Elkésett gépjárműátírás


iveres # 2013.05.27. 18:19

Üdv,

a mi sztorink szinte szóról-szóra ugyanaz, mint az előző, mi is 3 év után most kaptunk levelet a NAV-tól, hogy szerintük elmulasztottuk befizetni a vagyonszerzési illetéket, pedig nem. Nekünk is kereskedő intézte az átírást, csak azóta már el is adtuk kb. egy éve az autót. Az összes papír rendben, a nevünkön volt.
Most ez lesz az új módi, hogy akinek kereskedő intézte és fizette ki meghatalmazással, attól évek múlva újra követelik/követelhetik? Mit lehet tenni?

nyogo # 2013.05.03. 15:42

Üdvözletem!

Kaptam egy levelet a NAV-tól, miszerint a 2010-ben vásárolt autóm után nem lett befizetve a vagyonszerzési illeték.
Az autót kereskedőtől vettem, aki ajánlott nekem egy "ügyintézőt" aki 5000Ft-ért még aznap 1 órán belül elintézi nekem a forgalmit-törzskönyvet-átírást. Meghatalmazással 1 órán belül meg is csinálta a dolgokat. Sajnos már nem emlékszem, hogy hozzám került-e a csekk igazoló példánya, illetve nem is találom.
Jelenleg most úgy néz ki a NAV jogosan követeli a pénzt, mivel nem tudom igazolni, hogy be lett fizetve.
Van bármi lehetőség az ügy "tisztázására"? Létezik, hogy a vagyonszerzési illeték befizetése nélkül a nevemre átkerült(márpedig a nevemen van) az autó és minden papírja rendben van(törzskönyv, forgalmi)?

Spyke # 2013.04.29. 21:06

Tisztelt Jogi Fórum!

Történetem talán egy kicsit hosszúra sikerül majd, megpróbálom röviden.

Adott egy 125ccm-es motor melyet kb. 2 éve vásároltam. Kisebb hibái voltak amiket úgy gondoltam majd kijavítok, pár napos használat után viszont még több hiba jelent meg a járművön. Ekkora már az eredetiség vizsgálatot megcsináltattam, csak az átírás választott el attól, hogy végelegesen az én nevemen legyen a jármű, azonban átverve éreztem magamat mert olyan hibák jelentkeztek amiről nem adott tudomást az eladó. Felvettük a kapcsolatot egy helyi (Szfvár) ügyvéddel, aki vállalta, hogy bírósági úton megpróbáljuk visszakérni a járműért fizetett pénzt. Mivel a törvény szerint nem nálunk lett volna a tárgyalás hanem az eladó városában így kérvényeztük, hogy anyagi gondok miatt legyen a helyi bíróságon megtárgyalva az ügy. Ezt persze elutasították, innentől kezdve végül elálltunk a pertől mert nem lett volna keretünk kifizetni az utazási költségeket. A motor jelenleg egy garázsban áll 2éve azóta kaptam levelet, hogy ki vonták a forgalomból.

Kérdéseim a következőek:

  1. Lehetséges-e a forgalomba helyezés miután megjavítottuk a motort és úgymond forgalomban képes akadálytalanul működni? Ha igen kb mennyibe kerülne?
  2. Lesz-e bármilyen jogi vonzata/átíratási bírság az én esetemben? Ha van bírság lehetséges valamilyen módon mentesülni alóla?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdv.: Kovács Péter

Mundane # 2013.04.28. 07:25

Tisztelt Jogifórum.

Meglettek az érvénytelenített papírjai az autónak.
2004 ben lett kivonva véglegesen.
Viszont az azonosítói az autónak megvannak...
nem lettek kivágva...

Vissza lehet állítani forgalomba?
Valamilyen bírságra lehet számítani?
Vagy már úgyis elévült?

Köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel,

Mundane

guba" # 2013.04.22. 18:40

Ha papírok nélkül árulják, akkor valószínűleg Mo-on soha nem is volt forgalomban. Ebben az esetben később sem tudod forgalomba helyezni. Ha viszont van magyar törzskönyve csak elveszett, akkor azt lehet pótolni, de jobb ha ezt az eladó teszi meg, még mielőtt megveszed.

Mundane # 2013.04.21. 09:00

Sziasztok!

Nagyjából visszaolvasgattam a fórumot, és ilyen problémát még nem találtam(legalábbis nem teljesen), amire segítséget szeretnék kapni.

A dolog esetemben nem utólagos, jövőbeli problémákat szeretnék megelőzni.

Lehet hogy kicsit hosszú és sok a kérdés, viszont szerintem aktuális lehet ez a kérdéssorozat és nagyon sokan tudnának okulni belőle.

Adott egy '87-es autó papírok nélkül, kivonatva forgalomból. A kivonás dátumát nem tudom, ha régi rendszer szerint (talán 2004 előtt)lenne, elvileg meglennének a papírjai.

Megpróbálom pontokba szedni a kérdéseim, talán másnak is jobban átlátható így.

1.Ezt én szeretném megvásárolni.Mint egy funkció nélküli vasdarabot.Milyen adásvételi szerződést kell kitöltenem? Gépjármű vagy ingó adásvételit? Ha gépjármű adásvételit töltök ki, nem kell attól tartanom hogy a nagyrabecsült bürokrácia 15 napon belüli átíratást akar esetlegesen foganatosítani rajtam?

2.Honnan tudhatom meg hogy tényleg ki van e vonva az autó? (a meglepetések elkerülése végett)
Mondjuk kell lennie az eladónak kivonatási papír?

3.Ha erről nincs az eladónak papírja,

  • mert mondjuk 10 éve volt és elhagyta
  • ismerősökön keresztül intézte ( mondjuk 2004 után ??)
  • stb..

Ekkor hogyan tudhatom meg? Esetleg egy eredetiségvizsga? Ez kivitelezhető egy ilyen teljesen papírok nélküli autón? Nem vonna kérdéseket, kötelezettségeket maga után? Érdemben, az eredeti kérdésemre ez adna választ?

4.Egyáltalán az azonosítói alapján visszakereshető egy jármű a rendszerben hogy mikor lett kivonva?(Ez meg már nem is ide való kérdés igazából)

Bonyolítsuk a dolgokat, ha még lehet...*

Szóval, esetlegesen szeretném visszaállítani forgalomba a későbbiekben. Most még nem tudom.

4. Lehetséges-e ezzel a konfigurációval? No papír, csak azonosítók, nincs 30 éves se...

5. Előzetesen érdemes e lépéseket tennem? Például a már említett gépjármű adásvételit töltsek e ki, mert esetleg gondolhatom azt hogy ha majd forgalomba akarom helyezni, ilyet kérni fognak(Újból a 15 napos átíratási aggodalom..). Vagy itt is elég egy sima adásvételi(Bocs lehet hogy ez már az 1. pontban tisztázásra került és jelen felállás szerint sem változik)? Vagy a szintén említett eredetiségvizsga...?

6. Vagy jelen papírokkal bármikor átírathatom?
7. Lehetséges ez műszaki vizsga nélkül is esetleg? Ekkor gondolom minden egyéb dolgot el kell intéznem, biztosítás, átíratás,stb.. Ereditiségvizsga?
Hirtelen ezek jutottak eszembe.

Tudom hogy ez így lehet hogy kicsit sok, de erről nem én tehetek.

Bízom benne hogy sokunk örömére tisztulni fog a kép ilyen kérdéses esetekben, és nem volt felesleges a hozzászólásom és a válaszra töltött idő sem.

Üdv,

Mundane

hansel # 2013.04.07. 21:29

Tisztelt Jogi fórum!
Szeretnék vásárolni egy L7e kategóriájú quad-ot.
A járművel minden rendben van műszakilag, megfelel minden követelményileg. Az első tulajdonos forgalomba helyezte 2005-ben, majd 2007-ben véglegesen kivonatta a forgalomból. 2010-ben eladta, erről adásvételi szerződés tanúskodik, ezt szeretném én most megvásárolni. Úgy hallottam, hogy ezzel megüthetem a bokám, mivel az adás-vétel nem volt regisztrálva az első és a második tulajdonos között, mivel nem helyezte forgalomba. Én most ismét forgalomba szeretném helyezni. Meglenne hozzá a régi törzskönyv és a forgalmi az eredeti tulajdonostól(mivel ezt érvénytelenítve vissza adták a végleges kivonásnál és ennél a kategóriánál nem kell bontási papírokat bemutatni), illetve a két adásvételi szerződés.2010-ben a 326/2011 Korm. rend. nem volt hatályos, tehát az eredeti tulaj nem hibázott amikor nem jelentette be azt, hogy eladta.A második tulajdonos hibázott azzal, hogy nem jelentette be a tulajdonjog szerzést, azaz be kellett volna jelenteni-e a forgalomból kivont gépjárművet is az okmányirodában?

Válaszukat köszönöm!

Oscotron # 2013.04.05. 20:29

Tisztelt Címzett,
Segítségre lenne szükségem

körülbelül egy éve vásároltam egy motorkerékpárt, viszont külföldre kellett utaznom és azóta eltelt 8 hónapban semmilyen előre lépés nem történt az átírással biztosítással illetve ezalatt a jármű műszaki vizsgája is lejárt az lenne a kérdésem milyen nem várt dolgokra kell felkészülnöm az átírás folyamata alatt illetve a műszaki vizsga egybevonható e eredet vizsgával továbbá milyen büntetésekre kell számítanom?
Köszönöm a segítséget.

chimpex # 2013.03.13. 08:37

Tisztelt dr.Guba!

Köszönöm a válaszát!
Megpróbálkozom a nyilatkozattal a Polgármesteri Hivatalnál a súlyadó miatt ill. az Okmányirodánál a nyilvántartásból való törléshez.

guba" # 2013.03.07. 18:55

Talán arra érdemes hivatkoznia, hogy eladás óta eltelt már öt év ezért bármilyen követelés elévült. Mivel a közigazgatási eljárásban az ügyfél nyilatkozata is bizonyíték, jobb híján kötelesek tudomásul venni, hogy sajnos nem tudja kinek adta el, mert a szerződést sem őrizte öt éven túl.

chimpex # 2013.03.06. 14:56

Tisztelt dr. Guba!

2006-ban eladtam egy öreg (gyárt. 1979) kis tehergépkocsit. Sem én sem az eladó nem adta le átírásra az adásvételi szerződést. Semmilyen írásos bizonyíték nem áll rendelkezésemre jelenleg az adásvételről és sajnos a vevő időközben elhalálozott. Vevő rokonsága semmit nem tud az említett gépjárműről! A jelenlegi helyzet, se thgk, se forgalmi, se rendszám és az adásvételi szerződés sem áll a rendelkezésemre.
Okmányiroda, Közigazgatási Nyilvántartó hivatal adásvételi szerződés hiányában szétteszi a kezét és semmilyen jogszerű megoldási javaslatot nem tud tenni. A thgk pedig a nyilvántartás alapján a nevemen van, 2006 -ban lejárt forgalmival. Ez alapján az önkormányzat Súlyadót szabott ki rám.
Eddigi kutakodásom alapján, talán a KGFB biztosítás hiánya miatti forgalomból való kivonást találtam megoldásnak -igaz ezt állítólag a helyi jegyző indítványozhatja -, de ez inkább "umbuldázás" és nem jogkövető megoldás.
Szeretnék jogkövető magatartást folytatni és kérnék egy ennek megfelelő javaslatot, hogy a thgk.- töröljék a nyilvántartásból.

macu30 # 2013.02.19. 18:26

Köszönöm válaszát.

guba" # 2013.02.18. 19:19

A közlekedési hatóság azt ellenőrzi, hogy a cserélt motor típusazonos-e. Nem hiszem, hogy ehhez kellene tudnia, hogy kitől vetted, mikor és mennyiért. A motorszám már nem feltétlenül nyilvántartott adat, és a motorcsere sem engedélyköteles már.

macu30 # 2013.02.17. 17:22

Ha valaki tud segítsen

Vetünk egy kocsit ami üzembe tartóival volt az illetőnél
de nem is az ö nevén mi meg kerestük az eredeti tulajt avval irtunk szerződést eddig rendben is ment minden.
Megcsináltuk rá a biztosítás és vituk a kocsit eredeti
vizsgára és akkor derült ki hogy a motorszám nem egyezik mondták hogy a kpm-nél ha viszunk a motor származásáról adásvételit akkor ők át írják.De nem tudjuk ki cserélt benne motort nincsen roll papirtse mi ilyenkor a tehendö

bessybaba # 2013.02.11. 08:43

Jónapot!
Érdekelne ha a vásárolt jármü forgalomból kivéve vásároltam es mar legalabb 2honapja nem is intéztem semmit még az átirast sem akkor nekem is 14 napigkelett vonla elintéznem? mekora bírságvárható? Köszönöm vàlaszát

tomik0 # 2013.02.10. 14:18

Jó napot !
Nekem egy olyan kérdésem lenne ,hogy egyik barátom egy roncs autó személygépkocsinak az adásvételijét meghamisitotta hozzáteszem 20000 ft os kocsirol beszélünk, hogy milyen büntire számithat, ha az irászakértö kideriti hogy öö irta , pénzbüntetés vagy szabadságvesztés lesz neki, sose volt semmiért se még büntetve egyszer sem !És ez magánokirat hamisitásnak számit?
Köszönöm elöre is a válaszokat.

monalisa1 # 2013.01.29. 11:14

délafrika

Az esetleges bírságot fizesse be nevedben és helyetted (!) a vejed.

------
  • laikus hozzászóló
guba" # 2013.01.28. 18:45

egy köztes személytől vettem akinek még a nevét sem tudom....

E körben a bizonyítás téged terhel és van ráadásul egy okirati bizonyíték, ami ennek ellentmond.

guba" # 2013.01.28. 18:43

El kell olvasni a határozatot, abban benne van a ténybeli és jogi indoklás. Feltételezem, hogy a rendőrség más miatt bírságolt.

delafrika # 2013.01.27. 12:03

Tisztelt Guba Úr!
A problémánk a következő!Családi okok miatt 30 nap elteltével íratta át a vejem a vásárolt gépjárművet! Létezik hogy ezért a rendőrség és a Nav is megbüntethet,30-30 ezer forint bírságra?
Köszönettel várom válaszát Anna

tomyoy # 2013.01.22. 12:02

üdv

Olyan eset történt velem, hogy megvettem egy autót egy személytől aki adott nekem egy adásvételit amit ki is töltöttem az "ő" adatai már szerepeltek benne, sajnos figyelmen kívül hagytam az ő valódi személyét és kiderült az okmányirodában, hogy az autót már fél évvel ezelőtt eladta a tulaj csak akitől én vettem nem íratta át és úgy adta el nekem az eredeti adásvételivel amit ő nem töltött ki , ezt az okmányirodában észre is vették ugyanis az eredeti tulaj lejelentette a kocsit, közben az a probléma, hogy az összes illetéket befizettem és biztosítást is megkötöttem, az átírást felfüggesztették.... na most az okmányirodában így az jön le, hogy én már megvettem régebben az autót csak most akarom átíratni mert most van rá keretem, de ez nem igaz mert egy köztes személytől vettem akinek még a nevét sem tudom....nem tudom mire számíthatok?

guba" # 2012.12.30. 08:09

Nem tudok ilyen rendőrségi eljárásról.

smallville80 # 2012.12.26. 14:07

Tisztelt Guba.
Voltam az okmány irodába,és bejelentettem hogy nem találom a törzskönyvet.
És igen 30 napra közzéteszik.
Csak nekem mondott az ügyintéző olyat is hogy indulni fog rendőrségi eljárás is mivel a törzskönyv nincs meg és szabálysértési eljárás fog indulni .
Csak sajnos sokan voltak az irodába és nem tudtam megkérdezni mindent most ellenem indul??

Optika # 2012.12.19. 18:48

Tiszteletem!Vàsàroltam egy autòt,de üzembentartouval.Csak nem tudtam kell hozzà a tulajtòl ,megbizas.A szerzodes mellè.Sajnos a tulajt egszer sikerult telefonon elèrni amire azt mondta inkabb at kene iratni a kocsit.Az uzembentartois papirt nem tudom le adta e,de en biztositàst kotottem rà.Viszont a megbizas nèlkûl nem jegyzik be az üzembentartoit nekem.A tulajt már nem èrem el.Kèrdèsem mennyire buntetnek meg,hogy nem tudom bejegyeztetni az uzembentartoit?Most vettem egy autot amivel semmit nem tudok kezdeni.Hogyan tudnam ezt az ugyet megildani?Koszonm.

Neste # 2012.12.13. 18:17

Köszönöm a választ!

Nagy segítséget jelentett!