Elállás eladástól!


bokipub74@gmail.com # 2016.02.10. 22:14

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy adás-vételt követő probléma felmerülésével kapcsolatosan.
Másfél hete vásároltam egy használt gépjárművet, ami úgy került eladásra, hogy a központi zárja nem működik, de egyéb hiba nem volt közölve, így rögzítve sem a szerződésben.
Hazahozatalt követően elvittem az autót a saját szerelőmhöz, hogy a kötelező köröket lefussuk (olajcsere, eredetiség vizsga, általános áttekintés stb.). Ekkor derült fény a következőkre:
A szerelőm hidegen beakarta indítani az autót, ami nem indult, és felvillant a stop lámpa. Ezt követően kivette az izzítógyertyákat megnézni, és egyúttal mért is egy kompressziót, amiből kiderült, hogy az egyes hengerben 7 bár, a kettesben 10 bár, a hármasban 17 bár, míg a négyesben 26 bár nyomás volt. A fentiekből azt a következtetést vonta le, hogy nincs a motorban erő, és e miatt sem indul az autó hidegen (A diesel autó km óra állása megvásárláskor 270e km volt). További átnézés során újabb probléma merült fel, mégpedig, hogy a kormánymű hibás, balesetveszélyes, nem javítható, bal első teleszkóp rugója törött, hátsó futóműbe a csapágyak szét vannak kopva.
Segítséget abban szeretnék kérni, hogy valaki megtudná-e válaszolni, hogy a kereskedésből megvásárolt autónál az általam felsorolt utólagosan kiderült problémák beleférnek-e a törvény által adott szavatossági fogalomkörbe?
Természetesen az értékesítővel felvettük a kapcsolatot, de csak a huza-vona megy, mert a szerelőnk szakvéleményét nem fogadja el, és most azt mondja, hogy a saját költségünkön tréleren juttassuk vissza hozzá az autót, ami 300 km, miután majd megállapítja, hogy mi terhelheti őt. :) Mondtam, hogy vegye vissza az autót, javíttassa meg, és adja el valaki másnak, de ettől jelenleg elzárkózik. Mivel tudnám ezt elérni?
Én nem akarok még többet berizikóztatni, hiszen jelenleg ott állunk, hogy a szerelőnk úgy mondta a javítási költséget, hogy magasabb, mint az autó vételára.
A végére pedig még egy probléma, hogy az átiratásra rendelkezésre álló idő pár nap múlva letelik. Mitévő legyek? Félek, hogy ha a nevemre kerül az autó, akkor kevesebb esélyem lesz vele szemben fellépni.
Mindenki segítségét előre is köszönöm!

masztiff1 # 2016.02.08. 20:01

Tisztelt Szakértők!
Múlt hét kedden vásároltunk egy gépkocsit egy debreceni kereskedésben. A hirdetésben 206.000km volt a kocsi futásteljesítménye. Személyes megtekintéskor is ez szerepelt az órában.
2016.02.02 napján kifizettük és elhoztuk a gépkocsit. 2016.02.04 az Okmányirodában a feleségem nevére írták. Még ezen a nap elvittük egy szerelőhöz, hogy tüzetesebben vizsgálja át. Ő kiderítette, hogy a gépkocsit előtte taxiként használták. Ma az Okmányirodában kérelmeztük, hogy mondják meg az eddigi vizsgáknál történt óraállásokat. Megdöbbenésünkre az utolsó, 2015.06.04 napon történt Hatósági vizsgán 403.089km állás lett regisztrálva. Természetesen az eltitkolt közel 200.000km tudatában nem kívánom megtartani a gépkocsit.
A kereskedő Bizományi értékesítésre kötött meghatalmazással értékesítette a gépkocsit. Mi neki fizettük a vételárat. Az adás-vételi szerződésen az előző tulaj adatai szerepelnek. Vele nem is találkoztunk. A kereskedő állítása szerint ebben az állapotban vették át a gépkocsit. Az előző tulaj pedig azt állítja, hogy Ő egy héttel a hatósági vizsga után a már említett 403.000km állással adta át az autót a kereskedőnek. Egyik sem tud olyan papírt felmutatni ami a kettejük közötti átadáskor rögzített óra állást tartalmazná.
Milyen úton tudok elállni az adás-vételtől és kitől kérhetem vissza a pénzemet? Illetve az azóta felmerülő költségeim megtérítését kérhetem-e?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel!
Gábor

groszfater@gmail.com # 2015.12.03. 13:31

Elállás
Amennyiben elállásnak van helye, az arra jogosult félnek írásban kell bejelentenie elállását a másik félhez. Az elállás a szerződést felbontja. A szerződés felbontása esetében a szerződés a megkötésének időpontjára visszamenő hatállyal szűnik meg, és a már teljesített szolgáltatások visszajárnak. Itt van nagy jelentősége a foglalónak, hiszen az egyszerű vételárelőleg visszajár függetlenül attól, hogy ki felelős a szerződés meghiúsulásáért.
Az adásvételi szerződésben a felek a Ptk.-ban szabályozottakon túl egyéb esetekre is kiköthetik, sőt rendelkezhetnek úgy is, hogy az elállást bánatpénz ellenében lehet gyakorolni. Ez természetesen nem vonatkozik a törvényen alapuló elállási jogra. A bíróság a túlzott mértékű bánatpénz összegét mérsékelheti. Nem gyakorolhatja a szerződésen alapuló elállási jogot az a fél, aki a már megkapott szolgáltatást nem, vagy csak tetemesen csökkent értékben tudja visszaszolgáltatni

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.03. 07:43

Úgy érted, csak úgy, mert meggondoltad magad? Nem!

finci # 2015.12.02. 21:13

Üdvözlöm!
Arra szeretnék választ kapni hogy elállhatok e az autóm eladásától ha már alá írtuk az adásvételit?