Ülés nélkül utazás


wers # 2018.01.10. 07:18

III. fejezet
A járművek terhelése
Személyszállítás
46. § (1)286 Személyt szállítani csak a járműnek e célra kialakított álló- vagy ülőhely részén szabad. Álló utast csak autóbuszon, trolibuszon és villamoson szabad szállítani.

(2)287 Gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel - a (4) és (5) bekezdésben említett esetet kivéve - legfeljebb a jármű hatósági engedélyében feltüntetett számú személyt szabad szállítani. A szállítható személyek számának meghatározásánál a vezetőt is figyelembe kell venni. Két 10 éven aluli gyermeket - ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági rendszer használata a 48. §-ban foglaltak alapján nem kötelező - egy személynek kell tekinteni.

(3)288 Motorkerékpár pótülésén csak egy, a saját biztonságára ügyelni képes személyt szabad szállítani, akinek a lába a lábtartót eléri. A gépkocsi első ülésén csak egy személy szállítható.

(4)289 Tehergépkocsin - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - abban az esetben szabad a hatósági engedélyben feltüntetett személyek számánál többet szállítani, ha

  1. a tehergépkocsi megengedett legnagyobb össztömege 3500 kg-ot meghaladja,
  2. a szállított személyek számára megfelelően rögzített és biztonságos ülőhely van,
  3. a rakomány a szállított személyeket nem veszélyezteti,
  4. a tehergépkocsi össztömege - a rakfelületen szállított személyek súlyát személyenként 68 kg-mal számolva - a tehergépkocsi megengedett legnagyobb össztömegét nem haladja meg,
  5. a tehergépkocsi rakfelülete nem billenthető.

(5)290 A fegyveres erők, a rendvédelmi szervek által üzemeltetett, valamint közveszély, elemi csapás vagy a vasútüzem biztonságát veszélyeztető akadály elhárításánál használt tehergépkocsin - a (4) bekezdés b)-e) pontjaiban foglalt rendelkezések megtartásával - a hatósági engedélybe bejegyzett személyek számánál több személyt abban az esetben is szabad szállítani, ha a tehergépkocsi megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-ot nem haladja meg.

(6) Pótkocsin személyt szállítani tilos, kivéve

  1. a járműszerelvény biztonságos közlekedése érdekében szükséges - a pótkocsi hatósági engedélyében meghatározott számú - személy szállítását;
  2. a mezőgazdasági vontató első, nem billenő rakfelületű pótkocsiján - a (4) bekezdés rendelkezéseinek értelemszerű alkalmazásával - történő személyszállítást.
Szomorú örökös # 2018.01.10. 04:09

Tyorotyere

Például egy kis dobozos személyszállító hátsó üléseit ki lehet szerelni, hogy nagyobb tárgyat szállítsunk vele!

Nekem éppen kisteherautó típusú 5 személyes személygépkocsim van és nem kiszerelhető az ülés, hanem lehajtható, azaz a ülés benne marad, mégis egy hatalmas pakoló felületet tudok elérni azzal, ha lehajtom az üléseket. Nem tudom, hogy te konkrétan milyen autóra gondoltál, de többnyire a kiszerelhetőség azért van, hogy szerelhető-javítható legyen, nem pedig azért, hogy nagyobb rakodó felületet lehessen vele elérni.

De alapból nem értem, hogy fordulhatott meg a fejedben, hogy kiszeded az ülést és mégis annyi embert akarsz vele szállítani, ahány személyre le van vizsgáztatva a kocsi. Az utasoknak fix rögzítésű ülésen kell utazniuk, ráadásul biztonsági övvel ellátva-bekötve, így a felvetésed eléggé röhejes sokadik olvasatra is.

Mellesleg a második kérdésre a válasz, hogy a KRESZ európai szinten egységes, csak egy-két apróságban térnek el egymástól - pl. vezetéskor mérhető maximális alkoholszint, sebességi korlátok, stb. - de a főbb vonalakban abszolúte ugyanaz minden országban. Tehát többnyire Ausztriában is ugyanaz érvényes, mint nálunk.

gerbera317 # 2018.01.09. 19:06

dobozos személyszállító hátsó üléseit ki lehet szerelni, hogy nagyobb tárgyat szállítsunk vele
És ez szerinted ugyanaz, mint amikor kiszereled az üléseket, és végül mégis ugyanannyi személyt szállítasz, mintha nem is szereltél volna ki ülést?

Tyorotyere # 2018.01.09. 18:46

Köszönöm szépen! Annyi ülést hagyunk ahány ember fog utazni! Ha nem lehetne kiszerelni akkor mi értelme van a kiszerelhetőségnek? Például egy kis dobozos személyszállító hátsó üléseit ki lehet szerelni, hogy nagyobb tárgyat szállítsunk vele!

Szomorú örökös # 2018.01.07. 03:05

Tyorotyere

A szállítható személyek száma pontosan azt jelenti, hogy éppen annyi ülésnek kell az autóban lenni fix módon beszerelve, mint ahány személy szállítható a gépjárműben. Ergo alapból tudtommal ki sem szerelheted belőle, hiszen az autó éppen annyi üléssel lett levizsgáztatva.

Tyorotyere # 2018.01.06. 15:57

Köszönöm szépen! Igen sejtettem, mert máshol azt olvastam ha többen utaznak mint ahány személyes a gépjármű akkor 20 ezer forint a biztonsági övért meg 10-30 ezer forint jár és kiszállítják a plusz utast. Ha újra rajtakapják akkor már magasabb pénzbüntetés és feljelentés jár.

Csak ugye itt a szállítható személyek száma 7 és csak hatan megyünk, de igaz, hogy egy embernek nincsen megfelelően rögzített széke és biztonsági öve! :D

Szomorú örökös # 2018.01.06. 15:52

Tyorotyere

Nem hinném, hogy csakis a biztonsági öv bekötésének hiánya miatt fognak büntetni. Lehet ott az a személy ki is fog szállni és úgy megy tovább, ahogy csak akar, de a kocsiba már nem engedik visszaülni. De hogy a sofőrt is megsuhintják érte, az egészen biztos.

Tyorotyere # 2018.01.06. 15:28

De a magyart még ismerhetik nem? Gondolom te nem ismered!

Burn Out # 2018.01.06. 15:23

gondolom sokan ismerik itt az osztrák szabályokat

Tyorotyere # 2018.01.06. 13:36

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem az lenne, hogy ha egy 7 személyes autóból kiveszek két ülést és 6-an utazunk benne, tehát valaki nem széken ül és nem is tudja bekötni magát, akkor kit büntetnek meg ezért? A sofőrt vagy azt aki nem a széken ül? És mekkora a büntetés mértéke?

A második kérdésem az ugyan ez lenne de nem Magyarország, hanem Ausztriába!

Köszönöm!

László