Parkolási bírság


h.zoli # 2016.02.04. 09:17

Üdv
Bocs, ha volt már, nehéz lapozgatva keresni
Két problémám van a 15 napon túli fizetéssel.

Az egyik, hogy ilyen kemény tételnél (de amúgy is) miért számít hivatalos értesítésnek a mikuláscsomag? Ez sehol máshol nem hivatkozási alap (becsúsztattam Mari néni spalettájába a felszólítást).

A másik, hogy többszáz százalésos kamatot fizettetnek egy adott esetben egy napos késésért. Ugye van az eredeti követelés, amit most hagyjunk, mennyire jogos, van és kész. Annak van egy befizetési határideje. Ha későn fizetsz, mi van? Semmi. A vízszámlát is be lehet késve fizetni. A "15 napon túli befizetés" szerintem jogilag teljesen amorf. Ilyen nincs. Csak az eredeti követelés állja meg a helyét, és az arra felszámított késedelmi kamat.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.01.27. 21:37

Mai nap történése

Belvárosban kerestem egy parkolóhelyet. Találtam is egy kijelölt rokkant részen. Tábla előtt és mögött sem volt felfestés csak a tábla. Pont ott állt egy parkolóellenőr és kérdeztem tőle, hogy melyik helyre állhatok tábla elé vagy mögé? Nem javasolja egyik helyet sem, mert akkor a közteresek büntetnek. Ez egy trükkös hely, már sokan megszívták. Inkább nem álltam oda, de ez felháborító, hogy szándékosan csinálják ezt, hogy szépen gyarapodjon a társaság vagyona, elvégre 50 rongyosért megéri nem felfesteni a padlót. Látom egyre több helyen gyakorolják ezt, persze szándékosan a lehúzásra játszanak.

насмешливый # 2016.01.27. 14:45

Szóval ahogy írtam, ellentmondtam, perré alakult, viszont ha a fizetési meghagyás kibocsájtása az elévülési időn túl történt, akkor a követelés elévült, és elévülési kifogással élhetek.

De ehhez tudnom kéne mikortól kezdődik az elévülés.

насмешливый # 2016.01.27. 14:43

Természetesen ellentmondtam és perré alakul.

gerbera317 # 2016.01.27. 12:48

Mit számít, hogy a követelés elévült-e a fizetési meghagyás előtt, ha azóta jogerősen és végrehajthatóan elismerted azzal, hogy nem mondtál ellent a fizetési meghagyásnak? A fizetési meghagyás óta pedig még nem telt el az egy év. Így, utólag már nem hivatkozhatsz olyan körülményre, amire a fizetési meghagyásnak ellentmondva hivatkozhattál volna (Pp. 260. § (2), 368. § a) pont).

Van itt egy szaki, aki ezzel a véleménnyel következetesen szembehelyezkedik, de hogy valaha is sikerrel képviselte volna a - szerintem tarthatatlan - álláspontját, arról még egyszer sem számolt be. A végrehajtási jognál találod meg a hozzászólásait. Hf.: találd ki, ki az, utána hívd fel, és kérjél tőle "válságkezelést".

насмешливый # 2016.01.27. 09:02

gerbera317

Köszi szépen a segítséget.

Pont az a kérdés hogy az elévülést elvben megszakító eljárási cselekmény, a fizetési meghagyás kibocsájtása elévülési idő után történt e.

A parkolási esemény bekövetkezte után 1 év + 7 nappal lett a fizetési meghagyás kibocsájtva. 2014 szeptember 11 a parkolási esemény, a fizetési meghagyás 2015 Szeptember 18. án lett kibocsájtva. Ellentmondtam, perré alakult, most készülök a tárgyalásra, jó lenne tudni, hogy az egy év a parkolási eseménytől számít e vagy mondjuk a pótdíjazási fizetési határidő lejártától.

Ezen felül bizonyítani tudom, hogy a zóna nem volt, és ma sincs kitáblázva abból az irányból ahonnan érkeztem a zónába, valamint hogy az önkormányzat nem készítettet hatástanulmányt a parkolóhelyek telítettségéről, ha ez a módszer még játszik. Sőt találtam egy hatástanulmányt a szomszéd utcáról ami szerint ott 50% a parkolóhelyek telítettsége.

Az egy másik kérdés, hogy a fotó - illetve a dátum rajta - szerintem hamis, de nem tudom hogy tudnám ezt bizonyítani. Ugyanis tudom, hogy az a parkolás nem a jelzett időpontban, hanem egy szombati napon történt. Pontosan emlékszem rá, ráadásul hét közben van a szomszéd utcában a munkahelyemnek mélygarázsa, mindig ott parkolok, kivéve hétvégén, amikor zárva van.

gerbera317 # 2016.01.26. 13:28

A Ptk. egy általános szabályt állapít meg az elévülésre. A várakozási díj nemfizetésére a Kkt. speciális szabályai érvényesek, így az elévülést is eszerint kell figyelembe venni. Az elévülést az elévülés folyamatatát megszakító utolsó eljárási cselekménytől kell számítani (Ptk. 6:25. §). Nem írod, milyen szakban van a parkolásos ügy, illetve mik történtek, vakon pedig nem lehet tanácsot adni.

насмешливый # 2016.01.26. 09:13

Még egy kérdés.

Az elévülés a parkolási esemény napjától kezdődik?

насмешливый # 2016.01.26. 08:44

gerbera317

Igen, azonban az új PTK szerint elévülést csak a PTK állapíthat meg, ezért elbizonytalanodtam.

6:22. § [Elévülés]
(1) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a követelések öt év alatt évülnek el.

gerbera317 # 2016.01.26. 08:39

1988. évi I. tv. (Kkt.) 15/C. § (3) A várakozási díj és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el.

насмешливый # 2016.01.26. 07:56

Sziasztok,

Segítsetek már ki légszíves, most éppen mennyi idő után évül el a parkolási díj és pótdíj, és milyen jogszabályi hely alapján?

Köszi.

K.Zsolt # 2016.01.25. 17:17

Igen a bírság a korábbi tulajdonos cégre van valószínűleg kiállítva (nincs Mo. telephely), de akkor is én üzemeltem a gépkocsit (én parkoltam vele). A cég a mai napig nem kapott semmi felszólítást/meghagyást az ügyről, elméletileg nem is tud róla. Azt hogy nem kaptak semmi levelet ezt biztosan tudom.

wers # 2016.01.25. 15:56

Ha jól veszem ki, a bírság a korábbi tulajdonosé, amely egy külföldi cég (ez azért tág meghatározás). Van-e Magyarországon telephelye, nem derül ki, de azt saccolom, ha a bírsággal meg akarta volna keresni a parkolási társaság, megtette volna, és meg is találta volna.

Ha a végére akarsz jármi, keresd őket. Végrehajtó még nem biztos, hogy bele került a képbe. (és hogy fog-e???)

K.Zsolt # 2016.01.25. 12:59

Igen az autó jelenleg is külföldi rendszámmal rendelkezik. Az Önkormányzatnál voltam bent intézni az éves parkolási engedélyt, amit ki is adtak mondván, hogy a díjtartozás nem tartozik rájuk. Rákérdeztem, eljáró végrehajtó nevére és ügyszámra, de azt mondták, hogy ők ezzel nem foglalkoznak és nem tudnak az ügyről semmi felvilágosítást adni.

wers # 2016.01.25. 11:50

Mintha nem az okmányirodában járt volna, és kapta a felvilágosítás (ami inkább csak homályosítás), hanem az önkormányzatnál.

ezt a parkolás üzemeltető Kft.-vel kell egyeztetni.

Akkor ott célszerű érdeklődni.

Külföldi rendszámú autóm 2015-ben került a nevemre
Még most is külföldi a rendszám? Mert ha igen, akkor az okmányiroda nem foglalkozik vele.

gerbera317 # 2016.01.25. 11:25

Elegendő lett volna annyit leírni, hogy az okmányiroda tájékoztatása szerint valami parkolási bírság van ráterhelve az autóra, és hogy mi a teendőd.
Valószínűleg parkolási pótdíjtartozás miatt végrehajtás indult ellened, az autót a végrehajtó lefoglalta, az okmányirodán pedig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be az autóra. És minderről nem tudsz, ennek az okát viszont neked kell tudnod.
Teendőd: megkérdezni az okmányirodán az eljáró végrehajtó nevét és ügyszámát, majd pedig felvenni vele a kapcsolatot.

K.Zsolt # 2016.01.25. 10:37

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben:

Külföldi rendszámú autóm 2015-ben került a nevemre és ebben az évben lakóhelyem szerinti éves parkolási engedélyemet ki is váltottam Bp.-en. Akkor nem szóltak h van parkolási bírság a gépjárműre. Előtte az autó külföldi cég tulajdonában volt (én használtam előtte is). 2013.-ban keletkezett egy parkolási bírság, mely nem került befizetésre. (a bírság úgy keletkezett, hogy 8-óra után mentem sajnos befizetni a parkoló díjat, de előtte megnéztem az autót, hogy van-e rajta bírság, bírság nem volt úgyhogy gyorsan dobtam az automatába, de mire visszaértem rajta volt a csomag, ezt akkor vitattam, de nem fogadták el.) A mai napig nem kaptam értesítést sem én, sem a cég, hogy fizetési meghagyás, esetleg behajtás alatt lenne az elmaradás. Az idei éves parkolási engedély kiváltásakor az Önkormányzat jelezte, hogy látnak rajta egy be nem fizetett bírságot, de ők nem tudják az összeget sem és az ügyről sem tudnak ezt a parkolás üzemeltető Kft.-vel kell egyeztetni.
Mi a célszerűbb, várni még, hogy jön-e valamilyen hivatalos levél, vagy személyesen bemenni és rákérdezni az ügyre?

wers # 2016.01.22. 07:55

Így nincs. Akkor lenne, ha pl. otthon felejted, és ellenőrzéskor személyesen ott vagy és igazolod magad. A parkolási igazolvány személyre szól.

rozsika101 # 2016.01.22. 07:32

T.fórum.Beálltam egy mozgáskorlátozott parkolóba, van parkolsási igazolványom,csak véltlenül beesett az ajtó és az ülés közzé.Csomagot tettek az autómra,mivel azt mondták nem volt jól látható helyen.Hiába vittem be az engedélyt nem fogadták el.Van-e a parkolási engedély utólagos bemutatására.a választ előre is köszönöm Rózsika 101

rozsika101 # 2016.01.22. 07:32

T.fórum.Beálltam egy mozgáskorlátozott parkolóba, van parkolsási igazolványom,csak véltlenül beesett az ajtó és az ülés közzé.Csomagot tettek az autómra,mivel azt mondták nem volt jól látható helyen.Hiába vittem be az engedélyt nem fogadták el.Van-e a parkolási engedély utólagos bemutatására.a választ előre is köszönöm Rózsika 101

mvtibor # 2015.12.17. 16:33

Sziasztok!
Megbüntettek parkolójegy nélküli parkolásért egy hete a Klauzál tér 11 előtt. (Klauzál Használtruha, Gold Orient ékszerbolt előtt). Az a szakasz nincs felcsíkozva parkolónak, hanem rakodási terület 6-19 óráig. Én 19.41-kor parkoltam le. Korán hajnalban hagytam el a parkolót. A kérdésem, hogy erre a helyre is ugyanúgy fizetnem kellett volna parkolódíjat? Köszi a segítséget! Tibor

Vica03 # 2015.12.16. 22:42

Sziasztok.
Szeretnék segítséget kérni. Akkor is jogosan szabnak ki parkolási bírságot, ha nincs kiegészítő tábla a fizető övezetre, csak egy sima parkoló jel?
Előre is köszönöm a választ.
Vica

gerbera317 # 2015.11.24. 10:55

Ez a pénteki parkolás átka.

Gilcs # 2015.11.20. 14:09

Sziasztok!
Jogos parkolási bírságot kaptam melynek a fizetési határideje 11.10-re esett (15 NAPTÁRI NAP volt a haladék), ami egy szombati nap. Ezen a napon netbankos utalással utaltam is a kért összeget, viszont nyilvánvalóan ez hétfőn, 12én indult ténylegesen el és akkor kapta meg az önkormányzat. Sajnos a letölthető banki igazoláson is a 12-e szerepel. Most megérkezett a csekk, hogy rendezzem a határidőn túli befizetés miatt a emelt összeget. Az a kérdésem, hogy ha szombat-vasárnapra esik egy fizetési határidő, akkor az nem módosul-e automatikusan a következő munkanapra.
Köszönettel: Gellért

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.11.17. 16:50

De talán most és talán pont Neked sikerülhet :)))