Kárrendezés


vandorszekely # 2013.04.26. 12:47

Üdvözlök minden fórumozót.
Az én problémám az ÁAK Zrt. - Állami Autópálya Kezelő Zrt.-vel kapcsolatos.
A történet, ahogy elküldtem az ÁKH felé :
A káresemény leírása: - mivel négy felnőtt és egy két éves gyerek utazott az autóban, a felnőttek egyike egy terhes nő, a sebesség körülbelül 100-110 km/h volt. A leállósávban állt egy 7,5T kisteherautó és egy furgon, valamit javítottak. Az útburkolatból kipergett aszfaltdarabot próbáltam kikerülni, manőver melyet egy 24T-s teherautó jelentősen
megnehezített, mivel balra húzódott,hogy távolodjon a leállósávban veszteglőktől. Az aszfaltdarabot az autó jobb első részével kaptam el, mely következtében sérült a jobb első felni, szálszakadásos lett a gumiabroncs, széttört a gyári fedőtárcsa (nem egyszerű dísztárcsa,a Honda ezen modelljénél a kerék szerves részét képezi a felfogatásnál), leállt az autó é stöbbé nem volt indítható, a jobb első sárvédőív összekarcolódott, lökhárító eltörött, belső
műanyag sárvéd széttörött, felfüggesztésvilla elgörbült.
A fenti tényeket úgy a rendőrség, mint az illetékes útellenőr jegyzőkönyvvel igazolja.

Természetesen érvényes autópálya matricával, műszaki vizsgával, kgfb biztosítással rendelkezem, a szakaszon tiltás nem volt, alkoholt nem ogyasztottam. A balesetet követően érkeztek a helyszínre az Önök emberei és részlegesen lezárták az autópályát illetve
kihelyezték a sebességkorlátozó táblákat. Az autó elszállításához autómentőt vettünk igénybe, az Önök szerződéses partnerét, autómentőt, mely az autót Hajdúnánásra szállította szerelőhöz.
A hibalistát és az alkatrész árakat mellékelem. Az árak euróban értendőek.

Autómentő - 75 euro
Szerviz- 25 euro
Sárvédőív belső -53 euro
Felni - javítva - 000
Honda fedőtárcsa - 18 euro
Gumiabroncs 185/65/R14 téli - 49 euro
Lökhárító, használt 53 euro
Lökhárító, sárvédőív javítás+festés - 112 euro
FF villa - 68 euro
Futószög állítása - 35 euro
mindösszesen
€ 488,00

Mivel nem áll módomban a javításokat és alkatrészcseréket előre megfinanszírozni a szűkös anyagi kereteink miatt, kérem tisztelettel, hogy mielőbb jelezzék elbírálásuk eredményét. Nem áll szándékomban a kiesett munkanapomat és a panzió költségét Önökre hárítani, a kisfiam és várandós feleségem pihenése érdekében, de ami kár keletkezett az autóban – kérem tisztelettel felém rendezni azt. --------------
Ebből kiderült, hogy rendkívül kellemetlen és idegtépő volt a helyzet, várakozás stb. Ezzel szemben a kérésem elutasították, ahogy a megküldött dokumentumban is látszik : http://bit.ly/14Vnwn5.

Kérem tisztelettel a hozzáértőket, mondják meg, hogy valamit érdemes kezdeni ezzel? Van valami lehetőség, hogy szigorúan, csak és csakis a kárt megfizessék? Természetesen vannak fényképeim, jegyzőkönyveim, egy fillér sem kell a tényleges káron túlmenően.

Köszönöm.

balesetijogasz # 2013.04.11. 16:58

Igen, de csak a totálkáros autóval azonos cm3-ig térítik az átírási költséget. Bár a van egy-két biztosító, akik már nem hajlandók ezt kifizetni, szerintem jogtalanul.

Üdv:
balesetijogasz
www.balesetijogasz.hu

nyogo # 2013.04.11. 11:24

Köszönöm szépen a segítséget!
Még egy dolog: jól tudom, hogy ha gazdasági totálkáros az autó, másik autó vásárlása esetén benyújthatom az igényt a másik autó vásárlásával kapcsolatos díjak kifizetésére(új forgalmi,átírási költség,stb)?

balesetijogasz # 2013.04.11. 10:49

Ha a biztosító a roncsértékét meghatározza, akkor köteles ezen az áron egy konkrét ajánlatot is tenni. Vagyis meg fogják mondani, hogy ki és milyen határidővel veszi át így a roncsot. Te dönthetsz, hogy ez így megfelel-e vagy sem. Ha neked van jobb ajánlatod, akkor annyiért is eladhatod. De figyelni kell, hogy meddig áll fenn az ajánlat. A magánszakértői díjat követelheted tőlük.

Üdv:
balesetijogasz
www.balesetijogasz.hu

nyogo # 2013.04.10. 16:53

Üdv!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Február 15.-én nekem jött egy kamion.Felelôsséget elismerte, minden szükséges dokumentumot megcsináltam. Feb. 18.-án jeleztem a biztosítónak, 26.-án ki is jött a kárszakértô. Mivel láthatóan "csak" a hátsó ajtó, karosszéria, felni, gumi sérült, ezeket fel is jegyezte. A hátsó futómû is sérült(még a baleset másnapján megnézettem egy szerelôvel) jeleztem a kárszakértônek, aki a kárfelvételi lapon fel is tüntette, hogy tovâbbi vizsgálat szükséges. Mondta, hogy menjek el egy szervízbe, ahol csinálnak a futómûrôl egy szakvéleményt, illetve adnak egy javítási árajánlatot, valamint akkor Ô is kimegy egy pótszemlét tartani.
A szervízbe március 2.-án vittem, és ezzel párhuzamosan a biztosító aznap kiutalt nekem 170 ezer forintot, "kialkudott kárösszeg" címén. A kárszakértô megnyugtatott, hogy ezt fogjam fel elôlegnek, mivel a futómû sérülése miatt valószínû, hogy gazdasági totálkáros az autó(piaci értéke 370 ezer).
Megtörtént a szakvélemény, saját zsebbôl 15 ezret kellett fizetnem érte, a javítási ajánlat szerint 320 ezer lenne a komplett hátsó futómû cseréje, mert durván megcsuklott. Ezt március 11.-én adták le a biztosítónak.
Majd 1 hónapig nem tudtam szinte érdemben senkit elérni a biztosítónál, csak ma sikerült.
Meglepôdtek hogy hívom ôket, mert hogy ôk már kiutalták a kialkudott összeget, téma lezárva. Elmondtam, hogy nem, az autó gtk, illetve kérdeztem hogy hol van akkor a szakvélemény? Az ügyintézô szerint náluk van, megkapták, csak azt hitték nem akarom totálkárra venni az autót...Kérésemre mondta, hogy továbbítja a kárrendezônek, aki napokon belül csinál majd egy kalkulációt az esetleges további kifizetésrôl. Érdeklôdtem, hogy felteszik-e az autót "roncsbörzére", ahol kiderülne a roncs érték, illetve meglenne a roncsot felvásárló személy is(kárszakértô mondta, hogy ez a menete). Meglepetésemre azt válaszolta, hgoy ilyenre nincs szükség, majd a kollégája kiszámolja.

A kérdésem az lenne, hogy mire kell odafigyelnem? Tényleg roncsbörze nélkül állapítják meg a roncsértéket? Ha kitalálnak egy irreálisan magas árat a roncsra, azt mégis hogyan/kinek adjam el?
A szakértôi véleményért kifizetett összeget jogosan kérhetem-e el tölük?

Bocs, ha hosszúra sikerült, elôre is köszönöm a segítségeket!

guba" # 2013.02.03. 16:40

Nem hatóság a biztosító, hogy el kellene fogadnod. Bizonyíthatod, hogy az ilyen típusú és korú robogók mennyit érnek.

powermen # 2013.02.03. 12:21

Kedves Fórumozók.

Pár hete segédmotoros kerékpárral, frontálisan karamboloztam egy személyautóval, én egyenesen haladtam egy útkereszteződésben, ő balra nagyívbe kanyarodva elém vágott, én felkenődtem az autója elejére. Ő a helyszínen elismerte a felelősségét, én megúsztam kisebb sérülésekkel viszont a motoromat totálkárosra minősítette a biztosító. Pár napja kiérkezett a kárelszámolás miszerint, a káridőponti értéke 65 000 Ft roncsérték 10 000 Ft. Nos én ezt a robogót akárhogyan szeretném pótolni, megnéztem használt kereskedésekben, interneten, hasonló korú, és paraméterekkel rendelkezőt, de nem találtam, ebben az összegben, a legolcsóbb 80-tól felfelé 150 000-ig bezárólag.Sehogy nem jövök ki jól ebből. Tudok tenni valamit, vagy fogadjam el a biztosító ajánlatát.

Sherlock # 2012.12.15. 23:27

A biztosító rendezi, téged hátrébb sorolnak 2 bonus/malus fokozattal, illetve küldenek egy levelet, hogy ha kifizeted te a kárt, akkor maradhatsz abban a fokozatban ahol most vagy.

jordan # 2012.12.15. 23:03

Tiszteletem.

Hirtelen felindulasombol karambolt okoztam.
Reggel bevagtak elem s majdnem osszetortem emiatt az autom. Begurultam s a masik autos utan mentem. O jobbra bekanyarodott en a belso savbol szabalytalanul utana. Szeles volt az utca de ahogy melle ertem ramrantotta a kormanyt s egybementunk. Mivel en kanyarodtam rossz savbol s o mar az utcaba volt igy elismertem a vetkessegem a karbejelenton. O is elismerte hogy hulye volt s sajnalja de ezzel sokat nem erek. Erdekelne hogy a biztosito kifizeti e neki a kart vagy nekem is kell fizetnem? En jelentsem a biztositomnak, vagy mivel elismertem igy nekem semmit nem fizet gondolom?! Rendorseg nem lett bevonva az ugybe. Sajnalom hogy hulye kakaskodas s turelmetlenseg igy alakult, s mindketten hibaztunk de nem szeretnek tobbet fizetni. Elore is koszonom a valaszokat s az ekezetek hianya a tabla pc hianyossaga amiert elnezest.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.01. 22:01

Az út fenntartójának a felelőssége nem objektív. Ha nem terheli mulasztás az út karbantartását illetően, akkor nem kell megtérítenie a károdat.

Pale # 2012.05.01. 16:48

Tiszteletem!
Egy falu keskeny utcájában egy szembejövő autó miatt le kellett húzodnom a padkára. Sajnos későn vettem észre, hogy közvetlenül az aszfaltcsík mellett a helyiek építési törmelékkel töltötték fel a kátyút. 50m-rel arrébb megérkeztem ismerősökhöz, ott vettem észre, hogy a jobb hátsó gumit (javíthatatlanul) kivágta a törmelék. Amíg kicseréltem a kereket ismerősök elsétáltak, megnézték a dolgot, hajlandóak tanúskodni. Fényképeket is készítettem.
Írtam az önkormányzatnak, hogy térítsék meg a káromat, de arra hivatkozva, hogy

  1. nem ők tették ki a sittet,
  2. nincs bizonyíték rá, hogy ott ment tönkre a gumi,
  3. a körjegyző szerint az a törmelék nem okozhatta a károsodást (megjegyzem a levelem megérkezésekor azonnal eltakarították a cuccot, a 2 héttel később ott járó jegyző nem is láthatta).

Úgy gondolom az út fenntartója felel az ott keletkező károkért.
Kérdés az, hogy mit tegyek, hogy megtérítsék a kárt?

shushu # 2012.04.26. 04:38

Egy másik témában már feltettem ezt a kérdést, de hátha itt hamarabb kapok választ.

Tisztelt fórumozók!
Egy hónapja (március végén) belekoccantam egy előttem haladó autóba, miközben arra figyeltem, hogy kisorolhatok-e a külső sávba (azt nem tudom, hogy került olyan hirtelen olyan közel hozzám, mert nem haladtam gyorsan, és persze hol előre, hol oldalra néztem - még az is lehet, hogy a belső sávból vágott be elém, de persze nem tudom biztosan). A vezetője ragaszkodott a rendőrök kihívásához annak ellenére, hogy rögtön vállaltam a felelősséget. Felvették a jegyzőkönyvet és azóta még nem hallottam a rendőrök felől.
Az előttem lévő autónak csak a lökhárítója sérült, személyi sérülés nem történt. (Az más kérdés, hogy az enyém gazdasági totálkár.)
Körülbelül mekkora pénzbüntetésre/bírságra számíthatok? Lehet tudni, hogy kb mikor küldi a rendőrség?
A válaszokat előre is köszönöm!

tberci # 2012.04.12. 23:41

Kedves fórumozók!

Egy hatalmas problém adódott a kárrendezésemmel és a segítségeteket, tanácsotokat kérném.
Mialatt Franciaországban dolgoztam egy síparadicsomban (mindössze 2 hétig voltam kint), nekem csúszott egy ottani bérelt autó. Átcsúszott a sávomba, teljesmértékben az ő hibája volt és ezt el is ismerte. A betétlapja kifogástalanül ki lett töltve. A kár nem nagy, az ő autóján szinte semmi, az enyémen lökhárító, index és a sárvédő elem csúnyán sértült. Ez történt február elején. Rögtön bejelentettem és nagy nehezen kaptam egy telefonszámot ahol az AXA, a franciaországgal kapcsolatot tartó ügyintéző hölgyet elérem. Elküldtem a befaxolt betétlapot és itt kezdődött a várakozás. Segítőkész a hölgy, többször megsürgette a franciákat. Elmondása szerint ez eltart ennyi ideig, várjak. Hetente felhívom, de semmi. Április közepe van...
Ebben az esetben mit tudok én tenni? Lehetséges, hogy sose lesz kifizetve a károm?

Előre is köszönöm a segítséget,
üdv

Atis77 # 2011.11.24. 17:06

Dotáné

be kell menni a birósági papirral a biztosítóhóz.

Dotáné # 2011.11.23. 13:18

Köszönöm Guba!
De az a jó az egészben,hogy a biztosító a kifizetett összeget 45 napon belül vissza követeli,vagy ellen esetben bónuszt vesz! Azért mert te vagy az áldozat!

Dotáné # 2011.11.23. 12:32

Kedves Guba! Köszönöm a felvilágosítást. De az a baj,hogy a biztosító tőlünk kéri 45 napon belül a kifizetett összeget,vagy bónuszt ront.
Akkor most polgári perre vigyük az ügyet??

guba # 2011.11.23. 12:25

Nem biztosítási csalás, ha a biztosító úgy gondolja, majd visszaköveteli a biciklistől a pénzt. Nem rátok tartozik, ameddig nem akar veletek szemben valamilyen hátrányt érvényesíteni ez miatt.

Dotáné # 2011.11.23. 12:19

Kedves Berhukri!
Sajnos a mi esetünkben akik vétlenek voltak a baleset kialakulásában. A mi biztosítónk 200.000ft-ot fizetett a baleset okozójának,amit nekünk ki kellene fizetni 45 napon belül vagy bónuszát veszti a férjem. Minden biztosító behajtja a kifizetés összegét!
Üdv: Dotáné

Dotáné # 2011.11.23. 11:37

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsért fordulok önökhöz.
Tavaly őszén a férjem elsodor egy kivilágítatlan kerékpárost.Amelyből a kerékpárosnak borda törése lett.A lényeg,Megyei Ügyészség ez év májusában meghozta az ítéletet amelyben a kerékpáros vétett a KRESZ-ben és az úton veszélyhelyzetet idézett elő.A férjem nem vétett a KRESZ-ben amely a balesetet előidézte. Az az ő lett a sértett. Kárunk csak a visszapillantó tükör tört ki.
Sajnos tegnap kaptunk egy levelet a biztosítónktól,hogy aki okozta a balesetet kifizettek neki 200.000ft-ot. Kérdésem,ez hogy lehetséges??? És nekünk mi a teendőnk??
A biztosító kiadhat minden személyes adatot? És nem lenne kötelessége felkeresni a másik félt ez ügyben?? Ez nem Biztosítási csalásnak minősül??
Köszönettel: Dotáné

Atis77 # 2011.11.03. 06:37

Szia

Szerintem ha biztosító pénzt követelne akkor nem ajánlotta volna fel hogy a bonus megtartása mellett, fizesd meg a kárt. Egy barátom is igy járt részergen balesetet okozott a biztosító fizetett, nem követltek rajta semmit. (De ez szerintem biztosító függő is)

Üdv

berhukri # 2011.11.02. 17:46

A következő ügyben keresem meg önöket.
pár hónapja a férjem ittasan autóbalesetet szenvedett, ő volt a vétkes, ezt el is ismerte.A károsult egy 40 éves, 10 éves műszaki vizsgával nem rendelkező traktor volt. A rendőrségi jegyzőkönyvben becsült kár a traktorba 200 e Ft, ami valóságnak meg is felel körülbelül, mivel utánanéztünk. A biztosítónk viszont 485 e Ft-ot fizetett ki a károsultnak, ami nem is aggasztana, ha nem állna fel annak a veszélye, hogy a biztosító az ittasság miatt esetlegesen behajtja rajtunk, és nem csak a bónust viszi le. Még eddig a biztosítótól csak olyan levelet kaptunk, hogy ha akarjuk, hogy ne változzon a bónus, akkor fizessük be az összeget (ami képtelenség, nincs ennyi pénzünk, arról nem is beszálve, hogy az autónk totálkáros lett, anyagilag teljesen lenullázva minket is), de mivel kérik a bírósági határozatot, félő, hogy be akarják hajtani a pénzt.
A kérdésem a következő: Van e arra valami mód, hogy megtudjuk mi alapján lett ennyire becsülve a kár, vitathatjuk e az összeget. (persze csak abban az esetben szeretnénk ezt megtenni, ha ki kell fizetnünk, mert nem mindegy, hogy 200 vagy 485)És ha ki kell fizetni, lehet e azt kis részletekben, vagy csak egy összegben szokták fogadni a biztostók. Ráadásul a biztosítást is fel kell mondjuk, mivel az autó ki lett vonva a forgalomból véglegesen.
Tudom hogy leginkább a károsultak szoktak tanácsot kérni, de egy rossz döntés miatt egy család élete borult fel teljesen (persze tudom hogy katasztrófával is végződhetett volna, de hálisten személyi sérülés nem történt), és ha ekkora összeget behajtanak rajtunk, akkor kilátástalan lenne az anyagi helyzetünk. Válaszukat előre is köszönöm!
tisztelettel:
berhukri

guba # 2011.10.19. 06:32

Nem vagy egyelőre lépéskényszerben. Ha akar majd pereskedik ellened a biztosító, és megpróbál bizonyítani a betétlapon elismert felelősséggel szemben. Akkor ráérsz ügyvédet fogadni, ha akarsz.

kicsijuci # 2011.10.18. 15:04

Pár hete egy szembe jövő autó letörte az autóm vezető oldali tükrét. A vétkes vezető a helyszínen elismerte a felelősségét, ezt egyértelműen leírtuk a betétlapra, a károkozó ezt aláírásával elismerte.
A biztosító közölte, hogy fizeti a kárt, az általa ajánlott szervízben elvégezték a javítást és kicserélték a tükröt.
Majd ezek után értesültünk róla, hogy a károkozó utólag levélben közölte a biztosítóval (mindkettőnk biztosítója az Allianz!), hogy mégsem ismeri el a felelősséget. (Utólag hogy van erre lehetősége??)
Majd a biztosító erre UTÓLAG (már meg is van javítva az autó) elutasította a kárigényemet, kármegosztást ítélt és köteleztek rá, hogy térítsem meg a szervíznek a költségeket. (Azóta ketyeg a kamat…)
Ma értesültem róla, hogy a kárOKOZÓnak nem kell kifizetnie a rá eső részt, a biztosító megtéríti amit neki kellene fizetnie a “kármegosztás” költségeként, de én fizessem ki a rám eső részt!
Én vagyok a KÁRT ELSZENVEDŐ! Hosszú évek óta balesetmentes közlekedéssel, Bonus 10 fokozatban.
Egy utólagos, “jaj, mégsem úgy volt” c. levél elég ahhoz, hogy a károkozó gond nélkül módosíthasson? Tisztában vagyok vele, hogy a kármegosztás kedvezőbb lenne a biztosítónak, de ebben az esetben is miért a kárt okozónak fizeti ki a részét?!
Belső vizsgálatot kértem az Allianztól az ügyben, amire közölték, hogy nem áll módjukban. ?!
Levélben a PSZÁF-hoz fordultam, kit kereshetnék még meg ezügyben? 90 ezer forintos kárról van szó, amiből nekem ugye 45 ezret kellene kifizetnem, a károkozó 45 ezer forintját pedig a “közös” biztosítónk fizetné. Nem is éri meg perre vinni az ügyet, másrészt pénzem sincs rá, azonban mélységesen felháborít az egész eljárás, szeretném tisztázni és persze fizetni NEM fogok.
Hol élünk, hogy ilyet meg lehet tenni? Mit tehetek én most az ügyben? Hová fordulhatok jogorvoslatért? Ugyanis fizetni biztosan nem én fogok azért, mert összetörték a tükrömet. Vagy még meg is kellene köszönnöm?
És ezek után, ha én bárkinek összetöröm a járművét, a tetthelyen szánom-bánom, másnap pedig letagadom, ezzel az ügy le van zárva, nyugodtan alhatok majd?
És persze mindeközben nekem tovább ketyeg a kamat, a szervíz pedig perel, ha hétfőig nem fizetek. Mit tegyek? Előre is nagyon köszönöm a segítséget! K.T.

TomSecret! # 2011.10.16. 11:13

tothvivi

Kármegosztás alkalmazása esetén sem utasíthatja el a másik részes fél biztosítója a kár megtérítését teljes egészében. Másrészt érdemes lenne a helyszínre vonatkozóan konkrétan megvizsgálni, hogy az előzés jogszerűen történt-e. Az a tény, hogy az autó hátulját érte a kár, egyáltalán nem arra enged következtetni, hogy Ön ráhúzta figyelmetlenül az előzőre a kormányt, mert akkor a kocsi eleje vagy középső része sérül. Több olyan szimulációs program is létezik, amelyekkel elég jól meg lehet becsülni az előző és a kanyarodó jármű sebességét (az ütközési képből). Ebből következtetni lehet arra is, hogy milyen pozícióban kezdte az előzést az Véleményem szerint legrosszabb esetben is kármegosztást kell alkalmazni, és az Ön kárának a felét ki kell fizetnie az ellenérdekű fél biztosítójának. Nem érdemes az üzembentartót perelni, de a biztosítóját igen.


jogvédö

gerilege # 2011.10.10. 14:23

Amennyiben ez párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton történt, akkor sajnos ez nem egy egyértelmű helyzet, az esetek nagy részében vagy mindkét jármű szabálytalan (a Kresz 31 § (6) és 34 § (4) egyaránt megsértésre kerül), vagy csak az egyik, de azt nehéz bizonyítani tanúk nélkül.
Amennyiben nem volt olyan egyéb ok, ami miatt az előzés tilos lett volna az adott helyszínen, vagy egyéb különös körülmény, például kanyar, durva gyorshajtás, vasúti átjáró, akkor ez valószínűleg egy 50-50 százalékos helyzet, amennyiben Ön indexelt. Rendőri intézkedés jó lett volna, de ebben a konkrét esetben nem biztos, hogy sok múlott rajta.
A leírtak alapján általában azt lehet feltételezni, hogy Ön nem győződött meg arról, hogy balról járművének előzését vagy kikerülését másik jármű nem kezdte meg, a másik jármű pedig olyan jármű előzését kezdte meg, ami bekanyarodási szándékát jelezte.