Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


guba" # 2014.02.12. 19:48

Igen. A vevőt terheli annak a bizonyítása, hogy a hiba oka már az adásvétel idején megvolt.

Moonchild # 2014.02.12. 06:59

Köszönöm a választ.

Azt még hadd kérdezzem meg hogy egy ilyen hiba esetén lehet arra hivatkozni hogy az eladás óta eltelt több mint egy hónap alatt is keletkezhetett? Pl. ha a vevő belement egy nagyobb kátyúba az autóval?

guba" # 2014.02.11. 16:43

Moonchild
A korábbi törés tudatában vette meg az autót, tehát annak a kockázatát is vállalta, hogy ebből eredő pontatlanságok lehetnek. Bár megmondom őszintén nem világos, hogy ha a régi toronycsapágy a helyén volt, akkor az új miért nincs. De ennek a bizonyítása is a vevőt terheli.

guba" # 2014.02.11. 16:37

Bálint 80
Az eladón.

Verso2013 # 2014.02.11. 12:10

Kedves Ügyvéd Úr,

December 3. hetében vásároltunk egy Toyota Corolla Versot. A tulajdonos volt az első magyarországi tulajdonos. Az autót Olaszországból hozták be, majd kb.fél éves használat után adta el nekünk hibakódmentesen. 500 km jártam vele, amikor is a részecskeszűrő tönkrement. Javítása, cseréje kb. 500.000 Ft.
Az autót 2.500.000 Ft-ért vettük. Fórumokon olvastuk, hogy a 2006-2007-ben gyártott Versoknak ez egy ismert, de nem publikált hibája.

Milyen lehetőségeink lennének, mert ennek a iszonyatos javítási költségnek a kifizetése hatalmas terheket róna ránk. Kinek milyen felelőssége van/lehet ebben az esetben?

Előre is köszönök bármilyen kis fogodzót.

Üdvözlettel,
Verso2013

Moonchild # 2014.02.10. 15:19

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Az előző kérdésembe nem írtam bele a hibát, pedig hátha az fontos lehet. Szóval a bal első torony van a vevő szerint eldeformálódva, és a tornycsapágy volt elferdülve. Ezt a csapágyaz kiszedték, és az új amit beraktak volta hozzáér a kasznihoz, és az kattog. Ezért szerinte teljes bal első karosszériát cserélni kell.

Az eredeti kérdésem:

Problémám a következő.

Eladtam az autómat, 14 éves autóról van szó, amit én a kereskedőtől pár éve úgy vettem hogy már láthatóan törve volt.

A vevőnek elmondtam hogy törött volt az autó (nem nálam, hanem korábban), és hogy miket cseréltettem ki, javíttattam meg rajta. Az autót az év elején adtam el.

Most szólt a vevő hogy elvitte szervízbe és találtak egy olyan hibát ami szerinte rejtett hiba, a még valamikori törés követlezménye. És szerinte a javítást nekem kell kifizetnem, vagy vegyem vissza az autót, vagy perel.

Ilyenkor mikor a vevő kipróbálta az autót, megnézte, tájékoztatva lett hogy egy már törött autót vesz, jogos a követelése?

Köszönettel,

Moonchild # 2014.02.10. 07:18

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Problémám a következő.

Eladtam az autómat, 14 éves autóról van szó, amit én a kereskedőtől pár éve úgy vettem hogy már láthatóan törve volt.

A vevőnek elmondtam hogy törött volt az autó (nem nálam, hanem korábban), és hogy miket cseréltettem ki, javíttattam meg rajta. Az autót az év elején adtam el.

Most szólt a vevő hogy elvitte szervízbe és találtak egy olyan hibát ami szerinte rejtett hiba, a még valamikori törés követlezménye. És szerinte a javítást nekem kell kifizetnem, vagy vegyem vissza az autót, vagy perel.

Ilyenkor mikor a vevő kipróbálta az autót, megnézte, tájékoztatva lett hogy egy már törött autót vesz, jogos a követelése?

Köszönettel,

Bálint80 # 2014.02.09. 19:27

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Most február első hetében vásároltunk kereskedésből egy személyautó, ami külföldről behozott autó. A kereskedővel megegyeztünk, hogy a teljes átírás folyamatát elintézi, illetve friss műszaki vizsgát csináltat az autóra. Ezek meg is történtek,de sajnálatosan 1-2 napos használat után vettem észre,hogy több fényforrásom(irányjelző,ködlámpa,helyzetjelző),duda nem működik,amiket a műszaki vizsgán nem lett volna szabad átengedni. Nem csupán az izzók vannak kiégve,hanem kompletten foglalatok és bekötések hiányoznak. Mit tudok tenni ilyen esetben? Hiszen a vizsgára való felkészítést a kereskedő végezte, ha végezte. A javítási költségeket kin tudom behajtani és milyen módon, a kereskedőn vagy a műszaki vizsga állomáson? Hiszen egy forgalomba nem helyezhető autót adtak ide nekem.

Szíves válaszát előre is köszönöm!

sultisgabor@freemail.hu # 2014.02.07. 16:26

Tisztelt ügyvéd úr!
a következő a problémám:2014.02.03-án délután eladtam az autómat.átvizsgálták,kipróbálták.elvitték.3-4óra múlva hivtak hogy gond van a sebességváltóval,tudok-e róla valamit.mondtam hogy 1,5-2éve lett felújitva(amit személyesen is mondtam),azóta semi gond nem volt vele.
ma,02.07-én hivtak hogy valószinűleg nagy baj van vele,vissza akarják adni az autó,visszacsinálni az adásvételt.persze én már lejelentettem az okmányirodában hogy eladtam.természetesen nem akarom visszavenni az autót,hisz 5nap alatt bármit csinálhattak vele.ők feljelentéssel fenyegetőznek.
ön szerint mit tegyek?mondtam nekik hogy vigyék el egy szervizbe,igazolják számlával a javitást,én a javitás felét kifizetem.

bylow80 # 2014.02.05. 17:11

Tisztelt ügyvéd úr!

Problémánk a következő:
Kb 3 hete vásároltunk 2008-as évjáratú BMW típusú szgk.-t, és most ki derült több rejtett hiba is...
pl.: az egyik ajtó nem is a felszereltségnek meg felelő ami most rajta van, ezért bizonyos extrák nem is működnek (elektromos tükör).
Eső és fény szenzor, mert nem a megfelelő üveggel lett cserélve sérülés után...
Stb.

Kérdésem:
Ez esetben lehet-e bármiféle kártérítést követelni az eladótól? Ha igen akkor milyen úton módon? (mert az én szép szavamért biztos nem fog több száz ezer forintot kifizetni hogy minden használhatóan működjön!)

Telefonon már beszéltem is az eladóval, de persze ő ezekről nem is tudott... biztos még az előző gazdánál történtek ezek az "apróságok"!- VOLT A VÁLASZ -

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel : Bylow80

guba" # 2014.01.31. 19:40

Kijavítást lehet kérni első körben az eladótól és a vevőnek kell bizonyítania, hogy a hiba oka már a szerződéskötéskor fennállt.

Gabeszlol # 2014.01.31. 10:52

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az én esetem a következő.
2014.01.30-án 16 órakor vásároltam egy Fiat stilo 1.2 16v gépjárművet Debrecenben egy magánszemélytől.
A vásárlás előtt kipróbáltam a gépjárművet,akkor nem jelentkezett hiba rajta.
Amikor jöttem vissza Budapestre a kocsival,
3,5 óra és 180km megtétele után a gépjárműnek elromlott a váltója.(most van a szervízben hibafelmérésen,ahol megcsinálják a hivatalos hibafeltárási jegyzőkönyvet)
Azonnal felhívtam az eladót és jeleztem neki,hogy elromlott a váltó 180km-er megtétele után. Közöltem vele,hogy ezek után elállok a vásárlási szándékomtól és kérem vissza a pénzt.
Ő közölte velem,hogy nem hajlandó visszaadni a pénzt,mert nála,nem jelentkezett ilyen probléma.

Kérem Ügyvéd úr, adjon jogi tanácsot.
Mi az esélye annak,ha a polgári peres úton próbálom érvényesíteni anyagi követelésemet?
Mennyi az esélye annak,hogy visszakapom a pénzem?
Úgy tudom,ha rejtett hibája van egy autónak és az a vásárlónál jön elő számos időn belül,akkor az eladó köteles visszatéríteni az összeget a vevőnek.(Ptk kereskedelmi törvény)
Ha én mint felperes megnyerem a pert,az alperes fizeti a perköltséget és az én ügyvédi költségemet?

Köszönöm előre is tanácsát!

guba" # 2014.01.25. 18:20

Tisztelt Tóth Attila!

Ha kereskedő volt az eladó, akkor Ön tulajdonossá vált akkor is, ha a kereskedő korábban nem a tulajdonosától szerezte meg.

guba" # 2014.01.25. 18:13

Tisztelt vorak!

Célszerű írásban elismertetni a eladóval a hibás teljesítést és azt is, hogy vállalja a kocsi javítását vagy javíttatását. Ha erre nem hajlandó, akkor Önök javíttathatják meg az ő kontójára.
Ha a bontás mellett döntenek, akkor ezt az eladó intézze.

guba" # 2014.01.25. 18:09

Tisztelt Viktor Csaba!

Meg tudja oldani, csak az eladó tulajdonosi minőségét is okirattal kell tudnia igazolni. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy minden korábbi tulajdonos nevére szóló adásvételi szerződést be kell csatolnia a nyilvántartásban megnevezett tulajdonosig visszamenően.

Eri0429 # 2014.01.24. 10:08

Tisztelt Cím!

Van egy olyan problémám,hogy októberben vásroltunk egy autót. Ami hengerfejes lett. Ebben az esetben ennyi idő után milyen lehetőségeink lennének?
Előre is köszönöm a segítségét!

vorak # 2014.01.23. 19:38

Tisztel Uram!

Vettem egy régi autót vidéken, és a hazaúton kiderült, hogy motorhibás, mire haza értünk már se víz se olaj nem volt a kocsiban és az akkumulátor is lemerült.
Az eladó eleinte elzárkózott, aztán, hogy feljelentettük, hajlandó volt tárgyalni, hogy majd elszállítja és megcsináltatja a kocsit.
Nem igazán megbízható egyén, van-e jogunk itt megcsináltatni és benyújtani a számlát? Vagy, ha eladnánk bontásra, át kell-e íratni az autót? Két napja van nálunk az autó.

ericmorph # 2014.01.16. 11:44

Tisztelt Ugyved Ur!

Kerdesem lenne egy folyamatban levo adas-vetellel kapcsolatban. A jelenlegi szituacioban egy kereskedovel allok kapcsolatban akinel lefoglaloztam egy 3 millio forint erteku autot, es ennek fuggvenyeben mar az atiras a nevemre is megtortent.
Viszont amikor mentem volna, hogy elhozzam az autot, a kereskedo felhivott es kozolte velem, hogy akitol az autot vette 2 honappal ezelott most kozolte vele, hogy az auto amit eladott nem az o tulajdonaban allt, hanem az edesanyjae volt, es tudta nelkul adta el, de vissza szeretne most vasarolni, ugyanis az edesanyja meg nem tett feljelentest.
Ezen a napon fuggoben maradtunk a kereskedovel, majd masnapo kaptam a telefont, miszerint a kereskedo ugyvedje utananezett, es az adasvetelnel nem szukseges jelen lennie a tulajdonosnak, illetve ha mar legalabb 2 adas-vetel tortent (jelen esetben tulajdonos lanya - kereskedo, majd kereskedo - en ) mar nem vehetik tolem el az autot, ha megvasarolom.
Ezzel kapcsolatban szeretnem kerni tanacsat. Erdemes-e az autot tenyleges megvasarolnom? vagy lepjek vissza a veteli szandekomtol?

Koszonettel:
Toth Attila

Bizniszvikor # 2014.01.13. 10:52

Tisztelt Cím!

Egy barátom vásárolt egy Citroen Berlingo tipusú 5 személyes autót,amit megszeretnék tőle vásárolni.
A probléma az hogy az eredeti tulajdonosa,tehát aki a törzskönyvben szerepel,óta a harmadik kézben van az autó átírás nélkül.
Megtudom e oldani hogy a nevemre kerüljön az autó anélkül hogy arra keljen várnom,hogy mindenki átírassa,aki ezt nem tette meg?
Köszönettel:Vikor Csaba

panni69 # 2014.01.12. 20:58

Tisztelt Cím!

2013.08.23-án vásároltunk autókereskedésben egy 2003-as peugeot 307-es autót. Frissen vizsgáztatva kaptuk meg (vizsga 2015. 06.hó-ig érvényes rajta) minden műszaki adat el lett mondva csak egy apróságot hagytak ki , hogy az időszakos cserék nem lettek végre hajtva az autón . 157000 km van benne a vezérműszíjat 120000 km után kell cserélni. Egy hibát mi is elkövettünk az apró betűs részt a felsorolás végén nem olvastuk el. Most ott tarunk , hogy az autó 01.08-án vezérműszíj szakadás miatt megállt a javítás költsége kb.200000 Ft amit az eladó ránk hárít mivel ez kopo alkatrész meg különben is az adat felsorolás végén ott az apró betűs záradék. Én el ismerem , hogy mi is hibásak vagyunk hogy nem olvastuk végig tüzetesen betűről - betűre a jegyzéket , de az eladó is mivel szólnia kellett volna a hiányzó felülvizsgálatokról. Kérdésem van -e esélyünk arra , hogy a javítás költségét az eladó autó kereskedésre hárítsuk?

Insignia1978 # 2014.01.11. 05:28

Tisztelt Dr Guba

Nem biztos hogy egyedi a szituációm amit most leírok de mégis próbálok tanácsot kérni öntől mi tévő legyek.
2013.10.29.én le foglalóztam az autót és
2013 november 6.án voltam átvenni az Olaszországból kereskedő által behozott Opel Insignia 2010-es 2.0cdti Ecoflex 3.7 m ft értékű autót.Mivel külföldön dolgozom(Hollandia) így útnak is vágtunk ment minden simán használtam az autót 5 e km kb.
Majd 12.24.én reggel ünnepekre bepakolva az autóba az autó Németországban megállt.Szerencsére mindenféle személyi sérülés nélkül egyszerűen leállt a motor és félre tudtam húzodni, segítséget hívtam nem kevés összegért elvittek a legközelebbi Opel szervízhez ami természetesen az ünnepi nyitvatartásra tekintettel zárva volt.
A következő lépés segitőkész kútkezelők a szerviz mellett
ajánlották hogy esetleg béreljünk autót és menjünk tovább azzal hagyjuk ott az autó kulcsát és majd 12.27.én pénteken odaadják a szervizeseknek nekem csak fel kell hívjam a szervizt és lebeszélem velük mi a probléma.Útnak is indultunk a bérautóval.Ez így is volt azt mondták a német Opel szervízben motor cserére tippelnek.Akkor még nem hittem nekik.Kerestem szállítót aki hazahozta az autót nem kis pénzért 1200 kmről.És sajnos igazuk lett a németeknek.Itthon szét lett szervizben szedve a motorja az autónak és kiderült hozzá volt már nyúlva a motorhoz javítva volt és a szerviz elmondása szerint nem szakszerűen.Hozzáteszem megvétel előtt leinformáltam az autót a szervizkönyvbe bevezetett minden dolog benne volt az opel rendszerébe itthon, a motorjavításáról sehol nem volt semmi.Konkrétan a kettes hengernél a főtengely csapágya eltünt a motorban és szét ment az olaj rendszerben mindenfele a turbo is megszorult.A szervíz azt mondja komplett motor és turbo cserére szorul a gépjármű.
A kérdésem az lenne hogy milyen anyagi felelősség terheli a kereskedőt ilyen esetben?
Én szeretném visszakérni a vételárat és nem szeretném ezt az autot látni többet, ha lehet akkor még az auto hazaszállítási díjait is.

Válaszát előre is köszönöm

Üdvözlettel Pap Lénárd

Vasember82 # 2014.01.03. 15:54

Becsaptak?!
Tegnap vásároltam hivatalosan adásvételivel használt gépjárművet, egy magánszemélytől Szigetszentmiklósról. Ma mentem volna átíratni az autót a Egri területileg illetékes okmányirodába. Ott közölték, hogy nem írható át, mivel terhelve van. Konkrétumot nem mondtak, mert állítólag nem mondhatnak. Azt javasolták, hogy keressem fel az eladót. Az eladó azt mondta, hogy kb. 60.000 Ft. parkolási bírság van rajta, amit "elfelejtett+
" közölni velem, az autó eladásának pillanatában. Viszont ígéretet tett, hogy rövid időn belül elintézi/lerendezi. Kérdésem a következőek lennének:
Mit tehetek, ha ez mégsem történik meg, illetve, Ő lejelentheti-e így is a gépjárműve eladását, az ottani okmányirodában (Azaz kell-e fizetnem késedelmes átírási bírságot)? Valamilyen kényszerátírásra van-e lehetőségem, ha Ő nem rendezi a parkolási csekkjeit? Válaszait előre is köszönöm!

hanyeczt # 2013.12.30. 07:27

Tisztelt Cím!

Használt autó vásárlással kapcsolatban lenne kérdésem.
Miután megvásároltuk az autót, elvittük az általunk ismert szervízbe, hogy átnézessük. Ebben a szervízben műszaki vizsgáztatás is folyik. Az autót egy héttel az eladás időpontja előtt a régi tulajdonos leműszakiztatta. A szervízben viszont olyan hibákat észleltek az autón, melyekkel az egyáltalán nem mehetett volna át műszaki vizsgán. Az autó 800.000,-Ft-ba került, javításra eddig 400.000,-Ft-ot költöttünk. A kérdésem az lenne, hogy érvényesíthető-e ebben az esetben valamilyen kárigény a régi tulajdonossal kapcsolatban,mivel az autó a régi állapotában át sem mehetett volna a műszaki vizsgán.
Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel: Tünde

guba" # 2013.12.28. 16:32

Tisztelt Serlok2!

Esetleg tehettek volna. Most már valószínűleg nem. A polgári perben ugyanis bizonyítani kell. Jelen esetben maga a jogosult tette lehetetlenné a bizonyítást azzal, hogy addig várt az igénye érvényesítésével, ameddig a szerződéskötéskor fennálló helyzet rekonstruálása már nem lehetséges.

serlok2 # 2013.12.26. 10:39

Tisztelt Ügyvéd úr
Kérdésem az volna hogy vásároltam áprilisban egy autót öcsémnek amivel összesen annyit mentünk amennyit a kereskedő és a szerelő között megtettünk. Mert gondoltam legyen első a vezérmű szíj cseréje a szerelő beállt a műhelybe és eközben kiszakadt a váltóból egy darab a kiló méter spirállal együtt. A spirál vége teljesen le volt darálva. Folyt az olaj a hengeren ezt láttuk is de erre csak most lett öcséméknek pénze hogy ezeket rendbe hozassa És a másik váltó beszerelésére is. Ők Németországban dolgoznak és kb. fél évente tudnak haza jönni. az autó 330 000 ft-ba került. További most észrevett hibája: levette a szerelő a hengerfejet és a tömítés (fbs) ragasztóval volt visszatéve a hengerfejtömítés és a ragasztó belefolyt a vízjáratok is.
Rendkívül gány barkács munkával lett összerakva. És erről természetesen ő nem tájékoztatott.
Tehetünk e bármit még a kereskedő ellen? 330000 volt az autó de már most kb. 600000 nál tart és a szerelő azt mondta hogy ha kész is lesz messze ne vigyük.