Elkésett gépjárműátírás


sziszi77 # 2009.09.30. 18:16

Ja még annyi ha idegentöl vetted akkor nagy bátorság volt,reméljük nem lopott az autó!

sziszi77 # 2009.09.30. 18:13

Szia.Én is törzsköny nélküli autót vettem meg,de ismertem a tulajt.Szóval ilyenkor bemész az okmány irodába(de elötte kell irtanod egy meghatalmazást a tulajjal,hogy eljárhatsz az ügyben),vagy akkor mennyen be a tulaj.Ilyen köröztetik a törzskönyvet az okmányirodába kb.egy hónap mire fölrakják a közlönybe.És utána irják át a nevedre.de elööte megkell iratni az adásvételit,a biztosítás megkell kötnöd,illetvel az eredetiség vizsgát is megkell csináltatod.Ez mind idöbe telik mire vissza jönn az eredetiség vizsga eredménye stb...Bekell fizetned a forgalmi,és az ujj törzsköny árát(ami a te neveden lesz) csekken,meg az illetéket is fell kell adnod csekken!Na ezek nélkül nem irják át az autót!

zsuzska60 # 2009.09.30. 17:43

vásároltunk egy gépkocsit, 1988-as évjárat. A tulajdonos azt mondja, hogy nem volt még sosem törzskönyve a gépkocsinak. Kérdésem e nélkül átíratható a gépkocsi? Nekem kell a törzskönyvet megcsináltatnom? vagy nagy hibát követtem el, hogy nem ragaszkodtam a törzskönyvhöz?

Chopper # 2009.09.28. 13:47

Köszönöm az infót!Akkor jobban járok ha előkerítem a törzskönyvet.

honeybear45 # 2009.09.28. 10:19

igazán nincs mit, nagyon szívesen
Üdv

Godot # 2009.09.28. 09:35

Köszönöm, így már világos.Hát akkor nekikezdek a nyomozásnak.Még egyszer köszi.

honeybear45 # 2009.09.28. 09:33

Chopper!
Beidéz az okmányiroda, hogy íratsd át az autót, ami törzskönyv nélkül lehetetlen. Ha nem lesz meg a törzskönyv akkor köröztetni kell, ami nem kevés idő.
KOmoly bűntetésre nem kell számítanod, ha csak egy pár nappal csúsztál ki.

honeybear45 # 2009.09.28. 09:29

Godot!
Abban az esetben kell az előző adásvételi szerződés is az átíráshoz, ha mégsem adta le az előző tulaj bejegyzésre. Érted? Az nem vészes, hogy ha ki van vonva, inkább az a vészes, ha le van foglalva mert akkor nem tudod addig átíratni míg a lefoglalást fel nem oldják (tartozás miatt szokták és itt lehet teljesítményadó tartozás is) azaz valaki ki nem fizeti a tartozást.KÉrj el tőle minden papírt, amit csak tud a gépjárműről és esetleg megérdeklődheted az okmányirodában, vagy a helyi adónál, hogy kértek-e lefoglalást az autóra, hidd el megéri.
Üdv

Chopper # 2009.09.27. 13:04

Üdv!
Vettem egy tehergépkocsit,kereskedésből.Úgy hoztam el,hogy kipostázzák a héten a törzskönyvet,azóta is postázzák,sőt még a kereskedés is el tűnt!És elvileg az átíratáshoz kell a törzskönyv.De ez most a legkisebb gond!Az autókereskedés még át sem íratta az autót,pedig volt rá öt éve.És még én is kicsúsztam a 15napból!Igaz,hogy én tehermentesen vettem az autót.
Múlthéten belefutottam egy igazoltatásba,kicsit problémáztak az átíratás miatt (teljesen jogosan) és feljelentettek.Ilyenkor mi a teendő,mire számíthatók?

Godot # 2009.09.26. 06:32

Szóval, ha tegyükfel nincs meg az előző tulajjal az adásvételi amin csodálkoznék ha meglenne ilyen körülmények között, attól még egy közte és köztem megírt adásvételivel plussz a forgalmival,törzskönyvel ha van, a eredetvizsga igazolással és gfb kötvénnyel az okmányiroda átírja?
ha jól hámozom ki , amennyiben kivan vonva a forgalomból az nem bonyolítja rámnézve a dolgokat.?
Köszi.

Godot # 2009.09.25. 16:09

nagyon köszönöm a segítséget, majd még írnék ha nem gond, csak most munkában vagyok.
Szóval elméletileg ha nincs megneki az adásvételi az előző tulajtól attól még egy szimpla adásvételivel eladhatja nekem az autót?Vagypedig szükséges az előző adásvételi.
Amúgy még hozzáteszem sok minden van még az autóval mármint műszaki állapotára nézve, nem mai darab és ahogy látszik a tulajból nem sokat törődött vele.

honeybear45 # 2009.09.25. 16:01

Neki nem kell azonnal fizetni, mert utolagosan az APEH-től fog kapni csekket. Neki most semmibe sem fog kerülni.Az APEH-nál meg kérhet részlet fizetést
Örülök neki:-) MÁrmint annak,hogy sikerül az álmod

honeybear45 # 2009.09.25. 15:59

Próbáld meg, de csak úgy ahogy írtam ne menjél bele olyanba, hogy alkatrésznek, ha forgalomba akarod helyeztetni. Az átírás költségei plusz a műszaki vizsga, zöldkártya, eredetiségvizsgálat nem kevés lesz azért azt is kalkuláld bele. Tudd meg pontosan, hogy ki van -e vonva mert akkor már kellett,hogy valamit kapjon az eladó itt vagyonszerzési bírságra gondolok, akkor már nem kell neki se stresszelni hogy átírási költséget kell fizetnie, mert olyankor neki csak a vagyonszerzést kell fizetni semmi mást plusz a bírság, aminek már ki kellett mennie.

Godot # 2009.09.25. 15:57

Bele ment ,hogy írjuk át rendesen akkor ha neki nem kell ahhoz azonnal befizetnie a rá vonatkozó átíratást, mert ő azt állítja ,hogy szerinte addig nem tudja eladni a,íg azt kinem fizeti.Így lehetséges az átírás?

Godot # 2009.09.25. 15:48

Lincoln

honeybear45 # 2009.09.25. 15:24

jah, és az hogy nála van a forgalmi és a rendszám az még nem jelenti azt hogy nincs kivonva, inkább erre sem volt képes, hogy legalább leadja, ha már át nem íratta.

honeybear45 # 2009.09.25. 15:22

A kocsi értéke az nem nagy emiadt neméri meg dupla átírast kifizetnem a palinak ,hogy aztán még a saját nevemre is irassam emiadt ez sem megoldás.

Neked nem kell fizetned a dupla átírást, neked csak a sajátodat kell fizetned, de ha lejelentette anno annak idején a régi tulaj, akkor már kapnia kellett kivonó határozatot és az APEH is el kellett - illetve akkormég Illetékhivatal - volna hogy járjon az ügyben. Ha nem sikerül megegyezni vele úgy hogy eladja rendesen adásvételivel akkor ne vedd meg szerintem. Igyis - ugyis fizetnie kell majd előbb vagy utóbb csak idő kérdése, akkor inkább most mint később. Milyen típusú az autó csak kíváncsiság képpen kérdezem.

Godot # 2009.09.25. 15:00

viszont ez a fószer tudtommal magától a tulajdonostól vette, szóval több ilyen figura nincs a képben.

Edit38 # 2009.09.25. 14:58

Kedves Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni. 2008.májusban meghalt a férjem.(külön éltünk, 5 éve nem láttuk) A 13 éves fiam örökölt egy lízingelt autót. A Bank lefoglalta nemfizetés miatt(2009-ben). Mi a hagyatékin tudtuk meg, hogy át kell utalnunk a fiam pénzbeli örökségét a Banknak. Ezzel nem vitázok. Kb 10 telefonhívás, 6 email, ajánlott levelek után sem áll szóba velem a Bank. Átutalná a Gyámügy a tartozást, igényt tartanánk az autóra, mivel nincs. Semmi válasz. Az Okmányiroda már kétszer adott haladékot az átírásra. Okt. 5.-én lejár, kivonják a forgalomból. Forduljak a Bankfelügyelethez, vagy várjak amíg a fiam 18 éves lesz???? Minden tanácsot megköszönök. Szép hétvégét. Edit.

Godot # 2009.09.25. 14:58

Igen elég zavaros.Az előző tulaj gondolom lejelentette,hogy eladta ennek a fickónak, ez a fickó kb.8 éve nemíratta át, a rendszám meg a forgalmi nála van ill. az autón,(nekem amikor kivonták a forgalomból egyszer az enyémet biztosítás miadt le kellet ezeket adnom).Viszont ha jól veszem ki akkor ő alkatrésznek sem tudja eladni mert nem ő a tulaj.Tehát ő sehogy sem jár jól.A kocsi értéke az nem nagy emiadt neméri meg dupla átírast kifizetnem a palinak ,hogy aztán még a saját nevemre is irassam emiadt ez sem megoldás.Tehát kibogozható ez vagy felejtős?Nekem ez a kocsi sok mindent megérne de azért szabályértést meg büncselekményt nem.Viszont jó lenne ha sikerülne valami megoldást találnom.

honeybear45 # 2009.09.25. 14:47

100%, hogy ki van vonva a forgalomból adótartozás miatt. Hiszen több éve vette, át nem íratta, az előző tulajdonos biztos nem fizeti az adóját a kocsinak.

honeybear45 # 2009.09.25. 14:45

Azóta érdeklődtem nála ,hogy ugye megvan az adásvételi, de szerintem nemolyan biztos ,hogy megvan az neki.Ez mennyiben bonyolítja a dolgot?

Azért gond, mert ha nincs meg akkor az nagyon sok időbe telik, hiszen míg az okmányiroda kideríti a közbenső átírást elmulasztó személyek névsorát (belföldi jogsegély stb.) és sok helyen el se veszik az "anyagot", mivel hiányos és felkérnek, hogy szerezd be te, ha át akarod íratni.
A mostani tulajdonost nem tudod megvédeni, hacsak nem mész bele egy okirathamisításba az előző tulajjal, amibe én nem mennék bele a helyedbe. Az élet produkál érdekes helyzeteket.
Ha alkatrésznek adja, akkor a tulajdonosnak végleg ki kell vonatnia a forgalomból, bontási igazolás stb.és úgy kell neked továbbadnia.
Megér neked ennyit ez az autó?

Godot # 2009.09.25. 14:33

Jaj és ,hogy nehogy kihagyjam.A mostani tuljdonos félét szeretném én is megvédeni valahogy a dupla átírás megfizetése alól ,mert ez a feltétel ,hogy eladja a kocsit, különben csak alkatrésznek adja, persze nemtudom ,hogy úgy mivel jár jobban.(nekem pedig alkatrésznek nem kell,csak forgalomba helyezhetően, mert elég régóta keresek ilyen autót)

Godot # 2009.09.25. 14:27

Köszönöm a választ.
Azóta érdeklődtem nála ,hogy ugye megvan az adásvételi, de szerintem nemolyan biztos ,hogy megvan az neki.Ez mennyiben bonyolítja a dolgot?
Elmondása alapján és amennyire én beletudtam nézni a kocsi ügyeibe , nincs kivonva a forgalomból, viszont van rajta nemkevés adóelmaradás.A válszt elöre is köszönöm.Meg az eddigi segítséget is.

honeybear45 # 2009.09.25. 13:37

Godot
Nézd meg, hogy az adásvételi szerződésen a forgalmi engedélyen, -törzskönyv szerintem nincs mert elég régi lehet - szereplő tulajdonos megegyezik-e. Ha okés akkor írjatok adásvételi szerződést, ezzel mehetsz műszaki vizsgára plusz zöldkártya majd eredetiség vizsgálat ha minden rendben akkor mehetsz az okmányirodába vidd magaddal a rendszámot is plusz a forgalmit a két adásvételit a személyigazolványt, eredetiségvizsgálatról szóló igazolást és át kell hogy írják a közbensőt pedig átadják az apehnak,hogy fizessen egy kis mulasztási bírságot.
Előtte ha van ismerős meg lehetne kérdezni hogy nincs-e kivonva a forgalomból, vagy lefoglalva az ilyenek szoktak "grízesek" lenni.
üdv.