Elkésett gépjárműátírás


vegre # 2012.12.02. 19:28

talaltam egy ilyet:
"A járművet forgalomba helyezni az átírást követően is csak akkor lehet, ha a határozatba foglalt kivonási időtartam lejárt. A meghatározott kivonási időtartam előtt csak akkor lehet a járművet ismételten forgalomba helyezni, ha a járművet tovább értékesítették, és a tulajdonjog nem a Ptk.) 685. § szerinti közeli hozzátartozóra szállt át. "

jol ertem hogy az utolso mondat ertelmeben az atiras elmulasztasa miatt forgalombol kivont autot siman eladhatja (adasveteli szerzodessel) az, aki nem iratta a nevere? Es ilyen esetben az uj tulajdonos az okmanyirodaban a nevere irathatja, amikor is visszahelyezik a forgalomba?

guba" # 2012.12.03. 06:08

Igen, jól érted.

vegre # 2012.12.03. 07:21

guba:
ez jo hir, koszonom!

smallville80 # 2012.12.07. 19:21

Sziasztok.
Érdeklődnék vettem egy autót meg van az adás vételi szerződés készen van az eredetvizsgálat és át szeretném íratni a nevem re is de sajnos elhagytam a törzskönyvet.
Ilyenkor mi a teendő?
csináltatni kell egy újat?
És így átlehet íratni az autót??
És mennyibe kerül ez nekem már úgy értem lesz e + kiadás az okmány iroda felé??

guba" # 2012.12.11. 07:10

Jelentsd be az okmányirodán az adásvételt és azt is, hogy elvesztetted a törzskönyvet. Elvileg ilyenkor közzéteszik 30 napra, hátha megtalálta valaki, és utána állítanak ki újat. Van költsége, néhány ezer forint, de ha felhívod az okmányirodát, mindent elmondanak pontosabban.

Neste # 2012.12.13. 17:16

Tájékoztatást, információt szeretnék kérni!

Teljesen kétségbe vagyok esve!!!
November közepén eladtam a kocsimat, jelentettem is az Okmányirodában az eladást.
A mai napon kaptam az Okmányirodától tájékoztatásul egy levelet, hogy a jegyző áthelyezi a vevő lakóhelye szerinti illetékes Okmányirodába a közlekedési igazgatási ügyet. Gondolom, a vevő nem íratta át a kocsit a nevére.

Az lenne a kérdésem, hogy engem terhel-e még bármi az eladott kocsival kapcsolatban, számon kérhető vagyok-e az ügyben.

Előre is köszönöm a válaszokat!

ius latratus # 2012.12.13. 17:35

"A mai napon kaptam az Okmányirodától tájékoztatásul egy levelet, hogy a jegyző áthelyezi a vevő lakóhelye szerinti illetékes Okmányirodába a közlekedési igazgatási ügyet. Gondolom, a vevő nem íratta át a kocsit a nevére."

Nem, ez nem azt jelenti, hanem azt, amiről írtak neked. Ha te időben jelezted a tulajdonosváltást, akkor neked több teendőd nincs. Ha a vevő nem tett eleget a kötelezettségének, akkor a vevő lakóhelye szerint illetékes okmányiroda végzését te is megkapod, melyben majd látni fogod, hogy mire számíthat a vevő.

Neste # 2012.12.13. 18:17

Köszönöm a választ!

Nagy segítséget jelentett!

Optika # 2012.12.19. 18:48

Tiszteletem!Vàsàroltam egy autòt,de üzembentartouval.Csak nem tudtam kell hozzà a tulajtòl ,megbizas.A szerzodes mellè.Sajnos a tulajt egszer sikerult telefonon elèrni amire azt mondta inkabb at kene iratni a kocsit.Az uzembentartois papirt nem tudom le adta e,de en biztositàst kotottem rà.Viszont a megbizas nèlkûl nem jegyzik be az üzembentartoit nekem.A tulajt már nem èrem el.Kèrdèsem mennyire buntetnek meg,hogy nem tudom bejegyeztetni az uzembentartoit?Most vettem egy autot amivel semmit nem tudok kezdeni.Hogyan tudnam ezt az ugyet megildani?Koszonm.

smallville80 # 2012.12.26. 14:07

Tisztelt Guba.
Voltam az okmány irodába,és bejelentettem hogy nem találom a törzskönyvet.
És igen 30 napra közzéteszik.
Csak nekem mondott az ügyintéző olyat is hogy indulni fog rendőrségi eljárás is mivel a törzskönyv nincs meg és szabálysértési eljárás fog indulni .
Csak sajnos sokan voltak az irodába és nem tudtam megkérdezni mindent most ellenem indul??

guba" # 2012.12.30. 08:09

Nem tudok ilyen rendőrségi eljárásról.

tomyoy # 2013.01.22. 12:02

üdv

Olyan eset történt velem, hogy megvettem egy autót egy személytől aki adott nekem egy adásvételit amit ki is töltöttem az "ő" adatai már szerepeltek benne, sajnos figyelmen kívül hagytam az ő valódi személyét és kiderült az okmányirodában, hogy az autót már fél évvel ezelőtt eladta a tulaj csak akitől én vettem nem íratta át és úgy adta el nekem az eredeti adásvételivel amit ő nem töltött ki , ezt az okmányirodában észre is vették ugyanis az eredeti tulaj lejelentette a kocsit, közben az a probléma, hogy az összes illetéket befizettem és biztosítást is megkötöttem, az átírást felfüggesztették.... na most az okmányirodában így az jön le, hogy én már megvettem régebben az autót csak most akarom átíratni mert most van rá keretem, de ez nem igaz mert egy köztes személytől vettem akinek még a nevét sem tudom....nem tudom mire számíthatok?

delafrika # 2013.01.27. 12:03

Tisztelt Guba Úr!
A problémánk a következő!Családi okok miatt 30 nap elteltével íratta át a vejem a vásárolt gépjárművet! Létezik hogy ezért a rendőrség és a Nav is megbüntethet,30-30 ezer forint bírságra?
Köszönettel várom válaszát Anna

guba" # 2013.01.28. 18:43

El kell olvasni a határozatot, abban benne van a ténybeli és jogi indoklás. Feltételezem, hogy a rendőrség más miatt bírságolt.

guba" # 2013.01.28. 18:45

egy köztes személytől vettem akinek még a nevét sem tudom....

E körben a bizonyítás téged terhel és van ráadásul egy okirati bizonyíték, ami ennek ellentmond.

monalisa1 # 2013.01.29. 11:14

délafrika

Az esetleges bírságot fizesse be nevedben és helyetted (!) a vejed.

------
  • laikus hozzászóló
tomik0 # 2013.02.10. 14:18

Jó napot !
Nekem egy olyan kérdésem lenne ,hogy egyik barátom egy roncs autó személygépkocsinak az adásvételijét meghamisitotta hozzáteszem 20000 ft os kocsirol beszélünk, hogy milyen büntire számithat, ha az irászakértö kideriti hogy öö irta , pénzbüntetés vagy szabadságvesztés lesz neki, sose volt semmiért se még büntetve egyszer sem !És ez magánokirat hamisitásnak számit?
Köszönöm elöre is a válaszokat.

bessybaba # 2013.02.11. 08:43

Jónapot!
Érdekelne ha a vásárolt jármü forgalomból kivéve vásároltam es mar legalabb 2honapja nem is intéztem semmit még az átirast sem akkor nekem is 14 napigkelett vonla elintéznem? mekora bírságvárható? Köszönöm vàlaszát

macu30 # 2013.02.17. 17:22

Ha valaki tud segítsen

Vetünk egy kocsit ami üzembe tartóival volt az illetőnél
de nem is az ö nevén mi meg kerestük az eredeti tulajt avval irtunk szerződést eddig rendben is ment minden.
Megcsináltuk rá a biztosítás és vituk a kocsit eredeti
vizsgára és akkor derült ki hogy a motorszám nem egyezik mondták hogy a kpm-nél ha viszunk a motor származásáról adásvételit akkor ők át írják.De nem tudjuk ki cserélt benne motort nincsen roll papirtse mi ilyenkor a tehendö

guba" # 2013.02.18. 19:19

A közlekedési hatóság azt ellenőrzi, hogy a cserélt motor típusazonos-e. Nem hiszem, hogy ehhez kellene tudnia, hogy kitől vetted, mikor és mennyiért. A motorszám már nem feltétlenül nyilvántartott adat, és a motorcsere sem engedélyköteles már.

macu30 # 2013.02.19. 18:26

Köszönöm válaszát.

chimpex # 2013.03.06. 14:56

Tisztelt dr. Guba!

2006-ban eladtam egy öreg (gyárt. 1979) kis tehergépkocsit. Sem én sem az eladó nem adta le átírásra az adásvételi szerződést. Semmilyen írásos bizonyíték nem áll rendelkezésemre jelenleg az adásvételről és sajnos a vevő időközben elhalálozott. Vevő rokonsága semmit nem tud az említett gépjárműről! A jelenlegi helyzet, se thgk, se forgalmi, se rendszám és az adásvételi szerződés sem áll a rendelkezésemre.
Okmányiroda, Közigazgatási Nyilvántartó hivatal adásvételi szerződés hiányában szétteszi a kezét és semmilyen jogszerű megoldási javaslatot nem tud tenni. A thgk pedig a nyilvántartás alapján a nevemen van, 2006 -ban lejárt forgalmival. Ez alapján az önkormányzat Súlyadót szabott ki rám.
Eddigi kutakodásom alapján, talán a KGFB biztosítás hiánya miatti forgalomból való kivonást találtam megoldásnak -igaz ezt állítólag a helyi jegyző indítványozhatja -, de ez inkább "umbuldázás" és nem jogkövető megoldás.
Szeretnék jogkövető magatartást folytatni és kérnék egy ennek megfelelő javaslatot, hogy a thgk.- töröljék a nyilvántartásból.

guba" # 2013.03.07. 18:55

Talán arra érdemes hivatkoznia, hogy eladás óta eltelt már öt év ezért bármilyen követelés elévült. Mivel a közigazgatási eljárásban az ügyfél nyilatkozata is bizonyíték, jobb híján kötelesek tudomásul venni, hogy sajnos nem tudja kinek adta el, mert a szerződést sem őrizte öt éven túl.

chimpex # 2013.03.13. 08:37

Tisztelt dr.Guba!

Köszönöm a válaszát!
Megpróbálkozom a nyilatkozattal a Polgármesteri Hivatalnál a súlyadó miatt ill. az Okmányirodánál a nyilvántartásból való törléshez.

Oscotron # 2013.04.05. 20:29

Tisztelt Címzett,
Segítségre lenne szükségem

körülbelül egy éve vásároltam egy motorkerékpárt, viszont külföldre kellett utaznom és azóta eltelt 8 hónapban semmilyen előre lépés nem történt az átírással biztosítással illetve ezalatt a jármű műszaki vizsgája is lejárt az lenne a kérdésem milyen nem várt dolgokra kell felkészülnöm az átírás folyamata alatt illetve a műszaki vizsga egybevonható e eredet vizsgával továbbá milyen büntetésekre kell számítanom?
Köszönöm a segítséget.