Elkésett gépjárműátírás


Gabucika # 2011.04.04. 19:56

Szia Kvalter!

A legjobb ha a tulaj vonatja ki a forgalomból az autót véglegesen. Bemegy az okmányirodába és kér egy GÉPJÁRMŰ FORGALOMBÓL TÖRTÉNŐ VÉGLEGES KIVONÁSA BONTÁSI ÁTVÉTELI IGAZOLÁS BECSATOLÁSA NÉLKÜL nyomtatványt. 2300Ft-ot be kell fizetni csekken,leadni a rendszámot,törzskönyvet és a forgalmit. Ennyi.Te elhozhatod bontott alkatrésznek.Ha nem íratod át és megvan az adásvételi,akkor is az illetéket meg kell fizetned,mert a nevedre kerül.Az Apeh számládra. Beszéld meg a tulajjal,hogy ő vonassa ki vagy kérjél egy engedélyt tőle,hogy kivonathasd. A legegyszerűbb ha kinyomtatsz egy okmányirodás meghatalmazást azt kitölti a tulaj és te leszel meghatalmazva,hogy a xy rendszámú autó ügyében eljárj.Aláírjátok plusz két tanú az fontos,mert nem fogadják el másképp. Még annyit,ha a bontási becsatolás nélkül kéred,még egyszer visszalehet helyezni a forgalomba az autót.
T.Gabucika

kvalter # 2011.03.27. 17:37

Hello!

van egy viszonylag ritka régi autóm, és alkatrészre volna szükségem azonban, nem lehet hozzá már kapni semmit...a minap találtam egy eladót amit bontásra ajánlanak, nekem tökéletes lenne, de kiderült, hogy csak adásvételivel eladó, mert az autónak még vannak papírjai, de állapota már nem teszi alkalmassá a műszakiztatásra.

vagyis adásvételivel elhozhatnék egy alkatrészbázist, a jelenlegi tulaj azt mondja, hogy mulasszam el az átírást...és akkor kitiltják a forgalombol...

tényleg így van? Vagy van más jogi következménye is, ha nem íratok át egy autót a nevemre... milyen más módon lehetne az autót végleg kivonatni a forgalomból, anélkül, hogy bontóba vinné a jelenlegi tulaj?

hóvirág2 # 2011.03.03. 14:44

Kedves fórumozók!
Eredetileg a válás-vagyonmegosztás rovatban tettem fel a kérdésemet, de azt a tanácsot kaptam, ide is írjam meg. Szitu a következő: 2009-ben vagyonmegosztó szerződést írtunk, az autó a férjem nevén volt, de én használom és átírathatom. 2010-ben kimondták a válást, 2011-ben írattam át. Most az okmányiroda a vagyonszerzés időpontjának a 2009-et írta be, a biztosító meg vissza akarja utalni az azóta eltelt időre vonatkozó KGFB díjat a volt férjemnek. Oké, de akkor nekem több mint egy évre Mabisz díjat kéne fizetnem a hirtelen támadó fedezetlenség miatt (mondanom sem kell, rendesen fizettünk mindig, és évek óta ugyanott volt a biztosítás), és a fedezetlenségi díj oly hatalmas összeg, amit nem bírok kifizetni. Emellett igazságtalannak is érzem. Volt valakinek már hasonló esete? Mi történik ilyenkor?
Válaszokat köszönöm!

guba # 2011.02.23. 08:35

Meg lehet venni két adásvételivel is, majd az okmányiroda elindítja az eljárást a korábbi tulajdonossal szemben a mulasztása miatt.

Monalisa attól még ez nem lesz valótlan tartalmú szerződés, és végképp nem lesz csalás. Azalatt a száz év alatt, amióta írogatsz ide, már ennyit megtanulhattál volna a jogászoktól.

Gabicsek # 2011.02.22. 20:12

Nem tudod két adásvételivel a kocsit megvenni. (keress másikat!) Csak a törzskönyvbe bejegyzett személytől lehet megvásárolni. Márpedig a törzskönyv nem a mostani tulajdonos nevén van, mivel nem íratta át.
Tehát: Ahogy monalisa1 írta: Először írassa a nevére (de nem fogja, mert nemcsak átírás, hanem eredetiség-vizsgálat, törzskönyv átírása, stb. is kell), és majd akkor vedd meg, ha a törzskönyv a nevén van. Ez a tiszta ügy, minden egyéb hamisításokkal szokott működni.

monalisa1 # 2011.02.19. 20:52

Írassa a saját nevére és fizesse ki a késedelmes átíratás miatti büntetést, tehát ez nem a te gondod, dolgod.

A "laza" kereskedő még csak-csak kiállít egy valótlan dátumú adásvételi szerződést, de a bank nem fog neki partner lenni a csalásban, mert napra pontosan kell dokumentálni a vételár banki kivételét, betételét.

marsu # 2011.02.19. 06:39

Olyan kérdésem lenne, hogy vennék egy autót, az a probléma, hogy a mostani tulaj amikor megvette nem íratta át a saját nevére.
nekem úgy adná el, hogy a kereskedő ad neki egy adásvételi szerződést, ő pedig nekem ad egy adásvételit.
tehát én két adásvételivel állítólag áttudom íratni az autót??
És milyen következményei vannak, vagy lehetnek ennek???

monalisa1 # 2011.01.24. 15:58

viktorhmv

Amikor lefoglalnak egy kocsit onnantól 30 nap áll rendelkezésre a további "sorsát" illetően eljárni. Ha a végrehajtást kérővel a vételában meg tudtok egyezni megvehetitek., az átíratás költsége motorköbcenti x 24 Ft/cm3.

Amedig foglalás van az autón NE használjátok mert nagy pech lenne ha pont ezen idő alatt történne vele valami - elvégre egy bizonyos vagyoni értéket képvisel, míg az esetleges roncs már nemigen...

Külön: valószínű hogy a banki tartozást már megvette egy behajtócég, így egyezkedni velük kell majd, DE nem a kidobólegény külsejű "képviselőikkel" hanem a cég jogászával személyesen.

Tehát ha két "szekrényhátú" menne a kocsiért őnekik oda ne adjátok (!), bár a foglalási iratot át kell venni tőlük.

Ha az autó reális árához képest ugy 75-80 százalék eladási árat mondanának, mindenki jól jár, ők is mert vita nélkül pénzt látnak, és ti is.

monaLuis
laikus hozzászóló

viktorhmv # 2011.01.24. 15:04

Üdvözlök mindenkit!

Lenne itt egy elég bonyolult szituáció de megpróbálom, röviden tömören felvázolni és a segítségeteket kérni.

Az a helyzet, h szüleim elváltak mivel édesapám elég komoly anyagi vonzattal rendelkező problémát tömkelegét zúdította ránk. Tehát adott egy autó (amin hitel van) ami még (sajnos) édesapám nevén van és behajtás fenyegeti, tehát a az átíratást/eladást a Rendőrség lekorlátozta. De mi erről nem tudván mi a hitelező banktól kértünk egy szerződésmódosítást,hogy apám helyett édesanyám legyen az adós, hogy át tudjuk íratni de ez így már sajnos nem igazán lehetséges. Ugyan a házassági vagyonmegosztásról szóló nyilatkozatban az is szerepel, h az autó édesanyám tulajdonát képezi, de ez nem hiszem h elég. Összefoglalva: Az autó apám nevén van, de az adósság már édesanyámén.
Az lenne a kérdésem, hogy egy autó lefoglalásának mi a menete? Kijönnek és elviszik vagy esetleg fel lehet-e ajánlani a lefoglalóknak, hogy mi megvásároljuk tőlük amennyiért amúgy is eladnák? És egyáltalán ilyenkor ki foglalja le?

Röviden ennyi lett volna. Nagyon várom a válaszotokat, ugyanis tanácstalan vok.

Előre is köszönöm!

E-Maxx # 2011.01.23. 16:22

üdvözletem a fórumozóknak.

2010.05.28. -án vettem egy személygépkocsit, de a mai napig nem lett átíratva. Anyagi okok miatt valószínű, hogy a kocsi már nem is lesz átíratva. A kérdésem az lenne hogy kaphatok-e rá bírságot akkor is ha nem iratom át. A kocsit jelenleg a hivatal kitiltotta a forgalomból. A választ előre is köszönöm.

prucsok # 2011.01.20. 19:12

Szeretném megkérdezni, ha örököltem az autót akkor is ilyen szigorúak az átírási feltételek 15 napon belül át kell iratnom (itt tájékozódtam)? A közjegyzői határozatot ma kaptam meg 10 hónapja halt meg a férjem. Az anyagi helyzetem padlón, kb. márciusban lesz pénzem erre a történetre.
Itt olvasom, ha autót vettél akkor legyen pénzed az átírásra is, én nem vettem, hanem örököltem. Itt most szintén az a felállás, ha örököltél fizess, s ha csak a márciusi határidőt tudom tartani akkor mi van? Vagy az önkormányzattól kérjek segítséget, esetleg? Hát örökölni sem érdemes, de meghalni sem. Várom a választ, amit előre is köszönök.

Máj # 2011.01.14. 20:18

Antpeter.Köszi a választ és a fáradságot.

antpeter # 2011.01.13. 19:11

Mivel senki nem válaszolt,ezért utánajártam,és megosztom a válaszokat a kérdéseimre.:-)
Átírás elmulasztása esetén maximum a vagyonszerzési illeték duplája szabható ki büntetésként.Tehát nem 18 forinttal,hanem 36 forinttal kell átíratni a gépjármű lökettérfogatát.Ezt a büntetést az illetékhivatal szabja ki,és erről küld határozatot az okmányirodának.
A teljesítményadót csak öt évre visszamenőleg kell megfizetni.

Máj # 2011.01.04. 17:57

Tisztelt fórumozók!Olyan kérdésem lenne,hogy vettem egy motort 2010.01.30-án és még nem irattam át.Azóta változott az adás-vételi tartalmát érintő szabályok.Mi a teendőm mert nekem még régi adás-vételim van és akitől vettem, a tel száma nem él, meg nem Magyarországon dolgozott már akkor sem?2.kérdés:Mennyire büntethetnek,hogy nem irattam át?3.Kérdés:Állítólag annak kell a lóerő adót fizetni akinek a nevén van Jan.1-én,hiába van adás-vétel még tavalyról?
Köszönöm előre is válaszát.Ide is jó a válasz,de jöhet erre is:mayergtti@freemail.hu

guba # 2010.12.31. 10:31

De most már megvan rá a pénz csak nem tudom milyen úton induljak el.

Menj be az okmányirodába, és vidd magaddal a dokumentációt, ott megmondják, hogy mit tegyél.

Vyctor # 2010.12.29. 21:48

Tisztelt Jogi fórum!
Szeretnék eligazítást kérni a problémámmal kapcsolatban ami a következő.
Én 2010.11.28-án "vettem" (elcseréltem a laptopomat érte) egy Jawa 350/638 as 1986' évjáratú kitűnő állapotú nagymotorra.(Orosházára mentem érte Miskolcról: 243Km) Ennek a gépjárműnek én vagyok a 3.dik "tulaja".
Amikor megírtuk az adásvételit róla akkor amellé még megkaptam az eredeti forgalmiját amiben az első tulaj neve szerepel, valamint azt az adásvételit is amit az első és a második tulaj kötött, igazolván annak eredetét.Na most lehet ebből bármilyen gondom hogy nem íratta át a második tulaj a maga nevére? és én így vettem meg tőle? Vagy írnom kell egy új adásvételit azzal a személlyel akinek a neve szerepel a forgalmiban.
Azt is hozzá teszem hogy a 1992' ben ki lett vonva a forgalomból.(az okmány iroda szerint ezek vannak bejegyezve hozzá:A hatóság által ideiglenesen kivonva, a tulajdonos kérésére végleg kivonva.)
Na most ilyenkor mit is kell vagy mit tudok csinálni?
Szeretném átiratni, levizsgáztatni, biztosítást köni rá, egy szóval minden papírt megcsináltatni hozzá.
És akkor mire számíthatok ha anyagi okok miatt nem tudtam átiratni 15 napon belül? De most már megvan rá a pénz csak nem tudom milyen úton induljak el.Mit kell előbb intézni? Életemben most csinálnék ilyet.
Nagyon szépen köszönöm a segítségüket is előre!

antpeter # 2010.12.23. 21:12

1999 tavaszán vásároltam egy 125-ös motorkerékpárt,amit még ezidáig nem irattam át.A tulajdonos nem jelentette be az eladást,így csak 2009-ben vonták ki a forgalomból,hogy ismeretlen a vevő személye.
Az okmányirodai ügyintéző szerint,ha leműszakiztatom,eredetvizsgára viszem,akkor átírják a nevemre némi büntetés ellenében.Mivel az átírási illeték csak 18ftx123cm,így ennek a duplája lehet a maximális büntetés.
Én legjobban az elmaradt (teljesítmény-súly)adóktól félek.Nincs ennek valami elévülési határideje?
Valahonnan úgy hallottam,hogy csak az elmúlt 5 évet kérhetik számon.
Köszönöm,és várom a hozzászolásokat.
Üdv

guba # 2010.12.10. 19:40

Ha az időszakos vizsgálatot a forgalmi engedély érvényességi határidején belül kérték, de a vizsgálatot az érvényességi határidő lejárta utáni időpontra tűzték ki, a vizsganapról szóló értesítés a forgalmi engedély érvényességét a közölt vizsgaidőpontig meghosszabbítja.

kovacsz # 2010.12.08. 19:09

Ne esztelenkedj. Hogy lenne ilyen?

zoltan.kse # 2010.12.08. 19:06

Ha nekem szólt a "micsoda" akkor bocsi, helyesbítek.Összesen 80 ezer a szerelés, vizsgadíj, stb...
Nos akkor lehet halasztani a műszaki vizsgát?
Köszi

kovacsz # 2010.12.08. 18:27

Micsoda?????

zoltan.kse # 2010.12.08. 18:16

Üdv a fórumozóknak!
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy dec. 10-én lejár a műszaki az autómra.Már bevizsgáltattam, kb. 80 ezer forint lenne az idei vizsgáztatás.Mivel ennyit nem tudok rákölteni, ezért van olyan lehetőség, hogy hosszabbítást kérjek, illetve van-e anyagi vonzata, és mennyi a max. hét amit halaszthatok?
Köszi a válaszokat!

guba # 2010.12.02. 10:49

Örülök Böbe! Végre egy sikertörténet. :-)

böbe28 # 2010.12.02. 08:21

T.Foum!És föleg kedves Guba:)Köszönöm a segitséget,az auto átirása gond nélkül sikerült végre,lassan egy év után.Szép napot!

Zaszti # 2010.11.29. 15:37

Üdv.
Ha az adásvételi szerződésen csak 1 tanú szerepel, érvényes-e. Okmányirodában átveszik.