élettársi vagyonközösség megosztása


Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.28. 15:04

Szövegezés kérdése.

Ksatya # 2020.12.28. 13:32

Tisztelt Szakértők!
Nem bejegyzett élettársak közül az egyik fél magához váltaná a fele-fele arányban közös ingatlant, adásvételi előszerződést (majd az abban foglaltak szerint adásvételi szerződést) kívánnak e vonatkozásban kötni. Annak szerződésszerű teljesítését követően hagyná el a másik fél a közös kiskorú gyermekkel az ingatlant.
Lehet-e ez miatt gond a későbbiekben az élettársi együttélésük alatt szerzett egyéb (ingó) vagyontárgyaik megosztása során?
Megtisztelő válaszaikért köszönet.
Satya

ObudaFan # 2013.05.30. 12:56

Ennek így értelme nincs. Nyilván a bíróság vizsgálja, hogy ez a megállapodás a tartásdíj célját megvalósítja-e.

krisszi11 # 2013.05.30. 12:36

ennek van valóságalapja:
Állítólag a bíróság 'nem szereti' azi ilyen tartásdíjbabeszámítósdi jellegű megállapodásokat (?)

Gyámhat hogy jön a képbe?
Köszi

ObudaFan # 2013.05.30. 11:10

Idén is.

krisszi11 # 2013.05.30. 09:57

Köszönöm az infókat!
Végiggondoltam már az opciókat, valóban lehet az általa követelteket kvázi beszámítani a tdíjba (tdíj kb kétszerese az által követelteknek). Állítólag a bíróság 'nem szereti' azi ilyen tartásdíjbabeszámítósdi jellegű megállapodásokat (?)
Gyámhat hogy jön a képbe?
Vagy megegyezünk és a bíróság jóváhagyja az egyezségünket vagy gyermekelhelyezési pert indítunk, ami bírósági ítélettel zárul. A vagyonjogi része pedig külön eljárás. Ítélkezési szünet idén is júl közepétől indul?

monalisa1 # 2013.05.23. 15:51

Esetleg megállapodtok akként, te lemondasz a t.díjról ő meg az eladásra kerülő lakás árából arányosan kevesebb pénzt kapna. (Tessék számolni: a gyerekek hány év múlva lesznek 18 ill. 22 évesek, valamint kettőjükre mennyi lenne most a Ft/hó/év t.díj.)

Valamint ha egy új párkapcsolatából újabb gyermeke születik akkor már háromról kell gondoskodnia, emiatt jövedelméből t.díjként a közös gyermekeitekre kevesebb összeg jut.

Valamint - Isten ne adja - idejekorán meghal ugrana a t.díj...

Ügyvéd és a gyámhatóság kell a dologhoz.

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2013.05.23. 14:28

Ő bíróságon készpénzt követelhetne. Megállapodni úgy állapodtok meg, ahogy akartok.

krisszi11 # 2013.05.23. 11:08

Sziasztok!

12 évig éltünk élettársi kapcsolatban, két gyerekünk született. Szüleim által még korábban (tehát jóval a megismerkedésünk előtt) az én nevemre vásárolt házat közösen építettük át szüleimmel és párommal. Szeretném lezárni ezt a kapcsolatot és őt kifizetni, az általa kért összeg egy részét készpénzben, a másik részét egy családom tulajdonában lévő lakás tulajdonjogának átengedésével szeretném biztosítani számára. (Nagyságrendileg: a házunk 55 milliót ért, ő 15 milliót kér, 4-5 millió kp-t kap és egy tavaly 12 millióra értékelt - hagyatéki eljárás során történt az értékelés - lakást. Ő ezt nem akarja elfogadni, mondván, hogy adjam el a lakást és adjak neki készpénzt. A lakást áruljuk, azonban nehézkes jelenleg eladni, még nyomott áron is.
Szeretném, ha mielőbb megegyezésre jutnánk, ő kiköltözne, megkapná az általam felajánlottakat és fizetné a gyerektartást. Kérdésem: kizárólag készpénzt köteles elfogadni, nekem mindenképpen készpénzben kell biztosítanom az által eszközölt befektetések értékét? Szeretnék mielőbbi közös megegyezést, de úgy érzem, elég méltányos a felajánlásom. Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.23. 06:39

Vélhetően az a gondja, hogy a konyha- és a hálószobabútor a volt éllettárs különvagyona, alappal követeli őket vissza. Persze, a bizonyítás terhe rajta van. Továbbá a különvagyonból a közös vagyonba tartozó dolog megszerzésére fordított összeg is keletkeztethet megtérítési igényt, bár a foglaló a lízingszerződésben nekem elég furcsa.

ObudaFan # 2013.05.22. 21:06

A felélt vagyonnal nem. De ha egyszer te kerestél, ő meg nem, akkor nem tudom, mi a gondod, az élettársak a szerzés arányában válnak tulajdonosokká.

Peric # 2013.05.20. 19:52

Tisztelt Szakértő!

három és fél évig éltünk élettársi kapcsolatban. A lakást amibe anno költöztünk én lízingeltem. Az elején foglaló gyanánt kiegészítette a volt párom az összeget 400.000 forinttal. valamint a konyhát és a hálószobát ő rendezte be, kb. 600.000 forint értékben.
Most a bútorokat, stb vagy a vételárukat és a befizetett pénzét követeli vissza. Az eddigiek alapján jogosan. Csak, hogy az alatt a három év alatt a lakást csak én fizettem. mind a törlesztőt, mind a rezsit és minden felmerülő költséget. ő vagy tanult, vagy munkanélküli volt. minden költséget amibe a közös életünk került én viseltem. ezek mellett (igazolhatóan) többet tartózkodott a lakásban mint én. A munkám többször huzamosabb időre elszólított. Az ilyen hónapokban is kifizettem a rezsit...
Sajnos amennyire eddig sikerült az élettári vagyonközösség megosztásának: mindezt a jog nem veszi számításba. Csak a megszűnésekor is létező ingó- és ingatlanokat. A felélt vagyonnal nem foglalkozik?

monalisa1 # 2013.05.16. 21:45

bkisz78

ObudaFan a kérdésedre a jogi választ megadta, én a következőket:

Bíróság árvereztetett el már lakást pár százezer forint tartozás miatt is, mert ha semmi másból, abból megtérülésre kerül amennyivel tartozik az illető. Persze nem egyik napról a másikra való a dolog, de ha nem fizet így járhat...

Ami a visszamaradt dolgaidat illeti, akár meg is tarthatja őket (...), azonban hasonlók új beszerzési árán kénytelen lesz kártalanítani téged, hiszen kénytelen leszel azokat magadnak boltban ismét megvenni., arra nem kényszeríthet hogy a bolhapiacon vegyél valami "hasonlót".

---
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2013.05.16. 20:45

Egy fórumra írt néhány soros leírás alapján még annyira sem lehet biztos választ adni, mint egy per előtt úgy általában, tehát ilyen kérdést ne tegyél fel.
Ha nincs munkahelye, akkor meg lehet próbálni az esetlegesen meglévő vagyontárgyaira végrehajtást kérni.

bkrisz78 # 2013.05.16. 09:19

És miért kellene megosztani?
Illetve ha bíróságra kerül az ügy, akkor biztosan számíthatok arra, hogy a bíróság döntése nekem lesz kedvező? és ha nincs munkahelye hogyan téríti meg az általam fizetett törlesztőrészleteket?

Köszönöm!

ObudaFan # 2013.05.13. 13:51

Ha nem adja ki, pert kell indítani az ingó kiadása iránt.

Indíthatsz pert az általad fizetett kölcsön megtérítése iránt, de azért előbb-utóbb egységesen is meg kellene osztani ezt az élettársi vagyonközösséget szerintem.

bkrisz78 # 2013.05.12. 00:11

Tisztelt Szakértő!

Tájékoztatást szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy élettársi(nem hivatalosan, csak önkormányzatnál jelentkeztem be arra az időre) különválás után a volt élettárs otthonába értékes vagyontárgyaim (TV, házimozi rendszer, stb.) maradtak, amelyeket még nem tudtam elvinni a költözés időpontjában. A kulcsot visszaadtam, beengedni viszont valószínűleg nem akar. Csak bírósági végzéssel mehetek be? Pereskednem kell a saját vagyontárgyaimért? (mert más, az új partnere is használja)
Illetve ami nagyon fontos, hogy én rendszeresen fizettem az ő hitelét a saját bankszámlámról utalva, a korábban átutalt törlesztőrészleteket visszakérhetem-e vagy visszaperelhetem-e???

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.05.03. 10:57

van15

Büntetőeljárás szerintem nem lesz belőle. Elszámolni viszont el kell, ha kéri majd.

van15 # 2013.05.03. 09:49

Tiszetlt Ügyvéd Úr!

Kérném a segítségét. 12 évig éltünk élettársi kapcsolatban a volt párommal. 2 gyermekünk született. Kapcsolatunk megszakadt, a fiainkat nálam helyezték el. A probléma oka egy bútor. Azt Ő még a megismerkedésünk előtt vásárolta. Régi antik bútorról van szó. A volt anyósáék 23 évig használták, utána került hozzánk az együttélésünk második évében, használhatatlan állapotban, lomtalanítása éretten. Csak Én kerestem és az Én jövedelmemből, felújjítattam több százezer forintér, megötszörözve ezzel a felújítás elötti értékét. Ezt a bútort a felújítást követően közösen használtuk. Majd a szétválást követően Én ezt a bútort eladtam. Ő meg feljelentett a rendőrségen. Véleményem szerint ez közös vagyon, hiszen jelentős értéknövelő beruháson esett át életközösségünk alatt.Az együttélésünk alatt kezdtük el árulni közösen, mely hírdetés a költözés után sem töröltem.

A bútor árát már felajánlottam neki, de az nem jó, a bútort kéri vissza. A vevő viszont nem adja a bútort vissza. A gyerekelhelyezési tárgyláson azt mondta számítsák bele a vételárat a gyerektartásba, mert az úgysem fizet. Azt is felajánlottam, hogy a vagyonmegosztásnál majd ezt számoljuk el.

Mi lehet ennek a következméyne rám nézve. Nem lett közös vagyon. indvégig akként kezeltük. Nem újjítattam volna fel több mint fél millóért.

Köszönettel, van 15

monalisa1 # 2013.04.30. 12:02

Ha egy családi eseményről (pl. születésnap, névnap, karácsony, húsvét stb.) fotó és/vagy videofelvétel készült amin látszik a szoba berendezése, a képen látható személyek tanúként valószínűleg meg tudják erősíteni mi is volt a tiéd.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.30. 10:20

Felszólítod írásban a kiadásra, ha nem teljesít önként, pert indíthatsz. De neked kell bizonyítanod, ami nem lesz könnyű.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.30. 10:20

Felszólítod írásban a kiadásra, ha nem teljesít önként, pert indíthatsz. De neked kell bizonyítanod, ami nem lesz könnyű.

Andi1004 # 2013.04.30. 09:29

Tisztelt Szakértő!

Tájékoztatást szeretnék kérni azzal kapcslatban, hogy élettársi különválás után van-e még mód rendőrrel vagy bármilyen hivatalos személlyel bemenni a volt élettárs otthonába, ha nekem ott értékes vagyontárgyaim maradtak, amelyeket terjedelmük miatt még nem tudtam elvinni a költözés időpontjában. A kulcsot visszaadtam, beengedni viszont nem akar, elvinni onnan pedig végképp semmit nem engedne. Elengedni sem akart, úgy kellett segítséget kérnem. Csak bírósági végzéssel mehetek be? Pereskednem kell a saját vagyontárgyaimért? Mert lehet a perköltség többe kerülne. Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.04.04. 16:54

Az élettársi jogviszonyt nem kell felbontani, az az életközösség megszűnésével megszűnik. Emellett nem az élettársi jogviszony az akadálya a házastársi jogviszony létesítésének.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.04. 14:27

Legyetek boldogok!