üzembentartói szerződés


Taxin_a # 2009.11.22. 08:28

A súlyadót a tulaj fizeti, az üzembentó nem az.
Az üzembentartói jog után szépen fizetsz majd illetéket, majd amikor megveszed akkor pedig a teljes érték után megint.

monalisa1 # 2009.11.21. 19:12

Ha te a "félpénzért" már átadod a kocsidat valamint üzembentartói jogot keletkeztetsz részére, akkor nagy marha vagy - már elnézést.

Ezzel az összes kérdésedre summásan megválaszoltam.

Keress olyan vevőt aki egyből a teljes vételárat a kezedbe számolja - és semmi egyéb gondod, fejfájásod., addig meg te vigyázod (és használod) az autódat.

"Mona"
laikus hozzászóló

oleandro # 2009.11.21. 18:30

El akartam adni az autómat, de a potenciális vevő még nem tudta eladni a sajátját, ezért most csak a lele vételárat fizetné ki, és a másik felét majd csak később. Azt javasolta, hogy ezért a végleges összeg kifizetáéséig kössünk üzemben tartói szerződést, és az üzembentzartó személye a forgalmi engedélybe be legyen vezetve.
Kérdéseim ezzel kacsolatban a következők:

1. Nem tudom, határozott idejű szerződést vagy határozatlan idejűt üzembentartói szerződést kössek.
Gondolom, a határozott idejű jobban ösztönzi a vevőt, hogy fizesse ki a maradékot, mert különben megszűnik az üzembentartói joga. Így van valóban?.
2. Határozott idejű üzembentartói szerződést is u.úgy be lehet vezetni a forgalmiba?
3. Mi van pld a 2010 évi súlyadóval (vagy teljesítményadóval)? Azt ki fizeti? Ez is automatikusan azt terheli, aki január elsején szerepel a forgalmiban, mint üzembentartó, nem? De ez akkor is így van, ha a szerződés határozott idejű, és mondjuk már februárban lejár?
4. Az eladási szerződést az eladónak is be kell jelenteni a saját okmányirodéjában, ugyebár. De mi van az üzembentartói szerződéssel? (erről u.is sehol nem írnak). Ha viszont nem, akkor az okmányiroda honnan tudja, hogy a súlyadót már nem én, hanem az üzembetartó kell, hogy fizesse?
Előre is köszönöm a segítséget.

guba # 2009.11.20. 17:29

Ha olvasod a hozzászólásaimat, akkor láthatod, hogy én jogi álláspontot fejtek ki, ha kell akkor szívesen meg is magyarázom, eltérő vélemény esetén jogászokkal szívesen folytatok jogi vitákat is.
Viszont laikusokkal nem bocsátkozom személyeskedő mocskolódó vitákba, mert semmi értelmét nem látom. Ne haragudj, ha kicsit fölényesnek tűnök, de te nem vagy nekem jogi vitában partner, ezért írtam, hogy inkább kérdezzél. Utóbbi hozzászólásodból nyilvánvalóvá vált, hogy esélytelen veled az értelmes párbeszéd, ezért ezzel le is zárom.

honeybear45 # 2009.11.20. 16:58

Guba!

:-)
Többször nem írom le, mert nem bírod felfogni vagy nem is akarod felfogni amit írtam.:-)))
Az eljárás menetét írtam le. Úgy látom komoly gondok vannak az értelmezési képességeddel, de szerintem te inkább már kérdezni se kérdezz, mert felháborító, hogy ilyen naprakész "szakismerettel" akarsz engem kiosztani. Lásd be ha tévedtél, mert azért sok mindenben tévedtél. Én is belátom hogy tévedtem, nem kellett volna reagálnom a nevetséges hozzászólásodra, kizárólag azért reagáltam, hogy ne vezesd félre Amigost és ezzel ne okozz neki az elkövetkező pár évben plusz költséget okoskodó, hozzá nem értő véleményednek, tanácsodnak köszönhetően.
Egyébként jókat nevettünk vidéki versenyzőnk fejlődő humorérzékén:-)
Jótanácsként Amigos keress fel egy okmányirodát és ne is foglalkozz olyan ember véleményével, akinek fingja sincs a közlekedés igazgatásról.
Köszönöm Guba de a válaszodra nem vagyok kíváncsi, tartsd meg magadnak ettől világosabban elmagyarázni nem tudtam volna, de te nem voltál képes megérteni, inkább kiforgatod.
Azért mert tudsz osztani és szorozni még nem leszel atomfizikus, bármennyire is annak próbálod itt beállítani magad. Maradj meg a bűntetőjognál talán ott nem tévedsz ennyit és ekkorát.

guba # 2009.11.20. 14:07

Attól tartok te nem értesz valamit. Hiába szeretné esetleg a kérdező végleg kivonatni az autóját a forgalomból, ha erre a kocsi bontásra történő leadása nélkül nincsen lehetősége, a kocsi pedig nincsen a birtokában. A kérdésre már megadtam a választ: ideiglenesen tudja kivonatni.
Ha már napszámban állsz az okmányirodában, ezt magadtól is tudhatnád.
Bizonyára te mint gyakorló autóátírást ügyintéző, forgalomból kivonató szakember, azt is tudod milyen következményekkel jár, ha valaki hamis tartalmú okirattal vonatja ki végleg a forgalomból azt az autót, amit fiktív üzembentartói szerződés írása mellett korábban eladott már másnak.

Nekem az is újdonság, amit a jogi okfejtésed tartalmazott, hiszen üzembentartói szerződéssel nem tudja még tovább adni.

Lehet, hogy számodra ez újdonság, akkor még több időt kell eltöltened az ügyfélváróban, mert bizony előfordul nemritkán, hogy átírás nélkül akár kétszer háromszor is gazdát cserél egy jármű, és bármilyen meglepő is ez: ezek az akár szóbeli szerződések mind érvényesek lehetnek.
Te, egyelőre kérdezzél!

honeybear45 # 2009.11.20. 06:31

Tisztelt Guba!

Én csakis a kérdező kérdésre válaszoltam, hogy miként lehet mégegyszer elmondom, hogy megértsd. A kérdező kérdezet én meg válaszoltam, de ha te szerinted másképp is ki lehet VÉGLEG vonatni egy gépjárművet a forgalomból, akkor szívesen meghallgatlak.:-))

Én nem buzdítottam, csak közöltem a tényeket, hogy mi az eljárás menete ebben az esetben. Ezt visszautasítom és kikérem magamanak!

Egyébként egyálalán nem biztos, hogy fél év után sikerül rávenni az üzembentartót, hogy jelentse be, sőt. Nem fogja bejelenteni fél év után sem!!!
Tapasztalatból beszélek, hogy az ilyen jellegű üzembentartói szerződések következtében az esetek túl nyomó részében túl adnak a gépjárművön. Szegény tulajdonos pedig ott sír, hogy most ő mit is csináljon fizesse félévente a kivonást, vagy fizesse a teljesítményadót???

Nekem az is újdonság, amit a jogi okfejtésed tartalmazott, hiszen üzembentartói szerződéssel nem tudja még tovább adni. De ha te szerinted tovább adhatja, akkor inkább ezt ne tanácsold! A te szavaiddal élve: inkább erre ne BUZDÍTS másokat :-)
Ne gondold, hogy bíróságra menne Amigo illetve az aki nem jegyeztette be magát (valószínűleg arra sem volt pénze), hogy tulajdonosi jogokat érvényesítsen a szinlelet szerződés kapcsán.:-))))

Végezetül nézz utána legyélkedves mennyi egy forgalomból történő kivonás igazgatási szolgáltatási díja,szinte a duplája a naprakész információdnak,de tudod mit segítek neked, hátha ebbe is beletudsz kontárkodni a díj: 2.300 Ft, ami közel sem 1.400 Ft.
Csak, hogy aktualizálhasd a naprakész információidat. Nem megbántásként.

Lehet, hogy értesz jogi dolgokhoz, nem vitatom, azonban a gyakorlati részéhez annál többre van szükség, minthogy olvasgasd a jogszabályokat és kioktasd azt, aki több ezer ilyen ügyet látott és nem csak hallott róla.
Nem kívánok veled a továbbiakban vitába bonyolódni, mert felesleges, ettől világosabban már nem tudom elmagyarázni, sajnálom, ha még most sem értetted meg.
Én úgy gondolom, hogy sem buzdítót, sem naprakésztelen információt nem közöltem a kérdezővel, veled ellentétben, egyébént meg ha rám hallgat, fáradjon be az okmányirodába a kedves ügyfél, tegye fel a kérdését és meglátja, hogy milyen "buzdító" tényeket fognak közölni.

Tehát nem okoskodni kell, hanem a kérdésre válaszolni lehetőleg naprakész információkkal kedves minden bizonnyal jogászkodó, de nem a gépjárművek ügyintézésével kapcsolatos szakember.

guba # 2009.11.19. 19:33

Hivatalos igazolást a bontó akkor adhat, ha bevette bontásra az autót, ha enélkül adja ki, abból neki is, a kérdezőnek is problémája lesz. Jogszerűtlen eljárásra buzdítani valakit, nem tartozik a jogi tanács kategóriájába, bár feltételezem, te nem vagy jogász.
Ha figyelmesen elolvastad a kérdést a kérdező problémája az, hogy miként kerülje el, hogy ő legyen kénytelen fizetni a kocsi közterheit. Erre nyilván az is megoldás, ha elbontatja, vagy felgyújtja, de nem biztos, hogy a legjobb.
1400 forintért fél évre kivonathatja, és a probléma feltehetően ezzel meg is oldódott, de legalábbis olcsón nyert fél évet a végleges megoldásra.

A tulajdonjog keletkezéséről írt okfejtésedre annyit tudnék mondani, hogy tanulmányozd a dologi jog ingóságok tulajdonjogának átszállására vonatkozó részét, és a kötelmi jog színlelt szerződésre vonatkozó részét.

honeybear45 # 2009.11.19. 19:03

Guba!

A kérdező az kérdezte, hogy hogyan lehetne végleg kivonni.
"HOGYAN TUDNÁM VÉGLEG KIVONATNI A FORGALOMBÓL AZ AUTÓT???Mielőbbi válaszát előre is megköszönném!Üdv."

Én erre válaszoltam.

"Ez a javaslat különösen nagy hiba lenne, mert máris megvalósítaná vele a hamis vád bűncselekményét. A z autó tulajdonosa ui. a jelenlegi birtokosa, tehát nyilvánvalóan nem követhette el sem a lopást, sem a sikkasztást."

A kérdező azt írta, hogy üzembentartói szerződést írtak, ugye? Akkor tulajdonosi joga nem keletkezhet a bejelentést elmulasztó üzembentartónak, én arra céloztam, hogy ha ebben a formában a be nem jegyzett üzembentartó esetleg eladja a más tulajdonában lévő gépjárművet, akkor igenis megvalósítja a sikkasztást.

Jah, is nem elég neki ideiglenesen mert azt azért már gondolom Ön is tudja, hogy csak hat hónapig lehet kivonni eljárási költség ellenében, kérdem én hat havonta vonassa ki a forgalomból, szóval szerintem nem egyszerűbb, sokkal költségesebb!!
ÜDV.

guba # 2009.11.19. 18:19

eposz, jól van így, a fia továbbra is a tulajdonos, és ön az üzembentartó.

guba # 2009.11.19. 18:17

honeybear, nem gondolom, hogy jó ötlet lenne, ha a kérdező végleg kivonatná az autót a forgalomból. Bőven elég, ha ideiglenesen vonatja ki, egyszerűbb is neki.

Vagy vonja vissza az üzembentartói jogot, ezután fáradjon be a forgalmi engedéllyel a rendőrségre és tegyen feljelentést, hogy a volt üzembentartó (aki mellesleg hivatalosan nem is jegyeztette be magát)
nem adja vissza az autót, ha meg ne talán közben a nem hivatalos üzembentartó eladta volna, hát akkor egy kis sikkasztás…

Ez a javaslat különösen nagy hiba lenne, mert máris megvalósítaná vele a hamis vád bűncselekményét. A z autó tulajdonosa ui. a jelenlegi birtokosa, tehát nyilvánvalóan nem követhette el sem a lopást, sem a sikkasztást.

eposz # 2009.11.18. 19:26

Fiam mint tulajdonos szerepelt eddig a forgalmi engedélyben a gépjármű. Én eladtam a saját kocsimat és, hogy a bonuszom ne vesszen kárba (B10) az Okmányiroda felé egy nyilatkozatot készítettünk (Ők adták a nyomtatványt), hogy fiam mint tulajdonos a forgalmi engedélybe engem mint üzembetartót bejegyeztet és ehhez hozzájárul.
Erre az történt, hogy nem engem irtak hozzá a forgalmiba, hanem az egész forgalmit megsemmisitették és engem írtak be a fiam (mint tulajdonos) helyére üzembentartó. Ö viszont sehol nincs megjelenítve. Én úgy gondoltam, hogy a "hivatalos feljegyzések"-hez leszek bírva mint üzembetartó, nem igy történt. Jelenleg a forgalmi eng. jogosultja én vagyok és nem a fiam. És sehol semmi utalás, beírás, hogy Övé a kocsi. Nagyon zavar a tény.Jól van ez így vagy menjek reklamálni?
Tisztelettel várnám válaszukat mit tegyek?
Üdvözlettel Eposz


Fiam nevén mint tulajdonos szerepet egy gépjárm?.Én eladtam az enyémet, és a Bonus megtartása érdekében készült egy nyilatkozat az Okmányiroda fel

honeybear45 # 2009.11.18. 10:54

Amigo128!

"Eladtam az autómat,mely ki volt vonatva a forgalomból fél évre ideiglenesen,üzem­bentartói szerződésre."
Itt kezdődik a baj...
Nem kívánom kioktatni, hogy milyen butaságot csinált, inkább segítek Önnek.
A tulajdonos akármikor kivonathatja a forgalomból a gépjárművét véglegesen, függetlenül attól, hogy van-e üzembentartója.
Menjen be az okmányirodába jelentse be, hogy elvesztette a forgalmi engedélyét, szerezzen be egy hivatalos bontási igazolást, szerezze meg a két rendszámtáblát és akkor ki tudja végleg vonatni a forgalomból. Az üzembentartó sem nem tud tenni, hiszen nem készült adásvételi szerződés, amivel tulajdonosi jogokat szerezhetne a gépjármű felett.
Vagy vonja vissza az üzembentartói jogot, ezután fáradjon be a forgalmi engedéllyel a rendőrségre és tegyen feljelentést, hogy a volt üzembentartó (aki mellesleg hivatalosan nem is jegyeztette be magát)
nem adja vissza az autót, ha meg ne talán közben a nem hivatalos üzembentartó eladta volna, hát akkor egy kis sikkasztás...
Üdv. Honeybear

guba # 2009.11.16. 19:01

Csak, ha a tulajdonosnak van tartozása.

dubisubi (törölt felhasználó) # 2009.11.16. 13:00

Felvilágositást szeretnék kérni. Egy közeli ismerősöm vett egy személygépkocsit az én nevemre tehát én vagyok a forgalmiban tulajdonosnak bejelölve de erdedetileg az ismerősömé az autó aki üzembentartóként lesz megadva a forgalmiban mivel 600.000 forintos tartozása van a T-mobil felé amiről már birosági végzés és fizetési meghagyás is született. Az ismerősömnek aki egyben az üzembentartó azt mondták hogy igy is lefoglalhatja a T-mobil az autót hogy az adós csak üzemben tartó. Tehát azt szeretném tudni hogy csak akkor foglalható e le egy személygépkocsi ha a tulajdonosnak van tartozása vagy akkor is ha a bejegyzett üzembentartónak van . Előre is köszönöm a válaszát.Üdv: Edina

amigo128 # 2009.11.08. 17:07

Eladtam az autómat,mely ki volt vonatva a forgalomból fél évre ideiglenesen,üzembentartói szerződésre.Az üzembentartó nem jelent meg az okmányirodában hogy bejegyeztesse a forgalmi engedélybe hogy ő az üzembentartó.Ezért a fél év után újra a nevemre került az autó és a súlyadót velem fizettették meg.Az lenne a kérdésem,hogy az üzembentartót miként lehetne kötelezni arra hogy bejegyeztesse a nevét a forgalmiba,mert így minden évben nekem jön ki a súlyadó???Az autón nincs műszaki,a törzskönyv jelenleg is nálam van,és a kérdésem az lenne,HOGYAN TUDNÁM VÉGLEG KIVONATNI A FORGALOMBÓL AZ AUTÓT???Mielőbbi válaszát előre is megköszönném!Üdv.

Zoard # 2009.11.04. 18:13

Unokaocsem vett hitelre egy uj autot es megkert, hogy legyek az uzembentarto. Most gondjai vannak a torlesztessel es szeretnek megszabadulni az uzembentartoi jogomtol. Nyugdijas vagyok, ha gond van, a megelhetesemet veszelyezteti az uzembentartoi joggal jaro adostarsi felelosseg.

Zoard # 2009.11.04. 18:13

Unokaocsem vett hitelre egy uj autot es megkert, hogy legyek az uzembentarto. Most gondjai vannak a torlesztessel es szeretnek megszabadulni az uzembentartoi jogomtol. Nyugdijas vagyok, ha gond van, a megelhetesemet veszelyezteti az uzembentartoi joggal jaro adostarsi felelosseg.

robifzr # 2009.11.03. 19:59

Üdv:Azt szertném kárt okoztam és igy M2-kerülök a biztositonál és szertném megszüntetni a biztositásom,és a barátnöm lenne az üzenbentertó és igy kevesebb a biztositás.Lehet ezt igy?

lamess # 2009.10.28. 18:33

Szia Pazs az autó 1 lada amit 50000 ft vettem, és csak azért mert édesanyám beteg akit rendszeresen orvoshoz kell hordanom.A feleségemmel a nyáron házasodtunk és az összes tartozásom még a házaság előtt szereztem .Akkor semmi értelme nincs a dolognak amit irtam?

pazs # 2009.10.28. 18:22

Hiába íratod át a feleségedre ("papíron eladom a feleségemnek"), a végrehajtó így is viheti, mert egyrészt házastársi közös vagyon, másrészt közeli hozzátartozók közti átruházásnál vélelmezik a fedezetelvonó szándékot.

OFF: úgy irigyellek, nekem nincs banki tartozásom, mégsem tudok autót venni.

lamess # 2009.10.28. 18:16

sziasztok. Következő a kérdésem ,vásároltam 1 személyautót nemegész 1 hónapja ,és még nem iratam át. Mert sok a banki tartozásom és attól félek elviszi a bank. Az megoldás lehetne ha papiron eladom a feleségemnek ,ő átirná a nevére. De úgy szeretnénk hogy én legyek az üzembentartó ,az olcsóbb biztosítás miatt. És ha ez a dolog műkodik, ha megyünk az okmányirodába akkor kinek kell érvényes biztositásal rendelkeznie? Ha én szeretnék lenni az üzembentartó.Tudom előbb kelett volna gondolkodnom, és rögtön az ő nevére megvenni az autót,igy mégha megy is a dolog vagyonszerzési illetéket kell fizetnem ,de még mindig az autó megmaradhat.

bmbg # 2009.10.28. 17:56

Üdv Mindenkinek!

Azt szeretném megtudni, hogy ha egy Kft az üzembetartója a haszonglpjárműnek akkor a Kft mint üzembetartó tovább adhatja- e bérbe az autót.

Előre is köszönöm a válaszokat

kovsebi # 2009.10.17. 06:41

Üdv Mindenkinek!

Volna egy problémám. Télen vásároltunk egy autót a párommal. Mivel úgy olcsóbb volt a biztosítás, ezért az Ő nevére írattam az üzembentartóit, a tulajdonos pedig én vagyok. Az autót hitelre vettük, én vagyok a hitelező, ő pedig a kezes. Kötöttünk rá Casco-t is, persze ez is az üzembentartó nevére. Na közben történt egy olyan, hogy szétmentünk. Az autót pedig elhoztam magammal. Ami még gond lehet, hogy a VII. kerületi önkormányzathoz van bejelentve az autó, onnan kaptuk a súlyadó csekket... Én pedig most a XI.-ben lakom. A kérdésem pedig az, hogy hogy lehet üzembentartói szerződést megvonni? Mi kell hozzá? Mi történik ilyenkor a biztosítóknál? Új szerződést kell kötnöm?

honeybear45 # 2009.10.14. 11:28

Ildi77!

Ha adásvételi szerződést írtok akkor a vevőnek 15 napon belül át kell íratni a gépjárművet, azonban ha te a törzskönyvet, mely elég fontos kelléke a tulajdonjog bejegyzésnek, nem adod át a gépjármű többi okmányaival együtt, úgy nem tudja átíratni a gépjárművet, esetleg csak késedelmesen, a törzskönyv köröztetés után.
Üzembentartói szerződésnek is vannak már anyagi vonzatai a forgalmi engedély cseréjén kívül,hiszen már egy pár éve az üzembentartónak is kell fizetnie visszterhes vagyonátruházási illetéket.
Én azt tanácsolom, hogy amíg a vevő ki nem egyenlíti a vételárat addig írjatok üzembentartói szerződést, majd ezután mehet az adásvételi szerződés. Amint megtörtént az adásvételi szerződés 15 napon belül jelentsd be az okmányirodában, hogy eladtad ezzel teljesíted a bejelentési kötelezettséged és mentesülhetsz az esetlegesen át nem írató új tulajdonos okozta hátrányoktól. Főleg az évvégén kell sietned a bejelentéssel, hogy a teljesítményadót ne neked kelljen fizetned.
Üdv.