Új autó vásárlás


matyi04 # 2014.10.25. 16:06

A Szálmlán amit kaptam előlegként szerepel az összeg

Atis77 # 2014.10.22. 11:02

Nem mindegy hogy előleg vagy foglaló. Tudni kellene mi van a papírra írva.

matyi04 # 2014.10.21. 19:17

Tisztelt cím!
Segítségüket szeretném kérni.
Személyszállítással foglalkozó válalkozó vagyok.
Az egyi márkakereskedésnél rendeltem egy új autót.
Nagyon készségessen áltak a rendelékezésemre,kollégámmal voltuk a kereskedésben amikor megállapodzuk arról hogy nagyon kedvező kamatozásu hitellel vásároljuk meg az új autót (2.5%)
Azt mondták hozzam az előleget és rendelik az autót a hitelt pedig bizzam rájuk azt ők rendezik.
Bevittem az előleget( 600.000Ft) megkötgöttük a szerződést, és nem kerestek.
Elküldtem a szükséges dokumentumokat a hitelhez nekik majd néma csend lett.
Három hét mulva érdeklődtem hogy sikerült-e a hitelt elrendezni? Azt a választ kaptam hogy a 2.5%kamatozásu hitelt nem tudják elintézni de kaphatok 15% kamatozásu hitelt.
Közöltem velük hogy én ezt nem kérem mert nem ebben állapodtunk meg. Erre közölték velem hogy kiszálhatgok az autó vásárlásából de akkor a befizetett összeget felejcsem el m ert ez nekik a fájdalom dij és nem az ő hibályuk hogy nem tudták a 2.5% hitelt elredezni de 15%kamatozásu hitelt kaphatok.
Én nem szeretném ezzel a hitellel megvásárolni az autót akkor nekem el kell felejtenem a 600.000Ft?
Kérem segítségüket

monalisa1 # 2008.10.28. 16:56

A szerződéskori ár az lényegében egy iránymutató (lista)ár, abból lehet alkudni a kereskedővel...

Ezzel szemben a gépkocsi átadásakor a napi devizaárra számítják ki a végső vételárat - sajnálatosan. Ez rajta kell hogy legyen a szerződési tájékoztatón, lehet hogy elkerülte a figyelmedet...

Ha esetleg úgy döntesz, hogy nem vállalod be a régi autó eladásakori "nyomott" árat - melyet a kereskedő adna -, megpróbálhatod az autót magad értékesíteni, bár milliónyi a vevőre váró használtautó - meg jön a tél amikor nemigen vesznek autót az emberek.

Az új autó vásárlásakor, figyelemmel a jelen pénzügyi válságra és külön is a deviza intenzív napi "mozgására", ha nem akarod vagy nem tudod bevállalni a megdrágult deviza miatt adódó x százezer forintnyi többletkifizetést, végül is elállhatsz az autóvásárlástól: a szerződéskötéskor befizetett 100 ezer forintod bukik csak.

Valamint a banknál kell "visszacsínálni" a hitelszerződést, bár ez is pénzbe kerül!

Aztán veszel új autót pl. 1-2 év múlva, amikorra remélve normalizálódnak a jelen időszak dolgai.

Összefoglalva: sajnálatosan rossz időben van ez az autóvétel, rajtad kívüláló okból.

Benccce (törölt felhasználó) # 2008.10.28. 07:50

Monalisa ebben biztos vagy? Nem a szerzodeskori arfolyamot nezik hanem az atadaskorit? Az durva.

monalisa1 # 2008.10.28. 07:41

Izsook

A régi autó a tiéd, ahogy az ahhoz kapcsolódó hitelszerződés is. A kereskedés az autó bevételével járó tetemes devizaár-veszteséget nem köteles magára vállalni., az új autóra felvett megrendeléskori- a régire adott forintösszeget ajánlatot azonban állnia kell.

Az új autónál is "buksz" nagyot, mert az átadás napján érvényes devizaárfolyamon lesz a végső vételár kiszámítva, így könnyen előfordulhat, hogy a felvett hitel kevés lesz majd - a különbözeted fizetheted készpénből...

Benccce (törölt felhasználó) # 2008.10.28. 07:24

Nem vagyok jogasz csak eppen hasonlo ugy erint engem is.
Na szerintem te ne remenykedj olyanban, hogy realizalodik a forint, hiszen most realizalodott pontosabban majd olyan 300-320-as EUR-nal meggall a dolog, na de en is hulye vagyok, ezt elemzok egy eve megmondtak. Most meg en is szivok alaposan, mert CHF alapu hitelem van, gondolhatod. De csak maganvelemeny, hogy broker azt tanacsolta meg ebben a pillanatban is erdemes gyorsan tenni valamit (en pl. megszabadultam az osszes nyiltvegu befektetestol es reszvenytol hatalmas veszteseggel), mert azt mondja, meg nincs itt a melypont, azt mondja megy ez meg szepen lefele jocskan. Kicsit szomoru, de legalabb realista,

Jogi tanacsot tenyleg nem akarok adni, de szerintem ami a kezdben van papir azzal elobb kezdesz barmit is mintha varsz a csodara. Sok sikert! Bence

Izsook # 2008.10.28. 07:03

A problémám a következő régi autómat újra szerettem volna cserélni, mivel az új autó nem volt a kereskedésben így rendelni kellett. A régi autómon CHF alapú hitel van, amit szóbeli megegyezés alapján a kereskedés kifizet. Új hitelem 09.08-án érkezett meg bankszámlájukra új autóm pedig 10.10-én telephelyükre. Az autókat nem akarják kicserélni hivatkozva a gazdasági válságra és a CHF magas árára, ami a régi hitelem összegét befolyásolja.
Összesen 1 db megrendelő lapom van, amin rögzítve van a régi autó megvásárlási ára és az új autó ára, valamint az extrák, amiket sikerült kialkudni.
Kérdésem, hogy lehet e valamit csinálni vagy várjak türelmesen, amíg a CHF ára nem relaizálódik.

guba # 2008.08.17. 19:55

A törzskönyvnek nincsen semmi köze sem a műszaki, sem az eredetvizsgához. Szerintem félrebeszél az eladó. Törzskönyv nélküli autót ne vegyél.

the big cat # 2008.08.14. 10:51

Az iratokat mindenképpen várd meg, de ha van érvényes eredetviszgája, azt nem kel megismételni, az eredetvizsgát nem kell "megbízható" helyről beszerezni, minden hely egyformán megbízható, az eredetvizsga-bizonyítvány közokirat.

vinnie # 2008.08.14. 10:14

Most volt az autó eredetvizsgán meg műszaki vizsgán is, és állítólag a törzskönyvet még nem postázták ki neki. Szóval mindenképpen várjak, amíg az is nála lesz?

monalisa1 # 2008.08.14. 09:34

Eredetvizsgáról ne ő hozza az "okés" bizonyítványt, hanem te vidd el a kocsit általad megbízható helyre a hiteles igazolás reményében.

monalisa1 # 2008.08.14. 09:32

Már miért ne lenne nála az előzőekről a törzskönyv?!

Milliónyi a vevőre váró használt autó, tessék másikat választani - olyant aminek a papírjai mind rendben vannak. És a vétel előtt elvinni eredetvizsgálatra és értő szerőlővel is átnézetni, igaz költséggel járnak, de ekként eljárva utóbb gubanc kevésbé adódik - saját érdekünkben.

Monalisa
laikus hozzószóló

vinnie # 2008.08.14. 08:55

Tisztelt Fórum!

Azzal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy autó vásárlásra készülök, de az eladó arról értesített, hogy az eredetvizsga után a törzskönyvet még nem postázták ki neki, így az adásvétel lebonyolításának időpontjára nem valószínű, hogy meglesz. Belemenjek így az adásvételbe, vagy kérjek inkább időpont halasztást?

szarvas # 2008.07.30. 10:29

Ezt teszem, köszönöm!

Goodwitch # 2008.07.30. 09:56

Eddig azt írtad:

A kereskedő állítja és le is írta, hogy Ő visszafizetné, de a bank sokkal többet kér vissza!

Eddig azt gondoltam, hogy csak a különbözet vitás! De ha a teljes 9M-ót magánál tartja és közben a hitel összege a kamatokkal növekszik, az kicsit más.

Arról sem írtál, hogy a szerződés szerint elálltál-e késedelem miatt, vagy közös megegyezéssel bontottátok a szerződést. Nem mindegy atekintetben, hogy a feleslegesen megkötött hitel plusz költségeit kinek kell fizetnie.

A 9M visszatartása, ha végleges a szándék, akkor csalás kísérletének elmegy. Az ebben az összegben elég súlyos büntetést von maga után. Keress meg egy ügyvédet, én azt javaslom.


Goodwitch

szarvas # 2008.07.30. 08:34

Igen, végig erről beszélek!
A bank folyósított a kereskedőnek, autót nem vettem át, mert nem szállított a kereskedő 5 hónapig!
A szerződés szerint és közös megegyezés alapján is elálltunk az autóvásárlástól, a kereskedő meg nem akarja a pénzt visszafizetni a banknak, a bank meg tőlem kéri vissza a pénzt!

Goodwitch # 2008.07.29. 07:33

Szarvas!

Azt akarod mondani, hogy a kereskedőnél van az az összeg, amit a banktól felvettél, és azt nem akarja visszaadni a banknak?


Goodwitch

szarvas # 2008.07.29. 07:16

9 MFt hitelről van szó, a kereskedő tegnapelőtt közölte, hogy Ő ezt nem tudja visszafizetni!
Akkor most mit tehetek?

Goodwitch # 2008.07.23. 13:48

Szarvas!

Olvasd el figyelmesen először a hitelszerződést, aztán meg az autóvásárlási szerződést.

Ha azért álhattál el a szerződéstől, mert az autókereskedés késedelembe esett, és a késedelmét kimenteni nem tudja, akkor köteles megtéríteni az ebből származó károdat. Tehát azzal, hogy visszaadta az előleget, még nem szabadul.

Tehát elsősorban azt nézd meg, hogy jogosan követel-e a bank többet, ha igen, akkor az autókereskedő fizesse meg szépen azt a pénzt. Ha nem hajlandó akkor egyezkedj a bankkal, aztán a kárigényedet nyújtsd be szépen a kereskedőnek. Ha nem fizet, mehet az FMH.

Tanácsomat a szerződések ismerete nélkül adtam! A szerződés tartalma szerint ez lehet helytálló és hibás is!


Goodwitch

monalisa1 # 2008.07.23. 13:36

Nem de Szuzuki? Ismerősünk majd' fél évre kapta meg az egyedi rendelési autót, igaz addig az öreg járgányt használta.

Az átkosban egyes autókra 2-5 évet is kellett várni..., a vételárnak legalább 20%-os befizetésével, és kamat nuku...

monalisa1 # 2008.07.23. 13:22

Haladéktalanul bemenni a bankhoz, mert az hogy két hónapja már nem is válaszolnak (...), lehet hogy újabb felszólító levél már nem is jön: automatikus lehet a BAR listára való tétel!

monalisa1 # 2008.07.23. 13:18

A havi részleteket kényszerűen fizetni kell amíg a kölcsönszerződés a bankban le nincs zárva - a BAR listával való fenyegetést komolyan kell venni. Később az összes adódott többletköltség/kiadás a kereskedéstől követelhető, ha másként nem peres eljárás során. (Ők nem tartották be a vállalási határidőt, ők a hunyók.)

A banknál esetleg átiratni a kölcsönszerződést egy magasabb összegűre (és hosszabb lejáratúra), az valószínűleg elég lesz a jelenlegi lezárására, aztán fizetni az új havi részleteket. És másik új autót venni, olyant ami raktárról azonnal is kapható.

(Amúgy nincs abban a kereskedésben egy fia eladható/átadható autó - 5 hónap után se?)

szarvas # 2008.07.23. 11:19

Tisztelt Fórum!

Új gépkocsit rendeltünk, decemberben.
Februárban a kereskedő kérésére elindítottuk a hitelkérelmet, "hogy haladjon ez is".
5 hónapnyi nem szállítás után elálltunk a megrendeléstől és visszakaptuk az előleget.
Most a bank kéri tőlünk az összeget, amelyet átutalt a kereskedőnek.
A kereskedő állítja és le is írta, hogy Ő visszafizetné, de a bank sokkal többet kér vissza!
A bank két hónapja nem is válaszol a leveleinkre, csak a csekket küldi és a felszólító levelet, nekünk!
Szóban el is mondták az ügyfélszolgálaton, hogy mi vagyunk az adósok és ha nem fizetünk feltesznek a BAR listára!
Mi a teendő, hogy megszabaduljunk ettől a helyzettől?

pupec # 2008.07.23. 09:08

sajnos úgy fest, hogy jelen esetben nem így történt. tegnap beszéltem a bankkal, ahol annyit közöltek, hogy a kereskedésnél a pénz.
az adós persze én vagyok, tehát mindenért engem vesznek elő. mint ahogy így volt ez most is, mikor is a kereskedés minden ígérete ellenére sem utalta el a második törlesztő részletet. :(
meglátjuk. veszekedések hatására végre kaptam egy időpontot... a 14 hét végére. kíváncsi leszek, hogy állnak majd a továbbiakban a dologhoz.