Elkésett gépjárműátírás


Godot # 2009.09.24. 14:36

Tiszteletem és üdvözletem mindenkinek.
Információt szeretnék kérni egy elmaradt átíratással kapcsolatban.
A minap rátaláltam régóta keresett autóálmom egy példányára.Azonban a tulajdonos ha lehet így mondani nemiratta át az autót az elmult 6-8 évben.Emiadt nem is használja, viszont az autó magyarországi forgalmival, rendszámmal... rendelkezik.Itt jövök én a képbe ,szeretném megvásárolni az autót viszont a tulajdonos nem akarja a nevére iratni a költségek miadt.Magas köbcentiről van szó emiadt érthető.Én viszont ilyen esetben hogyan tudom az autót megvásárolni?Ha minden igaz az előző tulajdonossal kötött adás-vételi szerződése megvan.Az autón nincs érvényes műszaki sem zöldkártya.
Előre is köszönöm.

honeybear45 # 2009.09.23. 13:48

:-)ne haragudjon, de teljesen félre értette a dolgokat:

Kiegészítésképpen. Hiszen a tulajdonosváltozás nem kérdés az ügyben, mivel – az ingatlanokkal ellentétben – itt ingóság esetén, maga a tulajdonos váltás (a szabályosan megkötött szerződés alapján) megtörtént a hivatalos bejegyzés nélkül is! Szerintem

Könyörgöm én a bejelentésről beszélek és arról, hogy ez szükséges a teljesítményadó mentesítéséhez, de ettől egyszerűbben elmagyarázni már nem tudom. Ismétlem a vevő és az eladó kötelezettsége is. A vevőnek átírási az eladónak bejelentési kötelezettsége van (a saját érdekében is) és ha az eladó nem jelenti a hivatal honnan tudná ugyan, hogy új tulajdonos lépet a képbe, így következő év január 1-vel automatice a régi tulajdonost terheli a teljesítményadó fizetése, de ha nem hiszi akkor nyomozzon van egy jópár jogszabály amit olvasgathat és akkor majd talán 100%-ig megnyugodhat.

"Kérdés még mindig az szerintem, hogy a súlyadó maga kit terhel?"
Ezt a kérdést már megválaszoltam de azért még egyszer. Tehát aki a nyilvántartásban szerepel és tulajdonos által bejelentett változás bejegyzés nem szerepel a nyilvántartásban akkor evidens, hogy a tulajdonost terheli a teljesítmény adó, ellenkezőleg az átírást elmulasztót.

emcsi75 # 2009.09.23. 13:16

Kiegészítésképpen. Hiszen a tulajdonosváltozás nem kérdés az ügyben, mivel - az ingatlanokkal ellentétben - itt ingóság esetén, maga a tulajdonos váltás (a szabályosan megkötött szerződés alapján) megtörtént a hivatalos bejegyzés nélkül is! Szerintem.
Ehhez az egészhez még a kárfelelősségi szabályokat is meg kellene nézni, majd megnézem..:) mert arra gondolok, hogy a Ptk. részletesen szabályozza az esetet, amiről írtál, hogy mi van akkor, ha az egyik fél a kárt elháríthatta volna. Tehát én már gondoltam kármegosztásra is, hogy ha nem is az egész összeget, de valamilyen arányban fizetnie kellene a kereskedőnek is. Mindenképpen utána fogok nézni pontosabban, mert nekem ezek az indokok egyelőre nem voltak teljesen 100%-ak..:)

emcsi75 # 2009.09.23. 13:12

Köszi! Igen, ez is egy alternatíva. Kérdés még mindig az szerintem, hogy a súlyadó maga kit terhel? Azt aki a nyilvántartásban szerepel, vagy a tulajdonost? Majd utánanézek pontosan hogy szól a jogszabály. Illetve dogmatikailag hogyan néz ki az egész. Olyasmire gondolok, hogy a nyilvántartási rész, és az állam felé fennálló fizetési kötelezettség az esetlegesen lehet eljárásjogi kérdés, míg maga a kötelezettség anyagi jogi kérdés.

honeybear45 # 2009.09.23. 08:34

Elbuknád a pert szerintem. A felelősség a te oldaladon is szerepel és mivel te sem tettél eleget tulajdonos által bejelentett változási kötelezettségednek, így nem csak a kereskedésnek - nem akarom őket védeni, mert megérik ők is a pénzüket-
a mulasztása jóvoltából kell neked adót fizetned. Ha te annak idején teljesíted kötelezettségedet, miszerint bejelented,hogy eladtam az autómat, úgy mentesültél volna az adó alól, de elmulasztottad.

emcsi75 # 2009.09.20. 20:38

Köszönöm a válaszokat!!! Értem én ami írtok! De: pl. parkolási díjnál is, már voltunk úgy, hogy rajtunk követelték, közben az autó (egy másik:) MÉG nem is volt a tulajdonunkban, perré alakult a dolog, meg is nyertük.
A lényeg, hogy én nem azt vitatom, hogy az önkormányzat miért tőlem vont....azt természetesen jogszerűnek tartom a ti általatok is elmondottak alapján. Viszont az autókereskedővel való viszonyomban szerintem ez kártérítési alap, hiszen olyan költséget, adót fizettem be, amit már nem nekem kellett volna.
Tehát egy dolog az önkormányzat és az én viszonyom, és más szerintem a kereskedő és az én köztem fennálló viszony. Arra gondolok, hogy a hatóság szempontjából nekem kellett fizetnem, de a kettőnk (kereskedő-én) viszonyában nem! Szerintem lehet megérne egy próbát, csak hát maga az összeg 20.000,- forint, ha a pert elvesztem, az meg többe kerül, így inkább szívesebben mennék "biztosra"......az lenne tökéletes, ha valaki már látott volna ilyen pert, vagy hallott róla.....az kérem jelezze! Vagy bárki, aki szerint eleve elvetélt ötlet a fenti, és hogy miért...tehát egy adott határozatban az indokolásban mi állna, ami a kereskedőt kimentené velem szemben. És itt hangsúly van a kereskedőn!!! Nem az önkormányzatot perelném, hanem a kereskedőt, akinek a tulajdonjoga volt, és kötelezettsége lett volna, de elmulasztotta....

honeybear45 # 2009.09.19. 08:11

Kedves Emcsi75!
Egyrészt valóban a vevőnek kell az átírási költségeket fizetni, másrészt jogos a gépjárműadó kivetés, hiszen Ön elfelejtette annak idején bejelenteni az okmányirodába, hogy eladta a gépjárművét és aki az újév január 1-ét követően a nyilvántartásban szerepel tulajdonosként annak kell fizetni a teljesítményadót. Ha bejelentette volna, mely egyébként kötelessége az eladó tulajdonosnak egyébként, akkor az okmányiroda záradékolta volna az adásvételi szerződését, mely záradékot a gépjármű nyilvántartásban rögzít és a súlyadó az új tulajdonosnál ketyeg.
Üdv

Egyjogász # 2009.09.19. 03:50

Az eladónak kell átíratni.

Ezzel elkerülhetők a Fórumon is gyakran felbukkanó "már fél éve eladtam a kocsit miért rajtam követelik a parkolási bírságot, miért engem cseszegetnek az új tulaj gyorshajtása miatt, stb." problémák.

guba # 2009.09.18. 19:43

A hivatalban mutasd be az adásvételi szerződést.

emcsi75 # 2009.09.16. 16:18

2007. 11. hóban eladtam az autómat egy kereskedésnek. Nem un. értékesítési, hanem szabályos adás-vételi szerződést kötöttem. 2008. 07. hóban adták csak el 3. személynek az autót. A közbenső időben maradt az én nevemen, minekutána a 2009-es adó visszatérítésemből levonták a 2008-as évre járó súlyadót. Régen az volt a szokás, illetve ha jól tudom szabály, hogy a vevőnek kellett az átírás iránt intézkednie. A kereskedésben arra hivatkoznak, hogy én miért nem jelentettem be, hogy eladtam az autót. Ők mossák kezeiket, elhajtottak. Szerintetek igazuk van?

guba # 2009.09.12. 12:14

A három nap miatt ne aggódj, kérj egy igazolást az okmányirodától, hogy ez ügyben bent jártál.
Az adásvételiben feltehetően benne van, hogy a jármű per, igéyn és tehermentes, ez alapján írásban szólítsd fel az eladót, hogy azonnal tehermentesítse, különben kártérítést követelsz, vagy elállsz a vételtől.
Nem akarlak elkeseríteni, de szerinetem más is lehet még ott...

Jonson3 # 2009.09.12. 08:03

Üdv!
Vettem egy autót.Kötelezőt megkötöttem, eredetvizsgát elvégeztettem.Át akartam íratni, ekkor derült ki, hogy elidegenítési és terhelési joggal terhelt.Hívtam az eladót, szerinte 40ezer ft súlyadó tartozása van.Egy hónap múlva tudná kifizetni.Mit tegyek 3nap múlva lejár a 15napos átírási határidő.
Előre is köszönöm a segítségét.

bszk # 2009.09.04. 18:57

khm...

bocs, h csak most reagálok

idézek magamtól:

"Műszakiztasd le, előtte köss egy kötelezőt, eredetvizsga, átíratás, bünti, majd az önkorival lemeccselni a hátralékot.”"

köszönöm

nagyonszőke # 2009.08.29. 10:25

Üdv!

Olyan problémába futottam bele, amiben tanácsot kell kérjek vagy legalább valami infot, hogy mire számithatok.

2008 ban eladtam a dacia tipusú személygépkocsimat, amivel elkövettem egy baklövést, mert egy román állampolgárnak. A baklövés abból adódik hogy nemjártam utána, hogy külföldi állampolgárnak, hogyan adhatok el személygépkocsit.

Elmentem 15 napon belül az okmányirodába a szerződéssel, és ott közölték velem, hogy forgalomból vonassam ki, rendszámot adjam le....

A román állampolgár kicsit meglegeltetett, mert aztmondta nekem, hogy Ő a határon csak úgy viheti ki, ha átiratja... Bevettem..

Természetesen, nem tudom utolérni, amelyik telefon számon előtte hivott, nem tudom elérni... valószinú már árkon bokron túlvan, én meg fizethetem a gépjármúadót, és most meg kaptam egy levelet hogy eljárást inditotak amiatt, hogy mértnem fizetem a kötelező felelőségbiztositását a gépjárműnek....

Mire számithatok? van-e erre valami megoldás, abszolút nem hiányzik semilyen büntetés, mert időközben munkanélküli lettem meg még az "ág is húz".....

Tudom, én vagyok a bibis, meg engem el lehet érni, és azt tudják csak büntetni akit utolérnek.....

Köszönöm az esetleges válaszokat!
P

monalisa1 # 2009.08.10. 20:21

khm...

Ha tíz év elteltével sincs a tulajdonában (= a nevén) akkor hogyan műszakiztathatja le - külön is figyelemmel a motorral kapcsolatos problémára.

biga # 2009.08.10. 14:49

Először meg kell nézni, ki van-e vonva a forgalomból...

biga # 2009.08.10. 14:45

Az elkésett átíratás miatt max. 20k ill 100k Ft mulasztási bírság adható. A súlyadó összege csökken az elévült adóösszegek nagyságával.

Méltányolható körülmény ha az autó felújítás, illetve újjáépítés miatt állt. Továbbá az AF-es motorszám miatt sem lehetett volna egyszerű átíratni. Amennyiben az okmányiroda (korábban rendőrhatóság) mulasztásos jogsértést követett el, azt nem lehet az adózó (autótulaj)terhére felróni.

A korábbi kötelező az adásvétel napján megszűnt, így nem keletkezik automatikusan fizetési hátralék.

A összes információ birtokában lehetne kerek választ adni. (nem csak vagdalkozni, mint lentebb...khm)

Nem szükséges a forgalomból kivonatni ideiglenesen. Műszakiztasd le, elötte köss egy kötelezőt, eredetvizsga, átíratás, bünti, majd az önkorival lemeccselni a hátralékot.

monalisa1 # 2009.08.07. 15:27

Te írtad: tíz éve vetted a kocsit - nagy idő. Szóval csak kellett volna lenni pénzed az átíratásra és a havi kötelezőt valamint a súlyadót is fizetni. (Összességében szép nagy summa elmaradásod van...)

Menj, ideiglenesen vonasd ki a forgalomból, a be nem fizetett kötelezettségek miatt meg álljad a megérdemelt büntetést.

vadmancs # 2009.08.07. 08:04

A kocsi a garázsban áll azota nem volt kint egy métert sem tett vele senki.A müszakira nem lehetett elvinni mivel AF-es a motor...

monalisa1 # 2009.08.06. 20:29

A mulasztások sorozata miatt (...) a büntetési tétel és annak összege általam nem ismert, de elsumákolni a dolgot nem lehet, mert ha semmi más, de a be nem fizetett gépjárműfelelősség-biztosítás alapján a biztosító kimutatást készít a rendőrség részére és azon látni fogják: x éve senki sem fizeti az autóra a kötelezőt... És hogy az átíratás sem történt meg anno...

Elrendelik a kocsit a forgalomból haladéktalanul kivonni és a rendszámot az okmányirodán leadni.

Irtó nagy szerencséd, hogy soha egy rutinellenőrzés netán egy karamból, mert a lejárt műszaki okán minden kárköltséget vastagon rádvertek volna.

Holnap legyen merszed önként beállítani a rendőrségre!

Külön írom: én ekkora felelőtlenséggel még nem találkoztam.

vadmancs # 2009.08.04. 07:47

Üdv!
Az iránt érdeklödnék,hogy ha kb 10éve vettem kocsit s nincs rajta müszaki azota s nem is irattam át mit kaphatok érte büntetést?vagy ha uj adasvételit csinalok s kiderül?

monalisa1 # 2009.08.01. 14:23

Mulasztásos bírság nincs, ellenben a nagyobb terhet jelentő emelt illetékkel írják át az autót.

Pár napos késedelem miatt nem vonják ki a forgalomból az autót.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monii # 2009.08.01. 09:01

üdv,

az átírási határidőt pár nappal túlléptem, levelet is küldtek már a polgármesteri hivatalból (amit idő hiányában még nem vettem át), de a kocsit jövő kedd reggel íratom át.
mekkora bírságra számítsak?
a kocsit ugye semmiképp nem vonják ki a forgalomból?

előre is köszönöm a segítséget!

Tibor001 # 2009.06.28. 16:49

Értem és akor mivan hogy ha leadom a rendszámot ? kivonatom a forgalombol ? bemegyek az okmányirodába viszem az adásvételit akitöl én vásároltam és kivonatom a forgalomból ideiglenesen ?

honeybear45 # 2009.06.27. 21:47

A gépjárművet eladhatod, írtok egy adás-vételi szerződést átadod az okmányokat. Az új tulajdonosnak át kell adnod azt az adásvételi szerződést is amin te vetted. Neked az APEH fogja megállapítani a vagyonszerzési illetéket. Minnél hamarabb történik meg az ügylet annál kevesebb a mulasztási bírság az APEH részéről, az okmányiroda így nem fog bírságolni.
Ha nem tudod eladni, akkor a nevedre kell venned.