Lejárt lízing


nonolet # 2017.05.15. 21:53

Szerintem... logikusan gondolkodva.

A lizing végén a lizingelővel szembeni

  • eddig CSAK tulajdoni igényed >> megszűnik

mert, a lizing végétől

  • a tulajdonos már leszel !

Ezért más lesz a felállás is.

  • * -

Eddig a a lizing végét kivárva a NAV a helyedbe lépett volna adott esetben és nem kaptad volna meg az autót.

Ez a lehetőség az autó tulajdonodba kerülésével véget ért és oka fogyottá is vált.

Innentől már tőled mint tulajdonostól fogják lefoglalni, ha kell...

  • * -

Az gondolom nem újdonság, hogy
a lízing ideje alatt az autó nem tiéd volt.

Hanem a ízing cégé és te csak tulajdon VÁROMÁNYOS voltál.

Azaz "Tulajdoni igény"-ed volt a lizingelővel szemben a szerződés végére időzítve.

Szomorú örökös # 2017.05.15. 21:15

Dr. Attika

Igen, rosszul emlékeztem. „Tulajdonjogi igény lefoglalása” a neve ennek a papírnak, amit még valamikor két évvel ezelőtt kaptam a NAV-tól. Most viszont úgy fest, hogy simán megkapom a tulajdonjogi igény átruházására vonatkozó papírokat, elviekben azt már postázták részemre a törzskönyvvel együtt, legalábbis az ügyintéző erről tájékoztatott emailben. Egy adatlapot kell számukra aláírva visszaküldenem majd.

Létezhet, hogy ezt azért teszik meg, mert törlesztgetem a tartozásom mindenféle fizetési könnyítési határozat nélkül és úgy gondolják, hogy előbb-utóbb csak ki lesz nekik fizetve? Tanácstalan vagyok és egészen addig aggódni fogok, amíg hivatalosan is a tulajdonomba nem kerül a gépjármű.

Dr.Attika # 2017.04.30. 13:50

Nincs ilyen joga a NAV-nak. Keresse azt a papírt, mert valamit félreértett.

Szomorú örökös # 2017.04.30. 13:43

Dr. Attika

Nem találom most a papírt, de határozottan elővételi jogot kért rá a lízingcégtől a NAV, mert ugyebár ő volt végig a tulajdonos, én pedig csak üzembentartó. Remélem, hogy nem élnek ezzel a joggal.

nonolet

Lehet, hogy bármikor lecsaphat bármilyen vagyonomra, de ez az autó csak most lesz hivatalosan is az enyém. Utána jöhet csak a végrehajtás, előre nem...szerintem.

Dr.Attika # 2017.04.30. 05:36

Ez a navos elővételi kérelem ez nem világos. Ez nem jogszerű.

Szomorú örökös # 2017.04.29. 13:42

Igaz, eléggé régen írtak ide, viszont az én esetem ide tartozik. Az autóm zárt végű lízing során kifizetésre került. Közben talán másfél-két évvel ezelőtt a NAV egy elővételi jog iránti kérelmet küldött a lízingcégnek a tartozásom miatt, de erről nincs tudomásom, hogy mi lett vele. Kérdésem, hogy bár az autóm munkaeszköz, enélkül létezni sem tudok, simán ráteheti a kifizetett autómra a kezét a bank úgy, hogy engem még csak meg sem kérdeznek?

És hát az is érdekelne, hogy lejárt lízing esetén ilyenkor mi a helyzet, mert erre az előző kérdező 2013-ban sem kapott választ. Szóval anno én kifizettem már egy gépjárműszerzési illetéket a lízingszerződés kezdetén. Elvileg kapok egy opció-törlési határozatot és csak okmánycsere lesz?

Már persze ha a NAV nem kavar be, de azok egy jó ideje velem kapcsolatban igen csendben vannak, nyilván azért, mert folyamatosan szó nélkül azért törlesztgettem az utóbbi évben a tartozásom és így nincs okuk cseszegetni engem. Kedvezményes részletfizetést vagy halasztást nem kaptam a tartozásomra, úgy gondolom jobb, ha igyekszem kifizetni.

Ifj.Kovács # 2013.07.17. 23:49

Üdv!

Lejárt lízing esetén elegendő az opció törléséről a határozat, illetve új forgalmi + törzskönyv, hogy a nevemen legyen az általam lízingelt autó, vagy ilyenkor kell megint eredetiségvizsgálat is?
Mert ugye tulajdonszerzés történt.
A vagyonosodási illetéket már megfizettem.