Hogy is van ez a kerékbilincs...?


fulopke # 2008.03.05. 14:43

Üdv!

Ma kaptam egy kerékbilincset Pesten.

  1. Olyan helyen, ahol belemagyarázható ugyan, hogy járda van, de arrafelé gyalogos képtelen lenne közlekedni!
  2. Megkérdeztem, hogy miért nem csekket adnak - a válasz: mert még nem készült el a 2008-as csekkek kinyomtatása!

Meg tudja nekem mondani valaki, hogy mi alapján és ki dönti el, hogy egy adott szituban csekket vagy bilincset adnak-e? Mert hát szép dolog a nyomdai késés (2 hónappal!), de így mégis csak a többszörösét fizettem egy ártatlan parkolásért...

ViktorBp # 2007.03.03. 21:47

Nézd, bízzunk abban, hogy nincs tanú arra, hogy leszedted a bilincset, és akkor meg valóban már teljes legyen a kép, azaz ne mondd azt hogy te láttál egyáltalán büntetőcédulát, és légy meglepődve, hogy mi ez az egész cirksz ...
Amúgy családtagodra nem vagy köteles terhelő vallomást tenni, ez egyértelmű, na de ha már itt tartunk, akkor rögtön kiderül, hogyvalami bűzlik, szóval szerintem vagy úgy egészében tagadj le mindent, cédulástól, bilincsestől, félig ne menj bele a dolgok variálásába mert belekeveredsz, és ekkor is még csak reménykedhetünk, hogy nem tudnak előszedni akár hamis tanút se ....

Na most nagy valószínűséggel készítettek fényképet a kocsiról, tehát azt nem tudom mondani, hogy tagadd le azt is, hogy te arra jártál egyáltalán aznap ... bár találkoztam már olan esettel ahol volt fénykép de arra hivatklozott az illető, hogy számítógépes trükkökkel manipulálható a kép, és márpedig ő nem járt arra, na nem tudom mi lett ennek a vége, de szóval én is azt mondom mint az előttem szóló, hogy vagy mindent tagadj és lepődj meg vagy ha valamit mondasz, ott nagyon szűkszavúan fogalmazz, és valóban szinte ne emlékezz semmire lehetőleg, és minden monmdatot kezdődjön úgy, hogy "ha jól emlékszem", "nem vagyopk biztos, de úgy rémlik....", mert akkor hamisan nem tanuzol ...
Sok sikert, okosabb nem tudok lenni én se
Viktor

boszme # 2007.03.03. 21:22

Kaptam egy olyan tippet, hogy első körben küldjem be az édesanyámat az osztrák rendőrökhöz (úgyis őt várják, mert övé a kocsi), és mondassam azt vele, hogy ő aztán az égvilágon nem tud semilyen kerékbilincsről, és nem is volt Magyarországon aznap (ez igaz is).
Namost a kérdés az, hogy ha rákérdeznek, hogy akkor ki vezette az autót, köteles-e a családtagja ellen terhelő tanuvallomást tenni??
A lényeg, h az osztrákok nem hiszem, h sokat akarnak ezzel foglalkozni, és amint a vallomást felvették vissza fogják küldeni az ügyet a magyarokhoz. De hogy itt mi lesz, arról fogalmam sincs, de nem hiszem, hogy ha el is mesélném a teljes történetet a "lopás" vádja megállja a helyét..
Ha valakinek van valami tippje szívesen várom! ;)

_Lala_ # 2007.03.03. 19:43

Mi van ha azt mondom, hogy amikor lementem a kocsihoz semmiféle kerékbilincset nem láttam?? (pl. ellopták a színesfémtolvajok és csak a figyelmeztető matricát hagyták az ablakomon...)

Ez jó szöveg, de ha már nem maradunk a valóság mellett, akkor én azt mondanám, hogy nem volt ott még szöveg sem; sőt, semmi nem utalt a kerékbilincs létére. Igazából Neked az sem tűnt fel, hogy szabálytalanul parkoltál volna...

Rám tudják-e bizonyítani, hogy én szedtem le? A vád ugyanis nem is a bilincs leszedése, hanem az eltulajdonítása (konkrétan lopás)..

Persze. Egy-két valós vagy hamis tanú csodákra képes.

A jótanácsom, hogy lehetőleg minél kevesebbre emlékezzél, és ha akármilyen okból nem a valóságot mondod el nekik, akkor az minél rövidebb, minél kevésbé kiszinezett legyen.

Most be kell menni az illetékes osztrák hatósághoz vallomást tenni.
2. Hol zajlik majd az eljárás, ha az autó osztrák rendszámú, de az elkövető (én) magyar állampolgár??

Ezt igazán nem is értem. Az elkövetés helye szerinti rendőrségnek kéne az eljárást lefolytatnia...

1. Van-e esélyük bármit is rámbizonyítani, ha beismerem, hogy én szedtem le a kerékbilincset, de állítom, hogy ott hagytam a helyszínen??? Onnantól kezdve, hogy leszedtem a kocsiról ki tartozik a bilincsért felelősséggel?

Abból indulsz ki, hogy ha valamit mondasz, és az történetesen a valósággal megegyezik, akkor minden mondatodat igaznak kell elfogadniuk (hiszen mást úgysem mondhat senkise). Hát ez nem így működik!

Ha azt mondod, hogy leszedted, akkor ezt elhiszik, mert reális, és nem igazán állhat érdekedben, hogy mást mondjál. Ha azt mondod, hogy nem vitted el, hanem otthagytad, akkor nem biztos, hogy ezt is elhiszik - még ha nincs is ellentétes bizonyíték, mert van reális esélye annak, hogy leszedted, elvitted, eladtad a szeméttelepen, és most ezt szimplán legtagadod, és ebben az esetben ugye volna is okod letagadni.

Továbbá, még ha el is hiszik, a rongálás szabálysértését magad is elismered ezzel, ami alapján akkor hivatalból megindítják az eljárást.

ksstomi # 2007.03.03. 18:46

hozzászólás törölve

boszme # 2007.03.03. 16:07

Valakinek valami ötlete?
Hétfőn kéne vallomást tennem..
Mi van ha azt mondom, hogy amikor lementem a kocsihoz semmiféle kerékbilincset nem láttam?? (pl. ellopták a színesfémtolvajok és csak a figyelmeztető matricát hagyták az ablakomon...)
Rám tudják-e bizonyítani, hogy én szedtem le? A vád ugyanis nem is a bilincs leszedése, hanem az eltulajdonítása (konkrétan lopás)..

boszme # 2007.03.02. 13:35

Hello!

Némi tanácsra lenne szükségem egy kerékbilincs ügyében!
Még novemberben kaptam egy kerékbilincset az 1. kerületben a Dózsa György térnél édesanyám osztrák(!) rendszámú kocsijára. Kicsit ideges lettem amikor megláttam, és mert nagyon kellett sietnem úgy döntöttem, hogy önhatalmúlag eltávolítom. (Pont akkor volt ez a David Merlini féle eset is)
Kb 5-10 perc alatt le is szedtem (rongálás nélkül - kerékleeresztéses módszerrel), lehet, h azért mert elég lötyögősen volt feltéve. A lényeg, h a kerékbilincset ott hagytam a helyszínen, eszem ágában sem volt eltulajdonítani!!

Az osztrák rendőrség az interpol (!!) segítségével ma reggel találta meg édesanyámat azzal, hogy feljelentés történt lopás bűntettében, mert eltűnt a kerékbilincs, és nem jutott vissza hozzájuk. Most be kell menni az illetékes osztrák hatósághoz vallomást tenni.

A kérdés a következő:

  1. Van-e esélyük bármit is rámbizonyítani, ha beismerem, hogy én szedtem le a kerékbilincset, de állítom, hogy ott hagytam a helyszínen??? Onnantól kezdve, hogy leszedtem a kocsiról ki tartozik a bilincsért felelősséggel?
  2. Hol zajlik majd az eljárás, ha az autó osztrák rendszámú, de az elkövető (én) magyar állampolgár??

Előre is köszi a segítséget!

bam-busz # 2007.01.08. 17:06

Hello! Sziasztok!
Válszt keresek egy kérdésre:
Ha az azút, amelyen BKV-buszok járnak -függetlenül attól, hogy melyik kerületben van - A Fővároshoz tartozik, akkor az ezen ütszakaszon szabálytalanul parkoló (két kerék a járdán)autóra a kerületi szerv ráteheti-e a bilincset? Ha nem, akkor vissza kérhetem/kaphatom-e a büntetést?
A mielőbbi válaszokat megköszönöm, a nyolc nap hamar letelik: Üdv bam-busz

Traffic # 2006.12.06. 19:25

T. Sasfióka!
A másik dolog a felfestés. Tény, hogy jó dolog lenne, de a hatályos KRESZ szerint a felfestést a tábla felülbírálja. Ezt is tanították, tehát ha egy parkoló szabályosan parkolónak van felfestve, attól még ha látsz táblát, a tábla lesz az érvényes.

A KRESZ magyarázó része alapján (II. rész - Közúti jelzések):
"...-bár elvben pl. a közúti jelzőtábla és az útburkolati jel csak azonos tartalmú jelzést mutathat- a közúti jelzéseknek és szabályoknak felállítható a következő logikai értéksorrendje: 1. a rendőr karjelzései; ... 3. a közúti jelzőtáblák, az útburkolati jelek; 4. a forgalmi szabályok."

JOLY-JOKER # 2006.12.06. 13:21

Sziasztok ezt feltétlenűl meg kell osszam veletek ma 2006 12 06.-án idézésre mentem
a kerületi Rendőrkapitányságra .
Annak rendje és módja szerint bekanyarodtam az ügyfél parkolóba .
A szabs. tárgyalást követően kilépve az épületből döbbenten láttam, hogy a kocsimat lebilincselték .
Helló... mondom a még ott lebzselő bilincselőknek ... idézésre jöttem a Rendőrségre..itt az idézés...és itt az igazolás, hogy megjelentem...tartottam eléjük .
Azt mondja az egyik, hogy ki van téve a parkoló bejáratához a behajtani tilos alatta egy tábla kivétel rendőrség .
Erre mondom, hogy az nem jó mert mint közterület a rendőrség nem sajátíthatja ki az épület elötti területet, hiszen nincs törvényi felhatalmazása rá és rendőrkapitány ide rendőrkapitány oda
az ügyfeleknek eurokonform módon kellő számú ügyfélparkoló helyet kell biztosítani .
Azt mondja a közteres írjak panaszt a kapitánynak .
Na erre felbuzdulva írtam a Fővárosi Rendőrfőkapitánynak és a Fővárosi Önkormányzatnak is egy egy panasz levelet
na meg a Fővárosi Közterület Felügyelet vezetőjének is .
A válaszokról tájékoztatlak titeket !
hali

PeliScan # 2006.06.30. 16:18

Hahó mindeki, üdv!
Három napja engem is megbilincseltek, 14400.- ugye, 23:22-kor, pénteken, azért mert a lökhárítóm légvonalban pár centit a 4-5 méter széles zebrára lógott. Első ilyen esetem volt, ezért mérgesen, de kifizettem.

Ma egy építési terület mentén, a paraván mentén parkoltam, ami lehet h régen járda volt, de már rommá törték a gépek és amúgy is le volt zárva teljesen az utca a gyalogosforgalom elől. Természetesen ismét kaptam bilincset, mert járdára parkoltam. Pont ott volt még az ember aki felszerelte, adtam neki 7e pénzt, levette a bilincset, de persze nem-hivatalosan. megígérte h visszaviszi a bilincset mindha találta volna, így rongálás nem lesz a dologból.

Nyilván küldenek majd papírt hogy mi történt a bilinccsel. Mi a szerencsésebb számomra?
1., azt mondom h odamentem az autómhoz, nem volt ott semmi, nem is tudok semmiről, biztos vmi járókelő leszedte, sajnálom, bizonyítsák hogy én voltam.
2., azt mondom, h a munkatársuk 7e helyszíni bírság ellenében levette a bilincset, és azt mondta ez hivatalos, honnan tudtam volna hogy nem az? keressék meg a korrupt munkatársat.

köszi előre is, üdv!

monalisa1 # 2006.05.26. 13:43

Éjnek évadján bilincseltek??!

Hogy mik vannak...

És tényleg nincs ott semmiféle útburkolati felfestés és/vagy tábla a tiltó megállásra vonatkozóan?

Nem kapubejáratnál álltál le a két kocsi közt?

De akkor is, éjszaka volt, amikor nagyrészt általánosságú a nappali tiltó parkolások feloldó hatálya.

És miért csak a te autódat marasztalták helyben (?), a másik kettő akkor tán szabályosan parkolt ott?!

A konkrét helyszint nem ismerem, de esetlegesen nem valami "zónában" álltál le?

Igaz, ez sem okés - figyelemmel az éjszakai időpontra.

Ismét: nem volt megállni tilos tábla?!
(Esetleg lett volna csak éppen és "aktuálisan" nem volt ellopva?...)

Fényképed- mármint saját magad által a helyszinről készített fotód nincs (?), amit a bizonyiték gyanánt az irodában fel tudnál neki kmutatni.

Bocs, segíteni érdemben nem tudtam, de így kapásból a fenti kételyek sora.

dreskalaci # 2006.05.26. 11:07

Sziasztok!

Én is kaptam tegnap egy bilincset. A Zsinagóga melletti kis utcában álltam meg két autó közé, ahova pont nem volt felfestve az útburkolati jel. Tiltó tábla nem volt!

Erre 23:50-kor feltették a bilincset a közterületesek.
Ezek mindig dolgoznak? Nincs türelmi idő, amikor nem szórakoznak?

Tud valaki, valami okosat?

Előre is köszi a tanácsot!

Üdv
Dreska Laci

Zoli64 # 2006.05.16. 18:00

Monalisa1 - köszönöm a biztató szavakat.
Sasfióka, a KRESZ-re én is emlékszem és húsz éve vezetek úgy, hogy nem volt balesetem és eddig még nem is büntettek meg.
De én azt hiszem, hogy nem az a dolgom - és velem együtt sokezer autósnak - hogy különféle jelekből dedukáljam azt, hogy valahol tiltás lehet. Valahol az lenne a minimum, hogy jól láthatóan és egyértelműen jelöljék. És erre fektetném a hangsúlyt: jól láthatóan és egyértelműen. Mint ahogy arra rengeteg helyen van példa a városon belül, hogy felfestik és táblával jelölik a rokkantparkolókat.
Feltételezem, hogy erre valami rendelet vagy jogszabály kötelezi őket - de ha így van, akkor miért nem támadható meg az, aki ezt nem tartja be ?

monalisa1 # 2006.05.16. 16:53

Óoo, bilincseltek már meg TÉNYLEG rokkant ember autójának kerekét is, sőt szállítottak már el "rokkantautót" is - hadd taxizzon a kerekesszékes a város túlrészébe kiváltani a kocsiját + a bünti...

Variációk a témára széles skálában.

Sasfioka # 2006.05.16. 14:28

Igazából két-három autónyi távolságot át lehet tekinteni. És ha visszatekintesz az utca elejére (lévén KRESZ-ből tanultad, hogy ott korlátozhatnak parkolásra vonatkozó dolgokat...) akkor látni fogsz vagy egy tiltótáblát (kör alakú), vagy egy Parkoló táblát (négyszög alapú) hátulról. És látni fogsz alatta egy picike valamit. Amely felkeltheti benned a gyanút, hogy valami feltétel lehet ott...
A másik dolog a felfestés. Tény, hogy jó dolog lenne, de a hatályos KRESZ szerint a felfestést a tábla felülbírálja. Ezt is tanították, tehát ha egy parkoló szabályosan parkolónak van felfestve, attól még ha látsz táblát, a tábla lesz az érvényes.

A másik: Kicsit nonszensz és abszurd, hogy egy mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyre - tévesen vagy szándékosan - beálló, oda nem jogosult gépjárművet az adott parkolóhelyre fixen rögzítenek. Nem az lenne az érdek, hogy a parkolóhelyet minél előbb rögzítsék? Amit én ebben az esetben jogosnak láttam volna, az rendőrségi feljelentés, rendszám alapján. (Persze tény, hogy erre is van sok sok kiskapu, de akkor sem értem, hogy egy tilosban parkoló autót, vagy egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen parkoló autót miért RÖGZÍTENEK FIXEN az adott helyre???)

SF

monalisa1 # 2006.05.14. 16:24

Zoli64:
"az a kis vacak" tábla országosan egyforma méretű és az X-szer x-is úgyszintén. Az hogy ez a szokásostól VALÓBAN eltérő- és ezért könnyen elnézhető, sőt adott esetben akár észre sem vehető táblajel miért sikeredett csak ekkorkára?...

Vélem a Rokkantszövetségnek kellene leginkább észrevételeznie a problémát, mert a sérült emberek érdekében készült az az6 omniozus tábla - és így a parkolást tiltó útszakasz -, mégis az autósok legtöbbje - mint te is - "szabad" helyként vélve örömében oda gyorsan beparkolt.

Legjobb lenne a kizárós parkolóhelyek egyenkénti szokásos útbukolati felfestése, no de az költségesebb és időről időre újra kellene frissen festeni...

Elfogadható, hogy kellően körültekintő voltál amikor ott parkoltál le, és lám mégse...

Más. Van a megállást és/vagy parkolást tiltó tábla és alatta a tól-ig tiltó zóna méterben kiirva. Hányszor de hányszor mégis "zónán" belül vannak a kocsik, mert a vezető úgy véli már "kivül" van a tiltáson - aztán vita a rendőrrel és a méterek utólagos méricskelése...

Bár nagy vonalakban igazad van, inkább ne bosszankod az eset miatt.

Zoli64 # 2006.05.14. 13:52

sziasztok!
Friss történet: tegnap reggel egy versenyre vittem a fiamat a Ferenciek tere mellé. A Károlyi-kert mellett befordultam egy kis utcába. Láttam, hogy a parkoló autók között van egy szabad hely, beálltam, kiszálltam, körülnéztem, hogy nem állok-e rossz helyen és elvittem a fiam a versenyre. Miután rábíztam az edzőjére, kb. 30-40 perc múlva visszaértem az autómhoz és megdöbbenve láttam, hogy rajta van a kerékbilincs.
Egyszerűen nem értettem - a parkolóhely körül semmi nem jelezte, hogy nem lehet parkolni, felfestés sem volt. Mikor kimentem az utca elejére, akkor láttam, hogy egy kb. kéttenyérnyi nagyságú táblára ki van téve egy rokkant-jel és utána 3x. Én pont a harmadik helyet találtam meg.
14.400-ért levették az autómról a bilincset és kaptam 1.000 Ft. helyszíni bírságot és egy ingyenes oktatást. Kérésemre tájékoztattak, hogy ha nem írom alá a helyszíni bírságot, akkor rendőrségi feljelentés lesz a dologból, ami jobban fog fájni, ugyanakkor ha aláírom, azzal elismerem a szabálysértést. A nyomtatványra persze nem lehetett ráírni, hogy nem értek egyet a dologgal vagy fenntartásaim vannak. Választhattam, hogy aláírom vagy feljelentés. Aláírtam.
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e valamit tenni a gazemberek ellen ?
Nem kötelesek-e jól látható módon az adott parkolóhelyen jelezni, hogy az korlátozottan
használható ?
Az a kis vacak, amivel jelölték, hogy rokkantparkolóhelyről van szó, lényegesen kisebb, mint a szokásos közlekedési táblák és szerintem egy átlagos pesti autóssal nagyon könnyen megtörténhet egy szűk utcában, ahol gyalogosokat, kátyukat, és félig a járdán parkoló autókat kerülget - hogy nem vesz észre egy zsebkendőnyi táblát. Az csak hab a tortán, hogy miután az autóból kiszálltam, sehol sem volt kitéve látható módon, hogy az adott parkolóhelyet nem lehet használni. És ki megy vissza az utca elejére megnézni ? Szerintetek lehet tenni valamit, vagy a rablókat gazdagítottam ezzel a pénzzel ?

monalisa1 # 2006.05.14. 05:44

Én általában sétálgatós közterületfelügyelőt szoktam látni, de kétségtelen, hogy egy csomagtartóban végül is elfér akár tucatnyi kerékbilincs is - meg a felszereléshez némi kéziszerszám -, és kellő helyismerettel rendelkezve eleve tudják hol lehet rövid időn alatt is delikvensre találni...

Azt nem tudom, hogy miért a Centrumnak kelljen fizetni.

Nem tudok mást javasolni: lehetőleg (...) ne a tilosban parkolni.

mert23 # 2006.05.13. 20:04

Nézd, én még nem láttam, hogy bilinccsel/bilincsekkel a kézben sétálgatna egy közterületfelügyelő.,
autoval járnak, és bilincselnek

monalisa1 # 2006.05.13. 15:33

Nézd, én még nem láttam, hogy bilinccsel/bilincsekkel a kézben sétálgatna egy közterületfelügyelő., a fotóaparát az a kezében és/vagy a zsebében van. Tehát az, hogy ő jogosult-e bilincselni, ezt konkrétan nem tudom.

De azt igen, hogy kerékbilincs felrakásnál volt már jelen rendőr is, meg egy másik illető aki a bilincselést aktuálisan eszközölte...

Talán kérdezd meg a közterületeseket hogy mi is a jelen helyzet - a jogállás.

Bár valószínű, hogy itt majd valaki értőbb fog tudni neked érdemi választ adni a kérdésedre.

mert23 # 2006.05.13. 13:30

OK. de a hatályos jogszabályok szerint a Centrum nem jogosult bilincselni. Ha alvállalkozó a Közterületnél, az egy dolog, de én csak a közterülettel vagyok jogviszonyban. Milyen alapon fizessek a aCentrumnak?

monalisa1 # 2006.05.13. 07:30

Tudomásom szerint a közterületfelügyelti embernél csak fényképezőgép van, ezzel szemben kérheti a bilincselést az arra jogosult cégtől.

mert23 # 2006.05.12. 22:25

A feleségem járdán parkolt - szabálytalanul - ezért a közterületfelügyelet lebilincselte az autót. Ez idáig O.K., de miért a Centrumnak kellet fizetnem? Mi köze hozzá egy magántársaságnak, hogy a közterület lebilincselt? Milyen jogviszony keletkezett és hogyan köztem és a Centrum között?

Patree # 2006.05.11. 07:53

És azután, hogy otthagytad nem húztak rád büntetést? Mert állítólag a szab. parkolás tényéről videó készül, tehát attól, hogy te leszedted, még szabálytalankodtál.