartozó kérdés, csak érdekel.

drbjozsef # 2017.11.10. 13:04

Köszi.

Nekem nem kell a törzskönyv, mármint, nekem nem bizonyít semmit, ismerős az örökös, tudom, hogy az övék, és rendben van.

wers # 2017.11.10. 12:45

Véleményem szerint nem lesz gond, de rákérdezek.

drbjozsef # 2017.11.10. 12:39

Örökösök nem is kértek új forgalmit, lejárt rég a műszaki, meg a kötelező is nyilván. Átíratták a nevükre az autót forgalomból kivonással, nem gondolták, hogy ilyen gyorsan eladható. Ott mondták nekik, hogy törzskönyv postán fog menni. (Régi, papíros

Nekem viszont kellene már ma. Hétfőn elvileg meglesz a műszaki és az eredetvizsgálat, kötök egy kötelezőt.

Ezután, akár kedden elmennék átíratni a nevemre. Itt a dilemmám, nem fognak-e elhajtani, hogy üres a rubrika az adásvételin a törzskönyvnek, nem is tudjuk értelemszerűen a számát.

Ha pedig 2 hetet kell várjak, az a baj, hogy kifutok a 15 napból. Most addig vagy nem tudom használni, vagy használjam a saját kötelezőmmel más autóját?

drbjozsef # 2017.11.10. 12:23

wers,

bocs, most (se egyébként) eskü nem túráztatlak, ez teljesen valós tegnapi dolog.

wers # 2017.11.10. 11:59

wers,

nem tudod, át lehet írni autót törzskönyv nélkül, akkor, ha nem elveszett, hanem örökölt az autó, örökösök átírták a nevükre egy hete, és a kormányablaknál azt mondták, hogy 2-3 hét mire megérkezik hozzájuk postán az új törzskönyv.
Szóval nem akarják köröztetni, mert egyszer majd érkezik, de ha megvenném most, át tudom íratni anélkül?

Tartok tőle, hogy ha most megkötöm a szerződést, ki fogok futni a 15 napból, ha kell a törzskönyv. Nekem nem kell, én elhiszem nekik, hogy az övék.

Kedves drbjozsef, ne erőlködj, nem tudsz felbosszantani. Legalábbis ez kevés hozzá :)
Ez volt a kérdés?
Egy ügyintéző egy percen belül látja a tulajdonos változást a gépén. Nem 2-3 hét, hanem már csak néhány nap az új törzskönyv. Ha egy hete, akkor nem is kellett volna úgy forgalmi meg törzskönyv, köztes vevőként elég az illetéket fizetni.
Akarsz még túráztatni? De tényleg, a gépjárművek terén nincs nagy gyakorlatom csak a Z és P rendszámoknál. Leginkább adatszolgáltatás, lakcímfiktiválás. De leglélekemelőbb a sok ezer Z rendszám volt. Főként mikor a TEK-esek vizsgálták, cuki jó pasik jöttek :))))

drbjozsef # 2017.11.10. 08:00

(ha jól sejtem, a régi típusú forglami a papír alapú, az új meg a plasztik)

drbjozsef # 2017.11.10. 07:59

A kormanyablak.hu-n ez szerepel :

Milyen iratok szükségesek?

A kérelemhez csatolni kell:

  • a tulajdonjog megszerzését igazoló okiratot,
  • a forgalmi engedély és törzskönyv illetékének megfizetését tanúsító igazolást,
  • ha új rendszámtábla kiadására is sor kerül, a rendszámtábla, igazgatási szolgáltatási díjának befizetéséről szóló igazolást.

Régi típusú forgalmi engedély esetén a járműhöz korábban kiadott régi típusú forgalmi engedélyt.
Új típusú forgalmi engedély esetén a járműhöz korábban kiadott forgalmi engedélyt, és a jármű korábban kiadott törzskönyvét, kivéve a jogszabályban meghatározott eseteket.

  • Képviseleti eljárás esetén a meghatalmazást

Eszerint nem kell egyáltalán törzskönyv.

drbjozsef # 2017.11.10. 06:57

wers,

nem tudod, át lehet írni autót törzskönyv nélkül, akkor, ha nem elveszett, hanem örökölt az autó, örökösök átírták a nevükre egy hete, és a kormányablaknál azt mondták, hogy 2-3 hét mire megérkezik hozzájuk postán az új törzskönyv.
Szóval nem akarják köröztetni, mert egyszer majd érkezik, de ha megvenném most, át tudom íratni anélkül?

Tartok tőle, hogy ha most megkötöm a szerződést, ki fogok futni a 15 napból, ha kell a törzskönyv. Nekem nem kell, én elhiszem nekik, hogy az övék.

Dinamica # 2017.11.06. 05:55

Köszönöm szépen!

wers # 2017.11.06. 05:17

Biztosat az okmányiroda tud mondani, jó lenne bemenned, ott megmondják, hogy van-e zálogjog, forgalmazási kozlátozás. Ha nagyon szősösszívű az ügyintéző nem csak tájékoztat, hanem hivatalosan adatszolgáltatást ad írásban. Az akkor kb. 1200 Ft lesz. Annyit megér, hogy nem találgatnod kell. Ezt az ország bármely kormányablakában intézheted, mint a vesztés bejelentését is.

Dinamica # 2017.11.05. 16:52

Még egy kérdés: Ha esetleg aláírt a nevemben zálogosítási papírt, azt én ki tudom kérni valahol?

Dinamica # 2017.11.05. 16:36

Köszönöm a tanácsot, de közben felmerült pár gondolat. Kiemelnék a papírból két bekezdést, hátha valaki tudja velem értelmezni. Remélem hogy rosszul értelmezem. Eddig elkerülte a figyelmemet.

"A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII.28.) Kormányrendelet (Továbbiakban: Kormányrendelet) 100. § (1) bekezdés szerint a forgalmi engedély jogosultjaként nevesített üzemben tartó - aki egyben a gépjármű törzskönyvvel is jogszerűen rendelkezik - kérelmére a közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántartásba való bejegyzéssel intézkedik a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonásáról."

"A (4) bekezdés alapján törzskönyvvel jogszerűen rendelkező ügyfélnek kell tekinteni a pénzügyi intézményeket, gépjármű - kereskedőket, a zálogjogosultat vagy más olyan természetes személyt, gazdálkodó szervezetet, akinél / amelynél a törzskönyvet a jármű tulajdonosa pénzügyi követelés fejében letétbe helyezte, ha ez a rendelkezési jogot megalapozó okiratból megállapítható."

Nos, értelmezésem szerint ebből rá esetleg a zálogjogosultság lehetne igaz, ami KIZÁRT, tekintve hogy soha egy fillér adósságom nem volt (vele ellentétben) és 100% hogy SOHA SENKINEK nem adtam zálogba semmit. Nem szorulok rá. Emlékeim szerint nem is írtam alá mást, csak az adásvételit és utána az okmányirodai papírokat. Remélem rosszul értelmezem a fenti bekezdést. (???)

Még a vásárlás után kb. 1 évvel megkeresett és elkért pár adatot (írásban történt, szerintem vissza is tudom keresni), mert állítása szerint tervezte átíratni a nevére. Nekem erős a gyanúm, hogy akkor valami turpissághoz kellettek az adataim. Azóta mi természetesen nem is találkoztunk.

(Így már feltételezem, hogy nem adhatnék ki körözést a törzskönyvre sem. :) )

Egyelőre nem tudok mást tenni, mint postán elküldeni egy papírt kitöltve, egy tanúval, a maradék részét pedig kérem tőle kitöltésre és egy példányban visszaküldésre. Ha nem írja alá, akkor tovább megyünk, csak ha valamit tényleg aláhamisított, nem tudom mit csináljak. Ugyanis ha nem akarja átvenni és nála zálogban van, nem tehetek semmit gyakorlatilag. Noha én biztosan nem adtam zálogba.

wers # 2017.11.05. 14:09

Dinamica!
Ha mincs nálad a törzskönyv jelentsd be bármelyik kormányablaknál, hogy elveszett (egyébként nem lenne joga magánál tartani). Ilyenkor választhatod, hogy nem kérsz újat, hátha valaki megtalálja, akkor költségmentes. Ekkor bejegyzik a vesztést, körözést adnak ki rá. Ha valaki vissza akarna élni vele, így még kissebb az esélye.
Bármelyik nyomtatványboltban kapható nyomtatvány a tulajdonjog átruházásról.

Dinamica # 2017.11.05. 12:05

Kedves wers, nonolet!

Köszönöm a válaszokat.

A törzskönyv is nála van (sajnos). A pár napja érkezett levélben le is írták, hogy jogosan birtokolja az üzembentartó. Ezért is tartok attól, hogy esetleg eladnák a nevemben és ha bármi probléma adódik ebből, az engem terhel. (Azért abban reménykedem, hogy bizonyítani lehetne a turpisságát.) Bár lényegtelen is, mindennek úgy tudom elejét venni, hogy az autót átírjuk a nevére.

Én egyébként gyanítom, hogy továbbra is adósságai vannak és nem akarja a nevére venni - ami nem az én problémám. Segítettem eleget. Ennek ellenére még válaszra sem méltat.

Amint egy kicsit ráérek, utánanézek ennek a tulajdonjog átruházási szerződésnek. Egyébként igen, sajnos a távolság miatt nem tudom, hogyan tudnám megoldani NEM személyesen. Talán este lesz egy kis időm keresgélni, de ilyen ügyekben sajnos nem igazán van kész tanács sehol. Ezen el tudok indulni.

nonolet # 2017.11.05. 11:23

Mivel üzemben tartóként mindenért ő felel, nem érdemes nagyon izgulni a történések miatt, az ő dolga, hogy mit csinál éppen a zautgóval.

Neked CSAK a tulajdonjogod van meg.
Ezért a törzskönyv nyilván nálad!!! van mint tulajdonosnál.
Azaz eladni csak te tudod ő nem.

wers # 2017.11.05. 10:01

Szerintem részedről aláírsz egy tulajdonjog átruházási szerződést, az árhoz elég "megegyezés szerint". Ő is alá írja és még két tanu.
A kocsi állaptáról lehet az igazságot írni, hogy az új tulajdonos használta üzembentartóként, így az állapotát, hibáit ismeri.
Ennek egy példányát belüldöd az okmányirodába
Ha nem iratja a nevére ill. hogy hogyan, legyen az ő hondja

Gyanítom ott a gondod, hogy talán nem akarja aláírni, vagy a távolság miatt nehéz lesz, de erre itt konkrét tanácsot nem lehet adni.
Esetleg annyit megnyugtatásul, hogy mint üzembentartó, minden őt terhel.

Dinamica # 2017.11.04. 18:46

Kedves Fórumozók!

Én is leírnám a történetemet, remélem kapok egy kis segítséget.

Pár évvel ezelőtt egy családi barátunk vásárolt egy autót, ami az én nevemre került. Neki akkor adóssága volt, az autó a munkához számára elengedhetetlen, így arról volt szó, hogy amint kifizeti az adósságait, a nevére kerül az autó. Ő az üzembentartó azóta is. Kezdetektől ő volt.

Pár napja jött egy ajánlott levelem, miszerint az általa megbízott személy kérte a jármű forgalomból való ideiglenes kivonását (fél év).

Írtam neki egy levelet (nem szívesen telefonálok hivatalos ügyekben, annak nincs nyoma). Erre eddig nem válaszolt, pedig látta. Szeretném, ha az autó "lekerülne" a nevemről. Tekintve, hogy azóta már nagyon messze élek és nem tartjuk a kapcsolatot sem, nem szívesen viselek a nevemen semmit, amire nem látok rá.

Válasz hiányában nem tudom a kivonás kérelmezésének okát, sem a további terveiket az autóval, de őszintén szólva nem bízom a szavukban. Egy esetleges későbbi problémára (félek a hamisítástól is, hiszen csak alá kell írni helyettem, minden papír náluk van) a jóhiszeműség nem kínál majd megoldást. Mindenképpen szeretnék mindent hivatalosan rendezni, a "baráti" beszélgetés nem megoldás. Nem tetszik, hogy nem kapok választ. :(

Milyen lehetőségeim vannak? Beleláthatok valahol az esetleges be nem fizetett dolgokba...? Én nem tartanék igényt sem az autóra, sem az eladásából keletkezett pénzre, de nem maradhat tovább a nevemen. Mit tehetek ha ők nem veszik át?

Előre is köszönöm ha kapok egy kis segítséget. :)