Vadbaleset


Balesethelyszínelő # 2016.03.26. 14:01

Dzsosi!

Legjobb tudomásom szerint a Rendőség a vadbalesetekkel kapcsolatban magánszemély részére csak egy igazolást állít ki a részes kérelmére, amely igazolja, hogy az adott jármű az adott helyen és időben történt balesetben rongálódott.

A többi, az eljáráshoz szükséges iratot az eljáró intézménynek kellene hivatalos úton kikérnie.

Nem lehet hogy a bíróság ezt az igazolást keresi mint "rendőrségi iratokat"?

Az általad említett, a rendőrség irattárában lévő iratot (értem ezalatt: rendőri jelentést, esetleg jegyzőkönyvet stb) Te nem fogod tudni "kikérni".

guba" # 2015.02.28. 07:51

A vadásztársaságot lehet perelni.

cili88 # 2015.02.27. 11:49

Mindenképpen Segítségért és tanácsért, hogy mi a teendő ilyen esetben.

groszfater@gmail.com # 2015.02.26. 19:34

Ááá, nem hőzöng, csak az írásjelek nincsenek a helyükön
ahogyan a szarvas-sem...

gerbera317 # 2015.02.26. 19:00

Mi ez a sok felkiáltójel? Segítségért fordultál ide, vagy csak szimplán hőzöngeni akarsz?

cili88 # 2015.02.25. 16:15

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni hogy mi a teendő olyan esetben ha egy szarvassal ütköztem lakott területen belül,tábla nem volt kihelyezve természetesen!?

2015 02.14.-én este 23 órakörül hazafelé mentem a saját tulajdonomban lévő autóval! Sebességhatárokat természetesen betartottam! Majd egy utcából nekiszaladt egy szarvas az autónak! Nem én ütöttem el hiszen az autó bal sárvédője, illetve szélvédője és a hátsó ajtó sérült meg! Az állatnak semmi baja nem lett hiszen elment! Rendőrség volt a helyszínen, jegyzőkönyv készült! Majd megkerestem a vadásztársaságot és válaszul azt kaptam h mindenki a saját kárát fizeti ki! Ezzel nem értettem egyet hiszen én nem okoztam a VT-nak anyagi kárt mert a szarvasnak semmi baja nem lett elment! Az autóban kb 500ezer forintos kár keletkezett! Ha nem akar a VT fizetni egy forintot sem akkor érek el valamit ha bíróságra viszem az ügyet?
Köszönöm a válaszokat!

Véleményem # 2014.07.25. 22:46

tzoli

Biztosítás, casco...

pohicop # 2014.07.23. 16:07

És a jelen esetben amire válaszoltam, milyen lehetőséget látsz arra vonatkozólag, hogy az autós kárát kifizesse bárki is?

A leírás alapján ő nem volt felelős. Mondjuk azt nem írja milyen irányból merre tartott a vad, az fontos.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 11:42

Veszélyes üzemek találkozása. A lényeget gerbera már mondta, a többi pedig hosszú és bonyolult. Te túlságosan leegyszerűsítetted, olyan mértékben, hogy az már téves.

pohicop # 2014.07.22. 11:21

Te biztosan jobban tudod. Én így tanultam. Ha azóta változott valami és más módon is be lehet hajtani az okozott kárért az összeget az autóban, azt szívesen meghallgatom. Itt a rendőrségen nem tájékoztattak egyéb lehetőségről az évek során.... Nem bővítették ezen tudásomat...
Örülnék ha tájékoztatnál egyéb jogi lehetőségekről.
Köszönöm előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 10:48

Ez biztos? Vagy csak helyettesíted a szabadságon lévő monalisát?

pohicop # 2014.07.22. 08:45

A vadásztársaságnak akkor van kártérítési felelőssége, ha akkor mikor a baleset volt épp vadhajtás zajlott, vagy vad etetők vannak a közelben. Ez általában nem szokott lenni, de megpróbálhatsz utána járni.

tzoli # 2014.07.22. 08:26

Tisztelt Szakértők!

A segítségüket szeretném kérni a következő ügyben. Pécs város külterületén vaddisznóval ütköztem. Az adott szakaszon (erdős-bokros útszakasz) vadjelző tábla illetve sebességkorlátozó tábla nem volt elhelyezve. A kresznek megfelelően közlekedtem, melyet a rendőrségi jegyzőkönyv is alátámaszt. Sem gyorshajtás, sem szabályszegés nem történt, biztonsági övet használtam, az autó megfelelő műszaki állapotban volt.

Az autóban 2,6 millió forintos kár keletkezett, melyet természetesen a Vadász Egyesület nem akar téríteni és a közút kezelőjére kívánja hárítani a felelősséget, mondván, hogy a közterület, nem volt megfelelően kitakarítva, az útszélek gazosak, bokrosak, nem beláthatóak. További szépség az egészben, hogy azt mondták, ha perre viszem a dolgot relatív gyorshajtásra fognak hivatkozni.

Felvettem a közút kezelőjével is a kapcsolatot, azt mondják nekik ez ügyben nincs kártérítési felelősségük.

Kérem segítsenek, hogy milyen irányban tudnék elindulni! Hajlandó lennék az egyezségre is, mert ennyit nyilván nem fognak kifizetni. :(

A válaszokat előre is köszönöm!

gerbera317 # 2014.07.09. 07:10

Alapfelállás szerint mindeki viseli a maga kárát, kivéve, ha megállapítható, hogy a baleset elkerülhető lett volna megfelelő magatartás esetén. Pl. ha vadászatkor az út felé terelték a vadat, akkor a vadásztársaság a felelős; ha vadveszély-táblánál 180-nal ment az autós, akkor egyértelműen ő a felelős. De az autópálya egészen más dolog: ott semmi keresnivalója a vadnak!

Biztosítási1x1 # 2014.07.09. 02:46

A vadász társaságnak elvileg kellene, hogy rendelkezzen felelősségbiztosítással vadkárok esetére, kellene egyet próbálkozni ebbe az irányba is.


biztositasi1x1.hu

Agent Cooper # 2014.07.08. 14:28

Kedves Klau1988x!

Ekkora kár mellett biztos ráfizetés egy ilyen üggyel foglalkozni. Mi történt a horvátországi nyaralással?

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Klau1988x # 2014.07.08. 14:28

Arra hivatkoztak, hogy napi két alkalommal ellenőrzik a kerítést és sérülés nem volt rajta, ebbe pedig nem igen tudok belekötni.
Igen, én is azt gondoltam, hogy autópályára vadállat nem kerülhet fel, pedig az M7-es mentén rengeteg vadveszélyt jelző táblát helyeztek ki.

Én inkább a vadásztársaságot szeretném megcélozni, véleményem szerint őket lehet felelősségre vonni, mert a helyszínelő rendőr elmondása szerint az elmúlt hetekben több baleset is történt hasonló ok miatt ugyanezen az útszakaszon, és a törvények szerint a vadásztársaság kötelessége ilyen esetekben megkérni, hogy az autópálya kezelő kihelyezze a vadveszély táblát.

Bár az is érdekes, hogy kifizettem az autópálya matricát, hogy egy zárt úton haladhassak biztonságosan, 130-as tempóval... És véleményem szerint itt nem fordulhatna elő ilyen. Horvátországba több órát mentünk az autópályán és egyetlen egy vadveszélyt jelző tábla sem volt kihelyezve, úgy látszik ez is magyar szokás.

Tudna esetleg tanácsolni valamit, hogy hol indulhatnék el?
Véleménye szerint van esélyem arra, hogy fizessen a vadásztársaság? Ön személy szerint elvállalná az ügyet, és ha igen, mennyiért? (privátban is megfelel a válasz természetesen).

Köszönöm!
Klaudia

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.08. 13:42

Autópályán nem lehet vadveszély. Őz se.
Az útkezelő mivel védekezik?

(A legtöbb ügyvéd nem vállal sikerdíjas megbízást.)

Klau1988x # 2014.07.08. 13:11

Szeretném tanácsot kérni az alábbi ügyben:

Az eset röviden:
2014. 05. 19-én őzzel ütköztem az M7-es autópálya 22+500-as kilométerszelvényénél, autópálya matricát előtte fél órával váltottam meg. 130-as táblánál kb. 120 km/h sebességgel haladtam, vadveszélyt jelző tábla kihelyezve nem volt. Úgy gondolom ez perdöntő lehet.
Rendőrségi helyszínelés volt, a vadőrt is kihívták és az illetékes autópálya kezelővel is töltöttünk ki kárbejelentő nyomtatványt. Az autóban rajtam kívül 3 utas volt, személyi sérülés nem történt, de továbbhaladni nem tudtunk természetesen horvátországi utunkra az autómmal.

Az autópálya kezelőtől megérkezett a válasz, elmagyarázzák miért nem hibásak.
A mai napon a vadásztársaságtól is megérkezett a válasz, miszerint nem kívánnak kártérítést fizetni, sőt, engem fognak fizetésre kötelezni, amennyiben kiderül, én nem tartottam be valamilyen szabályt (a rendőrségi jegyzőkönyv miatt erre semmi esélyt sem látok.. minden rendben volt nálam).

Az adott útszakaszon az elmúlt hetekben bizonyíthatóan több vad okozta baleset történt, ami tudomásom szerint kötelezné a vadásztársaságot, hogy vadveszélyt jelző táblát helyeztessen ki.

Allianz biztosítóval szívességi kárfelmérést végeztettem a balesetet követően, melyben megállapították, hogy totálkáros az autó, 340 E Ft piaci értékkel és 110 E Ft maradványértékkel.

Rengeteg fénylépet készítettem a helyszínen, valamint az alkatrészeket is eltettem, amiben a vad szőre található, de magáról az őzről is készítettem képet, ugyanis az út szélén megtaláltuk.

Hogyan kezdjem el perre vinni a dolgot? Semmi tapasztalatom ebben. Érdemes?
Sikerdíjért lehetséges lenne ekkora összegnél? Sajnos nem állok úgy anyagilag, hogy saját forrásból finanszírozzam.

Köszönettel:
Bencze Klaudia