üzembentartói szerződés


Bobesz 82 # 2010.04.22. 08:46

Sziasztok!
Akövetkező a kérdésem:az egyik ismerösömtől szeretnék egy kocsit átvenni használatra.De egyenlőre nem szeretném átiratni a nevemre,ezért én az üzembetartói szerződésre gondoltam.Viszont ahogy itt olvasgattam a fórumot már nem vagyok biztos benne,hogy ez a legjobb megoldás.Mit javasoltok milyen szerződési forma volna a legjobb megoldás?Ja és a biztosítás kinek a nevén maradjon?A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.

tündérke88 # 2010.04.21. 10:32

Sziasztok ha valaki üzembentartó akkor a kocsira a hátralevő részleteket ő fizeti ? Ez szerződés függő?

guba # 2010.04.21. 09:34

Az „üzembentarói szerződést“ palimadaraknak találták ki.

Az "üzembentartói szerződés" létezik, csak nem sokat mond el arról, hogy valójában mi is a használat jogcíme. Ez egy gyűjtőfogalom, amibe mindennemű használatra jogosító szerződés beletartozik. Szerintem nincsen ezzel különösebb probléma.

Dr.Attika # 2010.04.20. 17:47

Nincs ilyen, hogy üzemben tartói szerződés. Ha a tulajdonostól eltérő személy használ egy járművet valamilyen jogcímen, akkor az a szerződés határozza meg a használati jogosultságot.Ez a jogosultság beálla a használatra jogosító szerződés alapján. Az "üzembentarói szerződést" palimadaraknak találták ki.

Dr.Attika # 2010.04.20. 16:25

Ha elajándékozta a szgk-t, akkor semmilyen- egyébként nem létező üzembentartói - szerződést sem köthet. Az ajándékozással a tulajdonjogát átruházta.

baba53 # 2010.04.20. 16:11

T.Fórumozok! S.O.S. Van egy 16 éves kocsim, ami igazán a fiamé, de a nevemen van. Sajnos hitelt vettem fel rá amit ugyan rendesen fizetek, de igy nem tudom eladni a gyerekemnek/mármint papír szerint/ van személyikölcsönöm ami nemsoká végrehajtásra kerülhet/2 hónap/ a kocsi a gyerekem minden/ van ilyen/ ha papíron neki ajándékozom és utána üzembentartóit kötünk-tudom akkor is én leszek a tulaj, de kérdésem a kocsit lefoglalhatják a személyikölcsön miatt??? lehet, hogy nem vagyok elég világos, de kicsit kivagyok. üdv.

mamocika165 # 2010.04.20. 10:01

sziasztok
megjártuk az okmányirodát meg a rendőrséget
az derült ki hogy az autó ki van tiltva a forgalomból és hogy vérehajtói zárás van rajta(ez szerintem tartozást jelent)
feljelntést tettünk:(ennyi:(köszi hogy írtatok

guba # 2010.04.19. 19:14

baba 53, a ti esetetekre kínál lehetőséget egy kölcsönadási szerződés írásba foglalása után az üzembentartói jog bejegyeztetése a forgalmiba.

guba # 2010.04.19. 19:12

Mamocika, valószínűleg a kocsit egyhamar nem tudjátok a forgalomba visszahelyeztetni, de mint vevőknek szavatossági jogaitok vannak. Ha tehát egy teher, per és igénymentes autót fizettetek ki, akkor azt is kellet volna kapnotok. Erre tekintettel követelhetitek a pénzeteket vissza. Menjetek el az okmányirodába, ott megtudjátok a valós jogi státuszát a kocsinak, és ennek ismeretében lehet továbblépni.

baba53 # 2010.04.19. 15:37

Van egy 16 éves kocsim ami kb.350-400 ezret ér,2éve vettem fel rá hitelt ami még kb,200000ft.A kocsit igazából a fiam használja/Én már nem vezetek/ Szeretném ha a nevére irathatnám ,de nem tudom hogyan lehetne ezt megoldani. A hitelt Én fizetném továbbra is, Ő nem hiszem hogy átveheti hisz még iskolába jár/21 éves/ és csak árvaellátást kap.
Kérdésem miként kerülhetne a nevére??Ajándékozás? stb? A bank engedné?

baba53 # 2010.04.19. 15:36

Van egy 16 éves kocsim ami kb.350-400 ezret ér,2éve vettem fel rá hitelt ami még kb,200000ft.A kocsit igazából a fiam használja/Én már nem vezetek/ Szeretném ha a nevére irathatnám ,de nem tudom hogyan lehetne ezt megoldani. A hitelt Én fizetném továbbra is, Ő nem hiszem hogy átveheti hisz még iskolába jár/21 éves/ és csak árvaellátást kap.
Kérdésem miként kerülhetne a nevére??Ajándékozás? stb? A bank engedné?

honeybear45 # 2010.04.14. 12:22

1. Megkötöttétek az üzembentartói szerződést, ami abszolút nem minősül adásvételi szerződésnek!!!
Nem ártana már ezekkel a fogalmakkal tisztába lenni!

Ebből következik, hogy csak üzembentartói jogot létesítettek, mellyel egyidejűleg üzembentartói kötelezettséget, vagyis fizetési kötelezettséget (teljesítményadó, kgfb) vállaltatok.

Szerintem erre már ihattok... Itt a papír beszél, mégpedig az, amit aláírtatok.
Ha ki van tiltva a forgalomból, akkor az ügyintézőnek kötelessége elvenni tőletek a forgalmi engedélyt és a rendszámtáblát, amit az előző kedves tulajdonos elfelejtett leadni a többszöri felszólítás ellenére sem, gondolom.
2. Jó lenne tudni mi az a "hatósági nam tudom mi van kiadva az autóra (bűncselekményt követtek el vele és lefoglalhatja a rendőrség)nem igazán értem …ezt a részt", hisz ez is fontos momentum.
Üdv.

mamocika165 # 2010.04.14. 08:28

sziasztok a következő történt velünk tegnap délután
a párom elment egy netes hirdetésben szereplő autót megnézni/megvenni
szó szó meg vette írtak egy üzembentartóit meg megkapta a forgalmit meg a paírokat
majd eljött onnan és kicsivel késöbb kiderült egy ismerősöm lekérte a rendszámot és kivan vonva forgalomból és hatósági nam tudom mi van kiadva az autóra (bűncselekményt követtek el vele és lefoglalhatja a rendőrség)nem igazán értem ....ezt a részt
ja és természetesen a fickó azóta nem elérhető nem ismerjük,neve nem volt....
nekünk azt tanácsolták menjünk be az okmányirodába aludjuk elő a történteket és onnan tudunk bármit is elindítani mert csak az okmány iroda után tudunk a rendőrségre menni feljelentést tenni a paíron szereplő tulajdonos ellen és kártérítést kérni esetleg...
na én felhívtam az okmányirodát ot az ügyintéző azt mondta nem tudja mit kell csinálnia de behívták mára a páromat
azt szeretném kérdezni hogy van e lehetőség simán igy kártérítéssel esetleg pénzünket visszaszerezni vagy talán még mi ütjük meg a bokánkat
esetleg visszahelyeztetni a forgalomba és valahogy legalizálni az autót
vagy hogy mászhatnánk ki ebből legjobban?
köszi aki ír és sajnálom ha rossz topicba írtam

Atis77 # 2010.04.14. 03:46

Voltam az onyirodában 1,5 éve azt mondták eljárás lesz belőle, én üzembentartóit nem irtam alá, és abszolut nem voltak készségesek, nem árultak el semmit, mert állitolag nem teheik, hiába vagyok a "tulajdonosa" a kocsinak. Kész vicc.

h.kitti82 # 2010.04.11. 09:35

öcsi007!
Én is most vettem egy másik kocsit és csak üzembentartóival.A biztosítás az én nevemre jön mert akitől vettem szintén ugy akar mint te (másik kocsira a biztosítást).Mivel a kocsi teljes árát kifizettem a törzskönyv is nálam van..De te csak akkor add oda ha kifizetik a kocsit addig ne add oda amig csak akár 1000.-tal is tartoznak meg azért jól nézd meg kinek irsz alá üzembentartóit mert ha bűncselekményt követnek el a kocsival akkor téged vesznek elő.Na és tudod a jog meg az igazság...

h.kitti82 # 2010.04.11. 09:26

Atis77!
Tedd azt amit Én!
Bementem az okmányirodába elmondtam a gondom és ők kérték a rendszámot az alapján látták ki az üzembentartó!Hasonló gondom van nekem is csak nekem novemberben történt meg hát fent maradt 35.000.- meg akinek aláírtam az üzemben tartóit nem is az lett bejegyezve meg stb.Gépjármű ügyek felelőse segíteni fog biztos!Menj csak be az okmányirodába segíteni fognak.Én is tettem feljelentést a rendőrségen is meg az okmányirodába is jeleztem és ők is eljárást kezdeményeztek.

Atis77 # 2010.04.11. 01:47

A bitositás, és a törzsköny mind megegyezés kérdése. ha a nevére kerül mit üzembentartó akkor őt terhel minden felelősség de ha neadjég kárt okoz és ne tudják behajtani rajta akor te leszel a felelös.

öcsi007 # 2010.04.09. 07:56

Tanácsot szeretnék kérni!lenne egy személy aki elviné a kocsimat üzembentartói szerződéssel csak nem tudom hogy az autónak a biztosítása meg a hasonló fizetési dolgok azok az én nevemről lekerülnek?(mert szeretném a biztosítást átvinni egy másik kocsira)!?és a törzskönyvet át kell adnom az üzembentartónak?előre is köszönöm a segítségét.

Atis77 # 2010.04.09. 06:44

Üdv

A kérdésem az lenne hogyan tudnám kideriteni ki az autom üzemben tartója? Ugyanis a kocsit adásvételivel adtam el 2002 ben, és amikor jöttek a parkolási felszólitások szépen elkezdtem faxolgatni a társaágok felé (azt hiszem okmányirodába is de nem biztos) az aásvételit ami jol el is veszett. Természetesen a kocsi a nevemen, tvaly volt 100e ft végrehajtás rajtam. Okmányirodában 2 éve bejelentettem az adásvételt azóta nem történt semmi.

Dr.Attika # 2010.04.07. 19:14

Nincs ilyen, hogy üzembentartói szerződés.Az üzembentartó akkor válik el a tulajdonostól, ha a tulajdonoson kívül másnak van használati joga. Pl. bérlő, lízingbevevő, szivességi használó stb.

jgrg # 2010.04.07. 08:31

Websas: köszi
Honey: azt olvastam, ha visszterhes az üzembentartói szerződés, akkor nincs átírás, csaka forgalmi csere.
egyébként persze ő egy kiszolgáltatott helyzetbe kerül, mivel a pénz nálam a kocsi tulajdonjog nálam, de ugyanakkor én is abban vagyok, mert a kocsi mint eszköz nála van, és azért a kocsi árának felével megegyező kárt elég könnyű okozni. Vagy ha lelép vele, tehetek rendőrségi feljelentést a magyar rendőrségre jellemző működés ismeretében 0 eredménnyel, szóval max egy ptk alatti eljárásban bizhatok.
G

honeybear45 # 2010.04.06. 15:29

Minek írni üzembetartóit, hogy kétszer fizessenek, cseréljék az okmányokat stb. Felesleges. Itt a vevő érdekét néztem.
Történjen meg akkor az adásvétel, amikor ténylegesen kifizette a gépjármű árát.
Ha van olyan balek, hogy üzembentartóival vesz meg egy gépjárművet abból később inkább neki lehet baja, mint neked, hisz tulajdonjogod megmarad.

websas # 2010.04.06. 09:24

Kedves jgrg!

Nem túl jó ötlet, szinte kivétel nélkül valami "gubanccal" végződik. (még akkor is ha a vevőd "rokon")

websas

jgrg # 2010.04.06. 08:51

Sziasztok

Egy valszeg tipikus kérdésem lenne, de nem láttam rá a választ, ameddig visszaolvastam. Eladnám az autóm, amit vevő nem tud egybe kifizetni. Mivel a kocsi elég régi, hitel sem nagyon van rá. Ezért gondoltam, hogy mi van akkor, ha kifizeti a 60%-t (ennyi pénze van), erről írunk papírt és üzembentartóit, amig ki nem fizeti az egészet. Mekkora veszéllyel jár nekem és neki?
Gergő

amdni # 2010.04.03. 18:38

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy ha egy rokonom az autón a tulajdonos, és én vagyok az üzembentartó, akkor megoldható az hogy a tulajdonos fizesse a biztosítási díjat vagy azt mindenképpen nekem kell?