Külföldi rendszám-magyar vezető


wers # 2017.02.25. 13:23

bővebben a 47§ (18)

wers # 2017.02.25. 13:22

Te úgy hivod, ahogy akarod, nekem lakóhely és tartózkodási hely, de mindkettő lakcim. De van értesitési cim is, és az is bejegyezhető a lakcimnyilvántartásba.

wers # 2017.02.25. 12:51

Csupán a lakcim miatt nem kell, a szokásos tartózkodás hely is számit. Több országban is lehet valakinek lakcime. A magyar hatóság is be jegyezheti a külföldi lakóhelyet is, amikor nyilvántartásba veszi.

Szerintem akkor kell, ha féven belül a gépjárműhasználat Magyarország területén meghaladja a 30 napot.

Persze ezeket igazoni is kell.

Dr.Attika # 2017.02.25. 08:26

Ha magyar lakcíme van, akkor a gk-t le kell vámolni, Magyarországon forgalomba helyezni. Jelen pillanatban csempészet alatt van a jármű.Ha bukta van, akkor emiatt is van bukta.

Véleményem # 2017.02.24. 21:02

Ellenőrzés során fel kell mutatni egy külföldi hatóság által kiállított igazolványt mellyel igazolja, hogy Ukrán címe is van. Ha nincs akkor van bukta.
A magyarországi tartózkodási engedély nem jelenti azt, hogy ukrán érvényes lakcíme nincs.

forumozo555 # 2017.02.24. 15:14

Kedves Fórumozók!

Tudna-e valaki segíteni abban, hogy ukrán állampolgár magyarországi tartózkodási engedéllyel használhatja-e Magyarországon az ukrán rendszámos autóját, vagy vannak-e bármiféle adminisztrációs, bevizsgáztatási, pénzfizetési kötelezettségei? Kérdés továbbá, hogy ha szabadon használhatja az autót, akkor azt korlátlan ideig, vagy van-e ezzel kapcsolatban valamiféle megkötés.
Az is segítség lenne, ha megmondanák, hogy hol lehet ebben a kérdésben megbízható információt szerezni, esetleg mely hatóság tudna ebben választ adni.

Köszönöm a segítséget!

Szomorú örökös # 2017.02.19. 07:36

Véleményem

A rendszám elvétele nem azt jelenti, hogy kint kell fagyoskodni, az autó indító kulcsait és fűtő berendezéseit nem vették el a helyszínen

Azzal is szabálysértést követtek volna el, ugyanis ha az autó motorja jár, akkor az már nem "álló gépjárműnek" minősül. Csakis leállított motorral lehetett volna visszaülni a kocsiba, de nyilván annak max. annyi értelme van, hogy pár fokkal melegebb van és nem fúj a szél.

wers # 2017.02.18. 13:18

közlekedési igazgatási hatóságnak.
Az nem az okmányiroda.

Véleményem # 2017.02.18. 13:02

326/2011. (XII.28.) Korm.rendelet

98. § (1) Ha a közúti, illetve telephelyi ellenőrzés során az eljáró hatóság megállapítja, hogy a közúti közlekedésről szóló törvényben meghatározott, a külföldi hatósági jelzéssel ellátott járművek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó sajátos szabályok szerint a jármű jogellenes használatára került sor, a külföldi hatósági jelzést és engedélyt a helyszínen el kell venni és azt az elvétel okának megjelölésével együtt 8 napon belül meg kell küldeni a jármű belföldi üzemben tartója vagy a járművezető lakcíme, székhelye, telephelye szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságnak.

(2) A közlekedési igazgatási hatóság az (1) bekezdés alapján megküldött hatósági engedélyt, jelzést bevonja és döntésében tájékoztatja a belföldi üzemben tartót, hogy amennyiben annak jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem kezdeményezi a jármű belföldi forgalomba helyezését, a bevont hatósági jelzést és forgalmi engedélyt a Nyilvántartó útján a kiállító külföldi hatóság részére megküldi.

(3) Amennyiben a jármű üzemben tartója vagy a jármű vezetője a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban a döntés jogerőre emelkedéséig okirattal igazolja a külföldi hatósági jelzéssel és engedéllyel történő közlekedés jogszerűségét, a külföldi hatósági engedély és jelzés visszaadásával egyidejűleg a bevonásra irányuló eljárást meg kell szüntetni.

wers # 2017.02.18. 12:43

Közölték a hölggyel, hogy a rendszámot a Székesfehérvári okmányirodában 3 nap múlva átveheti

Nem lenne hátrány, ha az igazoltató rendőr (vagy akinek az utasitása alapján jár el) tudná, hogy más állam hatósága által forgalomba helyezett gépjárműről és kiadott hatósági jelzésről döntést csak azok hozhatnak.

Egyébkánt érdekelne, mi alapján vették le rendszámtáblát, hiszen nem a gépjármű forgalomban való résztvétele a kérdéses, hanem a vezető személye, jogosultsága. Arra jogosult elmehett volna a gépjárműért.

Véleményem # 2017.02.18. 12:11

medikert

Ez a téma elég régi, mostanában elült kicsit. De a törvény nem változott, ugyan az, az eljárás mint amikor felháborodtak rajta az emberek évekkel ezelőtt Azóta lement egy két háborgós év. Majd megszokták az emberek és vagy eleget tettek a törvényi szabályozásnak vagy tovább kockáztattak vállalva a következményeket.

Innét felszínesen annyit lehet írni, hogy az intézkedő rendőr jól járhatott el. A rendszám elvétele jogszerű, annak továbbítása is. A későbbiekben miért nem ért vissza az illetékes okmányirodába Szlovákiába az már egy másik hatóság felelőssége lehet.
A kiszabott bírság valószínű közigazgatási eljárás, így nincs mérlegelési jogköre a helyszínen a rendőrnek. Az összeg fix.
Külső szemlélőként drasztikus megoldásnak tűnik az eljárás, de ezt alkották meg a törvény alkotók és ezt várják el a végrehajtásban is.

A rendszám elvétele nem azt jelenti, hogy kint kell fagyoskodni, az autó indító kulcsait és fűtő berendezéseit nem vették el a helyszínen...

Sajnálatos de meg kell felelni a törvényi szabályozásnak és nincs kellemetlenség a cégnek alkalmazottainak, családtagjainak.

Több magyar multi cégnél sem engedik át az alkalmazott családtagjainak az autót. Nem véletlen cég autó a cég autó, de ha meghatalmazás kell hozzá akkor legyen akár magyar cég autó akár külföldi. A külföldi rendszámos vissza élések száma nagyobb ezért szigorúbb az eljárás és büntetés.

medikert # 2017.01.23. 19:34

Egy tanulságos eset:
Kollégám felesége 2016 december 04-én meghatalmazás nélkül használta férje szlovák rendszámú céges autóját.(nagy hiba volt) A Kisbéri rendőrkapitányság járőrei közúti ellenőrzés során emiatt levették a céges autó rendszámát. Közölték a hölggyel, hogy a rendszámot a Székesfehérvári okmányirodában 3 nap múlva átveheti, ő pedig 400000Ft-os büntetésre számíthat. A rendszám a mai napig(7 hét után) sem került vissza a cég tulajdonába. Állítólag Kisbérről elküldték Székesfehérvárra, onnan Budapestre, majd onnan Pozsonyba, és ott valaki, valamilyen úton visszajuttatja a cégnek. Erről a cég a mai napig semmiféle értesítést nem kapott, munkatársunk 8.hete autó nélkül van, hogy hol a rendszám, senki nem tudja.
Kérdésem, hogy normális ez az eljárás így? A meghatalmazást 8 napon belül leadták a kapitányságon, megúszhatják e szabálysértéssel vagy számíthatnak a közigazgatási bírság magasabb díjszabására?
Bármi is a válasz, az intézkedő rendőr emberiességén múlhatott volna, hogy egy anyukát a 2 éves kislányával nem kényszerít az út szélére a -5fokos hidegben órákra, amíg a férje érte nem tud menni! Talán megoldható lett volna egy magasabb bírsággal, hogy a férj és a cég ne maradjon hónapokra a munkaeszköze nélkül!
Köszönöm a meghallgatást!

wers # 2016.10.28. 04:01

Igen, kölcsönadhatod. Kétnyelvü legyen a megállapodás. Hát, hogy az osztrákok? Szerintem nem lesz gond fél évig. De ezt a vejednek kellene ott megérdeklődni, most képesek pár hét alatt akár többször is rendeletet módositani.

nas333 # 2016.10.27. 18:47

üdv mindenkinek,

azt szeretném kérdezni hogy vömnek aki osztrák, ausztriában él és nincs a nevén jármü, kölcsön adhatom e a magyar rendszámos autómat, 1-2 hétre.
ebben az idöszakban a 2 országban ingázna (magyar-osztrák).
elég egy kölcsönszerzödés vagy kell más is.
illetve kint ausztriában problémája akadhat ha megállitja a rendör az úton.
a kocsim nem lizinges, ki van fizetve.
köszönöm

wers # 2016.10.14. 14:07

Jó ez a szabályozás. Biztos van értelme is. Még keresem.

ttip # 2016.10.14. 12:34

A rövid válasz az, hogy nincs ilyen dokumentum. Magyar rendszám kell az autóra.

A hosszabb válasz az: Magyarországi lakos belföldön csak kivételes esetben vezethet nem magyar rendszámos autót. A kivételek, amelyek aligha vonatkoznak az esetedre, az 1988. évi I. tv. 25/B. (4)-ben fel vannak sorolva.

wers # 2016.10.13. 13:25

A rendőrség hivatalos oldalán még mindíg ez olvasható:

"Külföldi rendszámú járművek üzemeltetésének szabályai

ORFK Kommunikációs Szolgálat
2013. július 8. 12:58
A külföldi hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművek belföldi üzemeltetésére vonatkozó rendelkezéseket a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény tartalmazza.
A szabályokkal kapcsolatosan a Rendőrség az alábbi tájékoztatást adja, amely azonban nem minősül jogszabály-értelmezésnek, ezért az abban foglaltakra egyedi, konkrét rendőri intézkedések esetén hivatkozni nem lehet.
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény a külföldi hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművek belföldi üzemeltetésére vonatkozó rendelkezései 2012. szeptember 21-i hatállyal módosultak." Majd hosszasan folytatják. A fentieken azóta sem változtattak.

Mit is lehet az esetedben tanácsolni, mivel egy kocsinak két rendszáma nem lehet. Egy rokonom, akinek a férje Ausztriában dolgozik, mint külföldön élő magyar állapolgár, pl. a házassági anyakönyvi kivonat másolatát hurcolja magával, ha ő vezeti a férje osztrák rendszámú kocsiját.

Az a lényeg, hogy igazolni tudjátok, hogy nem az átíratás költségeit akarjátok megspórolni.

lsedlak2@gmail.com # 2016.10.13. 11:05

Tisztelt Admin és Fórumozók!
Németországban élő lányom nevén levő autót szeretnék használni tartósan Magyarországon. Az autó német rendszámú, lányom kint él, bejelentett lakhellyel, munkaviszonnyal.
Milyen dokumentum kell hogy büntetlenül használjam itthon az autóját?

Köszönettel:
S. Laci

wers # 2016.08.10. 04:55

szerintem a ti esetetekben nincs teendő

kent11 # 2016.08.09. 17:11

Sziasztok!

Egy eléggé érdekes szituációban találtam magam. A következő a helyzet.

  • nemrég Magyarországra költöztük munka miatt.
  • kettős állampolgársággal rendelkezünk, papírok (magyarok is) rendben vannak.
  • az autó romániai rendszámmal rendelkezik.
  • értelem szerűen erdélyiek révén mi is rendelkezünk román papírokkal a magyar mellett.
  • román személyi tartalmaz lakcímet is.
  • az autó tulajdonosa a párom, ő nem vezet szinte soha, csakis én, de az esetek 90% -ban mellettem ül.

Kérdésem az volna, hogy ebben az esetben mi a teendő, vagyis, ellenőrzés során elegendő ha bemutatjuk a román papírokat, és mindenki boldog vagy valami mást is tennünk kellene?

Köszönöm

Dr.Attika # 2016.03.22. 09:26

Tisztelt Őszikék 57!
A mai világban egyértelmű álláspont csak arra adható ki, hogy a tehén "lepény" mindig lapjára esik. Ezt még senki nem vitatta.
Az osztrák férj magyar felesége a férj tulajdonában álló, osztrák rendszámú gépkocsiját a házassági vagyonközösség okán szabályszerűen használhatja Magyarországon.

Őszikék57 # 2016.03.22. 08:54

Tisztelt Fórumozók!
Egy ismerősöm kért meg, hogy próbáljak egyértelmű álláspontot keresni az ő esetére.
Magyarországon él, de a férje osztrák állampolgár, és ott is dolgozik. Mind a kettőjüknek van magyarországi bejelentett lakcíme. A feleség használhatja-e Magyarországon a férj autóját? Amennyiben igen, milyen feltételekkel?
Válaszokat előre is köszönöm!

wers # 2016.03.06. 17:29

Amennyiben életvitelszerűen él külföldön, magát is be kell jelentenie itthon, mint külföldön élő magyar állampolgár.
A kocsinál sem az számít, hogy kinek a nevén van. Az osztrákok nagyon harapnak rá, a németeknél tartományonként más a hozzáállás, elvileg igen, kell német rendszámot kérni. Egyetlen oka van, mert akkor nekik adózik.

gemeskati # 2016.03.06. 15:58

Tisztelt Szakértő!
Egy kérdéssel kapcsolatban kérném ki a segítségét. Németországban dolgozik a férjem, és az utazásokhoz az én autómat használja. Nem tudom, hogy ilyenkor mi a teendő, az én gépjárművemet is nyilvántartásba kell venni kint, hogy huzamosabb ideig használhassa, vagy csak akkor ha a saját tulajdonába lévő autóval közlekedik. Előre köszönöm segítségét!

wers # 2016.01.16. 08:46

De ehhez nem kell kocsit cserélnie, erre az autóra is kérhet magyar rendszámot.