üzembentartói szerződés


Ildi77 # 2009.10.14. 08:05

Üdv Mindenkinek!

Segítséget kérnék. El szeretném adni az autómat, de a vevőnek jelenleg nincsen annyi pénze, részletben fizetne. Ha üzembetartói szerződést és adásvételi szerződést is kötök az szabályos?
Az adásvételi szerződésben szerepel a részletfizetés, a dátumok, illetve, hogy mikor adnám oda a törzskönyet.
Köszönöm,
Ildi

honeybear45 # 2009.10.09. 06:48

Kedves Koti78!

Adásvételi szerződéssel vehetsz, üzembentartói szerződéssel csak üzembentartói jogod lesz bejegyezve, mellyel tulajdonjogot nem szerzel.
Ha úgy kötöd az üzembentartói szerződést, hogy határozott időre, akkor addig tart, ha határozatlan időre szól akkor a tulajdonos bármikor visszaveheti az üzembentartói jogát.
Üdv.

kea4 # 2009.10.08. 21:49

Koti78,

szerintem a szerződésben foglalt kitételektől függ.

Üdvrivalgással:
KEA.

koti78 # 2009.10.07. 20:33

Üdv Mindenkinek!!!

Lenne egy olyan kérdésem ha én veszek egy autot üzembetartoival akkor azt a tulajdonos vissza tudja kérni bármikor??????
Köszi a választ

guba # 2009.10.01. 18:49

Bojsika!

Jó nagy hülyeséget javasoltak neked az okmányirodán!
Ha te vagy az üzembentartó, akkor jelentsd be, hogy elvesztetted a forgalmi engedélyt, és ezzel párhuzamosan azt is, hogy kiszeretnéd ideiglenesen vonni az autót a forgalomból. Mindezt közöld XY-nal.

guba # 2009.10.01. 18:45

Igen! Nem tudok korlátozásról.

gabeszkaa # 2009.09.29. 18:52

Üdv!
A segítséget kérném ebben az ügyben:
Üzembentartója vagyok egy mozgáskorlátozott utalvánnyal vásárolt gépjárműnek(a feleségem nagymamája a tulajdonos). Az autót el szeretném adni, azonban a 3 éves elidegenítési idő még nem járt le, tehát tulajdonosváltás esetén a fennmaradó időre arányosan vissza kellene fizetni a kapott támogatást(kb 100 ezer ft-ot). Sajnos nem sokkal ér többet az egész autó.
A kérdésem az, hogy be lehet e jegyezni a forgalmiba új üzembentartót(ha az én üzembentartói jogomat visszavonjuk)? Meg van e esetleg kötve az okmányirodában dolgozók keze, pl hogy ilyen esetekben csak családtagot, rokont jegyezhetnek be üzembentartóként? Vagy ugyanúgy kezelik, mint a többi üzembentartói kérelmet?
Előre is köszönöm a segítséget!

bojsika # 2009.09.25. 13:19

T. Jogi Fórum!
Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni.
2000. évben XY-al közösen vásároltunk egy személygépjárművet. A gépjármű forgalmi engedélyében fele-fele arányban lettünk tulajdonosként bejegyezve. Pár hónap után a kapcsolatunk teljesen megszakadt, az autó XY-nál maradt, minden papírjával együtt. Az autót hollétéről 9 éve nincs tudomásom. Évekig közösen kaptunk értesítést a gépjárműadó megfizetéséről, amit XY mindig be is fizetett. 1 éve van arról tudomásom, hogy az okmányirodai nyilvántartásban én szerepelek üzembentartóként. Ezt vitatom és egyáltalán nem értem, hiszen semmilyen nyilatkozatot nem írtam alá az autóval kapcsolatban csak az adásvételt. Az objektív felelősségtől megszeppenve 1 éve próbálom intézni, hogy tulajdonosként és üzembentartóként se legyek bejegyezve, eddig sikertelenül, mert XY semmiben sem hajlandó közreműködni.
Időközben már polgári peres eljárást is indítottam, vételár megfizetése tárgyában, amely még folyamatban van. Kérdésem, hogy hogyan tudok hivatalos úton megmenekülni az objektív felelősség és az egyéb kötelezettségek elől, megszűnni üzembentartónak lenni? (okmányirodai ügyintéző szerint az megoldás, ha hamis feljelentést teszek, hogy ellopták az autót és így 10 évre kivonják a forgalomból:-(

köszönettel:
B.

gemi # 2009.09.25. 12:13

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni! Van egy autó amit még 2 évig lízingelni kell! Én ezt fizetném 2 évig és ha lejárt csak utána íratnám át a nevemre! Kikerülve ezzel a Banknál a szerződésmódosítással járó plusz költségeket! Addig csak üzembentartói szerződést szeretnénk kötni! Lehetséges-e? Ha igen mikre kell ilyenkor figyelni?

Előre is köszönöm! Üdv: gemi

Taxin_a # 2009.09.20. 07:57

gabeszkaa

Elválhat az üzembentartói és a tulajdonosi minőség egymástól; l. lízingügyletek is.

Msz-ek közötti ügyletnél - különösen, ha el szeretnéd adni az autót, nem érdemes, és szükségtelen is jellemzően - "csak" üzembentartói jogot eladni/vásárolni.
Ha mégis, súlyadót a tulajdonos fizeti, cégautóadót (ha felmerülhet) körülményektől függően vagy a tulaj vagy az üzembentartó fizeti; a szabálysértésekről nem tudok nyilatkozni.

DE.
Lehet,h pusztán arról van szó, hoogy a vevő jól értesült, csak nem frissen.
Msz-ek a "csak" üzembentartói jog vásárlásával igyekeztek kikerülni a gj-ek visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettséget; 2008-ig.
2009-től azonban már üzembentartói jog megszerzése is illetékkötelezettséget vált ki, így nem lehet spórolni ezen.

Sz.Márton # 2009.09.19. 18:19

Ez egy látszat dolognak néz ki. Vagy megveszi vagy nem. Ha Ön eladja a jelenlegi üzembentartónak, akkor át is kell iratni, nem lehet már továbbra is tulajdonos mert értelmetlen(előbb utóbb önnek is másnak is problámás)és színlelt. Bármi megtörténhet és bárki átverheti a másikat, majd akkor legális jogi tanácsot és segítséget kérnek újra. Tehát érvénytelen szerződést akarnak megkötni, az üzembentartó megspórolja az átírást és ehhez még okos, de jogilag rossz szemléletű tanácsot adjon a fórumozók zöme, majd tévedésbe ejtett tudatlan módon, aszisztáljon a helyi illetékes hatóság is. Ez elvileg nem jogkerülő, hanem jogi fórum, talán...

gabeszkaa # 2009.09.19. 17:49

Üdv!
Az autómat szeretném eladni. A vevő üzembentartói szerződéssel szeretné megvenni.
Ha okmányirodában az új forgalmiban ő szerepel majd mint üzembentartó, akkor ezután engemet, mint tulajdonost érhet e bármilyen következmény ha történik valami az autóval?
Pl szabálysértés, súlyadó vagy kötelező nemfizetése, vagy esetleg(mivel közel lakunk államhatárhoz) ha valamilyen csempészésen kapják rajta a vevőt az autóval, stb, stb?
Köszönöm a segítséget!

Tommiii # 2009.09.19. 10:06

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha üzembentartói szerződéssel veszek egy autót, akkor nyilván a tulajdonjog nem az enyém, eladhatják a fenekem alol az autot?
Az átirás költségét szeretném vele megsporolni.
Köszönöm előre is a választ!

Üdv.

honeybear45 # 2009.09.10. 07:19

Pontosítanék az átírás procedúrája előtt fizesse ki a vételárat az adásvételi szerződés megkötésekor :-)

honeybear45 # 2009.09.10. 07:18

Kedves Symon!
Törzskönyvet lehet köröztetni a forgalmi engedélyt pedig pótoltatni, kicsit hosszabb az eljárás, mert a törzskönyvet csak azután lehet rendelni miután megjelent a közlönyben és letelt a 15 nap. Szóval kedves naivnak tűnő symon azt tanácsolom, hogy addig amíg nem írnak adásvételi szerződést és nem történik meg az átírás addig ne fizesse ki a vételárat. Az élet produkál nagyon nagy meglepetéseket még családon belül is...

guba # 2009.09.09. 19:23

Elötte megkér téged, hogy add vissza, mert nálad van.

symon79 # 2009.09.09. 07:47

A forgalmi és a törzskönyv nélkül hogy tudja eladni?


sy

guba # 2009.09.09. 07:26

A legegyszerűbb pl: az , hogy az apósod és köztetek megromlik a viszony, és nem járul hozzá a későbbi átíráshoz, megterheli, eladja, stb.

symon79 # 2009.09.09. 07:18

Igen jól látod a dolgot! Az átírással kapcsolatot szeretnénk megspórolni.Milyen problémák adódhatnak később, ha eladni biztos nem akarja és a biztosítás is az ő nevén van?Idővel át lesz iratva véglegesen csak egyelőre most ez fért bele a szűkös keretbe.


sy

guba # 2009.09.09. 07:12

Ez egy színlelt szerződés lesz, mert ha jól értem a rendkívül zavarosan megfogalmazott kérdést, akkor a forgalmiban az anyós nem tulajdonosként, hanem üzembentartóként lesz feltüntetve, holott az autót valójában megveszi. Feltételezem, az átírást akarják megspórolni. Nem javaslom, mert sok probléma forrása lehet később.

symon79 # 2009.09.09. 05:56

Még annyi lenne a kérdésem,hogy ha édesanyám az üzembentartó akkor külföldi biztosítással elhagyhatja e az országot?

Üdv!


sy

symon79 # 2009.09.09. 05:38

Tisztelt Jogi Fórum!

Lenne egy kissé bonyolúlt kérdésem.Az apósom tulajdonában lévő személyautónak a feleségem az üzembentartója ,ezt az autót szeretnénk átiratni az én édesanyám nevére aki más városban lakik ( nem tudom ez számít e ).Édesanyám az autót készpénzben kifizeti, a biztosítás az ő nevén lesz csak apósom marad a tulajdonos.A kérdésem, hogy mi ennek a pontos procedúrája.

Válaszokat előre is köszönöm!


sy

tyukanyo76 # 2009.09.07. 17:21

Üdvözletem!

Köszönöm szépen a tanácsot! Még megkérdezném, hogy akkor megint ki kell fizetni mindenféle illetéket is, mint mikor be lett jegyezve az üzembentartó?

Üdv

honeybear45 # 2009.09.07. 07:01

Jó tanácsként érdemes a lemondó nyilatkozattal befáradni az okmányirodába és a nyilvántartásba rendezni a tulajdonos , üzembentartó viszonyát. Kicserélik a forgalmi engedélyt és az üzembentartó jogviszonyának végét bejegyzik ez azért fontos, mert ha nem így csinálják és ha nem íratja át az új tulajdonos a gépjárművet a nevére a gépjármű adó továbbra is fog kimenni az üzembentartónak mindaddig míg a forgalomból átírás elmulasztása miatt ki nem vonják a forgalomból.
üdv

tyukanyo76 # 2009.09.06. 17:55

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérdésem a következő. Édesapám nevén szerepel az autó tulajdon joga, de élettársam nevén az üzembentartói jog. Most el szeretnénk adni a gépkocsit. Ha eladjuk a kocsit akkor mennyiben befolyásolja ez az üzembentartót? Akkor most megint el kell mennünk az okmányirodába és végig csinálni az egész papírozást vagy elég ha az üzembentartó ír egy papírt amivel lemond a jogairól?

Köszönöm válaszukat