Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Parkolási bírság

gerbera317 # e-mail 2018.07.17. 13:31

:-D

nonolet # e-mail 2018.07.17. 12:01

Mégis mi a jó francot akarnál tenni?!!!

Vársz bammeg... a döntésre.

Niaryl # e-mail 2018.07.17. 11:48

Szép napot kívánok!

Segítséget szeretnék kérni a következő helyzetben:

Édesapám a tegnapi nap folyamán 07:33-kor váltott parkolójegyet kb. 10 óráig, amit el is helyezett jól látható helyen az autóban. ( Műszerfalon, nem először teszi.) Ennek ellenére az ellenőr mégis megbüntette 09:11-kor. Ügyfélszolgálaton megjelent Édesapám a parkolójeggyel, hogy hogy is van ez, mire írattak vele egy kérvényt a bírság törlésére vonatkozóan, és közölték, hogy megnézik a felvételeket, majd következő héten, csütörtökön érdeklődjön az eredmény felől.

Érdeklődnék, hogy mit lehet tenni ilyen helyzetben?

A segítséget előre is köszönöm.

gerbera317 # e-mail 2018.07.17. 09:23

Anti kérdése tipikus példája annak, amikor valaki nem látja a különbséget a szabálytalan parkolás és a parkolási díj megfizetésének elmulasztása között.
Hát tudd meg, Anti, hogy
1. ha szabályosan parkolsz, attól még ugyanúgy kell parkolási díjat fizetni, s ha nem fizetsz, pótdíjat fognak követeleni, és
2. ha fizettél is parkolási díjat, attól még ugyanúgy megbírságolhatnak, ha szabálytalanul parkolsz.

Szomorú örökös #   2018.07.15. 10:55

Anti

Egy félreértést tisztáznék.
A Kresz-el vagyok tisztában és nem a helyi szabályokkal. Azt szerintem senki sem ismeri, ha csak nem ott él.

Rosszul látod! Az a bizonyos helyi szabály is ott az ottani KRESZ része és neked tisztában kellene lennie vele. Egyébként a másik oldali járdaszegélytől való kellő távolság tartása várakozáskor itt is ugyanúgy benne van, ergo mégsem ismered a KRESZ-t.

Anti # e-mail 2018.07.15. 09:08

Üdv a kommentelőknek!
Egy félreértést tisztáznék.
A Kresz-el vagyok tisztában és nem a helyi szabályokkal. Azt szerintem senki sem ismeri, ha csak nem ott él.
Lehet h félreérthető volt, de ez a helyzet.
Egyébként az milyen szabály, hogyha fizetsz, akkor elfoglalhatod az út X százalékát, ha nem akkor pedig megbüntetnek miatta?
Amúgy meg túlvagyok már rajta, sőt már haza is jöttem, ebből tanúlságnak csak ismételni tudom, hogy az öregasszonyokkal vigyázni kell..., mi sem bizonyítja jobban, hogy amikor a büntetés miatt elmentünk a hivatalba, az ott lakoó alig várta hogy elmenjünk, fejét csóválva hozta ki a saját kis bólyályát és a helyünkre már ki is rakta. Mondanom sem kell, hogy ismételten nem volt semmi tiltótábla a közelben sem.
Még jó hogy nem büntettek meg...

bermuda háromszög # e-mail 2018.07.13. 20:14

Már bocs, de ez:
„belefutottam egy olyan külföldön alkalmazott helyi
szabályba,amit nem ismertem”
erősebb mint az
„ismerem a szabályokat”
Mert az utóbbi általános, az első a konkrét esetre vonatkozik.
Olyan ember meg nincs aki ha azt is mondja, hogy ismerem a szabályokat akkor az jelenti, hogy az első bötűtől az utolsóig ismeri.
De ezt te is tudod.

És az adott szitura épp a nem ismertem érvényes.
Nem mellesleg azért írt ide.

Te meg az idézetet ez után biggyesztetted:

„belefutottam egy olyan külföldön alkalmazott helyi
szabályba,amit nem ismertem”

Ezt meg minek bizonyítani?
Ő maga állítja, más állítás erről nincs.

bermuda háromszög # e-mail 2018.07.13. 10:41

vö:

„belefutottam egy olyan külföldön alkalmazott helyi szabályba,amit nem ismertem”

után írtad azzal amit utoljára, és amit jelent.

De nekem egyébként mindegy milyen valóságot építesz magad köré

Szomorú örökös #   2018.07.13. 00:42

bermuda háromszög

Hogyne illene, hiszen egyik mondatában azt igazolja a kérdező, hogy ismeri a szabályokat, aztán következő mondatában éppen mást állít. Így pont az lett bizonyítva, hogy mégsincs tisztában a kérdező a meglátogatott ország KRESZ szabályaival.

bermuda háromszög # e-mail 2018.07.12. 12:44

Ahová utoljára írtad, éppen nem illik

Szomorú örökös #   2018.07.12. 05:18

drbjozsef

ezt a QED-t három nap alatt negyedszer írod le

Nyilván azért, mert odavág éppen, ahová írom.
Vagy az zavar, hogy fogalmad sincs, mit jelent? :-D

drbjozsef # e-mail 2018.07.11. 21:40

Sz.ö., ezt a QED-t három nap alatt negyedszer írod le. Nem rossz, értjük mi milyen művelt vagy, de bővítsd a latin szólás gyűjteményed, ha különbözőket villantasz, sokkal jobban fogunk álmélkodni, hidd el.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2018.07.11. 18:28

Anti

ismerem a szabályokat

A magyar KRESZ-t lehet ismered, de vannak mindig helyileg eltérések és hát a törvény úgy mondja, mindig az adott ország KRESZ szabályaival kell tisztában lenned, nem az otthonival, amikor beutazol az országba.

belefutottam egy olyan külföldön alkalmazott helyi szabályba,amit nem ismertem

Quod erat demonstrandum!

Itt szimplán az öregasszony rosszindulata miatt kaptunk birságot...de hát ilyenkor úgysem a magyarnak van igaza

Nem hinném! Mint korábban írtam, ahhoz, hogy egy öregasszony bejelentésére megbírságoljanak, ahhoz azért meg kell sértened egy olyan szabályt, amiért megtehetik veled. Itt nyilván megtörtént a szabálysértés. Úgyhogy ne fogd rá a horvát rendőrök magyargyűlöletére.

Tudod ez nálunk is működik, hogy ha szabálytalanul pl. valaki beáll a kapubeállódba, akkor kihívhatod a pókost és elviszik - persze komoly ellenőrzést követően - a pofátlanul parkolókat. És ez nem a másikkal szembeni gyűlöletről szól, hanem a betartandó szabályokról. Viszont azokban az esetekben is ha nem tudod igazolni, hogy te jogosan akarod elvitetni, megbírságoltatni az illetőt, akkor te leszel a bírságolás tárgya, csak egy kicsit más fog szerepelni a papíron.

wers # e-mail 2018.07.11. 10:25

Horvát viszonylatban ne nagyon emlegessük a KRESZ-t.

:)) Drága párom pózolt a trogiri kikötőben egy luxusjacht előtt, hogy fényképezzem, mikor fura képet vágott, ésa hátam mögé mutogatott "drágám, nem a mi kocsinkat viszik ott tréleren?"
De. Szerintük tilosban parkoltunk. Érdekes módon két másik közül emeltél fel. Mi sem csekket, sem egyéb papírt nem kaptunk. Nagy volt a rendőr zsebe.

Anti # e-mail 2018.07.11. 09:33

Nonolet!
Hidd el, hogy ismerem a szabályokat és nem pofátlanul parkoltam éa nem is szoktam. Az hogy most belefutottam egy olyan külföldön alkalmazott helyi szabályba,amit nem ismerrtem, hát...és azt is hidd el, ha valami is jelezte volna bármilyen kis szintem is a parkolási tiltást, az biztos hogy nek állok oda.
Ha tudnék fényképet csatolni ide, tisztán látszana az, hogy 2 autó simán elfért volna egymás mellett. Itt szimplán az öregasszony rosszindulata miatt kaptunk birságot.
Csak azért h még a magam igazát bizonyízsam, ahol fizetős parkolási övezet volt, ott még a megmaradó oldaltávolság még kisebb volt, mint a kérdéses helyen.
Akkor miről beszélünk, de hát ilyenkor úgysem a magyarnak van igaza. Kár a fényképért, mert akkor Te is láthattad volna.

Szomorú örökös #   2018.07.10. 19:58

gerbera317

Az sem kizárt, hogy ott a rendőr saját hatáskörben eldöntheti, hogy az autós akadályozza-e a gyalogosforgalmat vagy sem, és ez alapján büntethet is. Egy biztos, nálunk (figyelem Szomorú Örökös!) ilyen nincs!

Nálunk viszont van ezernyi más szabály. Volt lakhelyemen pl. egy rohadtul bonyolult táblázással jelezték egy körforgalom kijáratánál, hogy abba az utcába hétközben be szabad hajtani, hétvégén meg nem. Nos, többnyire mindig van szabálytalan külföldi - sőt nem csak külföldi - aki ezt nagy ívben letojja és hétvégén is behajt, mert alapszabály, hogy vezetni és nem olvasgatni.

Megjegyzem, itt valaki(k) már megint keveri(k) a szabálytalan parkolás miatt kiszabandó bírságot a parkolási díj nemfizetéséből fakadó pótdíjjal

Már megbocsáss, de hol volt most szó parkolási díj nemfizetéséről? :-O

nonolet # e-mail 2018.07.10. 17:24

"2 autóra elegendő" hely kell, nálunk konkrétan 5,5 méter.

Vélhetőn náluk is (meg)van konkrét mértéke...

Csak könnyebb a tolmácsnak a "2 autóra elég hely" duma.
Amit a megért az is akinek mondja éppen.

- -

A szabványos sáv szélesség 2,75 méter.

Azaz a 2 autóra elegendő az 5,5 méter!

gerbera317 # e-mail 2018.07.10. 14:06

Horvát viszonylatban ne nagyon emlegessük a KRESZ-t. Valószínűleg ott is hasonlóak az alapvető közlekedési szabályok (jobbra tartás, jobbkéz-szabály, stptáblánál megállás stb.), de a kisebb szabályok már eltérőek lehetnek. Azt látjuk, hogy az oldaltávolságra más szabály van, mert őnáluk "2 autóra elegendő" hely kell, nálunk konkrétan 5,5 méter. Az sem kizárt, hogy ott a rendőr saját hatáskörben eldöntheti, hogy az autós akadályozza-e a gyalogosforgalmat vagy sem, és ez alapján büntethet is. Egy biztos, nálunk (figyelem Szomorú Örökös!) ilyen nincs!

!!! Megjegyzem, itt valaki(k) már megint keveri(k) a szabálytalan parkolás miatt kiszabandó bírságot a parkolási díj nemfizetéséből fakadó pótdíjjal!!!

nonolet # e-mail 2018.07.10. 13:47

Anti

nem az öregasszonyok a veszélyesek...

Hanem a KRESZ-t nem ismerő autósok!!!!
Akikből ez esetben több is volt ott éppen.

Nomeg azok akik egy szűk utcában parkolgatnak, pofátlanul.

Szomorú örökös #   2018.07.10. 13:41

Anti

Látod, van olyan szabály is, amit nem tábla jelez. Te ilyenbe szaladtál bele. Szóval ezt a részét hiába hajtogatod, még nem lesz belőle ettől mentség számodra.

Az öregasszonyt meg nyilván az zavarhatta, hogy nem az ő vendége voltál. Viszont ez még kevés indok a bírságra. Ahhoz a jelzett szabálysértés is kellett.

Anti # e-mail 2018.07.10. 10:05

Szóval...
Bementünk, majd elmondták, hogy nem volt 2 autóra oldaltávolság az utcán hagyva, illetve a nagy gyalogosforgalom miatt büntettek meg annak ellenére, hogy valójában nem volt sehol tiltótábla kihelyezve, amit elismert ő is.
De ha tiltótábla is lett volna, akkor már 500 kuna a bírság összege, úgyhogy majdnem hogy örüljünk is neki.
A lényeg az egészbrn, ha kifizetjük 3 napon belül, akkor 150 kuna a bírság.
A másik, hogy egy ott lakó öregasszony bejelentésére mentek ki.
Tanúlság: az öregasszonyok veszélyesek.
Köszönöm a válaszokat!!
További szép napot!

nonolet # e-mail 2018.07.09. 20:34

Anti

"egy kis utcában parkoltunk"

Az utca szélessége?! elég ehhez volt a KRESZ szerint.
Aztán a zöld területre parkolás kérdése...

Szomorú örökös #   2018.07.09. 19:40

Anti

Köszönöm a segítséget, holnap reggel 8ra be fogunk menni mindhárman, akik ott magyarok voltak és a végére járunk.

Ez a legjobb, amit tehettek!

még mindig nehezen nyelem le azt a békát, amit nem érzek magaménak.

Ha az előbbi hozzászólásomban található szabály szerint büntettek meg, akkor sajna jobban jársz, ha magadénak érzed és legközelebb odafigyelsz rá. Ez pedig azért eléggé egyértelmű, félek hogy odaát is így van:

39/A. §
(3) A lakó-pihenő övezetben

  1. járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad.
Anti # e-mail 2018.07.09. 19:22

Renben.
Köszönöm a segítséget, holnap reggel 8ra be fogunk menni mindhárman, akik ott magyarok voltak és a végére járunk.
Elvileg ilyenkor méltányossági alapon meg szokták az összeget felezni.
De még mindig nehezen nyelem le azt a békát, amit nem érzek magaménak.

Szomorú örökös #   2018.07.09. 19:06

Anti

Miért nem mentek be a rendőrségre és kérdezitek meg valami olyan nyelven, amit értetek is? Még lehet, hogy magyarul tudót is találtok.

egy ott levő magyarul tudó lakó szerint csupán azt, hogy ott nem lehet parkolni, mert nem parkoló terület

Miért nem hisztek neki? Sokszor nem kell közvetlenül ott kihelyezni táblát. Ne feledd, Magyarországon is simán megbüntethetnek, ha egy Lakó-pihenő övezetben nem a kijelölt parkolóban állsz meg, ugyanis annak a leírásában ott szerepel, hogy csakis a kijelölt helyen lehet várakozni. Ergo nincs külön tábla, maga az övezet kezdetét jelző tábla elég rá.