Joga van-e a rendőrnek...


bootmaker # 2007.06.23. 06:19

Helyszinelő, igen megérkezett.

hahop (törölt felhasználó) # 2007.06.22. 20:51

Tisztelt Traffic!

Minden reggel az M1-M7 bevezetőn az egér út leágazástól áll a rendőr, hol a forgalomtól elzárt területen, hogy a leálló sávban. Megakadályozandó, hogy ott közlekedjenek. Rendszeresen suhantak el mellettem a köcsögök ami nem zavar, mert előbb utóbb ha nem is itt de máshol balesetben el fog hunyni de például sárga volánbusz, csuklós is meg egyéb buszok.
Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy szabálysértést követ e el a rendőr ha ott áll amit leírtam, illetve, minap azt vettem észre, hogy az a rendőrkocsi ami a fent említett célból állt ott a leálló sávban közlekedett úgy mint azok akiket neki kellett volna megakadályozni. (Balkáni államok hivatalnokai jellemző ez a magatartás egyébként)
Megkülönböztető jelzés nuku!

Tilosban parkol az ismerősöm megáll mögötte a rendőrautó, megkülönböztető jelzés nuku, és intézkedik vele szemben, közben fia fotókat készít mert van egy kis baromkodás, de igaza van a rendőrnek tilosban áll és ésszerű vagy méltányolható oka erre nincs szóval szabsértés. Na de nem akar az ökör fizetni feljelentik, most meg eljött hozzám nézem a hülye fotóit mondja nincs a rendőrön sapka, meg stb, mire kiötöljük, hogy jelentse fel ő is a rendőrt mert tilosban parkolt és nem mentesíti intézkedése során a rendőrt, hogy nem kell betartania a szabályokat. Mondanom sem kell az előadó burkolt anyázása közepette megfenyegette ez a marhát és most itt tart az egyszerű elnézést megszúrt egy méhecske már megyek is tovább ne haragudjanak, (ez jó érv általában). Na de tényleg a rendőr elkövette szintén a szabálysértést vagy nem?

helyszínelő # 2007.06.22. 18:56

Megkaptad a mailt?

üdv_ bobo


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

bootmaker # 2007.06.22. 17:54
bootmaker # 2007.06.22. 17:48

Miért lennék abban?
Valós az email cim, jött is nemrég valami 60 Kb -nyi izé de mivel ismeretlen volt a feladó törlődött :)

B

helyszínelő # 2007.06.22. 16:49

T. Bootmaker !
Ennyire nem lehetsz inkognítóban, hogy a mail címed is csak kitaláció.
Pedig akartam küldeni egy diagrammot a piálás okozta hatásokró, mármint alkohol szintben.

üdv: bobo


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

Traffic # 2007.06.22. 14:48

T. Matias!

A még le nem bomlott szeszes ital a vérben van. Statisztikát nem tudok prezentálni, de több ilyen esetről is tudomásom van. Erőteljes éjszakai elhajlás estén még kora délután is bűncselekményi etilalkohol mennyiség lehet a vérben.
A bootmaker által említett linket nem ismerem, nem én illesztettem be hozzászólásba.

bootmaker # 2007.06.22. 12:21

Valamelyik topikban van 1 link amelyik egy véralkohol szintet számoló progira mutat.
Talán Taficc topiktárs(nő) többet tud segiteni.

B

Matias # 2007.06.22. 12:05

Tisztelt B

Mi van akkor , ha nem vezet de iszik 24-óráig és
reggel 5-kor meg kocsiba ül és vezeti az autót.Az
úgynevezett maradék alkohol még mindig szervezetében van vagy nem? Ezt a statisztikát szeretném látni,hogy reggel még mennyien közlekednek "maradék akohollal"


Alpári

bootmaker # 2007.06.21. 07:51

Na és ugye azt is figyelembe kell venni, hogy igy a zéro alkohol mellett is mennyien vezetnek alkoholos befolyás alatt.
Ha nézegeted az itteni topikokat, olvashatod hogy, hivatásos, a vezetésből élök panaszkodnak hogy mi lesz ha elveszik a jogositványt, pedig tudják hogy nem szabad inni.
Elképzelhető mi lenne ha nem nulla lenne a megengedett érték.......
Egyszerüen be kell tartani a szolgent ha vezet ne igyon, és forditva.........

B

Traffic # 2007.06.20. 21:20

T. deni!

A mai KRESZ elődje, a közúti közlekedés rendjének szabályozásáról szóló 1/1953. BM rendelet 27. §. (2) bekezdése alapján:
(2) A vezetőnek (hajtónak) tilos szeszesital vagy más hasonlóan ható szer hatása alatt lévő állapotban járművet vezetni és hajtani, közben
szeszesitalt vagy más hasonlóan ható szert a legkisebb mennyiségben is fogyasztani.
Ez a rendelet 1954. február 01-jén lépett hatályba.

Az egyes szabálysértésekről szóló 17/1968. kormány rendelet 1968. október 1-jétől rendeli büntetni az ittas kerékpározást.

A szabálysértésekről szóló 1968. évi I. törvény 1979. július 1-jétől rendelte el magasabb tétellel büntetni a 0,8 ‰ feletti véralkoholszinttel történő kerékpározást.

Nem újkeletű Magyarországon a zéró tolerancia. Az időpontokat figyelembe véve eldönthető, hogy "kik hozták be" a jogi szabályozásokat.

deni # 2007.06.19. 20:35

T Traffic

Arról a pár mondatról itélve amit kiválogattál, úgy igazad van. De én továbbra ich azzon a véleményen vagyok, hogy ez nem más mint pénzbehajtás. Mert aki ezt a törvény kitalálta az nagyon jól tudta, hogy ezek a idösebb falusi emberek, (meg sokan mások) soha nem fognak már a hátralévö életükben limonádéra rászokni. Elöbb esik húsvét és karacsony egy napra. Tehát, már egy pikoló sör után is fizetnek mert a rendörök nem tesznek és nem is akarnak külömbséget a megivott alkohol menyiség közöt tenni.. Nekik az lényeg, hogy minél több pénzt, mindegy kitöl, behajcsanak. Amit a fönökük megkövetel pd. Napi 50 ezret be kell szedni és ha ezt a rendör teljesiti, az a jó rendör. (Ezt egy volt rendör mesélte.) Miért nem tudtak pd. Kb. 0,2 vagy 0,3 promilét kerépárral megengedni. Ettöl még szerintem senki sem hajtana az árokba. Persze akkor jóval kevesebb lenne a pénzbehajtás.
E-hez még csak anyit szeretnék hozzáfüzni, hogy a régi idökben is már megbüntették a részeg kekékpárosokat. De csak azokat akiknek az volt a mottójuk, hogy „csak félig berúgni, kidobott pénz“. Ezeknek a mindent tiltó politikusoknak arra is kellene néha gondolni, hogy ha 50 ezerre büntetnek meg egy pikuló sört fogyasztót, annak ellenére is meg fogják inni. Ugyan úgy van, ha egy cigaretta 100 Ft.–ba kerül, akkor is szivni fogják. És a fönt emlitett urak nem csak az elkövetöket büntetik, hanem azoknak családjuktól, gyerekektöl szedik el a pénzt.
Üvl. Deni
Meg tudnád mondani, hogy kit vagy kik hozták be a kerékpárra vonatkozó 0,0 promile törvényt.

Traffic # 2007.06.19. 19:55

Nagyon szívesen!

hahop (törölt felhasználó) # 2007.06.19. 18:57

Köszi

Traffic # 2007.06.19. 18:03

T. hahop!

Miből gondolod, hogy rendőr vagyok?

Az említett leállítási módszert nem jelöli a KRESZ rendőri "Állj!" jelzésnek, szóval vitatható a dolog. Ettől függetlenül elterjedt leállítási módszer lett.
Jogszabály-változtatási javaslat volt ez ügyben, hogy a fenti eljárás is minősüljön "Állj!" jelzésnek, de a jogalkotó nem így gondolta.

A KRESZ alapján az alábbi esetekben köteles a járművezető a rendőröknek megállni:

6. §
(2) Ha a rendőr a forgalmat nem útkereszteződésben irányítja,

  1. a járművek megállítására

aa) karjának vagy fehér szegélyű piros tárcsának függőleges feltartásával, piros vagy fehér fény körbeforgatásával, illetőleg síppal ad jelzést,
ab) menet közben a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból, illetve motorkerékpárról ad jelzést, karjának, fehér szegélyű piros tárcsának, piros vagy fehér fényű lámpának fel-le mozgatásával, illetőleg hangszórón vagy a megállásra felhívó szövegű felirattal;

  1. a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból vagy motorkerékpárról, illetőleg rendőrségi helikopterről hangszórón keresztül adott, a követendő közlekedési magatartásra vonatkozó utasításának megfelelő módon kell az úton közlekedő jármű vezetőjének eljárnia.
hahop (törölt felhasználó) # 2007.06.18. 21:25

javitott "esti arcba villogás"

hahop (törölt felhasználó) # 2007.06.18. 21:24

Szia Traffic...rendőr vagy?

Légyszíves mond meg nekem, hogy mely jogszabály hogy írja le a "rendőr vagyok megállítom a gépjárművet" történetet.

Szabályos-e az a módszer hogy mögém áll azt villog a kéklámpával (sziréna nincs) jobbra index, ezt kiegészíti fénykürttel esti arca villogás.

Mi ez szerinted? Szerintem túl sok amcsi film ami agyára ment a közlekedési rendőrnek, de fenntartom azt a jogot, hogy hülye vagyok a kérdéshez és nagyon nagyot tévedek.

Traffic # 2007.06.18. 15:53

T. deni!

Hadd hívjam fel a figyelmedet némi ellentmondásra:
Ehhez még csak azt szeretném hozzáfüzni, hogy
az a törvény, hogy még kerékpárral sem szabad alkoholt fogyasztani ez szerintem csak pénzbehajtás. Ezzel csak lovat adtak a rendőrök alá.

A félreértés elkerülése véget én nem azt mondtam, hogy ne büntesék meg az ittas kerékpározókat.

Még nem tájékoztattalak minden ide vonatkozó törvényről. Amennyiben a 0,8 ezreléket nem haladja meg a kerékpáros véralkoholszintje, akkor feljelentés esetén a pénzbírság legmagasabb összege 30.000 HUF, amennyiben 0,81 ezrelék vagy ennél magasabb, akkor 100.000 HUF. A helyszíni bírság összege (minden szabálysértés esetében) 500-10.000 HUF-ig trjedhet.

deni # 2007.06.17. 22:10

A félreértés elkerülése véget én nem azt mondtam, hogy ne büntesék meg az ittas kerékpározókat. Csak hát ami nekem nem tetszik, hogy a rendőrök nem tesznek különbséget ki mennyit iszik, (már egy pohár sör után is) mindenkit könyörtelenül 1000 Ft.-tól 2000 Ft. ig meg büntetnek. Külföldieket (pd. Engem 3000 Ft,-ra) többre. Ez egy kis falu, mindenki mindenkit ismer és már szinte minden embert elkaptak. (csak azt ne kérdezzétek, hogy nálatok minden ember iszik. Igen, én még nem találkoztam olyannal aki ne inna.) Egy ismerös mesélte, hogy öt is elkapta az én fakabát barátom. Kérdésére, hogy mennyit ivott, két felest és egy korsö sört mondott. Amire ö csak 1000 Ft. birságot kapott. Én két hoszúlépésért háromszor annyit fizettem. Ezt csak összehasonlitás véget emlitem.
De engem nem a 3000 Ft.-tos büntetés hanem a rendörök viselkedése böszitett fel. Képzeljétek el ha ti kimentek egy másik EU.-os országba és egy ottani szolgálatott teljesitö rosszindulatú fakabát megbüntet olyanért amit talán el is engedhetett volna. Mivel külföldiek vagytok és nem tudtátok az ország törvényeit. Ez ellen szóltok valamit és a fakabát nagyképűen (arrogant) mondja, hogy ha nektek nem tetszik mehettek vissza MO-ra. E-hez mit szólnátok? A felülirottakhoz még csak annyit, hogy ezt senki közületek nem vette figyelembe. Ezt hiányoltam. Ez helyet minden egyes ide vonatkozó törvény megtanitottatok velem.
Üdv. deni

moskvichman # 2007.06.16. 18:48

Tisztelt Monalisa!

Deni egy szóval sem mondta, hogy csak békés tüntetők voltak kinn. Õ azt állította, hogy a rendőrök békés tüntetőkről gumibottal kergették a legyeket. Ez így igaz. Bárki láthatta, aki tv-t nézett akkoriban.

Tisztelt Traffic és többiek!

Véleményem szerint az ittas járművezetés veszélyes és elítélendő dolog.
Viszont ha valaki betartja a törvényt, és nem biciklizik a vendéglőből haza ittasan, valószínűleg gyalogolni fog, ami hasonló veszélyeket tartogat, mint a kerékpározás, de tovább tart időben.

Nem beszélve arról, hogy biciklivel nagyobb az esélye, hogy beesünk az első árokba, kialusszuk magunkat, és frissen, kipihenten folytathatjuk útunkat :))

Csak vigyázzunk, le ne lopják a cipőt a lábunkról!

Traffic # 2007.06.15. 13:25

T. deni!

Nem az a lényeg, hogy mennyi alkoholt fogyasztok, hanem az, hogy az ittas járművezetésnek mennyi következményét láttam már.
Amennyiben ironikus szeretnél velem szemben lenni, nem veszem fel a kesztyűt.

monalisa1 # 2007.06.14. 21:43

A közrendet igyekeztek biztosítani. Te talán nem láttad a tévében hogy nem csak békés tüntetők voltak a sokadalomban!...

deni # 2007.06.14. 21:36

T. Traffic.
Kösz. Nélküled ez a topic biztosan szegényebb lett volna. A sör ivással kapcsolatban. Én arra céloztam, ha valaki zéró tolerancia mellet tör lándzsát akkor több mint valószínű, hogy nem fogyaszt alkoholt. Nem sokan szóltak hozzá. Úgy látom máshol rendesebbek a rendőr Urak. De ha valaki meg akar olyan Urakat ismerni mint nekem volt szerencsém, szívesen meghivom egy sörre. Utána el mehet az illető éjjeli őrnek, mert biztos nem tudna egy jó pár napig aludni. Jó kirándulás lenne. Itt találkozhatna még olyanokkal is akik bottal verik a szilvát, hogy elöbb mekéküjjön. tavaly ősszel itt nyugodt volt a környék. Demokrácia volt egy hónapig. Mert föl vezényelték az Urakat BP-re, hogy a békés tüntetökröl gumibottal elkergeség el a legyeket. ahhoz nagyon értenek.
Üdv. deni

Matias # 2007.06.14. 10:47

Egy az tény,hogy a hangnemekböl lehet muzsikát
komponálni. Sajnos a magyar rendörök hangneme
nem tartozik a fülbemászó melódiák közé. Ezt vagy
nem tanulták meg a "rendöriskolán",vagy az "iskola" befejezése után már el is felejtették.Vagy van még egy lehetöség,hogy nem is akarja ezt
gyakoroni a szolgálatban,mert ö egyenruhát hord
és azt hiszi,hogy ö most az "Atyaisten"
A napokban sajnos sok negativ cselekedettel kerültek szóbeszédbe!!


Alpári

szota # 2007.06.14. 10:11

joga van hozzá! Ha nincs, akkor csinálnak egyet és lesz! Ha mást nem akkor jogi értelemzést adnak ki és akkor máris mintha joga lenne hozzá!
lásd az alábbi topic vitaindítóját: http://www.jogiforum.hu/forum/34/11055


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.