Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


bazsi 75 # 2015.05.15. 05:52

Tisztelt ügyvéd úr!
Használtautó vásárlással kapcsolatban kérdeznék:kb.1 1/2 hónapja vásároltam kereskedésben egy autót 3 millió ft-ért.A kereskedő szerint az autónak van szervízkönyve(osztrák autó volt)és mire átiratjuk meglesz az is...(nem lett).De ez a kisebbik baj.:Szervízben megnézettem,az autó nagy valószínüséggel törött volt-papírokkal igazolták a szervízben-ezt nem jelezték.Az adás-vételi-n,egy másik magánszemély neve van mint eladó.Mit,és kitől hajthatom vissza a pénzemet,ill.kártérítést? Köszönöm válaszát!!!

guba" # 2015.04.02. 17:08

Két hónappal a vásárlást követően kiderült hiba esetében van lehetősége szavatossági igényt érvényesíteni.

ucsucsu # 2015.03.30. 16:10

Tisztelt ügyvéd úr! Segítségés szeretnék kérni vásároltam egy használt autót használtautókereskedésből de a kereskedő nem mondta hogy az autó hengerfejes és csak akkor jöttem rá amikor elvitem szervízbe mert mindig eltünt belöle a hűtöviz csak egy gondom van hogy 2015.01.07 vettem az autót és 2015.03.10 vittem ell szervízbe és nem tudom hogy ilyenkor van e vallami garancia kB az autóval 200 km mentem elöre is köszönöm a választ

guba" # 2015.03.28. 10:27

Nagy valószínűséggel igen.

Mariann85 # 2015.03.27. 13:08

Tisztelt ügyvéd úr!

Segítséget kérnék! 2015. január 30-án vásároltam egy használt autót. Már az eredet vizsgán is alig ment át mert a vázszáma át volt ütve. Majd amikor szerettem volna átírni kiderült, hogy az autó illetve a törzskönyve lopott. Az előző tulajnak szóltam akinek akkor jutott az eszébe, hogy nyolc évvel ezelőtt ellopták az autóját a törzskönyvvel együtt.Az autót megtalálták de a törzskönyvet nem ami azóta sem lett törölve. Állítólag ő elindította a folyamatot, hogy legyen törzskönyv de azóta sem történt semmi. Lassan lejár az eredet vizsga 2 hónapos határideje is. Valamint menet közben elszállt a fék, a kerékcsapágyak rosszak voltak, az autó beázik. Van még több apró hibája de azokat tudtam!!! Az lenne a kérdésem, hogy jogos lenne-e a részemről ha megkérném a vevőt fizesse nekem vissza a vételárat hiszen még most sem tudom átiratni az autót?

Válaszát előre is köszönöm

Daniii # 2015.03.20. 19:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

3 hete vásároltam egy használt autót, átírás megtörténte után elvittem az autót szerelőhöz aki aztmondta hogy az autóval közlekedni életveszélyes, sérült a bölcső, sérültek a felfüggesztések, féltengely elvan törve, egész első futómű kuka, a lengéscsillapítók pedig felvannak heggesztve... több mint 100 000 Ft-ba kerülne a javíttatása. Ezeket a hibákat az eladó eltitkolta, annyit mondott hogy az autón kisebb esztétikai hibák találhatóak kavicsfelverődés miatt semmi más baja nincs.
Mi ilyenkor a teendő? Milyen jogaim vannak? Elállhatok-e az adásvételtől, vagy követelhetem-e az autó javításának költségeit?

guba" # 2015.03.08. 18:43

Inkább nem, mint igen.

Bonyolultabb kérdés ez attól hogy egy bekezdés alapján véleményt lehessen mondani, a bíróságok is tárgyalást tartanak mielőtt ítélkeznek.

tamas1939 # 2015.03.08. 14:29

Üdvözlöm!A fordrol a fotokat feltöltöttem a facebook Demcsák Andrea (táborfalva) és az inárcsi garázsvásár oldalára.

tamas1939 # 2015.03.05. 20:21

Üdvözlőm!Olyan problémám van,hogy vásároltam egy 1991 es ford orion gépjárművet 165000 ft ért.Az eladó (magánszemély) úgy hirdette az autot,hogy szerkezetileg rendben van,csak kissebb esztétikai hibái vannak.Sajnos csak az átirás után derült ki,hogy az egész alvázat bevonták gittel,hogy eltakarják a hibákat és a két hátsó nyúlvány szinte teljesen elrohadt.Valamint ki iktatták a motornál az alapjárati motort és az automata szivatot,hogy a kompjuter ne érzékelje.Ezeket a hibákat az eladó nem közölte velem és nem irta bele az adásvételi szerzödésbe sem.Jelenleg öneröböl javitattjuk az autot mivel az eladó nem reagál semien megkeresésemre.Nagyából mindenel eggyütt 450000 ft ba lesz az autó mire használható állapotba kerül.Kérdésem,hogy követelhetek e az eladotól kártéritést?

figó # 2015.02.23. 15:58

Tisztelt fórumozók!
A problémám a következő:
2014 oktoberében vásároltam egy 1999 Geo Metro tipusú autót.
Jó állapotúnak hirdette az eladó /a vételnél derült ki ,hogy kereskedő/ két év műszaki vizsgával.A vizsga olyan friss volt,hogy a vásárlás napján végezték el.Voltak hibái, de ezek a használhatóságát nem befolyásolták -ezt tükrözte az ár is.
Január végen az első kerék felfüggesztése szó szerint letört az alvázról... Baleset szerencsére nem történt.Az autót tréleren szerelőhöz vittük.Itt kiderült az egész alváz korrodált de lealvázvédőzték, a küszöbök szépen ki vannak fújva purhabbal és lefestve - ne látszodjon..
Ez az autót friss müszaki vizsgával vásároltam, a szerelő szerint hivatalosan nem kaphatott volna müszaki érvényességet..Ezek a hibák már akkor is megvoltak.
Probáltuk felvenni a kereskedővel a kapcsolatot, eredménytelenül.Megjavitották a felfüggesztést, mert szükségem van a kocsira minden nap a munkámhoz.De a szerelő már akkor is mondta, ez ideig-óráig orvosolja a problémát.Sajnos olyan mértékű a korrozió hogy más helyen fog előjönni hasonló hiba.Ez be is következett 3 hét után, a javitott rész felett..
Eddig már a kocsi árának több mint felét hagytam a mühelyben..az átirásról, munkakiesésről nem is beszélve..
Mit tehetek, hogy visszakapjam a pénzem a kereskedőtől, aki a müszaki vizsgával is csalt?

krebszpeter # 2015.02.12. 09:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget szeretnék kérni. 2014. Októberben vettem egy használt dízel autót kereskedőtől.Most februárban az autó egyszer csak nem indult. Kivizsgálás után a hibát valószínűleg az adagolón levő egyik szelep hibája okozza (szivárog a gázolaj belőle amit vásárláskor nem láttam) ami tönkretette az adagoló elektronikáját is. Javítása 150-200 ezer forint lenne.(650 ezerért vettem a kocsit!)
Kérdésem, hogy ilyen hibánál, érvényesíthetek-e szavatossági igényt a kereskedővel szemben? Garancia nem volt az autóra.

Köszönettel: Krebsz Péter

Nixyke # 2015.02.09. 11:58

Tisztelt Fórumozók!

2015.02.03-án vettem egy autót, az autót műszakilag rendben találtuk,de az adás-vételi szerződésben beleírtuk, hogy az eladó rejtett hibáról nem tud,ha ez mégis kimutatkozik az autót visszafogja vásárolni ill.a felmerült költségeket megtéríti. 2 nap múlva az eredetiség vizsgálatra vitel előtt az autó nem indult. Elvittük a szerelőhöz aki megállapította, hogy az autónak teljes motorfelújításra van szüksége. Az eladó elmondása szerint tavaly volt motorfelújítás. Mi így az autót vissza karjuk adni, az eladó vissza is vásárolná. Milyen nyomtatvány alapján kell visszaadni? Mi a teendő akkor ha mégsem fizeti vissza az autó vételárát? Nem igazán szeretnék rendőrségre járni miatta. Nem fognak megbüntetni az Önkormányzatnál amiért a 15 napos határidőt be nem tartva nem vittük átíratni? De hát hogy is tudnám mikor még eredetiségvizsgálatra sem tudnám elvinni. Az eladó viszont már bejelentette, hogy nincs a nevén az autó. A gyors válaszokat előre is köszönöm.

idomtalan # 2015.02.06. 09:11

Kedves fórumozók!
Abban kérnék segítséget esetlegesen tanácsot hogy lehet-e ebben az esetben bármit is tenni?
A helyzet az, hogy vettem 2012-ben egy autót, használtan kereskedőtöl, mikor megvettem (elötte) elvittem szakszervízbe állapotfelmérésre ahol adtak egy papírt hogy mi w baja vagyis inkább hogy semmi baja és hogy milyen tökéletes. Megvettem, 1hónap múlva már szervízeltetnem kellett olyan hiba miatt ami már akkor megvolt, de nem foglalkoztam még ezzel akkor. Majd most volt egy nagyobb szervízelésem mikor is kiderült hogy akkora sérülése volt régen az autónak hogy a motor a tűzfalig hátra mebt, teljesen össze törve a motor egyes részei a forgattyúsháznál, a szétütött szíjtárcsa, de még maga a motor és az utastér közötti dolgok is szétvoltak törve. Azt mondták Isteni szerencse hogy eddig így müködött. Ez nekem néhány százezer forintomba kérült, mármint a motor javíttatása. Ebben az esetben magához a kereskedőtöl kárigényem nem lehet gondolom, mivel 2 év is eltelt, viszont a kérdés hogy a szakszervízzel szemben érvényesíthetek bármiféle kárigényt vagy jogi úton bármit, mert olyan sérüléseket nem vették észre, amit észre kellett.volna és egy régen totálkáros autót nem vettem volna meg? Vagy ha feléjük nem lehet semmi, esetleg a casco terhére lehete bármit tenni?
Köszönöm szépen.

Sherlock # 2015.02.02. 18:11

Az egy német jogásztól kellene megkérdezni. De egy 8-9 éves turbó dízelnél ez nem olyan rendkívüli dolog.

senna75 # 2015.02.02. 14:05

Tisztelt Ügyvéd úr
Vettem egy 2006-os Mazda 6 diesel autót Németorszégban. Hazahoztam és itt 3 nap mulva behalt a turboja! Milyen jogaim vannak a Német kereskedővel kapcsolatban?

pitt29 # 2014.12.24. 14:30

Tisztelt Ügyvéd úr
Vettem egy 15 éves autot 1,5 honapja. Az auto most kuplung hibàs lett 150000 ezret költöttem a kuplung javitàsra. Az eladó a hibàrol nem tudott állitása szerint. A szerelésröl fotok készültek én
500 kilométert mentem az autova.
Mik a lehetóségeim ha jogiutra terelném a dolgot?
Köszönöm a válaszát?

enci14 # 2014.12.10. 19:33

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Segítségre lenne szükségem.November 22-én vásároltunk egy autót magánszemélytől.15 éves Fiat.Először elmentünk megnézni az autót,a hölgy aki árulta gyorsan hívta is a szerelőjét.A bal első lengéscsillapító nem volt benne jó.Az eladó annyi hibát mondott nekünk,hogy a központi zár néha vacakol,vagy behúz vagy nem,de a riasztó bekapcsol.A szerelője is alátámasztotta,hogy ez egy jó kocsi. Mi megállapodtunk,hogy a szerelő kicseréli benne a lengéscsillapítót és a motornál a tömítést,akkor megvesszük.A szerelő a szerelésnél feltöltötte a kocsit fagyállóval is.Ami csepegett belőle megkérdeztük és annyi volt a válasz,hogy levegő van a rendszerben és amiatt,utána már jó lesz .Ez így is történt. Elhoztuk és azóta csak a baj van vele.Kezdődött azzal,hogy a gyújtás kábelek és a gyertyák nagyon rossz állapotban voltak kicseréltük.Mivel még mindig folyt a fagyálló megnézettük és a vízpumpa se volt benne jó,amit a szerelőnek látnia kellett volna.Elvittük megcsináltatni és a szerelőnk mondta,hogy még lenne rajta mit javítani,mert a hátsó lengéscsillapítók se jók és stb.. Megnézettük a központi zárat is egy másik szerelővel,és ő mondta hogy az elég régóta nem működhetett mivel az ajtókba mind a 4 motor le volt égve,amit szintén cserélni kellett.A világítás kábeleknél is van valami,mert az se tökéletes,a duda se jó,és a riasztó kábel is el van benne vágva.Ezekre is még költeni kellene.Eddig 50000 forintomba telt bele a nagyon szükséges csináltatás,a többit már nem is akarom számolni.Mivel én már nem akarok erre a kocsira költeni,azt szeretném,hogy vásárolja vissza tőlem a kocsit és fizesse ki a további költségeket.Ez lehetséges-e.?
A válaszokat előre is megköszönöm.
Üdv enci14

guba" # 2014.12.05. 09:59

Jancsika58, ez nem olyan lényeges hiba, amely az elállást megalapozná. A felnik értékét követelhetné, de a javaslatom, hogy vegyen a bontóban négy lemezfelnit, és könyvelje el a veszteséget.

guba" # 2014.12.05. 09:52

Szabi1984, írásban szólítsa fel az eladót a kijavításra, a szerviztől szerezzen be egy nyilatkozatot arról, hogy a kardánt ők szerelték le az eladó kérésére, és a hiba okáról.

Ha nem javítják ki, akkor Ön kijavíttathatja és követelheti tőlük a költségeit.

jancsika58 # 2014.11.30. 09:36

Tisztelt szakértő!

Két hete vásároltam egy használt autót.Az autót négy alufelnivel nyári gumival, és négy lemezfelnivel téli gumival árulták.Az alufelni nem a kocsira való, nagy rá, az autót dobálja, a lemez felnit pedig fel sem bírom rakni olyaannyira nem rá való.Az eladó azóta ígéri, kicseréli a kerekeket, legalább az egyik garnitúrát.Nem történt meg.Mit tehetek, elállhatok-e a vásárlástól, visszakérhetem -e a pénzemet?Azóta telefont sem veszi fel.

Köszönöm.

Szabi1984 # 2014.11.29. 12:06

Tisztelt ügyvéd úr!

2014 11 24-én vásároltam magánszemélytől egy renault scenic rx4 típusú összkerékmeghajtásos gépjárművet. Sajnos mivel figyelmetlen voltam vásárláskor, és mert az eladó nem tájékoztatott a hibáról, ami egyébként sem a szervízkönyvben, sem pedig az autót javító szervíz által kiállított munkalapokon nem szerepelt. A hiba elég súlyos mert hiányzik az autóról a kardántengely. Emiatt az autó csak elsőkerék hajtásos. Ez a hiányosság nem szerepelt a hirdetésben sem, amit szerencsére kinyomtattam, valamint felhívtam a szervízt is ahova hordták az autót, ott elmondták hogy ők szerelték le a kardánt meghibásodás miatt. Az adásvételi-re se lett ráírva a hiányosság. A kérdésem az lenne hogy ilyenkor mit tehetek? Mennyi időm van a jogi lépésre, ugyan is nem hajlandóak velem beszélni.

Segítségét előre is köszönöm!

guba" # 2014.11.25. 18:43

130 000 km visszapörgetés már valószínűleg önmagában is kellően megalapozza az elállást, ha nem túl öreg kocsiról van szó.

Banita82 # 2014.11.22. 11:07

Tisztelt Szakértők!

Múlt héten vásároltam egy autót 172000 km-el, amiről egy program segítségével már másnap megállapítottuk, hogy több, mint 300.000 km van.
Ezen felül jött a következő pofon az eredetiség vizsgálatnál, miszerint az autó jobb oldala teljesen le lett zúzva az elvár 100-120 helyett kb. 500 a festékréteg vastagság. Erről sem kaptunk tájékoztatást. De, hogy még kerekebb legyen a történet nem adták ki az eredetiség vizsgálatról az igazolást, mert a motorháztetőnél valami nem gyári és nem merték rámondani, hogy minden rendben, hanem megkértek, hogy hétfőn vigyem vissza, mert akkor egy komolyabb szakértő lesz ott, aki jobban meg tudja állapítani, hogy mi a helyzet az autóval. Megmondom őszintén ezen a héten az autó már olyan szinten felörölte az idegeimet, hogy szeretnék elállni az adásvételi szerződéstől illetve szeretném visszakapni a régi autómat, amit beszámítottak. Van e erre lehetőségem?

Segítségüket köszönöm szépen

Atis77 # 2014.11.16. 06:24

Pedig láttam már szétrohadt bölcsőt, és fékcsövet 1 autón. A kaszni többi része hibátlan volt.

guba" # 2014.11.15. 17:22

Attól még, hogy rozsdás a bölcső nem biztos, hogy az autó ÉLETVESZÉLYES! Nehéz elképzelni, hogy máshol a karosszéria rendben van, de ezen az egy helyen, - amely egyébként a korróziónak messze nem legjobban kitett része a kocsinak - annyira rozsdás, hogy azonnali beavatkozást igényel.

Az egész szerződést látni kellene, hogy válaszolni lehessen a kérdésére. Nem mindegy, hogy hány éves kocsit vett és mennyiért, illetve hogy a szavatossági igényeket érvényesen zárták-e ki.