autó kölcsönadási szerződés


zolko42 # 2016.02.12. 09:12

Zolko42. Az volna a kérdésem ,hogy 2015.12.20. án kölcsön adàsiszerződésel adtam a személy automat kifogástalan álapotban és az unokatesomnak eleg nagy kárt okozot benne. Az volna a kérdésem hogy azon felul hogy meg javitasa a kocsit mitudok teni ezekután mert nem ugy kapom vissza a kocsimat ahogy én átadtam.Ezekután önok mit javasolnak mit tegyek vel mert igy se kocsim se munkába nem tudok járni. Eloreis köszönöm segitsèguke.

egyvalaki2008 # 2014.12.11. 20:00

Sziasztok,

Kölcsönadtam a kocsimat, Bélának pár hónapra, üzembentartóival és kölcsönadási szerződéssel. Használta egy ideig, utána továbadta Petinek. Peti lezúzta, 60e ft-os javítási kölcséget okozott.Béla ezt vagy nem tudta, vagy nem közölte velem, az autót letette egy parkolóban. (visszavételről nem készült dokumentum, üzembentartó jelenleg is ő)
Szerelőtől tudok kérni szakvéleményt, megvannak a szóban forgó alkatrészek. Mi a teendő? Bélának egy fizetési meghagyást írni? ( fizetni nem hajlandó, kommunikációra sem)

ius latratus # 2014.11.27. 11:05

"2012.december 1-vel kölcsönadási szerződéssel átvettünk egy Suzuki Swift-t,ami hitellel terhelt!"

Na, ez volt az első hiba. Kölcsönadási szerződéssel? Irgum - burgum!

",mivel ingatlant szeretne vásárolni és addig ezt nem tudja megtenni míg az autó a nevén van!"

Ilyet mondott volna? Ez meg mekkora hülyeség, - gondolj már bele!

"Követelhetem azt az összeget amit én már ráköltöttem az autóra?"

Persze. De előbb vissza a gépjárművet, ami egyébként sincs olyan jó helyen nálad... (hogy értsd:nem is lehetne nálad)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.27. 10:04

:)) és aki egy ujjal gépel?

gerbera317 # 2014.11.27. 09:57

Mi ez a sok felkiáltójel? A pont (.) alul található, a kérdőjel (?) mellett (jobbkéz gyűrűsujj le).

Réka Antal # 2014.11.27. 08:24

Tisztelt Fórumozók!

2012.december 1-vel kölcsönadási szerződéssel átvettünk egy Suzuki Swift-t,ami hitellel terhelt! Bele foglaltuk,hogy ha 2 havi elmaradásunk lesz a hitelben vissza kerül a tulajdonosához! Elmaradásunk nincs! Ő most erre,vissza szeretné venni az autót,hogy eladhassa,mivel ingatlant szeretne vásárolni és addig ezt nem tudja megtenni míg az autó a nevén van!
Devizahiteles autóról van szó! Átíratni a nevünkre nem tudjuk,de amit ráköltöttünk az már meghaladja az 1 millió forintot! Mit tehetek ilyen esetben,hisz fizettem eddig rendesen mindent (amit tudok is bizonyítani)? Követelhetem azt az összeget amit én már ráköltöttem az autóra?

Várom a segítőkész válaszokat!
Tisztelettel Réka

Robeegida # 2014.09.20. 23:00

Kedves Hozzáértők!

Nemrégiben a saját tulajdonú személyautómat, amelynek egyben az üzembentartója is vagyok, kölcsönadtam, természetesen kölcsönadási szerződés fejében, amiben rögzítettük a személyes adatokat és az autó adatait, valamint a kölcsönadás dátumát. (órát, percet is jelölve)

Azon a napon szabálysértést követett el vele a kölcsönvevő,( a megadott időintervallumon belül) a kötelező haladási irányt nem betartva, amit egy közterületi kamera rögzített és ezáltal 50.000 ft bírságot kaptam.

A kérdésem a következő:
Ki a gazdája ennek a szép sárga csekknek?

Dr.Attika # 2014.08.14. 17:53

Bejegyzett élettársi viszony csak azonos neműek között jöhet létre. Ön és az élettársa azonos nemű?

Sherlock # 2014.08.14. 14:47

Így se kell.

beatrixy93 # 2014.08.14. 13:54

Jó Napot !
A következőre szeretnék választ kapni :
Nemrégiben a nevemre került egy autó, amit én nem használok, de a párom viszont igen. Azt olvastam, hogyha nem vagyunk bejegyezve élettársi kapcsolatba akkor kölcsönadási szerződést kell írnunk, de ha bejegyezett élettársi kapcsolatban lennénk, akkor is kellene egy ilyen szerződés ?
Köszönöm!
Bea

ZGAnita # 2014.07.07. 12:36

Kedves Rasmanov!

Köszönöm szépen a segítséget, így már tisztább a kép!

Üdv, Anita

ius latratus # 2014.07.07. 08:59

Úristen!

ZGAnita # 2014.07.07. 06:37

Szeretnék tanácsot kérni. Párom (nem bejegyzett élettársam) nemsokára örököl egy személyautót, amit én fogok rendszeresen használni. Vajon muszáj-e költségekbe verni magunkat, és üzembentartói vagy kölcsönadási szerződést kötnünk, vagy elég ha nálam lesz a forgalmi?
Köszönöm, Anita

autofun # 2014.06.26. 09:54

Itt egy jól használható gépjármű kölcsönadási szerződés minta: http://komplexauto.hu/…si_szerzodes

Letölthető PDF és WORD formátumban egyaránt, ajánlom figyelmetekbe.

szkmj # 2014.04.22. 17:28

Ukrajnába nem vezethetném? Ukrán állampolgár vagyok.
Arra lennék kiváncsi hogy van e vmi törvényes módja annak, hogy magyarországi gépjárművet, vezethetek e ukrajnába, ha az édesapám nevén van az autó,aki magyar állampolgár :)

Sherlock # 2014.04.22. 13:24

Nem kell semmi, ha nem akarod átvinni a határon nem EU-s országba.

szkmj # 2014.04.22. 12:47

Jónapot Kívánok.Segítséget szeretnék kérni.

Édesapám Magyar állampolgár, rendelkezik magyar rendszámú autóval (minden okmánnyal ami szükséges a gépjármü vezetéséhez)
Én Ukrán állampolgár vagyok. Szeretnék segitséget kérni, hogy jogilag és törvényesen, hogyan lehet azt megoldani, hogy Ukrán vezetői engedéllyel, vezethessem a magyar rendszámu személygépkocsit? Meg lehet oldani egy sima Kölcsönadási Szerződéssel? A válaszokat előre köszönöm :)

andrea.lovasz # 2013.11.29. 22:23

Tisztelt Fórumozók!

Kérem Önöket, hogy adjanak tanácsot az alábbi esettel kapcsolatban.
Autó kölcsönadási szerződésen gondolkodunk napok óta.

Van egy Skoda Fabiánk, kölcsönnel tudtuk csak "megvenni". Januárban járt volna le az utolsó törlesztési részlet, de szerencsére előbb ki tudtuk fizetni egy összegben. Megkaptuk a banktól a törzskönyvet is, így most már tényleg miénk lett az autó.

De ez az autó már nem felel meg a családi igényeknek, ezért szeretnénk ezt eladni és venni egy nagyobb autót.

A férjem nővérének szüksége lenne egy autóra és neki szeretnénk eladni az autót. Természetesen az elején adásvételről volt szó, x összegért megveszi tőlünk, adásvételi, átíratás, biztosítás, stb. minden ami kell.

Férjem nővéréről annyit kell tudni, hogy éppen válófélben van (két kis korú gyermekük van, akik az édesanyjukkal maradnak) és időközben feleszméltünk, hogy úgy lenne jó megoldani a dolgot, hogy amíg a válás le nem zajlik, addig ne kerüljön a nevére az autó, hogy a válás során ne számítson az is közös tulajdonnak és ne vegyék el tőle, vagy ne kelljen megosztania a férjével.

Nem tudom, hogy ez egyáltalán szabályos-e, vagy lehetséges-e.

Egyébként hozzáteszem, hogy férjem nővérének és annak férjének van egy közös autójuk, de ha jól tudom úgy egyeztek meg, hogy a válás után a volt férjé lesz. Tehát a volt férjnek amúgy is lesz autója, de férjem nővérének 2 gyerekkel szüksége lesz egy autóra, és ebben szeretnénk neki segíteni.

Szóval ezért gondolkodunk az autó kölcsönadási szerződésen, több helyen utánaolvastam, jó megoldásnak tűnik a helyzetünkre, de nem tudom, hogy meddig használható ez a szerződés. Konkrétan nem tudjuk mennyi ideig tartana a válás, tehát nem tudjuk mennyi ideig tartana ez a kölcsönadási szerződés és mikortól tudnánk kötni adás vételi szerződést. Olvastam az üzembentartói szerződésről, tudom, hogy hosszabb távon ez javasolt, de azt már be kell jegyezni ha jól emlékszem az önkormányzatnál és annak ugye már nyoma van.

Elnézést kérek, ha bonyolultan írtam le, remélem érthető a helyzetünk.

A lényeg, hogy törvénytisztelő módon szeretnénk eladni férjem nővérének az autónkat, de az adás vétellel várni szeretnénk addig amíg a válás lezajlik. De hogy addig is segítsük őt, már szeretnénk a válás lezárása előtt odaadni neki az autót használatra.

Kérdésem, hogy a mi esetünkben milyen szerződést érdemes kötni, kölcsönadásit vagy üzembentartóit?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdvözlettel
Andrea

guba" # 2013.11.19. 07:23

Az írásbeli szerződés nyilván sokkal jobb, nem csak a használónak, hanem a tulajdonosnak is. Ha valamilyen pótdíj merül fel, vagy netán szabálysértést követ el a használó, akkor egyértelmű a jogi helyzet.
Ezzel együtt, mint írtam a szóbeli szerződés is jogszerűvé teszi a használatot és sem sikkasztást, sem más bűncselekményt ezzel nem valósít meg a párod.
Más kategória, amikor egy tulajdonképpeni adásvételt lepleznek a felek egy kölcsönadással, mert akkor az már a vagyonszerzési illeték megspórolását célozza, ami nyilván jogellenes magatartás. Amennyiben a használat átengedése határozatlan időre, de több hónapra vagy évre tervezetten szól, akkor célszerű az üzembentartói jogot a forgalmiba bevezetni és az ezzel járó csökkentett illetéket megfizetni. Akkor "biztos nem lehet baj".

sanya078 # 2013.11.18. 20:30

Tisztelt GUBA
Szóval kérdésem jobban erre orientálódna
"Jelenlegi párom az egyik nagyon jó ismerősétől kölcsön kapott egy személygépkocsit, mondván hogy ő amíg külföldön van, használhatja napi szinten.
Kérdésem az az, hogy forgalmi minden nála van, de nincs semmilyen kölcsönbeadási szerződés, semmi irat arról hogy ő használhatja napi szinten. Ha véletlen megállítja a rend éber őre, akkor ugye ebből nem lehet baj?"
Kell mindenképpen kölcsönadási szerződést kötnie ha vezeti rendszeresen? Bár nála a forgalmi, de azt a kesztyűtartóban is lehetett, bármire fel akarunk készülni!
Kölcsönadási szerződés nélkül bajság menni vele rendszeresen?
Mondjuk ne adj isten balesetezik, megrongálják, bármi, baja lehet belőle?
Ha lehet egy kicsit konkrétumokat had kérjek, nem szeretnénk bajt, se így se úgy, eddig sem volt, ezután sem szeretnénk!
Üdv
Sándor

guba" # 2013.11.18. 19:12

Sanya, baj bármiből lehet, de legkevésbé abból, hogy a rend éber őre sikkasztásért fogja feljelenteni a jelenlegi párodat. (Nevezd inkább a csajodnak, akkor kevésbé tűnsz madárnak!)

sanya078 # 2013.11.18. 18:02

Tisztelt Fórumozók.
Jelenlegi párom az egyik nagyon jó ismerősétől kölcsön kapott egy személygépkocsit, mondván hogy ő amíg külföldön van, használhatja napi szinten.
Kérdésem az az, hogy forgalmi minden nála van, de nincs semmilyen kölcsönbeadási szerződés, semmi irat arról hogy ő használhatja napi szinten. Ha véletlen megállítja a rend éber őre, akkor ugye ebből nem lehet baj, nem mondhatják azt hogy sikkasztott, vagy ez az, amit lentebbi hozzászólásokban olvastam, lehet baja belőle??
üdv
Sándor

guba" # 2013.11.18. 07:17

Nodi, az ügyednek a jogi megítélése nem annyira egyszerű, mindenképpen látni kellene a szerződést, amit a finanszírozóval kötöttél és azt is, amellyel eladtad az autót.

guba" # 2013.11.18. 07:11

Igen.

xxxxxxxx # 2013.11.17. 20:41

Motort el lehet adni törzskönyv nélkül?