Forgalomból történő végleges kivonás. De hogyan??


flamin # 2017.12.07. 13:16

Fizetve volt a súlyadó, mert azt mondták az önkormányzatnál, hogy nincs tartozása, csak az esedékes. A kocsi egy 99-es ford transit azt hiszem. De biztos, hogy 99-es. Biztosításról semmit nem tudunk, keresztanyám (vele élt apám halála előtt) azt mondta, hogy a biztosítást biztos, hogy nem apám fizette, mert olyan csekket sosem kapott. Szóval nem tudom, hogy egyáltalán van -e rajta biztosítás. Annyit tudok még a körülményekről, hogy úgy zajlott az egész, hogy román állampolgárok vették a kocsit, vagyis ők fizették ki, de apám nevére lett megvéve. Nem tudom milyen okból, nem tudom kikről van szó.

Vadsuhanc # 2017.12.07. 12:26

Kedves wers!

Én ezért írtam, hogy a gépkocsi már valószínűleg régen ki van vonva a forgalomból. Amennyiben nincs kivonva a nyilvántartásból a rendőrség - ha nagyon akarja az Önkormányzat is - fél perc alatt meg tudja állapítani jelenleg kinél van a kocsi de legalább azt ki fizeti a bíztosítást.

Egyébként erős a gyanúm, hogy van olyan körülmény amelyről a kérdező vagy nem tud vagy nem akar elmondani. Arra a kérdésre nem kaptunk még választ, hogy milyen kocsiról van szó.

Mert ha ez 40 éves Trabant akkor rövid a megoldása. Amennyiben egy 3 éves új kocsi akkor azt hiszem lesz még pereskedés ebből bőven.

wers # 2017.12.07. 12:17

És a kötelező biztosítás?

Vadsuhanc # 2017.12.07. 12:09

flamin

Még annyit, hogy az Önkormányzatnál utánanéznék annak is édesapád fizette-e a súlyadót rendesen visszamenőleg úgy öt évre?

Most csak az ez évit követelik tőletek ?

Vadsuhanc # 2017.12.07. 12:02

flamin

Ezért írtam, hogy a rendőrségen ragaszkodj a feljelentéshez, ne hagyd magad " elhajtani ". Az ügy iratait tedd el, erre akkor lesz szükséged ha meg lesz a póthagyatéki eljárás. Te ne erőltesd.

Esetlegesen meg lesz a póthagyatéki és Te leszel a gépkocsi örököse, akkor a "rendőrségi papírral" menj be az okmányirodába és közöld, hogy nincs kocsi, nincs papír így nem tudod átíratni. Nálam Ők is vakargatták a fejüket.... És kivonták a forgalomból.

Az Önkormányzatnál meg érdeklődj rá, hogy a következő éves gépjárműadót kire fogják kiróni? Az elhalt édesapádra?

Az esetleges póthagyatéki eljárásban a közjegyzői eljárás során csatold a rendőrség megállapítását, azt, hogy a kocsi nincs meg,

wers # 2017.12.07. 10:55

Az okmányiroda okmány nélkül is ki tudja vonni, de a tulajdonos az kell hozzá. Az okmányt, rendszámot akár el is veszíthetted.

nonolet # 2017.12.07. 10:53

A tulajdon sorsát rendezni kell...
Amíg nincs tulajdonos, addig nem lehet előre lépni.

A tulajdonos ugyebár MÁR az örökös!
(a halál pillanatától!)
Csak még a közjegyző nem adta át neki jogilag a tulajdont.

A tulajdon miatti adótartozás is az örökösösé immár.
(a halál pillanatától!)

- -

Vagyis...

Mivel az autó létezik!!!! (jogilag biztosan létezik még).
Muszáj lesz a hagyatékba bevenni és az örökösnek átadni.
A tulajdonjogot+tartozást.

Aztán majd az örökös tud tovább lépni.
Az autó (és a papírjai) fizikai előkerítése érdekében.
Nomeg az adózás/kivonás kapcsán is.

Azaz: mielőbb meg kell ejteni a hagyatékit az autóról.
Amihez az autó maga nem kell, hisz csak a tulajdonjog változik öröklés címén.

flamin # 2017.12.07. 10:08

Felhívtam a közjegyzőt. Hát hova máshova irányított volna mint az okmányirodába, mondván, hogy ők még ha meg is csinálják a hagyatékit nem biztos, hogy utána ki tudom vonatni a forgalomból mindenféle autó okmány nélkül, és előbb az okmányirodát kérdezzem meg, hogy ne fizessünk feleslegesen közjegyzői díjat, ha utána nem vonják ki. Mindenki a másikhoz küld. Az önkormányzat meg tudja, hogy mi a helyzet, és nem hiszem el, hogy ilyenkor nem lehet máshogy megszüntetni a dolgot.

Vadsuhanc # 2017.12.07. 09:28

Az önkormányzat vakargatni fogja a buksiját mert elhalt személyre adót kiszabni nem ildomos. Más meg nincs akire lehetne.

Ezért fog majd póthagyatéki eljárást indítani. Nálam ezt tették.

flamin # 2017.12.07. 09:16

Köszönöm a válaszokat! Édesapám idén nyáron halt meg (6. hó) Hagyatéki leltárban azért nem szerepelt, mert azt mondták, ha nincs róla semmi kézzel fogható, pl nincs meg az autó, se forgalmi se törzskönyv (csak rendszámot tudunk) akkor ne vegyék bele, mert a közjegyző nem tud olyan felett rendelkezni ami nincs. A válaszok alapján csak a rendőrségi feljelentés a megoldás, mert kivonatni nem tudom máshogy csak ha a nevemre kerül a kocsi, de addig nem tud a nevemre kerülni míg nincs meg. Még egy utolsó kérdés: Rendőrségi feljelentés után az önkormányzat szüneteltetheti a súlyadót? Vagy amíg nincs meg a kocsi addig fizetni kellene?

Vadsuhanc # 2017.12.07. 09:08

Na nem megy ez ma sem nekem. Szóval a póthagyatéki eljárásban lehet dönteni az új tulajdonosról, amely vagy az önkormányzat vagy Ő kezdeményez. Uj tulaj nélkül a kivonás nehézkes lesz.

Vadsuhanc # 2017.12.07. 09:07

Még nincs a nevén az autó:) A forgalomból történő kivonás lesz nehéz, ha nincs a nevén az autó. Ezt vagy az Önkormányzat kezdeményezi majd vagy az örökösök.

Rexor # 2017.12.07. 08:57

Itt nem a súlyadó a legnagyobb probléma. Mindenképpen ki kellene deríteni ki használja az autót, mert minden az autóhoz kapcsolódó bírság a te nevedre fog jönni.

Vadsuhanc # 2017.12.07. 08:52

Bocs, de napok óta a jogutódlásról olvasgatok....

Szóval határozatot kell hoznia az Önkormányzatnak, amelyben megállapítja azt, hogy Neked ( és a többi örökösnek) kell az adót megfizetni. A lényegen nem sokat változtat, innentől megilletnek azok a jogok, amelyek az elhaltat is megillettél.

Vadsuhanc # 2017.12.07. 07:53

Kedves flamin !

Nem írtad mikor halt meg apud.

Onnan kezdjük, hogy a rendőrségen, akárhogy ellenzik tedd meg a feljelentésedet. Tényszerűen, ahogy eddig, de fűzd hozzá, hogy a gépkocsit a jelenleg használó személy azt jogtalanul használja. Kérd, hogy a gépkocsi jelenlegi helyét állapítsák meg. Ha elutasítják a feljelentésedet az sem baj. Az erről szóló pecsétes papírt tedd egy mappába.

A gépjármű adóját ne fizesd be. Az Art 35.§ (2) bekezdésében rendelkezés van arról, hogy az elhalt személy terhelő adót csak akkor kell megfizetned, ha az adóhatóság megállapítja a jogutódlásodat. Itt azért ismét szükség lenne a halálozás dátumára. Amennyiben megállapítja a jogutódlásodat még jogod lesz az iratokba betekinteni és megkérdezni, hogy az miért nem szerepelt a hagyatéki leltárban és kérd a gépkocsi státuszának lekérését mert szerintem a gépkocsi ki van vonva a forgalomból már régen.

Itt megállok egyenlőre mert ez után jön a póthagyatéki stb.
Az külön tortura lesz és itt jön majd a kivonás, addig nem tudsz tenni semmit sem. Nem fogsz túl jól kijönni az ügyből én végig csináltam.

Milyen kocsi?

drbjozsef # 2017.12.07. 07:15

flamin,

Hagyatékoltatni? Ammegmi?

Az autó nem szerepelt a hagyatéki leltárban? Miért? Az örökösöknek be kellett volna jelentenie, gondolom, a rendszámát azért csak tudjátok? Vagy, ha azt se, azt legalább jeleztétek a közjegyzőnek, hogy tudomásotok szerint van egy autó, de nincs róla adatotok, kérjen le ő adatot a nyilvántartásból?

Atis77 # 2017.12.07. 06:57

Szerintem mivel a hagyatékiban nem volt benne jogilag semmi közötök hozzá, szerintem se fizess.

Szomorú örökös # 2017.12.06. 17:06

nonolet

Ne adj neki ilyen rossz tanácsot! Ha nem fizeti be a súlyadót, akkor bírság vagy késedelmi pótdíj lesz belőle. Rosszabb esetben végrehajtás...

Szerintem súlyadó befizet, majd kivonatni mielőbb a forgalomból a járművet.
Szerintem ez sokkal járhatóbb út, mint szemben menni a hatósággal.

nonolet # 2017.12.06. 15:49

Nem befizetni ...várni, amíg valóban kivonják.

Aztán majd egyszer sok év múlva végelegessé válik a kivonás.

flamin # 2017.12.06. 15:17

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni olyan ügyben, hogy édesapám meghalt, de volt a nevén egy gépjármű amit halála előtt pár évvel vélhetően kölcsön adott egy embernek, ezáltal az autó nincs meg, nincs se forgalmi se törzskönyv a birtokunkba, valamint a személy kilétéről sem tudunk semmit akinek kölcsönadta, mivel nem tartottuk a kapcsolatot vele. A hagyatéknál nem tudtuk hagyatékoltatni az autót, mivel semmi kézzelfogható nincs a birtokunkba róla, de ezáltal kivonni sem tudjuk a forgalomból, mert nincs egyik örökös nevén sem, a súlyadót viszont fizetni kellene. Mi a teendő, ha kocsi nincs, nem tudjuk kivonatni, de a súlyadót meg be akarják hajtani rajtunk? A rendőrség nem indít körözést, mert vélhetően ő adta oda a kocsit valakinek. Azt mondták az önkormányzatnál, hogy ha nem fizetjük be a súlyadót akkor ki fogják vonni a forgalomból, de úgy tudom ez csak ideiglenes kivonás. Hogyan lehet ebből az ördögi körből kikerülni?

Előre is köszönöm!

mateek # 2017.10.16. 19:06

Sziasztok!

Néhány kérdéssel fordulnék felétek!
Adott egy régi kocsim, mely 4-5 éve ki van vonva ideiglenesen a forgalomból (fél évente okmányiroda-látogatás) a garázsomban áll vidéken.
Egyszer előfordult, hogy egy hétten később sikerült elintézni a kivonás meghosszabbítását, akkor nem volt semmi probléma a jogosan kiküldött részarányos súlyadó csekken kívül, melyet természetesen befizettem.

Mivel a kocsi régóta nincs forgalomban érdekmúlással a biztosítás is megszűnt. Műszaki nincs 3 éve.

Azonban most szeptember 7-én járt le az ideiglenes kivonás, tehát a kocsi visszakerült a forgalomba. Kaptam egy levelet az okmányirodától mely szerint hatóságilag ideiglenesen ki lett vonva a forgalomból a kocsi és vigyem be a rendszámot és a forgalmit 15 napon belül.

Ez rendben is van, azonban van néhány kérdésem:

  • Ha beviszem a rendszámot és a forgalmit akkor a kocsi mennyi ideig lehet hatóságilag ideiglenesen kivonva? (ha korlátlan ideig akkor gyak. jól is jártam az üggyel, mert nem kell félévente okmányirodába mennem, cserébe mondjuk nincs rendszámom és forgalmim)
  • lesz-e valamilyen díjfizetési kötelezettségem (pld. fedezetlenségi díj?, stb.)

Tudom, hogy ha a kocsi visszakerülne valaha a forgalomra (erre nem sok esély van) akkor mi kell hozzá. Azonban azzal nem vagyok tisztában, ha véglegesen kivonnám hogyan oldom meg a bontási engedélyt rendszám és forgalmi nélkül?

Köszönöm szépen a válaszokat!
Üdv,
Máté

nonolet # 2017.09.30. 21:22

...és mire megy vele?

A célt, hogy ne legyen a nevén nem éri el.

Attól még nem lesz véglegesen kivonva,
hogy nem kerül elő roncs....
(csak ideiglenesen továbbra is)

-

A nevéről eltüntetni,
csak két módon tudja rövid idő alatt.

  • eladja valakinek
  • hivatalosan bontóztatja

-

A bontóztatás nélküli végleges kivonás az hosszú idő! Tudtommal 10 év kell hozzá az átmeneti kivonás után.

Átmeneti kivonást lehet kérni:

  • külföldön történő letelepedés, tartós külföldi tartózkodás
  • jármű muzeális előminősítése
  • a jármű ellopása !!!
  • jármű külföldre történő értékesítése!!!!!!

esetén.

10 év után
az átmenetileg forgalomból kivont jármű
a "véglegesen kivont" állapotba kerül...

HA!!!
a 10 év alatt nem kezdeményezték
sehol az EU/EGT tagállamokban a jármű
újra forgalomba helyezését.

Tehát az "ellopás" és "a külföldre eladás" érhet célt 10 év után.

Ezek közül a kisebb
lebukási eséllyel és büntetőjogi kockázattal
a "külföldre eladás" jár.

Az csak egy magán szerződés két hamis tanúval.

drbjozsef # 2017.09.30. 17:32

Szerintem is a zugszerelő felé kellene elindulnia. A feljelentés nem biztos jó ötlet, nyilván megkérdeznék, hol veszítette el, márpedig ha kiderül, hogy egy szerelőnél (még ha engedély nélküli is, az más kérdés), akkor lehet hogy kényelmességből lepattintják, mint polgári jogvita.

Szóval először írásban visszakérném a roncsot, utána a választól függően rendőrség/bíróság.

Rexor # 2017.09.30. 17:06

A lopás az lopás... szerintem tegyél feljelentést. ha nincs meg az autó, akkor úgyis kivonják a forgalomból az eljárás végén.

Atis77 # 2017.09.30. 10:26

elég magyar csövinek is csak legyen lakcíme