Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


civicmiki # 2016.02.10. 09:23

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan kérdésben kérném a segítségüket, hogy tavaly Októberben "sikeresen" összetörtem édesanyám autóját, melyet most a hétvégén valaki megvenne tőlünk.
A rendőrség azt mondta eladhatom.
Ki van vonva a forgalomból ideiglenesen.
Mi ilyenkor az adás-vétel menete?
Mintha csak egy rendes autó vásárlás lenne, vagy hogy működik a törött autó adása/vétele?

A válaszokat előre is köszönöm!

pappcs # 2016.02.01. 10:00

Vlad Már megint jön a szokásos csalózás, átverőzés és gerinctelennek nevezés...

Azt kel megérteni, hogy akkor írunk alá valamit, ha elolvastuk! Utólag mire fel reklamálsz?! elolvasta, hogy megtekintett állapotban vette át és ennyi. Semmi értelme nincs a pernek mert (nagyon helyesen) el fogják utasítani. akinek makulátlan új autó kell garanciával, az menjen a szalonba és fizesse meg az árát!

pappcs # 2016.02.01. 09:58

Az adásvételi szerződés teljes bizonyító erejű magánokirat. Attól, hogy valami micike egy kávé és egy körömreszelés közt nem fogadja el és nem írják át, az semmit nem jelent, de főleg nem jelenti a pénz elbukását. Az autó tulajdonjoga egyértelmű. ha meg nagyon hőbörögnek a picsák, akkor hamisíts egyet egy olyan formátumra amit egy ilyen agyatlan betanítottmunkás picsa is ismer és azonnal átírják. Igen, ez magánokirat hamisítás, viszont nem hinném, hogy bárki emiatt feljentést tenne. Ezek a semmire való micikék meg örülnek neki ha megtalálják a bekapcsoló gombot a számítógépen, nem hogy aláírás után nyomozzanak. (nincs is joguk rá, a kéttanús szerződést meg a törzskönyvet el kell fogadni)

Krisztinka01 # 2016.02.01. 09:49

Tisztelt Cím!

Vásároltam 2016.01.24-én egy gépjárművet. Törzskönyvet és forgalmi engedélyt is megkaptam. Az adásvételit is kitöltöttük, azonban az okmányirodában kiderült, hogy az adásvételi 2012.év előtti és azóta új nyomtatvány van. Az eladót nem érem el. Mit tudok tenni? Nem tudom a nevemre iratni az autót, és elbuktam a pénzem! Segítséget kérni, mi a teendő?

Köszönettel!

Vlad # 2015.09.28. 10:31

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám vásárolt egy használt autót, amit csak ő egyedül nézett meg. Amikor felhívott, áradozott az autóról és egy szóval sem említette, hogy valami baja lenne és arról persze a kereskedő sem tette említést. Másnap visszamentünk ketten, mert itthon megmutattam neki 1-2 dolgot, ami alapján nyilván való, hogy az autó sérült volt. A fickót,aki a kocsit eladta nem találtuk ott aznap. A céginfo szerint a Kft. fő profilja a gépjármű kereskedelem, ehhez képest egy autómoso ad otthont az üzletnek. Telefonon értük el az illetőt, aki persze állítja, hogy elmondott mindent az autóról, ami persze hazugság.
Azóta kiderült a hétvégi esőnek köszönhetően, hogy a kocsi mindkét oldalon beázik a hátsó ajtóknál, plusz lyukas a kipufogó és el van törve a légszűrőház támasztó lába is.
Én ma elmentem és beszéltem a "kereskedővel" és a szemembe hazudott,hogy ő mindent elmondott és ezt le is írták. Kérdeztem, hol? Mire ő: a szerződésen rajta van. Na mármost azon annyi van a megjegyzés rovatban, hogy "Az eladó tájékoztatta a vevőt a gépjármű állapotáról". Neki ez bizonyíték, nekem nem.
Az autót nem hajlandó visszavenni, azt mondta, ezzel nincs ideje foglalkozni, menjek és pereljem be. Azon is meglepődött, hogy szavatossággal tartozik. Ő úgy gondolja (ki is mondta) használt autót vettünk, akkor mit várunk? Hogy ő fizesse a javításokat és az alkatrész cseréket. Én mondtam, hogy úgy bizony!

A kérdésem az lenne:
Bátran mehetek perelni, és az eredeti állapot visszaállítását kérni? Apám igazából ezt a hercehurcát szeretné elkerülni, de én nem nyugszom, amíg az eladó rá nem fizet a gerinctelenségére.

A válaszokat előre is köszönöm!

bela67 # 2015.09.24. 14:11

Tisztelt fórumozók!szerintetek van-e? keresnivalóm egy autókereskedővel szemben, hogyha a hirdetésében ez áll:ABSZOLÚT SÉRÜLÉS ÉS FESTÉSMENTES,KIFOGÁSTALAN. Utólag kiderül,hogy ez nem így van. Az autót 2 hónapja vásároltam. Szerintetek mit lépjek,kihez forduljak.
Üdv.

Rexor # 2015.09.10. 08:34

Szerintem nem sokat, ez még jóindulattal sem tekinthető rejtett hibának.

Tomi71 # 2015.09.09. 20:57

Jó estét!

Kis segítséget szeretnék kérni az alábbiakhoz:

3 napja vásároltam egy gépkocsit, amit úgy hirdetett az eladó, hogy navigációval rendelkezik.
Mivel a vásárlás időpontjában a navi- nem működött ( az eladó szerint hiányzott a cd), így kipróbálni nem tudtuk. Ma elvittem egy szervizbe és ott közölték, hogy bár az autó rendelkezik navi előkészítéssel, de az autóban gyárilag nem szerelték be a navi kezelő egységet (kb. 100e. Ft).
Az eladó elzárkózik mindenféle kompenzációtól.

A hirdetés weboldalát elmentettem, így bizonyítható, hogy az autót navival hirdette.

Mit tehetek? -azon kívűl, hogy leírjátok, hogy mekkora barom vagyok...

Szomorú örökös # 2015.08.08. 18:07

Amikor mentem az autóért, és már a nevemen volt, alá volt írva minden papír, indultam volna el vele hazafele, egy éles bal kanyar után, az első futóműnél furcsa kopogó hangra lettem figyelmes. Az autót azonnal vissza is vittük a kereskedésbe, és mondták, hogy elfelejtettél megjavíttatni a futóműnél lévő hibákat. Hozzá teszem azt is, hogy az anyós oldali ajtó se nyílt ki, és a tetőt, amikor leengedtem, akkor a csomagtartó sem záródott vissza rendesen.

Hogy őszinte legyek, ez az autó vagy nagyon-nagyon olcsó lehetett, vagy a vevő nem volt elég figyelmes.
Előbbi esetben szerintem gerinctelenség az eladót vádolni bármivel is ezek után.

Az autó futóművét elvileg meg is javították, majd trélerrel elhozták nekem Vácig, hogy ne keljen újra autóznom Kápolnára.

Egy cseppet se volt gyanús, hogy nem a saját lábán érkezett a kocsi? :-)

Miután elhoztam, kiderült, hogy a 4 gumi annyira kopott már, hogy a fémszálak szó szerint a kezemet bökdösik, valamint, a fékek rettenetesen kopottak, így nem mertem vele elindulni se.

Szerintem a gumi kopása már az első alkalommal történt szemrevételezésen is szimplán látszódhatott.

De a végére egy kérdés: miért vesz egyedül autót, akinek lövése sincs arról, hogy az mi fán terem? Minimum egy pár kilométeres próba után szabad csak megvenni, de azt is módszeresen kell megtenni. Ha az illető nem igazán ért hozzá, akkor vigyen magával szakértőt. Ez ilyen egyszerű!

Én már a sokadik autóvásárláson vagyok túl, de a legutóbbi végre rendesen be is jött. Azonban az ezt megelőző autóm vásárlása sajna hiba volt, nagyon sokat kellett ráköltenem. Azóta megtanultam, hogy milyen trükközések, praktikák léteznek a használt autók értékesítésekor. A sokadik után már én is okosabb vagyok. :-)

Bori Bori # 2015.08.08. 15:52

Ez az az eset, amikor egy nő nagyon okos, és azt hiszi, hogy tud autót vásárolni segítség nélkül.

groszfater@gmail.com # 2015.08.08. 14:47

én elolvastam,Emi1234 olyan mint az Anyósom, utólag mindig nagyon okos...

ius latratus # 2015.08.08. 12:17

Biztos lesz, aki elolvassa. Én a 4. sorig jutottam, na, mondom ilyen nincs,olvassa tovább a fene.

Emi1234 # 2015.08.08. 11:17

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Olyan panasszal, illetve segítségkéréssel fordulok Önökhöz, hogy 2015.01.22-én vásároltam egy használt autó kereskedőtől (XXX Autó, 3355 Kápolna, Alkotmány utca 5.) egy használt Peugeot 206 CC személy gépkocsit. Az autót hitelre, lízingre vettem, ami a Banif Plus banknál van. Az ügyintéző, aki a szerződésemben szerepel, Profi Autóhitelek Kft, 3300
Eger, Kőlyuk utca 2. Ezzel nem is volt gond.
Amikor mentem az autóért, és már a nevemen volt, alá volt írva minden papír, indultam volna el vele hazafele, egy éles bal kanyar után, az első futóműnél furcsa kopogó hangra lettem figyelmes. Az autót azonnal vissza is vittük a kereskedésbe, és mondták, hogy elfelejtettél megjavíttatni a futóműnél lévő hibákat. Hozzá teszem azt is, hogy az
anyós oldali ajtó se nyílt ki, és a tetőt, amikor leengedtem, akkor a csomagtartó sem záródott vissza rendesen.
Az autó futóművét elvileg meg is javították, majd trélerrel elhozták nekem Vácig, hogy ne keljen újra autóznom Kápolnára. Miután elhoztam, kiderült, hogy a 4 gumi annyira kopott már, hogy a fémszálak szó szerint a kezemet bökdösik, valamint, a fékek rettenetesen kopottak, így nem mertem vele elindulni se. Kérdezem én, hogyan ment át így műszaki vizsgán? Mert a vásárlás előtt műszaki vizsgára ment az autó, amit meg is kapott 2017-ig.
Anyagi okok miatt nem tudtam vásárolni új gumikat, ezért nem is használtam, a forgalomból arra az időre ki is vonattam. Körülbelül 2 hete, végre eljutottam odáig, hogy vásároltam 4 gumit az autóra, hogy végre használhatom. Amikor hosszabb távon mentem vele (50km), majd leállítottam, egyből ömlött belőle a hűtővíz, a fékek természetesen továbbra is rettenetesen kopottak, fémes hangot hallok, és megállni sem könnyű. Elvittem egy szerelőhöz, aki ugyan nem szedte szét az autót, de átnézte amennyire így tudta. Elmondása szerint a hengerfejnél ömlik az olaj, hő gomba, termosztát és még sorolhatnám, mennyi gond van vele.
A kereskedésben még a vásárláskor kötöttem egy motor-váltóbiztosítást a Mapfre Assistance biztosítónál, ami 60.000 Ft-omba került, ezt rám is beszélte akkor a kereskedő, hogy így a hitelt is biztosan megkapom. Készpénzben kellett a vásárláskor kifizetnem, majd a kötvényt később küldik- a kereskedő elmondása szerint. 2015.01.22-én fel is hívtam az előbb említett biztosítót, hogy informálódjak erről a biztosítóról, és a hölgy azt mondta nekem, hogy
erre az autóra, semmilyen biztosítást nem kötöttek. A kereskedőt egyből hívtam, aki annyit kért, hogy küldjem el sms-ben a rendszámomat, és utána néz. Természetesen a kereskedő nem hívott vissza. Fel se vette nekem a telefont… majd amikor egy másik számról hívtam, akkor már érdekes módon szóba állt velem, és fény derült arra, hogy a biztosítást el felejtették megkötni… pótolták.
Rengeteg rejtett hibája van az autónak. Nem értem, hogy hogyan mehetett át műszakin úgy, hogy a fékek egyelőek a nullával. Ömlik az olaj és még valami víz, a gumik kopottak.
2015. július 29-én felvittem az autót egy szak szervizbe. Pontosan 1184 Budapest, Üllői út 310-be, a Francia Autók szervizébe, ahol kértem, hogy írjunk egy szakvéleményt a látható hibákról, de semmiképpen sem bontsuk meg az autót.
Át is nézegette a látható hibákat. Az összeírt szakvélemény még folyamatban van, de hogy párat említsek, pl. az adás-vételiszerződésemben 113.200 km van írva. A szerviz lekérte (nem hivatalosan ugyan) a műszaki vizsga adatokat, és ott 131.154 km szerepel, valamint az autó messziről van lefotózva szemből és hátulról. (Egerben történt a műszaki vizsga). A hátsó féltengely be van dőlve a kerék dobba, így azt folyamatosan súrolja. A motor check engine lámpa, valamint a légzsák visszajelző lámpa ki van szerelve, és látható jele van annak is, hogy a komputerbe bele lett piszkálva. Minden bizonnyal húzató padon volt az autó, mert ennek is látható jele, hogy a vezető oldali küszöbbe volt bele akasztva az egyik húzatáshoz szükséges eszköz.
A vásárláskor a kereskedő annyit mondott, hogy a vezető oldalon volt sérült az autó, de rendben meg is lett csinálva. Ehhez képest, végig mérték nekem a szervizben réteg vastagság mérővel, és egyedül a vezető oldali ajtó, ami gyári állapotú. Minden más fényezve volt, nem is kis rétegben. Az autó akkor megy egyenesen, ha a kormányt jobbra fordítom. Folyamatosan ömlik a motorból az olaj, és valami furcsa zöldes folyadék is.
Én úgy vásároltam, hogy 4 légzsák van benne, és megkímélt az autó. Ehhez képest, még a visszajelző lámpa is ki van szerelve, és a vezető ülésében a légzsák burkolata is meg van bontva.
A hirdetést elmentettem, mindent képekkel tudok bizonyítani (fékek állapota, visszajelző lámpák hiánya, festék rétegek vastagsága, húzató pad nyomai, stb.). Az adás-vételi szerzősébe, semmilyen hiba nem lett beleírva, és vásárláskor elmondva sem. Nyilván ha tudom, hogy ennyit hibádzik, meg sem veszem.
Úgy tudom, a kereskedő köteles 1 év szavatosságot vállalni, a rejtett hibákra.
Nem tudom, kihez tudok fordulni segítségért. Saját költségemen nem tudom és nem is fogom megcsináltatni, mert itt egyértelmű, hogy a kereskedő
vert át!
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Esztergom, 2015.08.08

Rexor # 2015.08.07. 08:58

Szerintem nem fog menni bíróságra, mert úgyis vesztene. Az eladást, ha eddig nem tettétek meg jelentsétek be a kormányhivatalnál.

Sherlock # 2015.08.07. 08:30

(A bikázás mindig másik akksiról megy, mindegy hogy kocsiban van vagy szabadon)

De lehet motorelektronikás kocsit is bikázni, csak a pozitív sarut le kell venni a kivezetésről és úgy rátenni a bikát (a sarura), majd indítás után visszatenni így egyben az akksi pozitív kivezetésére. De nem érdemes hozzákezdeni, ha az ember nem látott még ilyet, mert csak megrázatja magát, mikor forró lesz a saru és eldobja. :)

Szép tyúkper lesz ebből.

lilly010 # 2015.08.07. 00:14

Szép napot mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben. Ez év januárjában megállt alattunk - az ezidáig problémamentes, mindig megbízható, rendszeresen karbantartott, - 2001-es évjáratú, Ford Mondeo családi autónk. A hiba feltárásához a Ford Szerviz és több független autószerelő laptopot használt, mely végül is adagoló hibát adott ki, ami azt jelentette, hogy az autóra már a gyújtást sem lehetett ráadni. Hosszas dilemmázás után a gépkocsi márciusban meghirdetésre került az interneten, többek között a következő paraméterekkel: „Eladó adagoló hibás 2001-es Ford Mondeo sérülésmentesen, forgalomból ideiglenesen kivonva, 433.000 km-rel. Ár: 200 ezer Ft. Műszaki vizsga érvényes: 2015.08.16.”
Aztán április végén felbukkant egy vevő megvásárlási szándékkal. A gépjárművet többször megnézte, a hibáról tájékoztattuk, valamint arról, hogy az adagoló javítási költsége kb. 200ezer Ft mértékű. Az autó ennek ellenére tetszett neki.
Mindezek után szinte zaklatásszerűen, újra és újra jött, hogy ő bizony mindenképp meg szeretné vásárolni a gépkocsit, a hibát majd kijavítja, nem probléma. Ezért döntöttünk úgy, hogy eladjuk neki az autót. Rámenősen addig alkudozott, hogy odaadtuk neki potom 170ezer Ft-ért+kapott hozzá téli gumi szettet és felniket. Az adás-vételi szerződés május 09.-én íródott, melyben a vevő nem engedte, hogy rögzítsük, hogy adagoló hibás az autó.
Ezek után - a forgalomból ideiglenesen kivont autót - elvontatta egy másik személygépkocsival.
Mi a bejelentési kötelezettségünket az Okmányiroda felé pár napon belül megtettük. Az autó lekerült a nevünkről.
Aztán teltek-múltak a napok és július 22.-én - minden előzmény nélkül – a vevő a házunk elé vontatta a gépkocsit, - a km-óra folyamatosan megy benne - hogy kéri vissza a vételárát. Az autó jobb eleje össze lett törve. Arra hivatkozott, hogy július 14.-én elvontatta a gépjárművet egy független autószervízbe és azt mondták neki, hogy a javítási költség kb. 600ezer Ft összegű, miszerint az adagoló meghibásodása mellett, a számítógépes rendszer is tönkre van menve benne. Ergo, azzal vádol bennünket, hogy mi erről nem tájékoztattuk.
Megjegyezném, hogy az adás-vételi szerződés megkötése óta ő nem tett eleget a 15 napon belüli bejelentési kötelezettségének, az autó azóta sincs átírva a nevére.
A számítógépes rendszerrel ezidáig nem volt semmilyen probléma. Folyamatosan ellenőrizve volt. Az autó injektoros. Tudomásunk szerint, injektoros autót: 1) nem lehet bikázni, mert elszáll az elektronika, 2) betolni és vontatni, mert az el nem égett üzemanyag, ami így jut a katalizátorba, berobbanva tönkreteheti azt. Az injektorok általános jellemzője, hogy az elektronikus vezérlés miatt nagyon drága lehet egy meghibásodás. Ha tönkremegy az elektronika, sokszor csak a komplett csere a megoldás, ez akár 4-500 ezer forintos tétel is lehet.
Az autó azóta is a házunk előtt áll. Többször hívtunk már rendőröket, mert a vevő folyamatosan „jár a nyakunkra”, a vételárat visszakövetelve, vagy a teljes, adagolón felüli javítási költség megtérítését.
A napokban ügyvédhez fordult, és hibás teljesítés miatti elállási igényre hivatkozik. 15 napon belül kéri a gépkocsi vételárának visszatérítését, vagy ha nem, akkor polgári perrel „fenyeget”.
Mi ilyenkor a teendő?
Lehet-e a vevőnek - mindezek ismeretében - felém bármilyen jogi követelése?

firkász # 2015.07.20. 12:51

Szép napot mindenkinek!

Én is vettem egy használt autót ez év márc. 19-én, 1 millió forintért. A2, 14 éves. A kocsi szép állapotbn volt, egy autókereskedőnél volt kiállítva. Érdeklődtünk utána, és mint kiderült, nem ők foglalkoznak vele, kaptunk egy mobilszámot, és egy nevet, hogy ő árulja a kocsit. Felhívtuk, odajött, kérdeztünk. Egy-két apróbb alkatrészcsere belefér, mint pl. az öninindító javítása, és a kartelgázszűrő. De amúgy jó műszaki állapotban van nincs vele semmi gond -mondta az ember'. Megnézettük a szerelőnkkel, de természetesen nem szedettük szét a motort, mert ha jó műszaki állapotú, akkor minek, meg akkor meg sem vettem volna. Elhozta az eladó, a házunkhoz az autót.

Másnap ment a fiam vele és már fél óra után hívott, hogy elkezdett sipolni az autó és folyamatosan sipol. Ami egyértelműen hibajelzés. Azonnal hívtam az eladót, mi ez? Ő, nem tudja, el sem tudja képezlni, mert jött vele ezer km-t Németországból - onnan hozta be a kocsit - és semmi ilyet nem tapasztalt. ok. Elvittük szerelőhöz és megkezdték az alkartrészek cseréjét, mert a sipolás továbbra is fennállt. Olajcsere, olajszűrú csere, amiket állítólag az eladó is cserélt mikor behozta az országba. Aztán olajnyomásmérő csere. De, menet közben mindig előjött ez az éles sipolás. A lényeg: Elvittük egy audi szervizbe és megnézettük.

Kiderült, hogy szinte nincs olajnyomás, és hogy megtudjuk mi a baja, szét kell szedni a motort, ami több százezres tétel. Hívtam az embert', hogy nekünk erre nincs pénzünk, de nem is akarom szétszedetni, hisz erről, szó nem volt, hogy ilyen hibája lehet.

Azt mondta vigyük el a mi szerelőbnkhöz, szedjék szét, majd ő beszerzi az alkatrészt, ami kell hozzá, hogy megjavítsák. Szóval már több, mint 4 hónapja hordom szervizről-szervizre a kocsit - nem tudom használni, ő viszont nyilván a pénzt már elköltötte. A mai napon fogyott el a türelmem és felhivtam, hogy elállok a szerződéstől mert így már nem szeretném ezt az autót. Persze, hogy nem akarja visszavenni. És van benne még egy csavar' - az adásvételi szerződést az autókereskedő irodájában töltöttük ki, de azt mondta, hogy csak az én adataimat irjam most rá, és adjak egy meghatalmazást az ő emberének, aki intézi a hivataloknál a kocsi papírjait, meg az átiratást, mindent, mert ez benne volt a kocsi árában. Én aláírtam egy maghatalmazást, miszerint helyettem ők ezeket intézhetik. De, már öt óra volt és zárt a kereskedő, ergo kitessékeltek az irodából. Azt mondt az eladó, hogy az adásvételi többi részét majd menet közben ő kitölti, mert viszi is le az okmányirodába, és majd fénymásol belőle nekem is. Mondtam, hogy oké.

Most pedig, 4 hónap után, mikor nálam betelt a pohár az addig történtekkel, egy félmondatban azt találta mondani, hogy nem is tőle vettük az autót, hanem egy német cégtől, ő csak egy közvetítő! Mert én vagyok az országban az első üzembentartója a kocsinak. És ez a kocsi sosem volt az ő nevén.

Nekem ekkor esett le a tantusz, hogy de akkor nem is tudom, hogy kitől vettem meg az autót, hisz a mai napig nincs az adásvételi szerződésből példányom. Ez viszont nem menti fel őt a felelősség alól, mert a foglalót ami 100 ezer volt, neki adtam át, ahogy a többi 900 ezret is a kezébe. És erről van írás, az ő adataival, és az áll rajta, hogy a többi pénzt átadáskor fizetem. Ami így is történt.

Megjegyzem az Audi szervízben rögtön azt mondták, hogy adjam viszza a kocsit, akitől vettem. Én viszont ettől az embertől vettem, neki fizettem, ő hozta el a kocsit hozzánk és tőle kaptam meg a kocsi papírjait. Szó nem volt arról, hogy nem ő az eladó. Én itt csalást érzek. És hiába kérem tőle az adásvételit - nem hozta eddig. Most megpróbálok én utána járni a szerződésnek, de a kocsit mindenképpen vissza akarom adni neki - pláne ezek után.

Hát nem tudom, szerintetek? Már csak azért is kíváncsi vagyok az adásvételire, mert van egy rossz érzésem, hátha ráírt valami olyasmit is, amiről én nem tudok. Hát ha nem ő az eladó rajta az már becsapás, mert ezt nem közölte, de remélem, mást nem írt oda...

Zsofi03 # 2015.07.16. 11:34

Tisztelt Ugyved Ur!
Aprilisban vasaroltam egy 2004es Mazda 3 jarmuvet,1.4 benzin,1.240.000 Ft-ert maganszemelytol. Kb. 3000 km mentem vele,eszrevettem, hogy fogy az olaj,de nem folyik ki sehol. A kipufogo egyre feketebb lett, lecsereltuk az olajat jo minosegure, de az is fogyott. Szerelo megallapitotta a motor szetszedese utan,hogy kopott a motor (lotyog a dugattyu). Segitseget szeretnek kerni, hogy ilyen rejtett hibanal mit tehetek? Amikor megvettuk, a kipufogo teljesen tiszta volt, valoszinuleg lepucoltak, nem 3000 km alatt ment tonkre a motor.. Raadasul 175.000 km-rel hoztam el, szerelo szerint ennyi km-nel meg nem lehetne ilyen gond,lehetseges hogy visszaporgettek az orat.. Nem a tulaj adta at az autot,ismerosei, ez gond? Visszakerhetem az arat vagy birosagon a javitas kotsegeit? Ha megjavittatom,elotte szakertotol hivatalos igazolast kellene kernem?

Elore is nagyon koszonom valaszat!

tgabici # 2015.06.30. 07:58

Jó, jó, de mint tudom őket sarokba szorítani és az eredeti állapotot helyreállítani? Milyen bűncselekményeket valósítottak meg?

Atis77 # 2015.06.30. 05:32

Te mindent megtetél, szerintem hagy a csudába, próbálkozik.

sziszike13 # 2015.06.24. 20:35

Tisztelt Ügyvéd Úr! 2015.06.21-én eladtuk az 1980-as évjáratú mercedes 123-as tipusú autonkat.Internetes hirdetés utján,jelentkezet a vevö,majd személyesen jött el megtekinteni a gépkocsit.Megnézte kivül-belül,de ténylegesen nem probálta ki.Azt mondta hogy megveszi,mi 300.000 ezer forintért hirdettük meg,de végül megegyeztek 250.000 ben,és még ráadásnak adtunk neki kb:50.000 ft értékü alkatrészt.A vevönek el lett mondva hogy mik lettek szerelve rejte, és hogy miket kell kicserélni.Amikor elindultak haza,kb:130km-re laktak,akor hivott minket,hogy gond van a kocsival,mert felfort a hütöviz,mi mondtuk hogy mit tegyen,ök tovább mentek.Féluton újra hivott hogy csak gond van,mi meg mondtuk neki hogy hozza vissza,és vagy megcsináljuk,vagypeddig vissza adjuka pénzt.A férjem másnapra szabit vett ki, hogy meg tudja csinálni,de ö csak tovább ment,mert neki kellet az autó.Most meg napok otta hivogat minket, hogy most ez a baja, meg az abaja,és hogy vigyük vissza a kocsit és adjuk vissza neki a pénzt.Mi ilyenkor a teendö,mert mi már bejelentettük az okmányirodába hogy eladtuk az autot.Válaszát Köszönöm.Tisztelettel!


Egy kérdésem lenne.Egy ismerösöm 3 napja eladót egy 35.éves autot.A vevö eljött,de ki nem probálta,csak a belsejét,és a motort meg a kerekeket ellen

guba" # 2015.06.12. 19:39

6:157. § [Hibás teljesítés]
(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.
(2) Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződésben semmis az a kikötés, amely e fejezetnek a kellékszavatosságra és a jótállásra vonatkozó rendelkezéseitől a fogyasztó hátrányára tér el.
6:158. § [Hibás teljesítési vélelem]

Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül a fogyasztó által felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen.

Tisztelt binucy!

Ha kereskedőtől vásárolt magánszemélyként, akkor fogyasztói szerződést kötött. A szavatossági felelősség kizárása érvénytelen.

binucy # 2015.06.06. 13:38

Tisztelt Ügyvéd Úr,

januárban vásároltunk egy használt autót kereskedéstől. A kereskedő a tulajdon átruházási szerződésre rányomtat az alábbi szöveget: Felek kifejezetten és kölcsönösen kijelentik, hogy a vételárat a Ptk. 314 par. értelmében, úgy állapítják meg, hogy annak csökkentésével az Eladó hibás teljesítésért fennálló kötelezettségét megváltotta. Így az eladót szavatosság nem terheli.

Az autón azóta hengerfejet kellett cserélni, a turbó meghibásodott aminek a megjavíttatása után a féltengely, és váltó is tönkrement.
Az autó vételára 1,3 m Ft volt és most költünk rá 600 e Ft-ot.
A javíttatás során kiderült, hogy ezeket a hibákat vissza kellette volna jelezni az autó műszerfalán, de ez nem történt meg, szerelő szerint "le volt butítva" az autó, hogy ezek a hibák nem jöjjenek elő egy darabig.

Ptk. 314.par alapján semmi esélyünk nincs, hogy a kereskedőtől számon kérjük ezeket a rejtett hibákat, és bármilyen anyagi vagy bármely egyéb kártérítést kapjunk? Ügyvédhez fordulni, vagy a PSZÁF-hoz van lehetőségünk?

Válaszát előre is köszönöm!

rosszautó # 2015.05.15. 18:00

Jó napot kívánok!

Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy magánszemélytől 4 napja vásároltam egy mazda 6 személygépjárműt 2004-es évjáratút. Az autóból 3 nap után egy 30 km eres útszakaszon eltűnt a hűtőfolyadék, majd elkezdett a motor gőzölögni, szerelőhöz vitettem az autót autómentővel, majd a szerelő azt mondta hogy vízpumpa hiba van rajta, nagy valószínűséggel, de ha megbontaná a motort az több száz ezrembe kerülne de a futóműt is meg kell csináltatni és más számos baja is van az autónak. Az eladó hallani se akart a visszavételtől , illetve állítása szerint az autó jó állapotba volt a vételkor, és ezekről a hibákról nem tudott(5 éve van a tulajdonában az autó), Az autót még át se írattam a nevemre, illetve azért is fordultam önökhöz, hogy megkérdezzem milyen lehetőségeim és esélyeim vannak a szerződés elállására.

A segítséget előre is köszönöm!

guba" # 2015.05.15. 11:01

Az eladóval szemben lehetne szavatossági igényt támasztani, ha nem megfelelő minőségben javították ki a hibát. Az eladó - a leírás alapján - a kereskedő, aminek viszont ellentmond a hamis tartalmú adásvételi szerződés, mint okirati bizonyíték.