A megegyezettnél drágább és hosszabb szervíz


FordM # 2017.01.20. 08:37

Jó napot kívánok!

Dízeles autóm (nem új) egyik utam során elromlott. A legmegfelelőbb megoldásnak azt láttam, ha a legközelebbi (de nem a lakóhelyemhez közeli, 200 km-re a lakóhelyemtől) szervizbe viszem javításra.
Hosszas keresés után sikerült találnom egy X motor szervizet, ahol a tulajdonos computer-diagnosztikai vizsgálat után megállapította a meghibásodás okát és szóban sikeresen megegyeztünk a javítási költségekről. A porlasztócsúcsok javításáért 150 000 - 180 000 HUF összeget határozott meg. Két hét elteltével az autóról semmi hír nem volt így ismét személyesen felkerestem a szerelő urat. A találkozás során közölte, a porlasztócsúcs javítás drágább lesz és plusz hibát fedezett fel, így előzetes jóváhagyásom nélkül újabb alkatrészeket rendelt az autóba, a szervizköltség így 280 000 HUF-ra emelkedik.
Újabb hét telt el, az autóról ismét nincs hír, ismét útra keltem, ismét beszéltünk és ismét új problémát fedezett fel ami ismét növeli a szervízdíjat kb 300 000 HUF-ra.
Megint egy hét, ezúttal telefonon kerestem, akkor közölte, már elektronikai probléma van, ezért az autót átadta más szervizbe. Aztán napokon keresztül semmi hír.... személyes látogatásom során kiderült, az autót a másik szerviz még meg se nézte. Kezdem elkeseredni, mire egy újabb hét után minap közölte velem a szerelő Úr, mégse elektronikai volt a probléma és Ő megint megjavítja a porlasztócsúcsokat. Itt merült fel bennem a kérdés, hogy akkor első alkalommal mit csinált?
Tehát most, majdnem 2 hónap szerelés után még mindig nem kaptam vissza az autómat és el se tudom képzelni mekkora végösszeget fogok hallani, ha egyáltalán megjavítja.
Úgy döntöttem válaszút elé állítom, vagy megszabott időkereten belül megkapom a működő autót, vagy vontatom máshová.
A kérdésem: Szabhat-e az előzetes konzultáció nélkül 2-szer nagyobb árat a megegyezettnél. Jogosan járt-e el, mikor a megkérdezésem nélkül az árat tetemesen befolyásoló intézkedéseket tett, ha tett és nem csak állítja. Megtehetem-e, hogy elviszem az autót.
Ki mit tenne hasonló esetben?
A válaszokat és tanácsokat előre köszönöm!