Átiratási díj és egyebek megúszása


Véleményem # 2015.05.07. 17:29

2003-ban a nyakamra sóztak egy trabant gépkocsit

Na ez mit takar, bővebben és pontosabban...

2 hét után az autó nyilván nem teleportált magától... ez az "eltűnt" kicsit kevés.

A feljelentés megtétele is rejtély, hogy miért nem...

12 év hosszú idő, kétlem, hogy csak most először történt ebben valami. Az egész egy homály, egy valami vagy nagyon sok minden hiányzik a sztoriból. Így ezek alapján sem Önt mint kérdezőt és a kormányhivatal lépését sem értem. Talán más több értelmet lát ebben, de ez így egyenlőre kifürkészhetetlen a leírtak alapján. Teóriákat felállítani meg felesleges.

A kérdésem hogy ennyi idő után nem évül e-el a dolog ?
Mire számolhatok ?
Reagáljak a levélre ? hisz ennek már 12-éve.
Miért csak most kerestek fel ?

Milyen dolognak kellett volna elévülnie... nem tisztázott.
Nem lehet tudni miről van szó konkrétan, így a mire számolhatok kérdésre is nehéz a válasz.
A levél tartalmát Ön látja, ha arra reagálni kell levélben akkor tegye meg, ha nem akkor személyesen tisztázza.
A személyes tisztázás ad választ a legtöbb kérdésére, érdemes ezt megtenni.

dzsozi79 # 2015.05.06. 10:55

üdv mindenkinek !

2003-ban a nyakamra sóztak egy trabant gépkocsit amit
nem írattam át , és azóta mégcsak most kaptam róla egy levelet a kormányhivatal-tól hogy fáradjak be tisztázni az ügyet.
Az autó kb 2 hétig volt nálam aztán eltünt !!!
Feljelentést nem tettem !!!!
Szó szerint letojtam az egészet.

A kérdésem hogy ennyi idő után nem évül e-el a dolog ?
Mire számolhatok ?
Reagáljak a levélre ? hisz ennek már 12-éve.
Miért csak most kerestek fel ?

előre is köszönöm a választ.

TCsabi # 2014.12.10. 10:12

Üdvözlöm,
árverésen szeretnék vásárolni motorhibás ideiglenesen kivont autót azzal a céllal hogy pár hónapon belül teljesen elektromossá építsem át. A teljesen elektromos autók átírása illetékmentes, ezért ezt ki szeretném használni. A kérdésem az, hogy ez kivitelezhető lehet-e vajon, mert 15 napon belül be kell jelenteni az okmányirodánál a tulajdonszerzést ennyi idő alatt azonban biztosan nem tudom átépíteni és forgalomba helyeztetni az elektromos autót. Van valakinek ötlete, hogyan lehetne elérni azt, hogy ne kelljen vagyonszerzési illetéket fizetnem, hiszen amikor forgalomba helyeztetem az autót, akkor már teljesen elektromos autó lesz? Az okmányiroda mondanom sem kell hogy tanácstalan a kérdésben...

Atis77 # 2014.05.31. 06:31

Nem kell uj adásvételi, mivel az átírást megkezdtétek. Eredet vizsga meg úgy tudom 60nap (legalábbis régen úgy volt)

ÁDB20 # 2014.05.27. 15:14

Üdv! Nekem egy olyan problémám lenne, hogy vásároltunk egy személyautót még áprilisban. Az autót elvittük eredetvizsgára majd átíratni ahol kérték a törzskönyvet. Az előző tulajdonod elhagyta de erről a vásárláskor nem szólt.
Kiadták közlönybe 30 napra a kerestetést ami sikertelen volt, ezért új adásvételit írtunk és holnap szeretnénk átíratni az autót a nevünkre.
Az érdekelne hogy az eredetvizsgát újra kell e csináltatni ugyanis a 30 nap lejárt ami az érvényességi ideje. Köszönöm.

elroy (törölt felhasználó) # 2004.11.25. 22:37

Bocs mindenkinek, Egü-nek üzenem, hogy: jancso_gabor@freemail.hu címen tud elérni, a vezeték és keresznév között egy alsóvonal van

oloka # 2004.09.17. 22:08

Üdv mindenkinek!

Van egy kis problémám, amiben a tanácsotokat szeretném kérni.
Vettem egy elég régi autót ezév májusig műszakival januárban. Akkor írtunk egy üzembentartói szerződést (elkerülendő az átírás költségeit). Júniusban a járgányt kivontam a forgalomból egy maghatalmazással a tulajtól és utána írtunk egy adásvételi szerződést a már forgalomból kivont járműről. Sem az üzembentartói, sem az adásvételi szerződést nem jelentettem be az okmányirodában. Sajna egy szerencsétlen eset kapcsán a rendőrségnek szemet szúrt az autó (semmi különösebb csak rosszkor ragadt bele a sárba a semmi közepén, műszaki nélkül). Lényeg hogy pár rendőrt elkezdett izgatni mit csinált ott ez az autó, meg hogy kié, és a volt tulajtól kapott infó alapján eljutottak hozzám, de velem nem sikerült beszélniük.
Azt hittem el is ült az ügy teljesen, de kaptam egy idézést az okmányirodától az átírás ügyében. Nyilván a rendőröktől tudták meg hogy történt valami. Papír elméletileg nincs a kezükben mert sem én sem a volt tulaj nem adtunk oda semmit senkinek.
A dolog rendőrségi részétől nem tartok már különösebben, csak az izgat, hogy ha az okmányirodában bemutatom a forgalomból kivonás előtt 5 hónappal írt üzembentartóit meg a kivonás után írt adásvételit, akkor kell e számítanom valamiféle büntetésre?
Konkrétabban fogalmazva az üzembentartói szerződésre milyen bejelentési kötelezettség vonatkozik, milyen esetleges szankciókkal?
Illetve a forgalomból kivont jármű adásvételét kötelező-e bejelenteni és ha igen milyen feltételekkel?
Világért sem szeretnék senkit sürgetni, de hétfőn jelenésem lesz, úgyhogy légyszi siessetek! :)
Előre is nagyon köszönöm.

escoriad # 2004.09.16. 21:23

Alorinc-nak

Ha az autót Svájcból hozod az importnak fele meg, függetlenül, hogy mondjuk az autót franciao-ban gyártották. Így a vám 10% + áfa 25% + kvdt és regadó.

Ha tagországból veszed az utót, akkor magánszeméályként vagy cégként, új vagy haszánlt kocsit veszel, mert ezek feltétlenül fontosak, hogy az áfát ki és mikor fizeti. A regadót itt sem kerülheted el.

Remélem válaszolsz

világesze2 # 2004.09.14. 21:12

Jujjj, de megy a topicom....

szebe # 2004.09.10. 11:27

Gerilla azzal a szerződéssel már ne menj sehova. Legegyszerűbb ha írtok egy újabb szerződést mai dátummal. A többit e-mail-ben küldöm.

Gerilla # 2004.09.08. 15:47

sziasztok

icsit komplikált a kérdésem,de leirom :) 2002ben vettem egy autot.nem lett átiratva.a pasi a csekkeket ideadta nekem,tehát sulyado,biztositás fizetve van,csak az átirás maradt el. ha most én bemegyek az okm.ir.ba a 2002es szerzödéssel mire számithatok? mekkora büntetésre,illetve ilyenkor is kivonhatják a forgalombol...???
köszönöm

alorinc # 2004.09.08. 12:36

Én is kérdezek vmit.

Behozatnék autót Svájcból, a regadóval tisztában vagyok, a többi teherrel nem (vámeljárás díjja, etc.). A kocsi 1.5 dízel 3-4 éves.

Egyébként a vpop honlapján az autóbehozatallal kapcsoltban érdekes anomáliákra bukkantam: hogyan lehet használt autó után ÁFÁ-t kiszabni? Sőt, hogyan lehet vmelyik tagországban vásárolt autó után ÁFÁ-t kiszabni?

Ha esetleg Svájcból hozatom be kell e vámeljárás alá vonni a kocsit, ha EU tagországban lett gyártva. (Eu-s ismerteim szerint az árú szabad áramlásából kiindulva nem, habár svájci a tulajdonos, de szerintem ez irreleváns)

Köszönöm

alorinc # 2004.09.08. 12:31

Bevallom, nem néztem utána, de én is így járok anyukám autojával és még soha egyetlen rendőrnek sem fordult meg a efjében, hogy meghatalmazást kérjen tőlem.

ZDoman # 2004.07.04. 19:55

Sziasztok!
Lehet, hogy nem pont a topic-névbe vág a kérdésem, de ahogy beleolvastam ugy tünt hozzá tudnátok szólni. A problémám ott van, hogy a múlt héten vettünk egy autót, amit a anyuval közösen használnánk, ma kötöttük a biztosítást és a nő mondta, hogy ha én akarom használni az autót, akkor kölcsönadási szerződést kell írni, mert van egy új törvény ami alapján csak a házastárs vezetheti az autót ilyen papír nélkül.. Elég meredeknek tűnik, kérem valaki erősítse meg, vagy mondjon ellent, remélem van aki naprakész a témában! Ja és anyunak a lakcíme nem egyezik meg az enyémmel, ha ez számít valamit.

Lenne egy másik kérdésem is. Azt tudom, hogy két hetünk van átiratni, de biztosítás nélkül meddig szabad járni vele? Megbüntethet a rendőr pl. a vásárlás után hazafelé? (hál'istennek nem történt meg, de kíváncsi lennék rá..)
Előre is köszönöm a válaszokat!

Zoltán György # 2004.03.14. 10:49

Megírjátok az Adásvételi szerződést.
Elvégezteted az eredetvizsgálatot.
Megkötöd a biztosítást az autóra.
Okmányirodában átiratod.
Kispolák esetében ez kb. 40.000.-Ft.

A vételár meg gondolom nincs ennyi!!!

KZoli # 2004.03.14. 09:30

Ezt olvastam is, de nekem egy kicsit fura ez a megoldás, és őszintén szólva kicsit bizalmatlan típus is vagyok (sajnos van rá okom... ) , én akkor lennék nyugodt, ha átkerülne az én nevemre, és minden úgy történe hivtalosan, ahogy kell.
Ráadásúl nem tudom mit szólna ehhez egy vadidegen emberke. Tehát továbbra is kérem segítségeteket, hogy hol, és hogyan kell elintézni az átírást, illetve ez milyen költségekkel jár, és emelett van-e más tennivaló is. Köszönöm.

Zoltán György # 2004.03.14. 06:52

Druszám!

"Az autóval kapcsolatosan minden kötelezettség és felelősség az Üzembentartót terheli. Ha nem akartok átírást, eredetvizsgálatot fizetni, akkor írjatok egy üzembentartói nyilatkozatot, tulajdonosi hozzájárulást, vagy egy sima kölcsönadási szerződést (visszavonásig)."

Nem kellett volna sokat visszaolvasnod!

KZoli # 2004.03.14. 00:32

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Hamarosan fogok venni egy autót( valószínűleg egy igen régi Polski 126-ost), de őszintén szólva fogalmam sincs, hogy az átiratást hol hogyan, és mennyiért lehet megcsinálni??? (még sosem vettem autót)
Visszaolvasnék többet is a fórumban, de nagyon kevés időm van, az autót meg hamarosan muszály lesz megvennem

Segítségeteket előre is köszi, és bocs, hogy ennyire zölfdülű vagyok :-)

krocus # 2004.02.24. 19:04

Ok. Vettem. Pusztán tényszerű megállapításnak szántam!

Zoltán György # 2004.02.24. 19:01

Nem írom le mégegyszer!!!!

krocus # 2004.02.24. 17:16

Én a jogkövető magatartás híve vagyok, de anomáliának tartom, hogy az átírási és egyéb kötségek egy 15 éves autó esetében kishíjján meghaladják magának az autónak az értékét. A kiskapu keresésének ez az egyedüli oka.

the big cat # 2004.02.24. 14:27

Ha jól tippelem ez mindenféle (súly, SZJA, stb) adófizetési kötelezettség miatt lényeges.

Zoltán György # 2004.02.24. 14:16

Az autóval kapcsolatosan minden kötelezettség és felelősség az Üzembentartót terheli. Ha nem akartok átírást, eredetvizsgálatot fizetni, akkor írjatok egy üzembentartói nyilatkozatot, tulajdonosi hozzájárulást, vagy egy sima kölcsönadási szerződést (visszavonásig).

krocus # 2004.02.24. 14:14

17:00 után leszek ismét. Előre is kösz.

krocus # 2004.02.24. 14:12

the big cat! Köszi a segítséget. Viszont akkor azt kérdezném, hogy az üzembentartót milyen jogok és kötelezettségek illatik meg, egyáltalán mire jó, mire találták ki?