Elkésett gépjárműátírás


ius latratus # 2012.12.13. 17:35

"A mai napon kaptam az Okmányirodától tájékoztatásul egy levelet, hogy a jegyző áthelyezi a vevő lakóhelye szerinti illetékes Okmányirodába a közlekedési igazgatási ügyet. Gondolom, a vevő nem íratta át a kocsit a nevére."

Nem, ez nem azt jelenti, hanem azt, amiről írtak neked. Ha te időben jelezted a tulajdonosváltást, akkor neked több teendőd nincs. Ha a vevő nem tett eleget a kötelezettségének, akkor a vevő lakóhelye szerint illetékes okmányiroda végzését te is megkapod, melyben majd látni fogod, hogy mire számíthat a vevő.

Neste # 2012.12.13. 17:16

Tájékoztatást, információt szeretnék kérni!

Teljesen kétségbe vagyok esve!!!
November közepén eladtam a kocsimat, jelentettem is az Okmányirodában az eladást.
A mai napon kaptam az Okmányirodától tájékoztatásul egy levelet, hogy a jegyző áthelyezi a vevő lakóhelye szerinti illetékes Okmányirodába a közlekedési igazgatási ügyet. Gondolom, a vevő nem íratta át a kocsit a nevére.

Az lenne a kérdésem, hogy engem terhel-e még bármi az eladott kocsival kapcsolatban, számon kérhető vagyok-e az ügyben.

Előre is köszönöm a válaszokat!

guba" # 2012.12.11. 07:10

Jelentsd be az okmányirodán az adásvételt és azt is, hogy elvesztetted a törzskönyvet. Elvileg ilyenkor közzéteszik 30 napra, hátha megtalálta valaki, és utána állítanak ki újat. Van költsége, néhány ezer forint, de ha felhívod az okmányirodát, mindent elmondanak pontosabban.

smallville80 # 2012.12.07. 19:21

Sziasztok.
Érdeklődnék vettem egy autót meg van az adás vételi szerződés készen van az eredetvizsgálat és át szeretném íratni a nevem re is de sajnos elhagytam a törzskönyvet.
Ilyenkor mi a teendő?
csináltatni kell egy újat?
És így átlehet íratni az autót??
És mennyibe kerül ez nekem már úgy értem lesz e + kiadás az okmány iroda felé??

vegre # 2012.12.03. 07:21

guba:
ez jo hir, koszonom!

guba" # 2012.12.03. 06:08

Igen, jól érted.

vegre # 2012.12.02. 19:28

talaltam egy ilyet:
"A járművet forgalomba helyezni az átírást követően is csak akkor lehet, ha a határozatba foglalt kivonási időtartam lejárt. A meghatározott kivonási időtartam előtt csak akkor lehet a járművet ismételten forgalomba helyezni, ha a járművet tovább értékesítették, és a tulajdonjog nem a Ptk.) 685. § szerinti közeli hozzátartozóra szállt át. "

jol ertem hogy az utolso mondat ertelmeben az atiras elmulasztasa miatt forgalombol kivont autot siman eladhatja (adasveteli szerzodessel) az, aki nem iratta a nevere? Es ilyen esetben az uj tulajdonos az okmanyirodaban a nevere irathatja, amikor is visszahelyezik a forgalomba?

vegre # 2012.12.02. 13:00

sziasztok!
latom itt mar regota senki nem kapott valaszt, de azert megprobalom, hatha...
roviden a lenyeg: ha nem a forgalmiban szereplo tulajdonostol veszek autot, mert o eladta valaki masnak, aki egy harmadiknak (es ok nem irattak at a sajat nevukre), majd ettol a harmadiktol veszem meg, akkor az okmanyirodaban szamithatok valamilyen plusz szivatasra/koltsegre? (mindegyik adasveteli szerzodes megvan)

M. Judit # 2012.11.20. 17:53

Sziasztok!

Az alábbi kérdéssel fordulnék hozzátok.
Mit tehetek abban az esetben, ha 2012.07.01-jén eladtunk a párommal egy gépjárművet. Az új tulajdonos persze 15 napon belül nem íratta át az autót a saját nevére sőt a mai napig sem. Az elmúlt 4 hónapban az alábbi megkeresések érkeztek hozzám hivatalos szervektől: 1. súlyadó, ami az önkormányzat szerint engem terhel, mert „valakinek fizetnie kell” és az üzembentartó én vagyok. (az autó kivonásra került a forgalomból 07.16-án viszont újra forgalomba került, mert lejárt a 6 hónap)2.gyorshajtás 2012.09.23.-án 45 000 Ft, persze igazoltam magam az adás-vételi szerződéssel, hogy nem én vagyok már a tulajdonos. 3. Parkolási bírság 2012.09.-26. 4 875 Ft itt szintén igazoltam magam. Az okmányiroda aki pedig lefolytatja az eljárást az új tulajdonossal szemben nem ad felvilágosítást 4 hónapja hiába telefonálok, írok a részükre hivatalos megkeresést (vidéki okmányirodáról van szó.) Már jogom nincs az autót végleg kivonni a forgalomból, hisz 2012.07.04.-én bejelentettem az eladást. A következő súlyadóról szóló levél lassacskán esedékessé válik, továbbra sem fogom elismerni, hogy engem terhelne, hiszen nincs a birtokomban a gépjármű..A vidéki okmányiroda a területileg illetékeshez irányít ők pedig segíteni nem tudnak. Már 4 hónapja semmi sem történik, mert állításuk szerint „ez egy hosszú folyamat”. Mit tehetek, kihez fordulhatok? Feljelenthetem-e a vidéki okmányirodát, ha igen hol tehetem meg? Valóban engem terhel a súlyadó, „a valakinek fizetnie kell címszó” az ügyintéző szájából engem nem sarkall arra, hogy befizessem a díjat?

A segítséget előre is köszönöm!
Judit

kozsoltika # 2012.05.16. 17:26

Helló! Gondom a következő. Vettem egy autót. az eladó olyan adásvételi tett elém ami nem az ő neve szerepelt hanem az akitől ő vette. Ő tanuként írta alá az adásvételit. Megbeszélték hogy ő intézi az eladást. Én megcsináltattam mindent, biztosítás eredet vizsga időpont az átíratásra! Pofon: nem írják át az autót ugyanis akitől én vettem nem fizette ki az illetéket. Ő egy hölgytől vette aki bejelentette az eladást! Az okmányirodában azt mondták fizessem ki helyette is az átírást! Csak így kerülhet a nevemre az autó? Mit tegyek? Sürgős lenne a válasz! Köszönöm előre is!!!!

Giacuzzo # 2012.04.23. 11:58

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Pár éve vettem egy autót, amit egy ideig használtam de tönkre ment a motorja és nem volt pénzem megcsináltatni. Betoltam a kertbe, hogy majd ha lesz rá keret akkor felújítom. Azóta lejárt a biztosítása, műszakija és zöld kártyája is. Sajnos nem vonattam ki a forgalomból se ideiglenesen se véglegesen és eltelt az idő felette. Már nem szeretnék foglalkozni az autóval, de felhívták a figyelmem a Mabisz díjra. Ez már olyan sok lenne kifizetni, hogy az autó nem ér annyit. HA leadom roncsautóként és lesz róla egy bontási igazolásom, akkor is ki kell fizetnem a mabisz díjat?

Előre is köszönöm a segítséget.

Lajos

Mugen # 2012.04.19. 20:18

Sziasztok.Egy kis tanácsadásra lenne szükségem ,mert csúnyán kitoltam magammal..
Adott egy autó ..ami törötten megvettem (1 évvel ezelőtt) nem a saját motorja volt benne..a tulaj nem volt képes többszöri megbeszélés után az eredeti motort oda adni..
Nem irattam át mivel nem ment volna át az eredetvizsgán...de közben megbeszéltük ,hogy írunk egy megbízást a nevemre ,hogy eljárhatok az autó ügyében..forgalomból kivonás egyebek.. de pénzügyi gondok miatt erre sem került sor..erre a tulaj leadta az adásvételit.Most kaptam egy levelet ,hogy nem felelt meg az adásvételi a tartalmi követelményeknek..de én úgy vagyok feltüntetve papíron mint új tulajdonos.
A fő probléma az ,hogy a kocsi papirjain ,alvázszámán,rendszámán kívül már semmi nincs meg.. ilyenkor mi a teendő??hivatalból kivonják a forgalomból?kapok egy jó zsíros bírságot..az addig rendben..és utána hogyan tovább???hogyan tudnám végleg kivonatni a forgalomból?ha ez egyáltalán lehetséges..előre is köszönöm a választ.Üdv:Imre

Atis77 # 2012.03.06. 09:57

Nyilatkozz hogy 2004 előtt eladtad, és nem rendelkezel adásvételivel, ezután a vagyonszerzési illetéket ki fogják fizettetni veled.

nyuszka78-v # 2012.03.06. 09:51

Jó napot.Én nekem az lenne a kérdésem,hogy 2001-ben vásároltam egy kis Polskit,és azóta se lett átírva.Én még abban az évben leadtam egy méh telepen ,ami kellet ki vettem belőle,mert volt egy másik.Most lassan 11 évvel jött egy levél,hogy nincs átírva,én már el is felejtetem.A forgalmi rendszám meg van ,de más semmi,és az lenne a kérdésem,hogy ha valaki tudja ,hogy ilyenkor miket számolnak fel visszamenőleg,mennyibe fog ez nekem kerülni,ha már ilyen felelőtlen voltam.Meg az egyik ismerősöm azt mondta,hogy 5 év után el évül.Igaz ez.Aki tud ebben a kérdésben nekem segíteni az írjon légy szíves ,előre is köszönöm.

horigabi # 2012.01.16. 18:47

Bárkinek aki tud rajtam segíteni!
Vásároltam egy használt autót, melyet annak rendje és módja szerint át is írattam, így a törzskönyvet is megkaptam. Majd három hónap elteltével kaptam a hivatalból egy levelet, melyben tájékoztattak, hogy a gépjármű régi tulajdonosa jelentkezett, hogy nem nekem adta el az autót, hanem egy hölgynek,még a vásárlásom előtt vagy két évvel. Innen kezdődött a kálváriám, mert elkezdtek nyomozni, hogy okirat hamisítással több gazdát cserélt az autó a törzskönyvben szereplő eladó és köztem. Ennek három éve!! Azóta rendőrségi nyomozástól, a bírósági előállításig próbálják a közti tulajdonost megtalálni, de felszívódott, mintha nem is létezne. Ennek következtében a polgármesteri hivatal azt a tájékoztatást adta, hogy a gépjárművet nem értékesíthetem, mert igazándiból nem az enyém, hiába az én nevemre szól a törzskönyv,még örülhetek, hogy nem foglalták le. Az autót pedig szeretném eladni,de nem a bontóba potom összegért. Ha BÁRKI tud segíteni kérem írjon!! Nagyon szépen köszönöm!!

guba # 2011.11.15. 12:04

Nem lesz elég, annak ellenére, hogy az adásvétel érvényesen létrejött. Szólítsátok fel a vevőt az írásbeli szerződés aláírására, illetve az okmányirodának is célszerű tenni egy nyilatkozatot. Végső soron lehet, hogy pert kell indítanotok.

Tittaaa # 2011.11.15. 09:43

Tisztelt Jogi Fórum!

Cégünk tulajdonában lévő forgalomból kivont járműveire vevő jelentkezett majd az ügyvezetőnknek készpénzben kifizette a járművek árát. Az adás-vételi szerződés megírásához adott adatokat és a járműveket elszállította. Az adás-vételi szerződés nem lett aláírva, mivel nem a cég ügyvezetője járt el hanem egy képviselőjük. Sorra jönnek a parkolási és egyéb büntetések. Kérdésem az lenne, hogy elegendő-e egy készpénzfizetési számla annak igazolására, okmányirodában, parkolási társaságnál...stb, hogy a jármű már nem a cégünk tulajdonában van? Válaszokat előre is köszönöm!


Tittaa

Tamás90 # 2011.11.07. 19:25

Üdv

Olyan kérdésem lenne,hogy külföldi autó behozatalánál a regadón mellett van még átírási költség is vagy csak regadó?

guba # 2011.11.05. 06:04

Menjél be, kérdezd meg.

Cs@bex # 2011.11.04. 21:11

Ma este hivtam, de sajnos lejelentette mar... Mennyire lehetnek elnezoek az okmanyirodaban, mert kozbe mutetem is volt ami miatt kiesett egy het legalabb...

guba # 2011.11.04. 12:48

Ha még nem jelentette be az eladó az adásvételt, akkor írjatok egy későbbi dátummal új szerződést.

Cs@bex # 2011.11.03. 21:50

Udvozolom onoket!
Az lenne a kerdesem, hogy valoban 15 nap all a rendelkezesre az auto atiratasara? Ugyanis vettem egy hasznalt autot 2011.10.11-en, de meg nem irattam at, mert az allampolgarsagi eskut most 8-an teszem le, es egyenesen magyar szemelyire akarom atiratni... Az elado ugy tajekoztatott, hogy 1 honap az atiratasi hatarido, tehat ha 8-an du. megyek az okmanyirodaba meg beleferek az idobe. Ha valoban 15 nap, akkor esetleg evel az indokkal elkerulhetem a buntetest? Ha buntetesre kerulne sor, akkor erre a 2 het kesesre mennyit kapnek? esetleg nincs egy turelmi hatar, hogy max. 1 honapig varnak, es utana buntetnek? Nagyon megkoszonnem valaszukat, ugyanis eletemben eloszor veszek autot, ezt is olcson, hogy ne legyen sok kiadas, de egy hatalmas buntetest nem tudnek kifizetni, jelen pillanat, epphogy felre tettem a penzt az atiratasra... Koszonom elore is, A legjobbakat!

Kingusss # 2011.11.03. 19:33

Hmm.. értem , sajnos nem voltunk ezzel tisztában , remélem megoldodnak a dolgok. Koszonom szépen a választ. Szép estét!

guba # 2011.11.03. 17:02

Az okmányirodán mulasztotta el bejelenteni a tulajdonszerzést és kifizetni az illetéket.

Kingusss # 2011.11.03. 16:16

Elnézést, de nem igazán értem. Az autoert o fizetett annak, akitol megvette.