autó vásárlás,átírás


gyandi # 2010.09.07. 05:56

Kedves Mindenki !
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy ha magánszemélytől veszek használtautót, ezzel kapcsolatosan mit és hol kell intéznem, milyen kötelezettségek vannak ? ( pl. átírás, kötelező b.kötés, eredetvizsg? )

És még vmi : hol tudok adásvételi szerződét letölteni ? Lehet, hogy ma már sor kerül a vételre.

köszi előre is !

Egyjogász # 2010.09.07. 07:30
gyandi # 2010.09.07. 07:38

köszönöm. Ez aztán jó bonyolult. Ez ugye az új, ami nyártól érvényes ? Valamit hallottam erről ....
Esetleg van infója vkinek, hogy az átírás mennyibe kerül ?
Régen 10 Ft volt/cm3.
Meg gondolom eredetvizsg. is kell, az is biztos van 15 ezer.
És még esetleg más költség ?

gerilege # 2010.09.07. 08:10

Egyjogász linkelt egy szerződés-mintát( a 304/2009. Kormányrendelet szabályozza a szerződés szükséges tartalmi elemeit: http://www.complex.hu/…ntos1660.zip).
Szükség lesz eredetiség-vizsgálatra is, anélkül nem írják át az autót. A vizsgálatról a végleges határozatot lehet kérni, hogy postán küldjék, de inkább az okmányirodai átvételt célszerű választani, és amikor megy átíratni, akkorra már meglesz. Mihamarabb írassa át, de legkésőbb 15 napon belül.
Készítse elő a kötelező biztosítás megkötését, az adásvételivel és a törzskönyvvel megköthető átírás előtt, célszerű már a vásárlás napján.
A gépjármű törzskönyvét, forgalmi engedélyét meg kell, hogy kapja az eladótól. Javaslom még, hogy a szerződés aláírása előtt kérje meg az eladót, hogy mutassa meg a személyi igazolványát, lakcímkártyáját, és vessen rá egy pillantást, hogy egyeznek-e az adatok, vessed össze a forgalmiban szereplő adatokkal is.
Ha Ön intézi az eredetiség vizsgálatot, akkor az adásvételi szerződésben tüntesse fel valami hasonló szöveget: "Amennyiben az eredetiség vizsgálat eredménye a vevőre nézve negatív hatású, a szerződés érvényét veszíti" Amennyiben ön fizeti a vizsgálat díját vagy annak egy részét, akkor még ezt is tegye hozzá: "és az eredetiség-vizsgálat vevő által fizetett költségét eladó megtéríti vevőnek."
Ha a járművön előzőleg volt hitel, vagy hitel átvállalás, akkor kellenek a hitel törléséről, illetve a hitel átvállalásáról szóló banki okmányok is!

Eredetiség-vizsgálat díja személyautóra:
1400 cm3-ig 17 000 Ft
1401-2000 cm3-ig 18 500 Ft
2001 cm3 felett 20 000 Ft

Gépjármű tulajdonjogának megszerzése esetén az illeték mértéke a hajtómotor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm 3 -e után 18 forint az alábbi eltérésekkel:

  1. az 1890 cm 3 -t meghaladó hengerűrtartalmú személygépkocsi és az 500 cm 3 -t meghaladó hengerűrtartalmú motorkerékpár esetén minden megkezdett cm 3 után 24 forint;

Körülbelül ennyi jut így hirtelen eszembe.

gyandi # 2010.09.07. 08:53

Az eredetiségvizsgálatot alaphelyzetben a vevő végzi és fizeti?

gerilege # 2010.09.07. 09:59

Az eredetiség vizsgálat fizetése megegyezés alapján történik. Azonban átíratási kötelezettsége a vevőnek van (az eladónak csak bejelentési kötelezettsége van, beviszi az okmányirodába az adásvételit, bejelenti az eladást, lepecsételik az adásvételit), és miután az átíráshoz szükséges az eredetvizsga, így a kialakult gyakorlat inkább afelé mutat, hogy többnyire a vevő fizeti. Lehet az alku része is, hogy mennyire érdemes ezzel próbálkozni, az nyilván eladó, vételár- és helyzetfüggő.
Arról, hogy ki végzi az eredetiség vizsgálatot, célszerű az eladóval egyeztetni. Előfordulhat, hogy az eladó biztos benne, hogy gyorsan el tudja adni az autót, vagy valamilyen más okból már van 30 napnál nem régebbi eredetiségvizsgája, de általában az a helyzet, hogy nincs, és ezt csak akkor végeztetik el, amikor konkretizálódik az adásvétel. Elmehetnek együtt is a vételkor, elvégeztetheti ön is az adásvétel után, vagy ha aggódik, de biztos benne, hogy megvenné a járművet, ha rendben van az eredete, akkor akár napokkal korábban is, és meg lehet várni a vizsgálat eredményét az adásvétel megkötésével.

Szeretném még hozzátenni, hogy nem vagyok jogi végzettségű, de adtam és vettem már egy pár autót.

prometheusz # 2010.09.07. 11:55

Van egy fontos mozzanat még:
Amenyiben nem kötsz azonnal kötelező felelősség biztositást, a fedezetlen időtartamra a biztositó napi 300-500 Ft (egyes autóknál több) úgynevezett fedezetlenségi dijjat számit fel.
Erről csak késöbb értesülsz, mikoris a biztositás érvényét veszti addig amig ki nem fizetted, s semmi mást nem tehetsz ellene, csak fizethetsz.
Volt aki ezt nem tudta, s egy hónap után 10-20 ezres plusz csekket kapott.
Jobb megelőzni s azonnal vagy max néhány nap után megkötni. (Közlekedni kötelező nélkül már a vásárlás napján sem közlekedhetsz...)

process # 2010.09.17. 10:06

Tisztelt Hozzáértők!
2 éve vásároltam egy autót kereskedésben, mindent a kereskedő intézett, átírás eredetiségvizsgálat, hitel stb. A kocsi a tulajdonomba került -átírás gond nélkül, okmányok szerint is-, 2 éve használjuk. Tegnap kijött a rendőrség és lefoglalta az autót helybentartással, közölte, hogy az előző tulaj zártörést követett - annó apeh foglalása volt-, nem adhatta volna el. Apeh büntető ügyben tanú vagyok. A kilátások: elveszítem az autót és perelhetem a kárommal az előző tulajt polgári úton. /persze az apeh sem tudott mit behajtani tőle, gondolom én sem fogok./ Ötlet?

guba # 2010.09.18. 08:54

Ha kereskedésben vetted, minden körülmények között tulajdonos lettél. Fogadj egy ügyvédet.

TSCH # 2010.09.18. 10:21

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni ügyemben, ügyemhez. Néhány hónappal ezelőtt meghalt a férjem. Van egy 20éves autónk, aminek tulajdonjogáról lemondtam lányunk javára(ő kiskorú, még a 14. életévét sem töltötte be-a törvényes képviselője én vagyok). Az Okmányirodától most kaptam egy levelet, hogy az átíratáshoz kell vinnem az autó törzskönyvét, forgalmiját és a saját irataimat. Eddig rendben is van a dolog. De! A kapott időpontig kell kötnöm egy új kötelező-gépjárműfelelősségbiztosítást is. A gyerek nevére! Beszéltem egy-két biztosítóssal, akik azt mondták, hogy kiskorú nem köthet ilyet, vagyis a biztosítók nem kötnek kötelezőt kiskorúval. Felmerült bennem, hogy megkötöm a saját nevemre - mint üzembentartó -, de az Okmányirodában azt mondták, hogy ők ezt nem fogadják el. Arra hivatkoztak, hogy én nem hatalmazhatom meg önmagamat. Akkor most mit tegyek?! Ha tudtok, akkor gyorsan válaszoljatok, mert sürget a határidő. Nagyon köszönöm!

KevinMcullogh # 2010.09.18. 13:37

Sziasztok!

Az alábbi a problémám, a megoldásához várnék segítséget.

Eladtam a személygépkocsimat, részemről az átíratás meg is történt a jogszabályi határidőn belül. Egy hónappal később levelet kaptam a vevő lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől, hogy a Vevő az átíratási kötelezettségének nem tett eleget, az autót ki fogják vonni. Ezzel egyidőben, azaz kb. 1 hónappal az adásvétel után elkezdtek sorra jönni a levelek, határozatok, bírságok gyorshajtásról, tilosban parkolásokról...stb. Mostmár ott tartunk, hogy a vevőnk egy jelentősebb összeget halmozott fel a számunkra. A probléma az, hogy a parkolótársaságok és a rendőrség a BM Nyilvántartásából dolgozik, amelyben még mindig mi vagyunk feltüntetve mint tulajdonosok (tehát hiába van a közigazgatási nyilvántartásban már ott az új vevő neve, mint átíratást elmulasztót).
A probléma tulajdonképpen az, hogy kijön a levél (felszólítás csekkel), válaszként becsatolom a releváns iratok (ad.vételi szerződés, okmányirodai igazolások..stb), mégis visszaírnak a parkoló társaságok, hogy jogszabályi felhatalmazás hiányában nem gyakorolhatnak méltányosságot, majd átadják szabálysértésre az illetékes rendőrségnek, végül kijön a határozat, ami ellen nekem elvileg fellebbeznem kellene.

Szóval a kérdéseim a következők lennének:

  • Hogyan lehetne a leggyorsabban véget vetni az ügynek? Kérhetem-e a rendőrségen egyoldalúan, hogy javítsák ki a BM-i nyilvántartást?
  • Ha a szabálysértési eljárásban megérkezik a határozat, nekem az ellen fellebbezést kell írnom (ez azért lenne fontos, mert illetékköteles, és azt nem szívesen fizetném...). Ha nem fellebbezést kell írnom, akkor elég-e egy egyszerű tájékoztatás a helyzetről a megfelelő iratokat hozzácsatolva? Van esetleg valammi formula, amit érdemes beleírni esetleg, vagy más olyan dolog, amelyre figyeljek oda?
mela20 # 2010.10.04. 12:23

Üdvözletem!

Használt személygépkocsit szeretnék vásásrolni.
Vettem adásvételi szerződést,aminek az új neve tulajdonjog-átruházási szerződés....a legfelső sorban rögtön van egy olyan jelölni való rész amiben a kérdés az hogy, Visszterhes(adásvételi szerződés) vagy Ingyenes (ajándélkozási szerződés)
Melyik mit jelent?A visszterhes az amikor vagyonszerzési illetéket kell fizetni ami 1890cm3 alatt 18,-/cm3,1890cm3 felett 24,-/cm3??Az inegyen mit jelent..
Az autó egy 1992 évjárat,1.9 D,magánembertől vásárolnám.

Köszönöm segítségét!!

Mela20

guba # 2010.10.05. 16:51

Az adásvételi szerződés mindig visszterhes.

Optika # 2010.10.14. 09:16

Udv.

Eladtam egy személyautot 1 évvel ezelőtt.Anyagi okok miatt nem tudtam átiratni,az apeh buntzetést kifizettem.Nem is ez a baj:)Akinek eladtam román állampolgár volt,szerintem ő sem iratta áét.Majd az autot tudomásom szerint továb adta egy magyar állampolgárnak.Ezek az urak pedig eladták,egy srácnak.Azzal az adásvételivel amivel én adtam el a román urnak.Na most a srác akinél most van nem tudja átiartni,azt mondták neki az okmányirodába hogy velem irjon egy adásvételit és a hátuljára irjuk ezt:Az előző adásvételitől tekincsenek el.Hmm???Ezt igy lehet?Továbbiakban azut sem értem miért engem keresnek naponta 2szer,hogy csináljak valamit hogy át birják irni a kocsit.Én a papirt leadtam,mikor eladtam.Nem értem az egészet.Valaki érti ezt?

guba # 2010.10.15. 09:09

Ha román állampolgárnak adtad el, akkor azt hiszem ki kellett volna vonatnod előbb a forgalomból. Ha az adásvételit már leadtad akkor, szerintem semmiképpen ne írjál alá másik szerződést.

Optika # 2010.10.15. 09:55

Kőszőnőm.Nem irok akkor semilyen papirt.Oldják meg.Csak félek hogy nekem lessz belőle valami.Pedig én tisztességes uton adtam el.Már egyszer volt olyan hogy egy kereskedőnek adtam el egy kocsit régebben.Na az végett is a rendőrségre kellet járnom,mert hamis pecsétett nyomott rá a figura.Nem volt olyan cég.Soha nem adok el autot,tőbbet inkább méhtelepre viszem.

labtec # 2010.10.21. 07:17

Tisztelt Szakértő!

eladtam az autót már lassan 2 hónapja de mivel megint új adásvételi formanyomtatvány van forgalomban az okmányiroda nem fogadja el a régit.
ezt kihasználva a kocsi új tulajdonosa nem hajlandó másikat kitölteni és azóta jönnek a büntető csekkjei az én nevemre.amit persze szintén nem hajlandó kifizetni.
hogyan tudnám elérni hogy a kocsit vonják ki a forgalombol vagy kötelezzék őket az átirásra mivel a kényszer átirás már megszünt sajnos. Az okmányirodában azt mondták hogy nem tudom a nevemről levenni az autót hiába van adásvételim mert csak az újat fogadják el. Patt helyzet.
az új tulaj meg röhög a markába mert gondolja majd én fizetek a kocsi minden büntetését súlyadóját.
kérném a segitségüket miharabb mit lépjek és merre hogy annak hatása is legyen amit tényleg megtehetek.
köszönöm
tünde

labtec # 2010.10.21. 08:17

Én itt csak kérdéseket látok,választ nem.
esetleg mailban jön a válasz?

guba # 2010.10.21. 13:35

Menj be az APEH ügyfélszolgálatra, és kérjél egy állásfoglalást az esetedre.

nagybalazs # 2010.10.28. 09:53

Tisztelt Szakértő Úr!

Elmúlt héten pénteken akartam egy autót megvásárolni, amely banki lefoglalt volt és egy kereskedőt bíztak meg az értékesítéssel. Az autó Kaposváron volt, én Budapesten élek. Indulás előtt felhívtam a kereskedőt, hogy aktuális-e még a hirdetés, amelyre ő igennel válaszolt és közölte, hogy a részemre fenntartja az autót 17 óráig.

Mikor leértem közölte, hogy volt egy érdeklődő, akivel közölte, hogy 17 óráig tartja az autót a részemre. A másik vásárló ekkor felhívta a tulajdonos bankot és - a kereskedő inkorrektségét vázolva - szóban állítólag megállapodtak, amelyről azonban a kereskedőt nem tájékoztatták.

Az autót meg akartam vásárolni és meg is egyeztetünk a részletekben, a szerződés megkötésének idejében. Nem tartották szükségesnek a foglalót, csak a szükséges adataimat rögzítették.

Hétfőn reggel megerősítették velem szándékomat és egész nap abban a tudatban éltem, hogy másnap megyen a vágyott autómért.

Délután fél 5-kor hívott a bank képviselője, hogy az autót mégsem nekem, hanem a másik vevőnek adják el.

Ezt az eljárást nem tartom tisztességesnek. A vevő és a bank is pontosan tudta, hogy az autót a részemre, aki vételi szándékkal érkezik, tartják, mégis megállapodtak valahogy és erről nem tájékoztatták a kereskedőt.

A vevő egy e-mail-ben le is írta, amelyben bizonygatta, hogy ő a jogos vevő, hogy tájékoztatták arról, hogy az autót nekem tartják és ezt követően tegyen rá ajánlatot, ha én nem élek vásárlási szándékommal.

Kérném szíves állásfoglalását, hogy tudok-e valamit tenni az ügyben vagy el kell fogadnom ezt az igen kellemetlen közjátékot.

Tisztelettel:

Nagy Balázs

hullyzsolt # 2010.11.21. 20:46

Tisztelt Szakértő!
2007 tavaszán vásároltam egy motorkerékpárt.Pár nap műszaki volt rajta,amit még a vásárlás napján elvittem műszakira.Ott kérték az adás-vételit,biztosítást,forgalmit és az eredet vizsgáról szóló igazolást.Ezek rendben voltak,semmi kivetnivalót nem találtak benne.Igaz,hogy a műszaki vizsga nem sikerült,de szerintem ez most lényegtelen.
Az adás-vételiben szereplő 15 napon belül mentem átíratni egy vidéki okmányirodába,a papírokkal.Beadtam az okmányokat,és azt mondták másnap mehetek érte.
Még aznap telefonáltak innen,hogy menjek be,mert gond van a motorral.Nagyon meglepődtem,mert nem tudtam ,hogy gond van vele.Kiderült,hogy akitől megvettem,ő már eladta valakinek,még 2000-ben,de mivel az illető nem íratta át,ezért kitiltották a forgalomból.Kiderült az is,hogy akitől elhoztam a motort,az nem a forgalmiban szereplő személy,ő csak tanúként van feltüntetve,viszont az eladó aláírása a tulajé.
Felvettük a kapcsolatot a tulajdonossal,és ő igazolta ,igaz csak szóban,hogy eladta a motort 2000-ben,de sajnos az adás-vételijük már nincs meg.Viszont ő meg kivonatta a forgalomból,mert nem lett átíratva,és hogy ő nem fog fizetni semmit sem,mert már eladta.
Állítólag a tulaj leadott 2000-ben valamilyen papírt arról,hogy megtörtént az adás-vétel,de azt az okmányirodában nem találják.
Az lenne a kérdésem,hogy lehet-e ez a motor valamikor még a nevemen,és hogyan?
Egy kicsit bosszantó hogy kiadtam érte a pénzt,nyilván nem azért hogy otthon álljon,és nem tudok vele mit kezdeni.Közben meg szép lassan veszít az értékéből.
Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel:Hullár Zsolt

KETRIN84 # 2011.06.27. 18:22

Jó napot.
Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben ha kaptam ajándékba egy autót, akkor mit kell tennem.
Átiratás, stb, és ezek mennyibe fognak nekem kerülni.
Egy max 150000 ft értékű 20 éves autóról van szó.
A válaszokat előre is köszönöm.

KETRIN84 # 2011.06.27. 18:24

Elnézést a dupla hsz-ért.
A másik kérdésem, hogy mennyi időm van mindezekre?
Köszönöm.

smallville80 # 2011.07.02. 14:03

Tisztelt fórumozók.
olyan kérdésem volna hogy venni szeretnék egy személy gépkocsit 200.000-300.000ft értékben de bárlistás vagyok tehát a nevemre átíratni nem jó mert a végrehajtó lefoglalja és az lenne a kérdésem a 13 éves fiamra rá lehet-e íratni és ha igen hogyan?
Előre is köszi a választ.

Legislator # 2011.07.02. 20:32

off
smallville-ez cool nick
on


Sunshine after the rain.