Kárrendezés


websas # 2010.04.21. 07:13

Kedves ompis!

Rendezett felelősség bíztosítással nem keletkezhet fizetési kötelezettséged.
A javítás során a javítónak lehetősége van pótszemlét kérni, ha olyasmit talál ami nem szerepel a kárfelvételi lapon.
A + költség onnan szokott eredni, hogy a biztósító az alkatrészeket avultatott áron számolja, viszont a szervíz újakat épít be. Így a károsult kevesebb pénzt kap. Ennek oka,hogy egyébként "jogcím nélkül gazdagodna" (nyilván hiszen Pl.:a 6 éves karosszéria elemek újracserélésével jobb lett az autója mint volt) Szerintem nem kell fizetned!

websas

ompis # 2010.04.20. 21:39

Kedves Fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítséget. Néhány hete saját hibámból karamboloztam, a hibát elismertem, volt Cascóm és rendezett felelősségbiztosításom.
Az ártatlan fél megjavíttatta az autóját, de a biztosító kb 250 ezerrel kevesebbet fizetett, mint a javításának költségei, melyet velem szeretne megfizettetni. Megteheti-e, illetve, ha nem tudom, akarom kifizetni a költségeit (hiszen ezért fizettem a kötelezőt becsülettel) milyen lépéseket foganatosíthat ellenem.

Köszönettel,

ompis

hamann22 # 2010.01.26. 19:08

Kedves Robi72 és Guba! Köszönöm a válaszotok és igyekszem valamit intézni.....

guba # 2010.01.25. 19:10

Gábor, lehet, hogy tudsz még valamit finomítani ezeken a számokon, de azt ne is várd, hogy a biztosító mindazt kifizeti, amit a bank követel. Ennek két oka van: az egyik, hogy a biztosító feltehetően a kárkori értéket tartozik fizetni (attól függ mi van a szerződésben) tehát nem az számít te mennyiért vetted a kocsit. A másik pedig, hogy kamatot fizetsz, azért van, mert kölcsönt vettél fel a kocsi megvásárlása céljából. Ennek viszont semmi köze nincsen ahhoz, hogy mennyit ért az autód.

Robi72 # 2010.01.25. 15:25

Ja, és ha a sdérüléseid miatt nem vagyoni kártérítési igénnyel tudnál fellépni, az ezért kapott összeg nagyban segíthetne a helyzeteden. Javaslom, keress fel egy ügyvédet, mert a rajtuk keresztül történő ezirányú fellépés hatékonyabb.

Robi72 # 2010.01.25. 15:24

Szia Haman22!

A biztosítók mindig alacsonyabb értéket társítanak a gépjárműhöz a reálisnál. Sajnos amennyiben ennél nagyobb értéket akarsz érvényesíteni, pert kell indítanod a biztosítóval szemben, máshogy nem fog menni. Ami a bankhitelt illeti, sajnos mindenképpen rosszul jársz. Sőt, nem tudom az ügy eljutott már -e ebbe a szakaszba, de a bank - amennyiben lízinges a gépkocsi - a lízingelt vagyontárgy megsemmisülésére tekintettel fel fogja mondani a szerződést és egyösszegben fogja kérni tőled a fennmaradó ödszeget. Ez ellen egy lehetőség van szerintem: Érvelhetsz amellett, hogy a baleset nélkül nem kellett volna egyösszegben kifizetned a Bankot, így ha egy másik hitelt veszel fel a jelenlegi bankod követelésének kifizetésére, joggal mondhatod, hogy a baleset nélkül a hitelfelvétel következtében felmerülő plusszköltségeid nem keletkeztek volna, így kárkét érvényesítheted az új hitel kamatait. Azonban jelezném, hogy ez is nagyon vékony jég. Ahogy a biztosítók fogalmaznak: sajnálom, hogy kedvezőbb válszt nem adhattam.

hamann22 # 2010.01.25. 14:53

Tisztelt Fórumozók!

A következő ügyben szeretném valaki segítségét kérni. 2009 aug. 27.-én történt egy autóbalesetem. 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedtem. Az autóm totálkár lett, amivel az a problémám, hogy 10 hónapos volt 4.8 milliós vételárral újonnan és a biztosító csak 2.8 millióra értékelte fel. Az autón 3.2 milliós kár volt és csak 1.8 millióig engedte volna javítani. Amikor megvásároltam az autót 1 millió kezdővel hoztam el. Ám a bank jelen pillanatban 4.5 milliót kér tőlem, de csak 2.8 milliót kapok a biztosítótól. Munkahelyi baleset volt saját autóval. Valakin számon tudom kérni a fennmaradó összeg kifizetését, vagy sem autóm sem pénzem és még én tartozom 2 millióval????? A munkámhoz elengedhetetlen az autó, így ha legalább nem nullásba szállok ki belőle és fizethetem a fennmaradó 2 milliót, akkor tönkrementem. Ebben az esetben ha valaki tudna segíteni megköszönném!

Üdv Ny. Gábor!

famed # 2010.01.14. 10:36

Köszönöm Robi72 a segitséget.

Robi72 # 2010.01.13. 13:09

Szia Famed!

Nem tudom pontosan mire gondolsz, a Ptk e körben a baleseted óta nem változott. Amennyiben a kamatra értetted a kérdést, igazad van, a biztosító köteles kifizetni a baleset napjától számított, a mindenkori jegybanki alapkamattal megegyező késedelmi kamatot.

famed # 2010.01.13. 13:02

Sziasztok!
2008.szep.29.én volt egy balesetem és nem én voltam a hibás.Az autó totalkáros (mindkettő) a vétkes kórházba került és nem ismerte el,hogy ő a hunyó.Persze biróság lett a dologbol és 2009.nov.elején kaptam csak meg a határozatot és fizethet a biztositoja amit meg is tett dec.3.-án.Én úgy hallottam,hogy a mindenkor érvényes PTK szerint kell kifizetnie a káromat, de azt be akarja nyelni.

Atis77 # 2009.03.08. 14:01

Üdv Mindenkinek.

2008 augusztus elején nekem jött egy parkoloban egy MÁV biztositos nőcike. Pénzt azóta sem láttam. Kérhetek fizetési meghagyást a biroságon a károkozó terhére? Meg vannak a helyszíni fotók, van 4 tanúm, és a biztositól még kikérem a papirokat. Nem túl nagy összegről van szó, de akkor is nekem kellett kifizetnem a kárt amit nem is én okoztam.

csibe26 # 2009.03.07. 18:35

Sziasztok
Ismét itt vagyok és ismét nyűgöm van:( Tavaly júniusban szabályosan haladtunk, védett útvonalon amikor ballról egy autó nagy sebességgel belénk hajtott (stop táblája volt), telibe középen a "B" oszlopot és az első-, hátsóajtót találta el, letolt az útról. A rendőrség fél évet ült rajta, majd a határozatot kiküldte az "ellenfélnek", aki természetesen fellebbezett, így a bíróságra került az ügyünk. Persze a határozat tartalmáról, a fellebbezés okáról én, mint károsult semmit se tudok. Mivel vidéken lakom, a közlekedés lehetetlen autó nélkül, a munkába járáshoz elengedhetetlen. A bíróságon azt mondták, hogy általában fél év az átfutási idő. Mit lehet ilyenkor tenni? Ha mondjuk autót bérelek, rá lehet terhelni annak költségeit valakire (rendőrség, biztosító stb.)? Hivatkozhatnak utólag műszaki problémára? Jártam a helyszínnél azóta és a stop táblát lecserélték elsőbbségadásira!!! Lehetséges ez? Lehet, hogy e miatt fellebbeztek? 9 hónapja autó nélkül és mivel garázsom nincs az autó azóta ázik-fázik, kezd rozsdásodni. Várom válaszotokat!

bell21 # 2009.02.26. 13:12

Kedves TomSecret!

Köszönöm a választ! Ami az én problémám, hogy nem akarom eladni az autót, mert ahhoz, hogy új autót vegyek minimum 1 millával kellene felpótolni és erre sajnos most nincs keretem.
Az autó első tulajdonosa vagyok, garázsban tartott, megfelelően szervizelt, tele extrákkal stb. Motorikusan is kitűnő állapotú, és az extrém javítási költség dacára nem jelentős a sérülés. Ezért ragaszkodom a javításhoz.

Most ott tartunk, hogy kértem egy új árajánlatot egy másik szervíztől. Ez az árajánlat az autó 50%-nak felel meg. Ezek szerint ezt köteles elfogadni a biztosító, vagy ő kitarthat még így is a totálkáros besorolás mellett?

Köszönöm előre is választ!

TomSecret! # 2009.02.24. 17:16

Kedves bell21,

nem határozza meg jogszabály, hogy milyen javítási költség/kárkori érték aránynál beszélhetünk gazdaságtalan javításról, a gyakorlatban ha a javítás ktsg-e eléri a kárkori érték kb. 60-70%-t, gazdasági totálkárt állapít meg a biztosító.

A problémát nem teljesen értem, mivel ha számodra a kárkori érték elfogadható, és a jogalap tisztázott, akkor nagy baj nem lehet. A biztosító köteles olyan helyzetbe hozni, hogy hozzájuss az autó kárkori értékéhez. Ez részben a roncs értékesítésén kersztül, részben pedig a különbözet kifizetésén keresztül valósul meg. Egyébként a ronccsal azt csinálsz amit akarsz, meg is javíttathatod, akár számla nélkül is. A roncsérték belövése általában neuralgikus, azt felfelé húzza a biztosító. Ha azonban adott neked roncskereskedőt, add el ennek, a különbözettel megkapod az autó értékét. Ha nem ajánlottak roncskereskedőt, kérj be 3 ajánlatot neten, és a kárkori értékből vond le a legjobb ajánlatot. Ezt a pénzt kell megkapnod a biztosítótól (késedelmi kamattól, járulékos költségektől eltekintve).

Üdvözlettel


jogvédö

bell21 # 2009.02.19. 12:37

Kedves Fórumozók!

Nyitottam egy külön topicot a problémámnak, de mivel nem nagyon jött válasz, hátha ide is írom, hátha itt olyan is elolvassa, aki találkozott már ilyes esettel.

Van egy 6 éves autóm, amivel januárban karamboloztam. A probléma, hogy a biztosító (kötelező) nem akarja kifizetni a javítás költségét, arra hivatkozva, hogy az gazdaságosan nem javítható.
Az autó értéke a baleset előtt minimum 1.080.000 körül volt (ennyit ismer el a biztosító), a javítás költsége 730.000 lenne.
A biztosító a két összeg különbözetét akarja csak kifizetni, mert totálkárosnak ítélte az autót.
Szeretném megtudni, hogy a jogszabály szerint hány százaléktól lehet erre hivatkozni? Van-e esélyem arra, hogy a biztosító mégis kifizesse az autó javításának költségét?

Köszönöm előre is a segítséget!

A.Jani # 2009.02.19. 02:27

Üdvözlök mindenkit!
János vagyok,és azt szeretném megkérdezni,hogy hogyan tudnám a majdnem 1 éve összetört autóm -a MÁV biztosítóra eső részét -végre valakitől követelni.
kb 1,4m Ft-ról lenne szó,a MÁV bizt. előterjesztette fizetésre,ami azt jelenti hogy várjak türelemmel.
Jelenleg nagy csend van a biztosító körül,viszont a pénzre mostmár szükségem lenne.Van értelme a károkozón követelnem?Vagy egyáltalán létezik erre vmiféle törvényes mód?
A válaszukat előre is köszönöm.

Grád András # 2009.02.15. 19:28

Kedves Galen!

A szakszervíz borsos számláját a biztosító nem valószínű, hogy teljes egészében ki fogja fizetni, és sovány vigasz lesz, ha 2-3 évi pereskedés után viszontlátja a különbözetet - ha viszontlátja, mert erre se lehet garanciát vállalni. Úgyhogy én valami mértéktartó megoldásra biztatnám, de persze számla ellenében! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.15. 19:19

Tudnod kell, hogy a biztosítós azt szeretné: az autót javíttasd meg a sarki szakival - és számla nélkül. Mert így a biztosítós "hasraütve" kifizet neked egy összeget és pá. Ezzel szemben a márkaszervíz számlája nagyságrendekkel nagyobb összegről fog majd szólni - ezt féli előre...

Egyébként a sarki szaki is végezhet jó munkát.

Tehát ott javíttatod az autódat ahol a legjobb bizalmad van, egy bizony összeget mindenképp fogsz kapni.legfeljebb ha kevesled a különbözetért bírósághoz fordulhatsz. (Jó esetben is legalább 1-2 év pereskedés...)

Azonban figyelembe kell venni a sérült karosszéria-elem avultságát (!), tehát vadi új lökhárító kártalanítására semmiképp ne számíts.

Monalisa
laikus hozzászóló

galen # 2009.02.15. 17:04

nagyon kedves, köszönöm:-)
de mielőtt nekiállnék valaki haját tépni;-), segítene még nekem annyiban, hogy ha én igenis a szakszervízben szeretném javíttatni a kárt, akkor ahhoz van-e jogom. kiköthetem-e én, mint károsult, hol javítsák az autót, és ez esetben a biztosító rám verhet-e bármi költséget.

válaszát és türelmét hálásan köszönöm:-)

Grád András # 2009.02.15. 14:33

Kedves Galen!

Mostanában mind gyakoribb, hogy a biztosítók "bepróbálkoznak", és ha valaki nem érvényesíti a jogit, ez be is jön nekik! Nyugodtan fenyegess meg őket perrel arra az esetre, ha nem térítik meg a károkozó által okozott kárt! A lökhárító ha javítható, csakugyan nem tarthat igényt cserére, de a fényezés teljes költségére akkor is, ha másütt karcos volt. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

galen # 2009.02.15. 14:09

biztosító vs egyedülálló anyuka...

több mint egy hete egy kukásautó beletolatott a szabályosan parkoló autómba. mindaddig, míg a kárszakértő vasárnap bejelentkezés nélkül be nem állított, úgy tűnt, minden normálisan zajlik.
ő azonban közölte, hogy még vagy 2 hét, mire a papírok alapján ebből bármi lesz, és hogy MIVEL a megrepedt hátsó lökhárító a másik oldalon már eleve karcos, ennek cseréje nekem sokba fog kerülni. HEEEEEEEEEEEEEEEE???! és hogy nem ajánlja, hogy a szakszervízbe menjek az autóval, mert az is sokba fog nekem kerülni.... HEEEEEEEEEEEEEEEEE??!!
nem én vagyok a károkozó, és nem látom be, mi köze a karcolásnak a másik oldalon okozott repedéshez....

mihez van jogom mint JOGOSULTNAK?? csupán csak ennyire volnék kíváncsi, mert nagyon félek, hogy nőként majd jól átdobnak a palánkon... mire hivatkozhatok és mihez van jogom a kárrendezés során??

segítségeteket ksözönöm...

Szuzy84 # 2009.02.10. 12:00

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Sokat segített!

Üdv
Zsu

_Wasp_ # 2009.02.10. 11:09

ezt nem törvény vagy más jogszabály szabályozza, hanem a felek közötti szerződés. Nyilván meg kéne nézni az ÁSZF-et, és a biztosítási ajánlatot, különös szerződési feltételeket.

(Gondolom, hogy a biztosított egyébként nem ugyanaz volt a két személy által vezetett autó vonatkozásában)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Szuzy84 # 2009.02.10. 11:05

Üdv Mindenkinek!

Az lenne a problémám, hogy még az ónos esős időszakban a párom autójába beletolatott a papája a saját autójával. Lökhárító, lámpabúra sérült. A párom autója a Generalinál van biztosítva és ott azt mondták, hogy ha a káresemény családon belül történik, családtagok között, akkor a biztosító nem köteles megfizetni a kárt. Ez tényleg így van? Van erre valamilyen jogszabály, rendelet??? Mert én sehol nem találtam :S
Ha valóban igaz, akkor mit lehet tenni, hogy azért mégse 100 % önerőből kelljen megjavíttatni??

Előre is nagyon köszönöm a választ!

Üdv
Zsuzsa

monalisa1 # 2009.02.08. 21:14

A kötelező felelősségbiztosításod alapján a biztosítód rendezi az ő kárát - többé-kevésbé -, azonban az ittasságod okán a számlát "megküldik" neked. (Ha a kárrendezés esetleg nem lesz teljes mértékű, a kárszenvedett külön peres eljárásban követelheti a TELJES kára megtérülését. Pl. a javítás ideje alatt indokolt esetben bárautó igénybevétele és/vagy az autóhiány miatt a munkavégzés akadályozottsága, és emiatt a jövedelemvesztesége - már amennyiben a munkához az autóra szüksége volt. Valamint a felmerülő ügyvédi költsége.)

Az ellened indítandó rendőrségi/bírósági eljárás eredményeként x időre eltilthatnak a vezetéstől, valamint y összegű pénzbűntetés kiszabása várható.

Mostantól ne vezess (!), ha elkapnak az külön 150 ezer forint büntetés.

A 6 hónapot meghaladó eltiltás esetén póttanfolyamot kell majd végezni, ideje 1-2 hónap és 100+ ezer forint a költsége...

Monalisa
laikus hozzászóló