üzembentartói szerződés


Dr.Attika # 2010.01.22. 13:21
dulus # 2010.01.22. 13:17

Nagyon köszönöm a válaszokat!Most még jobban megerősítettek abban, hogy ebbe ne menjünk bele.

Dr.Attika # 2010.01.22. 13:05

A bukás most garantált. Ebben a konstrukcióban nem kerülne kedvezőbb helyzetbe, hanem többlet kötelezettséget vállalna. Sok ilyen szelet hámozó tesz ilyen ajánlatot és amit én tudok mindíg befürdik az eredeti kötelezett. De nyilvánvaló, hogy bele fog menni- mint a többiek- mert azt gondolja, hogy ezzel is könnyebb lesz a helyzete.

ferrke # 2010.01.22. 12:29

Ha a hiteled nem fizeti te fogod..........
Könnyen lehet hogy nem lesz autod csak tartozásod.
Kár esetén mehetsz biroságra,ami nem lesz egy leányálom

ferrke # 2010.01.22. 12:17

Ne menj bele!!!

dulus # 2010.01.22. 08:31

Tisztelt Fórumozók!
A segítétségüket, tanácsukat szeretném kérni a következőben. Van egy 2,5 éves kocsink, amit 10 éves hitelre vettünk. Meg szeretnénk válni tőle, úgy hogy valaki átvenné a hitelt. Van is rá érdeklődő, aki üzembetartói szerződéssel átvenné, mert bar-os.
Ő fizetné a továbbiakban a hitelünket. Gondolom, hogy a kocsi a mi tulajdonunban maradna, de ha valami kárt okozna, baleset, totálkár esetén hogy tudnánk behajtani rajta?
Nagyon rizikós ez a dolog?Köszönöm a válaszukat!

monalisa1 # 2009.12.30. 17:35

Azt hogy az apósod mire föl keletkeztet majd a te nevedre/javadra üzembentartói jogot az az ő dolga... (Ha azt akarod hogy tartósan használhasd az autóját elég egy kölcsönadási szerződés.)

Az okmányirodán kell majd intézni az üzembentartóit és mivel a gk. tulajdonjogában változás nem lesz, így vélem a költség csekély.

A banktól kérje majd ki a gk. törzskönyvét valamint igazolást, hogy a hitelszerződés lejárt és az maradéktalanul teljesítve lett. (Nehogy a későbbiekben esetleg gubanc legyen a dologból.)

"Mona"
laikus hozzászóló

guba # 2009.12.11. 08:44

A kocsi a lízingbe adó tulajdona, és a húgod a lízingbe vevő, ha jól értem. Ezzel jelentős kockázatokat vállalt. Valóban ő mint üzembentartó felel a be nem fizetett közterhekért, parkolási és egyéb díjakért is, sőt a lízingdíj fizetését is ő vállalta. Próbáljon egyezkedni a lízingcéggel, hogy a volt élettárs a helyébe léphessen a szerződésbe. Erre viszont nem sok esélyt látok, mert ha hitelképes lett volna, akkor nem a húgod közbeiktatásával köt lízingszerződést, jó adóst meg nem szoktak rosszra cserélni.

Petradomi # 2009.12.10. 17:39

Tanácsot szeretnék kérni!

Unokahugom együtt élt élettársával, aki személygépkocsit vett mivel nem volt munkahelye, ezért unokahígom nevére vette meg. Hivatalosan nem akarja magát bejegyeztetni üzembentartónak.

Az óta a kapcsolat abbamaradt elköltözött. Egyébként a lízing az unokahugom nevén van egyelőre még fizeti a csakkeket a férfi. Unokahugom egy percig sem vezette az autót. Ha valami szabálysértés történik a csekk az unokahugomnak jön, de még eddig a férfi kifizette. (állítólag)

Attól félünk, hogy az objektív felelősség alapján egyszer ha nem fizet valami biztosítást, akkor károkzás eseén unokahugom házát fogják megterhelni.

Mára már a viszony elmérgesedett köztük és egyébként a férfi elég bosszuálló.
Mit lehet tenni?

Köszönttel

tmaeae # 2009.12.10. 17:04

Kedves _Wasp_!

Köszi a gyors választ!

tehát gyakorlatilag nem is vezethetném az autót?

Ilyenre szoktak engedélyt adni a lízing cégek vajon?

_Wasp_ # 2009.12.10. 16:50

tmaeae:

az lízingbeadó engedélye nélkül erre nincs lehetőség, mert az ingó dolgot a bérbeadó engedélye nélkül nem lehet albérletbe, vagy más használatába adni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

tmaeae # 2009.12.10. 16:33

illetve meghatalmazhat-e engem, hogy a gépjárművet vezessem?

tmaeae # 2009.12.10. 16:32

Sziasztok!

A barátnőm lízingbe vett egy autót, tehát üzembentartóként lesz bejegyezve a forgalmiba. (friss a dolog, hétfőn lesz bejegyezve) Nekem van egy egyéni vállalkozásom, ahol ha kölcsönbe venném ezt az autót el tudnék számolni költségeket. Lehetséges-e ez így? Tehát üzembentartó kölcsön adhatja-e nekem a gépjárművét? ezek után természetesen én megfizetném a gépjármű adót, illetve a felelőség biztosítást is, le lehet-e ezt így papírozni, vagy kell a tulajdonos engedélye is hozzá, mely jelen esetben egy lízing cég?

Köszönöm válaszotok!

guba # 2009.11.27. 17:17

Helyesbítenék, úgy ahogy te kérdezted nem megoldható, hanem az új tulajdonos engedheti át a használatot a korábbinak.

guba # 2009.11.27. 17:13

Nincsen akadálya, de azt azért érdemes tudnod, hogy a későbbiekben, ha a tulajdonos úgy dönt, hogy felmondja veled az üzembentartás alapjául szolgáló szerződést, akkor az ellen nem sok mindent tehetsz.
Az adásvételi szerződésben is rendelkezhettek erről, de az okmányiroda azt fogja kérni, hogy nyújtsatok be egy külön "üzembentartói szerződésnek" nevezett okiratot, ami alapján a forgalmiba bejegyeznek.

pszil # 2009.11.27. 09:20

Sziasztok!
Egy családtagom egy autó tulajdonjogát kívánja átruházni, de annak üzembentartói jogát nem. Szerintetek van ennek bármi akadálya? Egyszerűen csak az adsá-vételi szerződésben fel kell tüntetni, hogy az üzembentartói jog nem képezi részét az ügyletnek?
Várom gyors válaszotokat, köszönöm előre is!

pszil # 2009.11.27. 09:19

Sziasztok!
Egy családtagom egy autó tulajdonjogát kívánja átruházni, de annak üzembentartói jogát nem. Szerintetek van ennek bármi akadálya? Egyszerűen csak az adsá-vételi szerződésben fel kell tüntetni, hogy az üzembentartói jog nem képezi részét az ügyletnek?
Várom gyors válaszotokat, köszönöm előre is!

monalisa1 # 2009.11.26. 15:51

Az üzembentartói jogról minden különösebb nélkül le lehet mondani, ehhez nem kell más mint az okmányirodánál eljárni. (Tanácsos előzetes időpontot kérni a http://www.magyarorszag.hu honlap megfelelő rovatában.)

A gépkocsi mint vagyontárgy valóban fedezetül szolgálhat esetleges nemfizetés estén - egy bizonyos mértékben, azon túl sajnos rendezni kell a hiteltartozást.

Önt valószínűleg megvezették, illetve kellő körültekintés nélkül aláírta az adóstársi nyilatkozatot.

Ha a rokon sehogy sem fizet, és ha nincs a nevén lakás és/vagy ház - részben vagy egészben amire zálogot lehet tenni, akkor sajnos Ön lesz köteles a továbbiakban teljesíteni. (A nyugdíjra 33%-ig letiltást rendelhetnek el, ha esetleg egyéb tartozása is van akkor maximum 66%-ig bezárólag.)

Külön pert indíthat a rokon ellen de Önnek kell tudni bizonyítani, hogy félrevezették (...) egyúttal követelheti a rokontól, hogy a helyette fizetett adósságrészt térítse meg.

Itthonlétekor lesz miről beszélni a rokonával...

"Mona"
laikus hozzászóló

U.i.: az autóvásárláshoz hitelező bank futni fog a pénz után, az meg az ők baja/gondja, hogy Önt felületes hitelbírálattal miért tekintették jó adósnak.

Zoard # 2009.11.25. 14:52

Kedves forumozok, valaki kuldott nekem levelet, de kitorlodott, csak annyit lattam, hogy innen jott. Ez regebben volt, de most kerdeznem, tud-e valaki segiteni:az unokaocsem vett egy eve reszletre autot es megkert, hogy legyek az uzembentarto. En nem tudok vezetni, nem ertek az autokhoz, ezekhez a dolgokhoz. Nagyon nehez nap, ejszakazas, korhaz utan mentunk az autoszalonba, ahol egy adostarsi papirt is odaadtak alairasra. Mikor kerdeztem, hogy ez mi, azt mondtak, nincs igazi kockazat, a fedezet az auto, nem is nezik, hogy a nyugdijam le van-e terhelve, hitelkepes vagyok-e. Egyebkent nem voltm hitelkepes normalis esetben bankoknal, ezert hittem nekik es alairtam. Most az unokaocsemnek gondjai vannak a fizetessel es fel kellett fognom, hogy a megelhetesem hamarosan veszelybe kerulhet a varhato adossag miatt. Ha Londonbol hazamegyek januar kozepen, szeretnek kilepni az uzembentartosagbol legalabb. Kerdeznem, van-e valakinek otlete, hogy meg lehet-e vetozni az adostarsi felelosseget ha felre voltam vezetve az elado es az unokaocsem reszerol is.

Aki volt olyan kedves es irt, szeretnem ha jelentkezni, mert nagyon szeretnem tudni, hogy mit irt.

guba # 2009.11.22. 19:57

Igen, amíg a vételár nincsen teljesen kifizetve te maradsz a tulajdonos, annak ellenére, hogy a dolgot átadtad a vevőnek. Ebben az esetben rendelkezni kell a használat jogáról, tehát az üzemben tartásról, amit a tulajdonjogi várományára tekintettel ingyenesen engedsz át neki.

oleandro # 2009.11.22. 19:42

Köszönöm, guba az ötletet (ilyenről eddig csak ingatlan kapcséán hallottam).
De jkól értem, hogy a tulajdonjog fenntartás melletti eladás nem alternatívája az üzembentartói jog átadásának, hanem a kettőt együtt javaslod? Mmert a forgalmi engedélybe ezt lehet ugyebár bejegyeztetni, gondolom én...
(Amúgy különben a leendő tulaj a szomszéd utcában lakó autószerelőm segédje, úgyhogy a bizalmi viszony fennáll, és szempont, hogy az ügyletet minél olcsóbban, azaz kevesebb közteherrel abszolváljuk...)

guba # 2009.11.22. 19:19

Oleandro, ha a vevőd bejegyezteti magát üzembentartóként, akkor attól az időponttól kezdve ő fog felelni minden elkövetett közlekedési szabálytalanságért, és a kocsi közterheit is ő lesz köteles viselni. Javaslom, hogy csak akkor add birtokba a kocsit, ha már ő van a forgalmiban bejegyezve.
Adásvételi szerződést kössél tulajdonjog fenntartással, és a második vételárrészlet kifizetéséig ingyenesen járuljál hozzá, hogy a vevő a kocsit használhassa. Javaslom még, hogy kössél ki foglalót, illetve a szerződésben rendelkezzetek arról az esetről is, ha a vevő a későbbiekben az adásvételtől el szeretne állni.

monalisa1 # 2009.11.22. 15:02

Valami "jobb" kocsit vélelmeztem, vagyis egy bontás előtt álló járgányról van szó. Add be te bontásra, szabadulsz a különféle gk.tartási költségektől.

Az üzembentartói státusz keletkeztetése azért nem lenne bölcs dolog mert egy öreg autóval is lehet tilosban parkolni és/vagy elvileg gyorsan menni korlátozó táblánál, aztán utóbb lehet vitatkozni ki és mikor használta az autót...

Igyekezz a kocsitól mielőbb megszabadulni.

A "marhát" képletesen írtam, ne vedd szívedre - egyben elnézést ha mégis...

"Mona"
laikus hozzászóló

oleandro # 2009.11.22. 14:31

Taxin_a,A Totalcar autójogásza egyszer egy kérdésre ezt válaszolta: "Ha a járműnek van a tulajdonos személyétől eltérő üzembentartója, akkor az fizeti meg a súlyadót, kötelező felelősségbiztosítást, rendőrségi, parkolási ügyekben is az üzembentartóhoz érkeznek"

oleandro # 2009.11.22. 13:48

Kedves Monalisa, ez egy öreg autó. Az alternatíva nem egy másik vevő, hanem a bontó v. zúzda. Nem akarok vele tovább besződni, de azt sem akarom, hogy zúzdában végezze.
Én is laikus vagyok, de marha azért talán nem.