Joga van-e a rendőrnek...


Igazság csillaga # 2005.02.14. 14:54

Sajnos a rendőrségünk már csak ilyen, mint írod.
De már alig találkozol 30 évet elért rendőr járőrrel. Igy sajnos alulképzettek lettek. Ezt pótolják nyegleséggel, agreszióval.
Képzeld el egy fiatalnak, milyen jó a hatalmi mámor, hiszen Õ a törvény és szivathat. Te pedig befogod a szád a hatalom képviselőjével szemben. Az sem baj, ha még a munkájához szükséges végzettsége nincs. Van rá öt éve. Igy természetesen sokszor tudatlanok. De nem baj, majd jön a váltás és még rosszabb lesz.

Noise # 2005.02.03. 04:47

the big cat: asszem ideje lenne kicsit elszakadnod a sablonszövegedtől és észrevenni, hogy a rendőrök sz@rnak leginkább a szabályokra.
Ritschie: Ez sajnos így van, ahogy mondod.
SAJNOS!

Ritschie # 2005.02.02. 18:50

Sziasztok!
Azon a véleményen vagyok h a magyar zsaruk munkaköri leírása az autósok szivatásával bezárul!Akár hányszor lopáskár, bántalmazás ért vagy egy igazoltató rendörtől kérdeztem: ezt vagy azt szabad e, néztek kétségbeesetten az arcukra írva a tehetetlenséget és tájékozatlanságot, de egy levett lökháritő vagy egy sportkormány esetén egyböl a helyzetük magaslatán álltak.Hisz a napnál is világosabb h a levett lökhárítómért a helyszínen golyóáltali kivégzést kell alkalmazni egy kedves kis csekk kíséretében, míg azt a gyereket aki a buszmegálló üvegének betörése után a kuka lerugdalása közben tetten ért a rendör, egy "nem szeretném ezt mégegyszer meglátni" szöveg kíséretében elzavarta!Tisztában vagyok azzal h a levett lökhárítót egy ujjabban alkalmazott tevékenységgel (fényképpel) könnyü bizonyítani míg a buszmegállós gyerekre az életben nem bizonyitja rá azt amit tett.De vagy mindenhol legyen hős a rendőr vagy ne tegyen semmit de az h kevés kivételel minden anyagi hátralékot, és jogi lehetőségeiket az autósokon kell gyakorolni mondjuk 75%-ban azért durva.Ha az aluljárókban is olyan sürünlátott személyek lennének a tisztelt rendőrbácsik mint az utakon, és a lehúzos kreol gyerekekre legalább annyit öszpontosítanának mint az autósokra, akkor már ezzel is annyit tennének az autósok barátnői gyerekei és egyéb családtagjaik biztonsága érdekében, h mi is elnézőbbek és kötelességtudóbbak lennénk azon információ birtokában hogy ez a rendőr akadályozta meg mondjuk hogy az édesanyám retiküljét ellopják!Nekem legalábbis ez a felfogásomKöszönöm a figyelmet további kellemes fórumozást!

the big cat # 2005.01.29. 16:15

A zsabályok alól azért nincs kivétel, mert akkor a kivételeket is szabályozni kellene, és a közlekedés szabályait például azért hozzák, hogy minimalizálják a veszélyhelyzeteket. Természetesen lehet hócsúszkálást rendezni. Szépen be kell jelemnteni, biztosítani a helyszínt, felelelősségbiztosítást kötni, meg az össze többi egyéb. És tanulni is ilyen körülmények között lehet, nem úgy, hogy valamelyik tanuló esetleg elsodorja a másikat, vagy a nézőket, vagy az ártatalan arra járót.

Royal # 2005.01.29. 00:07

Néhány nappal ezelőt mikor esett egy kis hó, a felvonulási térre egész komoly sereg rendőr jött ki. Az elmult években erre nem volt precedens, pedig már igen régi hagyomány, hogy ha havazik akkor odagyülik a "krém" csuszkálni egy kicsit. Régebben maguk a rendőrök is csak mintegy mutatóba mentek ki, sőt némelyik be-beszállt a csúszkálásba, de idén nagyon morcosak voltak, sok embert igazoltattak, többekközött engem is, (már megint) feljelentést kilátásba helyezve. Azon tul hogy részt vettem az akcioba, és beismerem hogy nem definiálják a kreszkönyvek, és szabályok, ezt a fajta autóvezetési stilust, azért mégis felháborit valahol a dolog, mert igazoltatásokat, csak akkor kezdték a rendörök, mikor már régesrég felszállt a lilaköd, a társaság nagy része szépen hazaszállingózott, az ottmaradtak is már csak beszélgetek, ácsorogtak nyugodtan, vagy épp hazaindulni készültek. Engem is hazafelémenet állitott meg a yard. Nem is érdekelte, hogy résztvettem-e az akcióba, néző voltam-e, vagy semmi közöm az egészhez, csak épp "átutazóban" vagyok a téren.... Valahogy ugyérzem a rendörök nem igazán arra mennek rá akik akcióznak, akiket tetten lehetne érni, hanem a "könnyü préda" vonzza őket, akiért nem kell görcsölni, csak egyszerüen odamenni oszt feljelenti.

A felvonulási téri dolgot, közvetitette a fókusz c müsor is, ott filmrevettek egy jelenetet ahogy a rendörök durván betuszkolnak egy kölyköt a kocsiba. Mintha legalábbis valami alkaida terrorista lenne. Egy néző volt, és a büne mindössze az hogy egy hógolyót dobott egy rendőrautó után... villamosszéket neki ! Tudom hogy a szabályok azért vannak, hogy betartsuk öket, de nem nagyon értem hogy miért nem lehet néhány esetben kivételt tenni, vagy lazábbra engedni a gyeplőt. Nem ezek a srácok azok akik mindennap rommá törik a saját, ill más autóit az utakon. Nem ők azok akik az első leeső hó alkalmával halálos közuti baleseteket okoznak, fának/oszlopnak/árokba hajtanak. Mégha illegálisan is, de ők legalább megtanulták hogyan viselkedik a jármüvük extrém körülmények között...

világesze2 # 2005.01.25. 19:43

Én eddig azt tapasztaltam, hogy szórakozásból nem igazoltatnak a rendőrök.
Még akkor sem, ha illegal gyorsulási versenyen jársz, szerintem akkor sem.

Más kérdés, hogy bírságolni rendszeresen akkor bírságolnak, amikor valójában nem kéne, amikor meg szabálytalankodik valaki, akkor sehol sincsenek.

kőkorszaki # 2005.01.25. 16:20

Zewa!
Sajnos szórakozásból is eljárnak.
Talán érdekes volna, ha a konkrét példámra is reagálnál. /Szerintem sokan leszürhetnek a fórumon elhangzott témákból tanulságokat maguknak és lehet, hogy csak olvasók/
Természetesen azért tettem fel a támát, hogy mások is írják le eseteiket. A végén majd összesítjük a tapasztalatokat.
Pld.: Igy egy szabálysérsési ügyem bírságát a Belügyminisztériumban engedték el, mert aránytalannak!!! találták. /Ez is rendőri tulkapás volt, megrendelésre gyártották. De minek szánták???? Fenyegetésnek!!!/

Noise # 2005.01.25. 09:06

Nos uraim,azt hiszem, a rendőri munkáról nem nagyon oszlik meg a vélemény,de az alaptéma már rég nincs a képben.
BigCat: az a baj, hogy mindehol vannak hülyék. Szerencsére a lakóhelyemen már tudják a rendőrök kiket kell b@szogatni és kik a "békés" tagok. szóval ez már nálunk egy kialakult rendszer. mi nem bántjuk a népet, a rendőrök pedig minket. csak az illegalon vannak attrocitások. de azokról egy szót sem szólok,mert az jogos!!! Csak az egyszerű intézkedési módot nem találom megfelelőnek (persze nem az illegal versenyeken történőt, hanem az autcai normal próbaszerű igazoltatást). mert ez ugyebár lehetne normálisabb is. de nem az, és nem tudunk ellene mit tenni. ez gáz. Szerintem.

Zewa # 2005.01.23. 01:50

kőkorszaki!

Az a véleményem, hogy túlságosan általánosítasz, méghozzá valamilyen rossz tapasztalat alapján. Szerintem Veled (már ha egyáltalán kerültél ilyen helyzetbe) úgy járt el rendőr, hogy az NEKED nem tetszett. Azért ne hidd, hogy a rendőrök jókedvükből intézkednek és csak a hasukra csapnak és agresszívek lesznek...

kőkorszaki # 2005.01.22. 14:12

Ma már nehéz a rendőrökről elhinni, hogy jóhiszeműek. Sajnos ez nem az egyes rendőrök bűne. Egyesek lehetnek rendes emberek, de rendes rendőrrel már nem igen találkozni.
Az eljárásaik során már tapsztaltam, hogy nem értenek ahhoz amiről beszélnek /a szükséges jog ismerete/. Igy nem tudnak jogszerűen intézkedni. Ezt erőszakos fellépésükkel pótolják. A viselkedésük általában sérti a szolgálati szabályzatott.
/Ma már az sem igaz, hogy a rendőrt a ruházata igazolja, hiszen nem is öltöznek fel előírás szerűen./ Ha szükséges elfogultan intézkednek és szakszerűtlenül. A rendőrség már rég nem párt semleges.
Nem tudom, hogy azt meg kell-e értenem, hogy eredmény centrikusak. De eredményt csak kis ügyekben tudnak felmutatni /pld megállni tilos/ nagyban már nem /pld móri gyilkosság/.

Pld. egy feljelentés már akkor elévült mikor a szabálysértést észlelték. Ügyészi óvás vált szükségessé ?????
Ez mért igy történt? Talán............!!

the big cat # 2005.01.20. 05:34

Egyetértek, ha nincs gyorsulás, nincs probléma. Én magam igen sok iylen parkolós talin vettem részt, és soha egy darab rendőr a közelbe sem jött.

Ha viszont csak egy valaki is gyorsul a résztvevők közül, az összes résztvevő hirtelen illegális rendezvényen találja magát, akár akarta akár nem, és akkor bizony oszolj van.

Noise # 2005.01.20. 05:24

Kedves Ildikó és the big cat!
Ildiko: rossz tapasztalat. a rendőrökhöz úgy állok mint a munkájukat végző emberek. nem utálom és nem szeretem őket. semleges vagyok. csak a modorral van bajom.
the big cat:kinek lehet ebben témában igaza? a rendőrnek, aki félti az állampolgárokat (jogosan), vagy azoknak akik összejönnek és megpróbálják magukat jól érezni (gyorsulás nélkül)?
mert ha gyorsulnak akkor jogos a rendőri intézkedés.

ildikó31 # 2005.01.19. 13:28

Kedves Noise!

Azt hiszem, hogy te alapjában véve meg vagy róla győződve, hogy minden rendőr szemét, és azért igazoltat, hogy téged bosszantson. Lépjél túl ezen, és próbálj meg te is kedves lenni a rendőrökhöz, ne csak tőlük várd el!


ildiko31

the big cat # 2005.01.19. 12:31

Értem, tehát akkor a dolog marad kinyilatkoztatás szintjén, és nem indokoljuk, nem támasztjuk alá a véleményünket, így nem kockáztatjuk meg, hogy esetleg azon kapnak nincs igazunk.

Noise # 2005.01.19. 07:36

Nos, amig nem tudod, addig felesleges lenne ezt megpróbálni elmagyarázni ezért ezt a rész hagyom is...
Azt pedig végképp nem értem, hogy egy parkolóban a barátaimmal való beszélgetés mióta számít rendezvénynek,vagy illegális rendezvénynek, amit fel lehetne oszlatni. azt hiszem ez egészen van rendben most mind1, hogy mivel jövünk össze (auto,motor,gyalog...stb.). tehát ez nekem magas. ja, láttál már rendőrt kedvesnek lenni? mert én még nem, pedig nem tettem semmit ellenük, még a rutinellenőrzés közben sem. pedig sokkal jobb lenne a légkör tőle. lehet komolyan és normális hangnemben is elküldeni bárkit a halálba...

the big cat # 2005.01.18. 06:32

Nem értelek, mi az hogy bűnözőként kezeli? Pontosan hogy igazoltat, bilincsbe ver netán, vagy a földre teper? Pontosan mi a különbség egy gyorsulási verseny helyén történő igazoltatás, és egy máshol történő igazoltatás között, akár az eljárást, akár a következményeit tekintve?

Az árattalanság vélelmének pontosan mi köze is van az igazoltatáshoz? Az igazoltatás nem feljelentés, nem vád vagy ítéletet, csak szimpla igazoltatás. És ha te emiatt feszélyezve érzed magad, nem lehet, hogy az azért van, mert úgy érzed valami tiltott dologban vezsel részt? Nem gyorsulsz ugyan, de épp egy illegális rendezvény résztvevője vagy. És ugyan a rendőr leginkább mást nem tehet, mint demonstrációszerűen igazoltat, és esetleg felszólít a távozásra, azaz az illegális rendezvényt feloszlatja, és ez sajnos nagyon kevés, de legalább megpróbál tenni valamit a veszély elhárításáért. És ha a fellépése olyan, hogy ez, neked az ilegális rendezvény résztvevőjének kéynelmetlenséget okoz, azzal már elért valamit.

Noise # 2005.01.18. 05:34

azt hiszem alapjában véve nem értjük egymást. nem azzal van a probléma, hogy a rendőr igazoltat. az rendben van, sőt kell is. ezt értem én is. hanem az ahogyan csinálja. ha mész az utcán, és megállít, normálisan igazoltat, minden gyanú és megkülönböztetés nélkül. de ha a parkolóban vagy az eddig említett helyzetben, teljesen más légkörben teszi azt. egyből bűnözőként kezeli az egész társaságot akkor is, ha csak baráti beszélgetés van, akkor is ha gyorsulnak (bár az utóbbi teljesen jogos). ez az ami miatt én reklamálok. a beszélgetés nem egyenlő a gyorsulással. de ezt nem veszik figyelembe. ez ott már nem számít. csak a potenciális veszély van. az ártatlanság védelme (mert van ilyen, ha jól tudom) meg sem fordul senkinek a fejáben. sem a rendőrnek, sem az igazoltatott személynek, mert nem tudja mit tehet. ez a baj. nem az, hogy igazoltat, mert az a munkája.SZERINTEM!

the big cat # 2005.01.17. 11:41

Nem értem mi a baj,a rendőr indokolt esteben bárkit igazoltathat, és aztán ha nincs semmi, akkro útjára engedi. Az lenne furcsa, ha nem így lenne, miylen biztonságérzetünk lenne , akkor, ha a rendőr csak akkor avatkozhatna be, ha már megtörtént a baj?

Senki sem veszi zaklatásnak, ha útközben megállítják, és ellenőrzik. Ez teljesen normális.

Noise # 2005.01.14. 07:51

akkor azt hiszem a valaszod utan, mar nekem is van ketsegem a torveny erre vonatkozo paragrafusaival kapcsolatban, ha az elso kerdesre a valaszod: "igen"
Vagy ez csak nekem tunki igy?

the big cat # 2005.01.13. 18:22
  1. Igen
  2. Nem gyanusít. Igazoltat. Nem az akérdés, ki vezsélyeztet jobban, hanem hogy egyáltatlán ki veszélyeztet. Aki illegális gyorsul veszélyezet. Tökmindegy mennyire, mert az épp elkaszált vétlent nem igazán fogja megnyugtatni, hiogy aki elkaszálta, az átlagban sokkal kevesebb eséllyel kaszál el valakit, mint mondjuk, a másik.
Noise # 2005.01.13. 14:45

Hello mindenki!
Namost en eleg soxor vagyok illegal cuccokon,mert szeretem, ezert elfogult vagyok a temaban. elolvasva ay osszes hozzaszolast felmerult bennem egy par kerdes.
1.ha megyek valahova gyalog, es pont ott gyulekeznek a streetracing fanok, akkor en most ugyanugy beleeshetek a rendori ellenorzesbe mint aki aktivan tolja?
mert pl megalltam egy percre...mind1 miert???
2.parkoloban vagyunk kb 30an. mindenkinek tuningverda terul el a konyoke alatt. kijon a yard es mindenkit igazoltat, mert valaki szaguldozik. mi el sem mozdultunk. meg csak nem is jarnak a motorok, de mar gyanusit. szerintem ez eloitelet! (de ez megtortent)ja es a csavar a tortenetben: az illeto aki 1000el tolja neki, egy szutykos 20 eves rohado kaszniju autoban szaguld. kerdem en, nem veszelyesebb egy ilyen ember, aki esz nelkul megy es az autoja a muszaki vizsgara felkeszites helzett a roncstelepre megy, mint az akinek a szerelme az auto, folyamatosan vezet, ez altal meg is tanul vezetni, biztonsagosan es a muszakin 20 perc alatt csont nelkul atmegy. melyik a jobb?
mi csak dumalunk, minket szekalnak.
az megy mint aki meszet evett es senki ra nem szol. na szerintem ez a nagy gond. Vagy tevedek?

the big cat # 2004.11.09. 10:12

A nagyáruházak parkolói magánterületnek számítanak, ezért ott a rendőr csak a tulajdonos hívására intézkedhet, viszont a tulajdonos (vagy képviseletében a biztonságiak) természetesen elküldhetnek onnan akárkit indoklás nélkül.

Egyébként én is szoktam ilyenen részt venni, még soha egyetlen rendőr vagy biztonsági őr oda nem jött, hogy oszoljunk.

Formailag azonban a terület tulajdonosától engedéylt kellene kérni, ha közterületen van, akkro pedig be kellene jelenteni előre a rendezvényt, és a területet lefoglanai, szabály szerint biztosítani.

SarkadiMark # 2004.11.09. 08:33

Mi a helyzet akkor, ha a márkatársakkal összegyűlünk pl egy nagy áruház parkolójában? Nekem kispókom van, ami ugye nem versenygép. Egy ilyen találkozó arról szól, hogy összejövünk páran (5-50 autó) és beszélgetünk, nézegetjük egymás autóját. A motort csak indokolt esetben indítjuk be. Joga van a rendőröknek egy ilyen "rendezvényt" feloszlatni? Nem csinálunk semmi illegálisat tudtommal. A KRESZ szerint közlekedünk és parkolunk.
Általában nagy áruházak parkolójában gyűlünk össze, mert itt van hely. Joga van a biztonsági őrnek vagy egyéb szervnek elzavarni minket? Ha vásárolunk pl 1 kiflit már akkor vásárlónak számítunk és nem zavarhatnak el minket?

the big cat # 2004.11.02. 21:08

Royal, amiről te beszélsz az a visszaélésszerű joggyakorlás tipikus esete, és éppen ezért illegális. Te itt több jogoddal próbálsz védeni egy a rendeltetésszerű joggyakorlás során elő nem fordulható helyezete, ami egy illegális rendezvény. A barátaiddal való találkozást nem kell bejelented, az utcai autóversenyt viszont igen, és biztosítási intézkedéséket is kell tenniük a szervezőknek, a résztvevőknek pedig be kell taratni az iylen rendezvéynekre érvényes szabályokat. Ti ezt nem teszitek. A tényleges autókkal történő gyorsulás jogi szempontból a lénygee az egésznek, ez az ami a barátaiddla való találkozást is illegálissá teszi, ha ezen rendezvény keretében kerül sor rá.

A különvélemény című filmnek ehhez a helyzethez semmi köze.

Jogállamban a jogkövető magartás élvezhet csak védelmet, a visszélésszerű joggxakorlás, mégha az a gyülekezési joggal történik is nem, főleg, ha az iylen rendezvény következménye ártatlanok sérülése vagy halála lehet, és lett is már több esetben. Ez nem előítélet, ezek a múlt tényei. Az a véleményem, hogy az ilyen eseteket a jog minden rendelkezésre álló eszközével meg kell akadályozni, és a rendőrség abszolút jogszerűn cselekszik, amikor egy ilyen rendezvényt feloszlat.

Mint montdam, magam is nagy autóbarát vagyok, de valahogy azokat a rendezvényeket ahol én akarpok a barátaimmal a szenvedélyünkről beszélgetni valahogy nem oszlatják fel, és valamiért nem vagyunk a rendőrségi "zaklatásnak" kitéve. Szerinted mi lehet az oka?

És hogy mégegyszer leszögezzem, illegális gyorsulási versenyen a visszaélésszerű joggyakorlás tilalma miatt még nézőként sem vehetsz részt, a barátaiddal sem találkozhatsz, beszélgetni sem mehetsz oda. Mert NINCS HOZZÁ JOGOD. Ez így van a világ összes demokratikus államában, mindenhol tilos a visszaélésszerű joggyakorlás.

Kirby # 2004.11.02. 20:51

Mellesleg jegyezném meg a gyorsulni szerető kollégáknak, hogy városban is megengedett a gyorsulás pl. piros lámpától, igaz, 50km/h-ig, vagy ahol tábla engedi, többig. A KRESZ ugyanis nem írja elő, hogy nem lehet füstölgő kerekekkel, mondjuk 1-esben ötvenig nyomni:-)) meg azt sem, hogyan, mennyi idő alatt éred el a megengedett sebességet.