Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


guba" # 2012.07.17. 07:53

Autókereskedő hiába ír bele ilyesmit a szerződésbe, az nem lesz érvényes. A hibát azért pontosabban kellene ismerni, de jogos lehet az igényetek.

marideli22 # 2012.07.13. 09:23

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!
A tanácsát kérném a következő ügyben:
2011.11.03-án férjem vett egy 2001.Opel Corsa Elegance automata/easytronik váltós autót. Később kiderült, hogy az autó törött volt, erről a kereskedésben nem szóltak.
Az autó az elmúlt 8 hónap alatt 5000 km-t futott, mikor kiderült, hogy a váltó hibás.Erről az egyik Opel szerviz írásban elemzést,és árajánlatot is adott. A javítás 325.000 +ÁFA. Mivel úgy tudom, hogy autókereskedések 1 év garanciát kell,hogy vállaljanak a rejtett hibákért, ezért úgy gondoltam visszaviszem az autót, hátha meg tudunk egyezni.Sajnos az adás-vételi szerződésben, amit a férjemmel gyorsan aláírattak (mivel már közeledett a záróra és az ügyintézőnek lejárt a munkaideje) a következő olvasható:
"Az eladó a Gépjármű műszaki állapotáról,esetleges sérüléseiről,részletesen tájékoztatta a vevőt, aki ezeket tudomásul vette.A Vevő tudomásul veszi,hogy az eladónak a gépkocsi eddigi használatáról nincs információja,ebből eredő károkért,hiányosságokért felelősséget nem vállal. A Vevő kijelenti,hogy a gépjármű jövőben előforduló hibáiért szavatossági,kártérítési igényt nem támaszt az eladó felé, valamint a garancia igényéről lemond."
Az autókereskedés a mai napig úgy hirdeti magát az interneten,hogy "az általunk értékesített gépkocsikra 1 év garanciát adunk"
A kérdéseim a következők:
Ha egy autókereskedő cég 1 év garanciát hirdet, akkor hogyan mondathatja le a vevővel a garancia igényét? Egyáltalán egy használt autókereskedőnek van -e törvényesen joga lemondatni a vevőt a garancia igényéről?
Szabályos-e ez az adás-vételi szerződés?
Hogyan írathatja alá, hogy a kereskedés nem ismeri az autó állapotát,annak hibáit, mikor azt hirdeti, hogy az összes autóját átvizsgáltatja? (ezt tegnap nekem telefonon keresztül megerősítette az alkalmazott)
Mielőbbi válaszát várom, köszönettel Nemes Mária

guba" # 2012.07.11. 14:11

Mondd meg neki, azt üzenem, hogy 16 éves Ladánál, már a rejtett hiba fogalmilag kizárt. :))

Targ # 2012.07.10. 11:25

Kb. két hónapja eladtam 16 éves 2107 Ladámat. A vevő a minap megkeresett, hogy számos apróbb javítást kellett elvégezni a járművön, de az utolsó 3 tételhez az alkatrészek biztosítását tőlem kéri, mivel szerinte "rejtett hibákról" van szó. A hibák:

  • nem típus-azonos felni az egyik keréken és a pótkeréken (2103-as) (ezen éppen tudnék segíteni, mert a téli gumijaimat nem vette meg, azok 2107-es felnin vannak)
  • hiányzik a katalizátor (erről nem tudtam, ha nem ő szerelte le, akkor még az előző tulaj dobta ki), ha alánéz az autónak, észreveheti vásárláskor
  • az egyik fényszóró foncsorának tartó műanyagja el van törve, nem tudja beállítani (nekem nem tűnt fel, hogy rossz irányba világítana)

Kérdés: bármelyik a fenti háromból rejtett hiba? Egy szerelő ismerős azt mondta, hogy rejtett hibának csak az erőátviteli és biztonsági berendezések hibája minősülhet. Ez alapján kizárnám a fentieket. Mi a pontos meghatározás?

guba" # 2012.07.09. 20:45

Valószínűleg így is megnyernéd. De! Azért én nem hagynám olyan könnyen kicsúszni a kereskedőt ebből a szerződésből, mert, ha ez bizományi szerződés volt köztük, akkor ez az adásvétel fogyasztói szerződésnek minősül és a bizonyítási teher a hiba keletkezésének idejéről átkerül a kereskedő oldalára.

Mark11 # 2012.07.09. 06:05

Tisztelt Uram vagy Hölgyem!

2 hete vásároltam autómat egy kereskedésben, ami bizományis volt egy magánszemély által. A szerződésben az autókereskedő nem szerepel, csak a magánszemély, tehát teljes mértékben úgy tűnik, hogy a magánszemélytől vettem az autót.
Megvásárlás utáni héten elvittem márkaszervizbe, ahol közölték velem, hogy van egy hibakód, a fordulatszámmérő szenzor nem ad jelet. Ez befolyásolja a váltót, hogy megfelelő fordulatnál váltson el. Ez a hiba 254-szer fordult elő, tehát már több hónapja fennálló hibáról beszélünk, a szervizben erről papírt is adtak, illetve arról is, hogy 450 e Ft a javíttatása. Az autót 2,1 m Ft-ért vásároltam. Persze ez a hiba kipróbálásnál nem volt észrevehető, illetve az eladó sem szólt ilyen hibáról. Beszéltem az eladóval és azt mondta, hogy nem tudott a hibáról, eladás előtt ő átnézette a kocsit és nem mondták neki a szervizben. Nem áll módjában sem a kocsit visszavenni, sem a hibát megtéríteni. Megnyerném ebben az esetben a kártérítési igényt az eladóval szemben?

Várom válaszát!
Előre is köszönöm!
Márk

guba" # 2012.06.14. 17:16

Ha nem rejtett, akkor nyilvánvaló hiba, akkor meg milyen alapon szeretnél igényt érvényesíteni? Annak ismeretében vetted meg...

orsiv # 2012.06.13. 17:32

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Májusban vettem egy autót kereskedésben. Szervizben átnézettem, és elég sok hibát találtak, ami szerintem nem rejtett hibának számít. Féktárcsát, fékbetétet, lengőkart, lengéscsillapítót, stabilizátort cseréltek benne, ma hoztam haza, számlám van róla. Kereskedést megkereshetem a számlával és kérhetem a javítás árának a megfizetését?

Köszönöm a segítséget!

Orsi

guba" # 2012.06.12. 13:44

Három napon belüli elállásra nincsen, de ha nem egy roncsot vettél fillérekért, akkor esetleg ilyen alapon is lehet alapos a szavatossági igényed. Sok függ attól, hogy mennyi idős kocsit vettél milyen áron és milyen tájékoztatást adott róla az eladó.

tepsihapsi # 2012.06.12. 11:04

Sziasztok.

Vasárnap este vettünk egy autót.
Tegnap elvittem szervízbe, hogy átnézzék (kicsit csöpögött az olaj), ma mentem vissza érte.
Nem ragozom (rongyokkal kitömés, hogy ne rögtön folyjon pl.), de elég elkeserítő a helyzet.

Szabályos Tulajdonjog Átruházási Szerződés köttetett magányszemélyek között (vectraline-os formanyomtatvány). Van -e lehetőség ilyen esetben is 3 napon belül visszavinni és kérni a pénzt? Vagy esetleg rejtett hibára hivatkozni?

Köszönöm a válaszokat előre is,

Péter

guba" # 2012.06.06. 04:53

Az igazság a "jogászoknál " van, mi meg hülyeségeket beszélünk itt.

zoso6803 # 2012.06.04. 09:04

Köszönöm a válaszokat.
Húgom jogászt is megkérdezett és azt mondták, nincs sok esélye, ha perre viszi a dolgot.
Én ezt nem értem. Az eladó egyértelműen becsapta a kocsi vásárlóját, egy agyontörött, deformált autót adott el sérülésmentesként, mégis azt mondják a jogi tudorok, hogy valószínűleg a húgom nem nyerheti meg a pert, ráadásul még a kocsit is lefoglalják a per idejére. Tehát akár évekig.
Vajon hol az igazság?

monalisa1 # 2012.06.01. 13:53

Mielőbb saját költségen elvégeztetni egy igazságügyi közlekedésmérnöki szakvéleményt., le lesz írva minden baja a kocsinak, és hogy a javítás/helyrehozatal várhatóan mennyibe is kerül majd. Mert ameddig mindezzel nem vagy tisztában, a pénz részbeni visszatérítése dolgában érdemben tárgyalni nem tudsz. (Ha netán per lesz a dologból a szakvélemény hasznos lesz a bíróságon.)

Javaslom addig ne is használjátok az autót.

A saját szakijával történő megreparálástól határozottan határolódj el.

guba" # 2012.06.01. 12:56

Feljelenteni nem, de egypolgári pert esetleg megérhet. Hogy, milyen esélyekkel, ahhoz sokkal jobban kellene ismerni a körülményeket.

zoso6803 # 2012.06.01. 10:16

Újabb infók a szervízből: légzsák és szélvédő is cserélt.

zoso6803 # 2012.06.01. 08:49

Kedves Fórumozók!
A véleményeteket szeretném kérni, mit tehetünk az alábbi esetben.
Húgom egy hete vett egy 2 éves Toyota Yarist, kevés kilométerrel. Az eladó - aki elvileg autókereskedő, de a szerződésen és a forgalmiban csak a neve szerepelt - rákérdezésünk után elmondta, hogy a kocsi jobb oldali karosszériája sérült volt, de nem javították, hanem egy ugyanolyan bontottal pótolták. A kocsival egyéb probléma nem volt. Jó lett volna elvinni a vásárlás előtt szakszervízbe, de most már eső után köpönyeg.
Ugyanis a vásárlás után elvittük a Toyotásokhoz állapotfelmérésre, akik megállapították, hogy az autó balesetveszélyes, a fékcső elhajlott, csepeg a fékfolyadék, a motor el volt mozdítva, alul hiányzanak bizonyos műanyag elemek. Szóval a kocsi jó nagyot csattant valamikor.
Megkerestük az eladót, kértük vissza a péntz, de mindent elhárított. Ha fizet is javítási költséget, csak az ő maszek szervízében. Hát ebből nem nagyon kérnénk.
Persze csak egy gagyi szerződésünk van, még árat sem engedett beleírni.
Tudom, a megegyezés lenne a legjobb, de hát a húgom nem törött autót vett!
Mit gondoltok? Érdemes feljelenteni, ha nem tudunk megegyezni? (A kocsi még mindig szervízben van, a futópadra még fel sem rakták.)
Köszönöm előre is a válaszokat.

guba" # 2012.05.31. 18:55

Interneten keresztül ezt senki sem cáfolni, sem megerősíteni nem fogja neked. De, mint ahogy írtam a hiba mibenlétének a bizonyítása a vevő feladata. Te természetesen vitathatod ezt.

Tudtok arra valami törvényt mondani, hogy hivatkozhassak rá?

A Ptk. hibás teljesítésről rendelkező részében találod a hivatkozásaidat.

sampler # 2012.05.31. 13:25

Atis77
Nem nézték.
De miután a lámpa bejelzett, elvitték egy szerelőhöz, és idézem, amit az ügyvédi levélben írtak:
"Az autót egy helyi szerelő megtekintette, azt mondta, hogy nem vízprobléma, egyéb baja van, ezért szakszervizben időpontot kértek és bevitték az autót."
Kérdem én, ha egy szerelő belenéz a hűtővízbe, nem látja, hogy olaj van benne?

Atis77 # 2012.05.31. 13:14

Mikor kipróbálták megnézték akkor nézték a hűtő vizet ? Egy dizelt tényleg hamar haza lehet vágni.

Atis77 # 2012.05.31. 13:12

Haborex

Például feljelented.

sampler # 2012.05.31. 12:06

Ma megkaptuk a levelet az ügyvédjüktől, hogy peren kívül egyezzünk meg, és kérik, hogy vegyük vissza az autót hibás teljesítés miatt.
Mindenhol azt olvasom, hogy először az autó megjavítását lehet kérni. Tudtok arra valami törvényt mondani, hogy hivatkozhassak rá? És a hengerfej hibán kívül megállapították, hogy a turbó cserére szorul, motorvezérlést be kell állítani, szabályozni, a tengelykapcsoló is cserére szorul, stb. Kérhetik, hogy ezeket is megjavítsuk, van rájuk szavatosság? vagy ezek egy 8 éves 270ezer km-t futott autó használatából erednek? Pár napunk van, hogy válaszoljunk.

Haborex # 2012.05.31. 10:43

Tisztel Fórumozók!

Segítsetek!Vettem egy autót kereskedőtől.Neten néztük ki a párommal,felhívtuk,megegyeztünk.Mivel hétvége volt, egy parkolóban történt az adásvétel, gyorsan, sietve.A papírokat csak a kp. átadása után kaptuk meg, az eladó autóba szállt, elhajtott.Itthon derült ki, hogy néhány adat nem stimmel a hirdetéshez képest!Az évjárat/öregebb/, köbcenti/nagyobb/, a műszaki érvényessége, az autó állapota,sőt még üzembentartóit se kaptunk/ebben egyeztünk meg!/, csak valami megbízási szerződést!Volt néhány telefonom a kereskedő felé, először ígérgetett, később elhajtott a fenébe, csináljak az autóval amit akarok!
Mit csinálhatok?

Atis77 # 2012.05.31. 05:44

Szerintem a tömítés állapotából lehet valamit következtetni. Az tény ha megforr a víz akkor hajlamos átégni. Ismerősöm is úgy járt hogy megforralta vizet, és azonnal tönkre ment a tömítés.

sampler # 2012.05.30. 20:03

Atis77
Az adásvételiben a kmóra állást kéri, így azt írtuk be, nem a valós futásteljesítményt. Ez talán nem lehet gond. A vevő nem is tagadja, hogy tudja.

wers
Szerinted a szakértő meg tudja állapítani, hogy a hengerfej mikor ment tönkre?
Mi is a megegyezésre törekszünk, de nem akarnak hallani a javításról. Visszavásárolni meg nem akarjuk, az árának a nagy részét építőanyagra el is költöttük, ugyanis ezért volt szükséges eladni az autót.

wers # 2012.05.30. 12:47

gyanítom, hosszú pereskedés lesz a vége, szakértővel meg kellene állapítani, hogy ők vezették-e úgy a kocsit, hogy meghibásodott, vagy ez nálatok is előjött volna-e, ha nem adjátok el.

Jobb lenne megegyezni velük. Ők a valós km ismeretében vették meg, ezért te adtál kedvezményt.