A szervíz tönkretette az autómat, mit lehet tenni?


Atis77 # 2017.08.10. 09:51

Rendes szervizbe kellett volna vinni, ahol tudják kezelni a berohadt alkatrészeket.

HondaCivic # 2017.08.08. 14:41

Egy kis segítséget szeretnék kérni! Azt hiszem legjobb ha beillesztem a levelet név nélkül, amit az Autókereskedésnek írtam. Szerintetek mit lehet ilyenkor tenni, a jogban erre vonatkozóan van-e valami kitétel?

"Panaszt szeretnék tenni a ... rendszámú, fekete 2.2-es i-CDTI diesel Honda Civic ügyében. A járművet átadtuk ... egy vezérműlánc cserére, mert egy számunkra kedvező 150-200.000 Ft-os árajánlatot kaptunk. Az autóval lehetett közlekedni, csak a motor hangosabb volt a kelleténél.
Pár nappal később a szerelésvezető felhívott minket, hogy kinyitották a motort, de nagyobb a baj, mint gondolták, főtengely tárcsát is kell cserélnünk, ami drága dolog és még felsorolt pár ehhez tartozó alkatrészt. Így a 200.000 Ft-os árból hirtelen lett 440.000 Ft. Még erre is azt mondtuk, hogy bár ez jóval meghaladja azt az összeget, amiben kezdetben megállapodtunk, legyen rendesen megjavítva az autó, rendben van.
Pár nappal később újra felhívott a szerelésvezető, hogy nem tudják kiszedni a szelepfedélből a porlasztókat (csak egyet), ezért ezt el kell küldeni a hengerfejeshez, mert neki van erre speciális szerszáma, megnézi mit tud tenni, nehogy a porlasztóknak/hengerfejnek baja legyen, mert az több százezres/milliós tétel. Rám ijesztett még valami olyasmivel is, hogy a hengerfejet is le kell venni, mert a szelepek beérhetnek a dugattyúba és az még komolyabb bajt okozhat stb. Mondtam neki, hogy kérdezze meg a hengerfejestől mibe fog ez nekünk még kerülni. Én nem vagyok szakember hiába kérdezget amúgy ezekről a dolgokról, nem értek hozzá, én csak egy árat szerettem volna, mert nyilvánvaló ha annyiba kerül valami, hogy azt nem tudjuk kifizetni, akkor más megoldást kell találnunk. Először egy árat kértünk, aztán arról el lehet dönteni, hogy mehet-e vagy sem. Erről volt szó, nem arról, hogy bármit is tegyenek. Végül kaptam egy árajánlatot 904000 Ft-ról!! A szerelésvezető még maga is meglepődött rajta, hát tudják én is, nem kicsit... az egymillió forintos vezérműlánc...

Később kiderült - mint azt később a telefonban is elismerte a szerelésvezető - hogy valószínűleg a szelepfedél akkor repedt meg, amikor a porlasztót próbálták kiszedni. Kérdeztem is tőle, hogy akkor később a számlára miért számolt fel nekem egy szelepfedelet és három porlasztót? Hát mert öreg az autó, berozsdásodott, nem tudtuk kiszedni, előfordul ilyen... Ezt én nem tudom elfogadni. Tönkretesznek drága, működőképes alkatrészeket az autómban és ennyi a válasz, hogy öreg volt vegyek másikat? Ez esetben megrendül a bizalom, főleg, hogy közben három Hondához értő szakembert is megkérdeztem a témában és ők még nem láttak olyan Hondát, amibe úgy bele lett volna rohadva a porlasztó, hogy ne lehetett volna kivenni. Persze ennek kivételéhez megfelelő technikai felkészültség is kell, de ez alapján meg kell kérdőjelezem, hogy a márkaszervizben megfelelő szakember kezében volt-e a jármű.
Az általam megkérdezett szerelők mindegyike azt állította, hogy a lánc cseréjéhez amúgy sem kell levenni a hengerfejet. A mai napig nem értem mi indokolta ezt a lépést. Kárt tettek a motorban és velem akarják ezt megfizettetni, ugyanis a számla végén már látom fel lett írva egy szelepfedél 35306 Ft-ért, 3 porlasztófej 148170 Ft-ért és egyéb érdekességek, mint izzító gyertya 22088 Ft-ért, ezt szintén nem értem mi indokolta?
Adott végül egy olyan listát (több kifogásolható tétellel, mint pl. vezérműlánc ki-be szerelése - ha csak kiszerelték és odaadták a kezembe, mint alkatrész, akkor miért is számoltak beszerelési díjat is, nem igazán értem? Meg porlasztó kétszer is) egy 217049 Ft-os számlát amely kifizetésével dobozban elvihetjük a maradék roncsot, miközben okoztak 205564 Ft kárt a motorban a tönkre rakott porlasztók és gyertyák formájában, amit nekem majd meg kell javíttatnom. A kettő különbsége 11479 Ft, tehát ha igaz és jogos is lenne a lista, amit a szerelésvezetőtől kaptam, kb. ennyit kellene, hogy fizessünk, az így már működésképtelenné tett autónkért..."

Szerintetek? Be lehet őket perelni?