súlyadó


groszfater@gmail.com # 2016.12.05. 18:23
Pirka13 # 2016.12.05. 16:53

Meg kell várni az 1 évet vagy hamarabb is kezdeményezhető a forgalomból való kivonás?
Szeptemberben be lett fizetve a második félévnek a fele, tehát kb. negyedévi összeg volt az elmaradás, december elején nem a forgalomból vonták ki, hanem lefoglalták az autót. Ez igy lehetséges?
Köszönöm!

groszfater@gmail.com # 2016.12.05. 12:17

adó alanya az, aki a tárgyév január 1-én nyilvántartás szerinti tulajdonosa, vagy ha a hatósági nyilvántartás az üzembentartót is tartalmazza, akkor az adó alanya az üzembentartó. Ha a súlyadót az üzembentartó nem fizeti meg, az nem hajtható be a tulajdonostól, azt az adóalany köteles megfizetni. Ha az adótartozás az egy évi adótételt meghaladja, az adóhatóság kezdeményezheti a gépjármű forgalomból való kivonását.

tutid89 # 2016.12.05. 10:53

Tisztelt Fórumozók!

A problémám a következő: az önkormányzat ki akarja vonatni forgalomból az autómat, aminek jelenleg édesapám az üzembentartója, súlyadó tartozás miatt. Az lenne a kérdésem, hogy ha ismét én lennék az üzembentartó, akkor is kivonhatják-e a forgalomból? Ha jól gondolom, akkor szerintem nem, mert nem nekem van tartozásom, vagyis engem nem érhet kár más tartozása miatt! Köszönöm a válaszokat!

Kercsi # 2015.03.14. 23:24

Tisztelt jogi tanácsadó!

Férjem agyvérzés következtében fél oldalára lebénult, vagyis azóta mozgáskorlátozott. Semmilyen közhasználatú járművel nem tud közlekedni. Van egy autónk az én tulajdonomban, de a férjem az üzembentartó. Az önkormányzat fizetteti velünk a súlyadót, mert szerintük ránk csak abban az esetben vonatkozna a súlyadómentesség, ha a férjem lenne a tulajdonos. Jogos-e ez az álláspont?

bea1985 # 2015.03.09. 15:59

Tisztelt Cím!

Olyan eset áll fent nálunk, hogy már 7 éve elköltöztünk egy albérletből, azóta 2szer váltottunk bejelentett lakcímen albérletet, és kétszer lett hivatalosan bejegyzett autónk a másik két címünkre és még mindig a 7 évvel ezelőtti címünkre küldik a gépjármű-adót.Tavaly márciusban nem tűnt föl nekünk, hogy nem küldték ki a gépjárműadót a jelenlegi címünkre, és nem is néztünk utána, valahogy elfelejtődött a dolog, viszont most találkoztunk a régi főbérlőnkkel, és beszélgetés közben felmerült a jelenlegi munkahelyem, ahova ma el is juttatta az ez évi gépjárműadóról szóló levelet, benne a tavalyi évi elmaradással együtt...tehát ha nem találkozunk, idén sem kaptuk volna meg a levelet, mert a néni csak úgy kidobta volna a szemétbe, mint a tavalyit...ilyenkor mit lehet csinálni?? Számunkra elég nagy összegről van szó, mivel most is albérletben élünk!Mit lehet tenni?
Előre is köszönöm a választ!

Rean # 2015.03.05. 15:16

Tisztelt cím!
2014.11.19 napján autóbontó adásvételi szerződéssel átvette az autót végleges kivonással.
A mai napon mégis súlyadóról szóló csekket kaptam.
Miért??? Mi a teendő???
2015.01.01 napján nem Én vagyok a tulajdonos!!!!

senti # 2014.06.19. 14:41

Tisztelt Fórum

Nemrég eladtam egy autót amit egy kereskedés vett meg.
A kereskedés ideglenesen kivonta a forgalomból. Érdeklődnék hogy ilyenkor is ki kell fizetnem az egész évi súlyadót vagy amíg ki van vonva nem kell adót fizetnem rá?
Válaszát előre is köszönöm.

zsuszik # 2014.03.13. 04:14

Tisztelt Jogi Fórum!

Ezúton is jelezni kívánom,hogy mennyire igazságtalannak és logikátlannak tartom,hogy a helyi önkormányzatok iparűzési adóval sújtják a közfeladatot,térítésmentesen ellátó háziorvosokat, valamint súlyadóval sújtják az orvosi ügyeletben használt gépjárművünket ( ugyanakkor például súlyadómentesek a méhészautók!) .Nem a méhészek ellen vagyok,hanem az orvosi közfeladat adómentesítése mellett!!

csillagg13 # 2014.03.04. 08:08

Köszönöm a választ és segítséget!

pazs # 2014.03.03. 14:35

A súlyadót az fizeti, aki január 1-jén a tulajdonos volt. Nincs arányosítás.

csillagg13 # 2014.03.03. 12:48

Tisztelt Jogi fórum!

Segítségüket szeretném kérni.Autónkat 2014.01.18.-án eladtuk, mely után a súlyadót kivetette a helyi önkormányzat.
Azután szeretnék érdeklődni, hogy ilyen esetben kinek / eladó vagy vevő/ kell a 2014 évi súlyadót megfizetnie?
Időarányos fizetés van itt is, mint a biztosításoknál?

Válaszukat és segítségüket előre is megköszönve.

Tisztelettel: Csillag

Blackywhite # 2014.02.13. 19:07

Grabber

Kaptál 1 levelet év elején, hogy mennyit kell fizetni meg még ezek szerint augusztusban is meg lehet év közben is csak nem írod le esetleg, hányszor, akkor még milyen egyéb figyelmeztető leveleket vársz? Ha egyszer 1 évig nem fizetted be, akkor ne várd hogy még ki is jöjjenek és szépen személyesen megkérjenek, fizesd már be, mert irgum-burgum. Mikor nem fizetted be a csekket időben, akkor már tudtd, hogy ennek jogkövetkezménye lesz.

Grabber # 2014.02.12. 12:02

Segítséget szeretnék kérni, súlyadóval kapcsolatban, hogy ha az ember 1 évig nem fizetí, és utoljára augusztus hónapjába kapott összesítőt csekkel ellátva és nem rendezte . Akkor mielőtt olyan levelet kapna, hogy idéglenesen kivonják a személygépkocsit a forgalomból és 5 napon belül nem adja le a rendszámot akkor 5000ft-tól 500000ft-ig terjedő büntetést kap. Előtte törvény szerint nem kéne értesítést küldenie az okmányirodának vagy az önkormányzatnak min 1 hónappal előbb hogy kifogják vonni az autót ha nem rendezi a tartozást ??? vagy mindenhol így működik ??

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel Vincze Gábor

sanyo40 # 2014.02.03. 20:25

Tisztel Jogi Fórum !

Olyan problémám lenne úgy 10-12 éve eladtam egy személygépkocsit ami a nyilvántartás szerint a mai napig a nevemen van és az önkormányzat kamatostól követeli tőlem a súlyadót emlékezetem szerint anakidelyén bevittem az adásvételi szerződést is és nem tudom mit tehetnék az ügy érdekében és az lenne a következő kérdésem az én adósságomat ami szerintem nem jogos letilthatják-e a feleségem munkabéréből az autó egyébként a legjobb tudomásom szerint bontásra került egy másik autónak 3 hónapig nem volt biztosítása automatikusan kivonták a forgalomból akkor mi lehet egy 10 éve nemlétező autóval ?

várom tiszteletteljes válaszukat tisztelettel
Antal Sándor

Firebird1986 # 2013.10.24. 08:52

Tisztelt Jogi Fórum!
Segítséget szeretnék kérni. Szeretnék egy autót vásárolni, de súlyadó tartozás miatt kivonták a forgalomból és végrehajtónál van az ügy.
Hogyan tudom újra forgalomba állítani az autót?
Ez idő alatt lejárt az autón a műszaki vizsga.
Hatósági vizsgára kell vinnem az autót?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Sándor

Aprile # 2013.07.16. 07:49

Tisztelt Jogi Fórum!

Gépjárműadó fizetési kötelezettsége kit terhel, ha a gépjármű tulajdonosa egy lízingcég, üzembentartója pedig elhunyt, ráadásul a gépjármű bűncselekmény tárgyát képezte?
A kocsi és a forgalmi engedélye a halálesetkor (2010.02.10.) már ismeretlen helyen volt, a volt férjem azokat ismeretlen személynek átadta. Azért, hogy ki lehessen vonatni a forgalomból, feljelentést kellett tenni a rendőrségen, amit a lízingcég, mint tulajdonos, később meg is tett, ezért azután rendőrségi körözés alatt állt a gépjármű. A forgalomból a tulajdonos meghatalmazásával kivonattam, de csak fél évre (2010.nov-máj.) lehetett, így annak leteltével (2011. máj 04-én) a kocsi automatikusan visszaállt – papíron - a forgalomba, holott akkor a rendőrségi körözés már érvényben volt. 2011.okt.18-tól 10 évre a tulajdonos kivonatta a gépjárművet a forgalomból. A nyomozást 2012. áprilisában zárták le, eredménytelenül.
Írtam a hivatalnak, de válaszul csak az ügyintéző hívott fel telefonon, hogy akár részletekben is, de fizessem be a 2011. máj-okt. között keletkezett adót. Azóta is újra és újra kiküldik a csekket.
Én "csak" a volt feleség vagyok, a haláleset előtt elváltunk, a volt férjem örökösei a három közös gyermek.

Válaszukat köszönöm.

wers # 2013.07.03. 09:31

Üzemben tartóként szerepelek
a gépjármű adót az üzembe tartónak kell fizetnie

D.ISI # 2013.07.03. 08:05

2008.december 17.-én eladtam Opel szgk.-imat.Ideiglenes forgalomból kivonással kérte a vevő.Sulyadó,biztositás rendezett.Ugyanazon napon vásároltam másikat.Vásárolt szgk.Renault.Gépkocsi márkákat csak a megértés végett irom.Új gépkocsim adója rendben.Egy év elteltével felszólitást kapok súlyadó elmaradás miatt.Mint kiderült,az Opel vevője nem iratta át a gépkocsit.Igaz,abban bizva,hogy 15 munkanapon belül áttiratja,én nem tettem bejelentést az eladásról.Közben hol kivonták,hol ismét forgalomba helyezték.Az én aláirásomat meghamisitva.Körbe jártam minden fórumot.Okmányiroda,rendőrség,ügyvéd,polgármester,jegyző.Ugy is jellemezhetném a sikereimet,hogy kinevettek.Lejelentettem az eladást,a 2008.-ban készült adásvételi szerződéssel.Mivel továbbra sem lett fizetve,átirva,igy 2010,második félévben hatóságilag kivonták a forgalomból.Nem tudva a gépkocsi,és annak iratainak hollétéről.Most,2013,július 01.-én felszólitást kaptam,hogy kezdeményezik a Renault,késöbb vásárolt gépkocsi forgalomból való kivonását súlyadó meg nem fizetése miatt.Mivel a befizetett súlyadókat átkönyvelték a Opelre.Aminek hollétéről,2008-óta fogalmam sincs.Mejegyzem.két éve a Renault sincs a tulajdonomban.Üzemben tartóként szerepelek,mert még nem egészen rendezett az eladási ár.Birósághoz szándékozom fordulni.Még csak véletlenül sem kapok semmi segitséget.Sőt,nagyon is cinikusan állnak hozzám az önkormányzatnál.Tolna m.faddi önkormányzatánál.valyon,számithatok korrekt,jogi ügyintézésre,ma,Magyarországon?

andris-49 # 2013.03.16. 10:12

Tisztelettel erre szeretnék válászt kapni, hogy mennyit kell sulyadót fizetni olyan kocsi után melyet január 31-én ideglenesen levontam a forgalomból,
előre is köszönöm

vadvirág001 # 2012.11.27. 19:16

A húgomék házasságuk alatt vásároltak egy személygépkocsit, amely a húgom nevén van.Időközben elváltak, a tulajdonjog változatlan,azonban az autót a volt sógorom használja.Az autó most más egyébbel együtt a vagyonmegosztás tárgya.A volt sógorom lenyilatkozta egy bírósági jegyzőkönyv van erről, hogy az autót ő használja, és minden, az autóval felmerülő költség Őt terheli.A húgom a múlt héten a gödi polgármesteri hivataltól kapott egy levelet, miszerint az idei évi súlyadó nincs megfizetve.Telefonos megkeresésre azt mondták, hogy sajnos a húgomnak kell megfizetnie, mert az ő nevén van az autó.Mit tehetünk ez ügyben, hová fordulhatunk, meg kell e fizetni a tartozást, vagy a sógort terheli?Hová fordulhatunk jogorvoslatért?

morzseya # 2012.10.19. 14:59

Üdvözletem!

Augusztus 30.-án vásároltunk egy szgk.-t, amely flottás, céges autó volt. 2013 január 31-ig éves autópálya matrica van rajta. Ebből az következik,h január 1.-én nem lehetett kivonva a forgalomból, illetve ha akkor ki is volt vonva, azóta vissza kellett helyezni különben értelmetlen lenne a matrica vásárlás, ami történetesen drágább, mint az egész évi teljesítményadó.
Másik információ, ami cáfolja azt,h ebben az évben mi helyeztük volna elsőnek forgalomba, az az hogy a szervizfüzet bejegyzése szerint idén márciusban 160.000-res szervizen, júliusban pedig 180.000-res szervizen volt az autó.

Elképzelhető a Pápa Városi Önkormányzat újfajta módszerrel próbálja betömni a keletkezett hiányt?
Azaz kiszabja az adót, aztán vagy az adót fizetem, vagy a fellebbezési illetéket?! Ő meg mindenképpen pénzhez jut.
Megúszhatom-e a mutatványt pénzköltés nélkül?

Tisztelettel:
Morzsa László

Royal # 2012.08.10. 16:32

Sziasztok!

Gépjárművemet fiatalabbra cseréltem júniusban. A vásárolt gépjármű ideiglenesen ki volt vonva a forgalomból, ezért újra vissza kellett helyezni, aminek sajnos következménye volt hogy máris kivetették rá(m) a súlyadót, a remélt január helyett.

A régi gépjárművemet már az átiratási procedúra közben kivonattam a forgalomból ideiglenesen (túl értékes ahhoz, hogy betoljam a bontóba, és ingyen otthagyjam, ezért sajátkezűleg bontanám). Költői kérdés, hogy ilyenkor, a kivonatás napjától számítva, a súlyadó időarányosan visszajár-e? Értelem szerűen nem szeretnék 2 kocsi után adót fizetni, pláne, hogy hivatalosan csak az egyikkel közlekedhetek.

Köszi a válaszokat előre is.

csaba19790809 # 2012.06.04. 15:56

Üdv! Szeretnék megvásárolni egy személygépkocsit,ami biztosítás nemfizetés végett lett kivonva a forgalomból. Illetve van rajta benemfizetett súlyadó( de nem emiatt lett kivonva). A tulajdonos nem akarja kifizetni a hátralékot. Van így esélyem a megvételére??? üdv:CSaba

guba" # 2012.05.24. 19:55

Nyilatkozzál, hogy eladtad 14 éve, és öt év után kidobtad az adásvételi szerződést. Nem vagy köteles tovább őrizni.