Gyermek külföldre vitele


katica600 # 2014.11.01. 22:37

Sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha gyermeknek nincsen semmilyen magyarországi lakóhelye, évek óta külföldön él az egyik szülővel jogerősen, ám mégis a kapcsolattartás rendjén szeretne változtatni, akkor hova forduljon? Mely gyámhivatal illetékes?

Köszönöm a segítő választ!

Kata

ObudaFan # 2014.10.28. 18:33

kicsikar

Valószínűleg igen.

ObudaFan # 2014.10.28. 18:32

Katica15

Hát, meg lehet próbálni behajtani külföldről is.
A gyámhatóság elsősorban azt vizsgálja, hogy a gyerek lakhatása, iskoláztatása egészségügyi ellátása, eltartása megoldott lesz-e külföldön és hogy nem visszaélésszerű-e a dolog.

Katica15 # 2014.10.28. 14:09

Köszönöm a választ ObudaFan! :)

Ha nem adja a hozzájárulását, akkor a gyámügy mit fog vizsgálni?

Nekem is ez a gondom, hogy ezek után biztos , hogy nem lesz a nevén semmi, sőt megkockáztatom azt is, hogy külföldre megy dolgozni.
Bár azt nem tudom, hogy akkor behajtható-e az elmaradt tartozása? Külföldön bejelentett állás esetén például?
Tudsz erre választ adni? :) Köszönöm szépen :)

kicsikar # 2014.10.27. 17:22

Szép estét! Segítséget szeretnék kérni. A férjemmel most zajlika válóper.Közös megegyezéssel válunk,mindenben megegyeztünk.A közös fiunkkal én külföldre költöztem közben,melyhez ő is hozzájárult írásban.A fiam elkezdte az iskolát.idő közben a férjem is elköltözött korábbi lakhelyünktől meglehetősen messze.Szerinte nekem kell állnom a gyerek láthatásával kapcsolatos költségeket.Kérhetem-e a bíróságot,hogy felezze a költségeket oly módon,hogy a férjem viszi a gyermeket én pedig érte megyek? Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.10.27. 16:04

Nem kel mindenhez a hozzájárulása, de az iskolaváltáshoz, illetve a gyerek egy éven túli külföldre viteléhez igen. HA nem adja meg a hozzájárulást, a gyámhatósághoz fordulhatsz.
Azt honnan tudhatnánk, hogy bármikor is lesz-e neki vagyona, jövedelme, amiből a követelésedet behajthatod?

Katica15 # 2014.10.27. 13:23

Kedves Mindenki!

Hosszas procedúra után kimondták a válást, természetesen nem olyan lett, mint amit szerettem volna, de ez már mindegy.
Ami fontos, hogy a vagyonunkról ( tartozások) nem döntött a bíró, mert nem kértük az illeték miatt. Én hiába is kértem volna, hiszen ő 4 órásra van bejelentve, így a minimum gyerektartást fizeti, és az ő fizetéséből már mást nem lehet levonni, tehát semmilyen tartozást nem tudnak majd nála behajtani. Maradok én, akinek rendes bejelentett állása van :(. Kérdésem , és most már ide fog tartozni, ebbe a topicba. Adódott egy lehetőség: külföldre mehetnék dolgozni, a gyermek, aki 13 éves, pedig kint tanulhatna. Szeretném megkérdezni, milyen beleszólása van az apjának ebbe? Az ítéletben az áll: a "gyermekkel kapcsolatos szülői felügyelet gyakorlásásra az alperest jogosítja fel". Szükséges kérnem azt, hogy kizárólagos szülői felügyeletet gyakoroljak? Ha nem ez van az ítéletben, akkor minden egyes dologban ki kell majd kérnem az ő beleegyezését? ( pl. útlevél, iskolaváltás, esetleges magyarországi költözés? Külföldre nem véglegesen mennénk, nem szándékozok kint letelepedni, csupán azért, mert ha a hitelek miatt levonják több éven keresztül a fizetésemet, akkor itthon nyomorogni fogunk, hiszen albérletben élünk, azt is fizetni kell. Az ex pedig nagy ívben fütyül mindenre..
És még egy utolsó kérdés: be tudom-e vmikor is hajtani rajta azt, amit tőlem levonnak és elvileg csak a felét kellene levonni tőlem, másikat pedig tőle, hiszen közös együttélésünk alatt keletkezett tartozásról van szó?

Válaszokat nagyon köszönöm!

mancsa # 2014.09.12. 17:27

Koszonom, ezt en is olvastam, de itt mar 16 elmult a gyerek, nem ervenyes a hagai egyezmeny, ezert nem tudjuk.

groszfater@gmail.com # 2014.09.12. 14:51
mancsa # 2014.09.12. 14:26

Tisztelt Forumozok!

Erdeklodni szeretnek, hogy ha egy anya a 16 eves fiat az apa tudta nelkul kulfoldre (UK-ba) vitt hosszu tavra, minimum egy evre, akkor az apa mit tud tenni. Az anya semmit nem kozolt, hogy hova, milyen cellal vitte el a gyereket, csak kivette az iskolabol es elmentek. Az apa tudni szeretne, hogy jo helyen van-e a gyerek es ha lehet, szeretne, hogy visszakeruljon a gyerek Magyarorszagra, es folytassa a gimnaziumot.

Koszonom a segitseget elore is!

anonymus777 # 2014.08.15. 15:32

Tisztelt Fórumozók!

Beleszerettem egy gyermekét egyedül nevelő Nőbe, s Ő viszontszeret.
Nem én vagyok az első, s nem is én leszek az utolsó. Azonban én külföldön élek, és dolgozom.

MINDKETTEN azt szeretnénk, hogy külföldre tudjanak jönni ők is. Az édesanyja munkát vállalna (az enyém betonbiztos) és közösen nevelnénk tovább a (4 éves)gyermeket, kulturált családban, szeretetet, és megfelelő anyagi biztonságot teremtve számára.

Az apa azonban - bár a 2 évvel ezelőtti különválás óta nem keresi, nem neveli, nem látogatja, s semmilyen módon nem foglalkozik a gyermekkel - nem kíván lemondani az anya javára.

Milyen alternatívák vannak egy ilyen esetben?

Minden segítséget, gondolatot, ötletet előre is köszönök!!!

Tisztelettel

Jesus # 2014.07.18. 19:52

Értem és köszönöm a választ!
A másik szülő írásos engedélyéhez lehet letölteni vagy vásárolni valahol formanyomtatványt,vagy elegendő,a saját kézzel írott papír? Tanúk kellenek-e,s ha igen,mennyien?
Sajna az adott ország konzulátusát idő hiányában nem fogom tudni megkeresni,tehát marad némi kockázatviselés.

ObudaFan # 2014.07.17. 09:31

Jesus

Ami mindenképpen célszerű, az a másik szülő írásos hozzájáruló nyilatkozata, lehetőleg ne csak magyarul és a gyermek személyije vagy útlevele. És célszerű a célország konzulátusán érdeklődni, hogy kérnek-e ők még valamit.

ObudaFan # 2014.07.17. 09:30

éjjel

A magyar törvény szerint nem kell, de a brit konzulátust kérdezd, mert az immigration officer nem lesz túl felkészült a magyar Ptk-ból.

ObudaFan # 2014.07.17. 09:29

Kiemel

A lakóhely szerint illetékes járási hivatalnál kell bejelenteni.

Jesus # 2014.07.16. 15:46

Tisztelt Fórum!
Olyan kérdésem lenne,hogy 13 éves fiamat szeretném külföldre (Olaszország) vinni nyaralás céljából. Én az adott országban dolgozom,a volt élettársammal meg van beszélve a gyermek nyaralása,csak nem tudjuk mit és honnan kell beszereznünk,ehhez szeretnék segítséget kapni.
Segítségüket előre is köszönöm!

Üdv: Jesus

Kiemel # 2014.07.02. 11:52

Kedves fórumozók!

Házastársam külföldi állampolgár, együtt élünk. Gyerekeink is külföldön születtek. Milyen bejelentési kötelezettségünk van a gyámhatóság felé, ha külföldre megyek velük és itthon a státuszunkat külföldön élő magyar állampolgárrá változtatom.
Köszönöm a segítséget!

éjjel # 2014.06.29. 22:01

Üdv Mindenkinek!
Szeretnék tanácsot kérni.
Szeretnék a fiammal nyaralni menni Londonba,de apuka sajnos nem hajlandó beleegyező nyilatkozatot adni.Gyermek elhelyezési per van folyamatban,de mivel hamarosan szünetelnek,valószínű,hogy zárás előtt nem lesz új tárgyalás.
Én bementem a gyámhivatalba érdeklődni hogy kivihetem e a gyermeket nyilatkozat nélkül,természetesen elmondtam, hogy a per folyamatban van.A hivatalban azt mondták,hogy ha csak nyaralni megyünk,akkor nem kell nyilatkozat.
De hallottam ezt is meg azt is.Hogy igenis kell,mert itt is kérik a reptéren meg Londonba is.
Most akkor hogy van ez az egész?Kivihetem vagy nem?Elmerjek indulni vagy sem?
Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat!
További szép estét!

Samatsunyo # 2014.06.10. 08:41

Kedves Válaszadók!

Köszönöm a hozzászólásokat.
És csak hogy én se hagyja semmit megválaszolatlanul:

@Monalisa1: 5 és fél éves a lányom, és igen, a saját kapcsolattartási időmben megyünk!

@kaméleon: Külön köszönöm a részletes leírást! :-D

Üdv:
Samatsunyo

kaméleon # 2014.06.07. 12:34

Egyébként, monalisa-nak igaza volt, tehát, ha a saját kapcstartási idődben vinnéd, engedély nélkül viheted, ha nem, akkor nyilván az anyával meg kell egyezni. De, külön csak a külföldi nyaraláshoz - márc. 15-től - nem kell a gondozó szülő beleegyezése, tehát írásos engedély sem.

kaméleon # 2014.06.07. 12:30

Samatsunyo,

A Neten keresgéléssel még nem pont erre a problémára jönnek föl az első találatok, mert a szabályozás viszonylag új. Ezért a lent belinkelt cikk sem jó neked. Másról szól, a tartós külföldre vitelről. Persze, a gyámhivatalban már illett volna tudni a jogszabály változásáról.

Idén március 15-ig volt probléma, hogy a különélő szülő csak akkor vihette el a gyermekét rövidebb külföldi üdülésre, például nyaralni vagy síelni, ha a másik szülő ebbe beleegyezett. Új Ptk-val ez is megváltozott.
4:180. § (2): "A kapcsolattartás joga - ha a bíróság vagy a gyámhatóság a gyermek érdekében eltérően nem rendelkezik - az (1) bekezdésben foglalt keretek között kiterjed a gyermek meghatározott időtartamú külföldre vitelére is."
Ez azt jelenti, hogy a kapcsolattartási idődben, annak keretében a másik szülő beleegyezése nélkül is viheted a gyerekedet.

groszfater@gmail.com # 2014.06.07. 09:51

Gondolod neked szántam ?
Neked legszívesebben azt mondanám ne hablatyolj össze vissza de ez teljesen felesleges mert ez a lételemed !

monalisa1 # 2014.06.07. 08:52

Köszi érte neked!

groszfater@gmail.com # 2014.06.07. 08:48
monalisa1 # 2014.06.07. 08:39

Hasznos lett volna a gyermek életkorát megadni, ezen belül pedig hogy x időtől y ideig amúgy is éppen nálad lesz?! Nem ez utóbbi nem okés akkor két lehetőség van: meg kell változtatni a tervezett horvát nyaralás időpontját, ergo az anya nem tud beleszólni a dolgokba, vagy pedig valóban kell az ő külön engedélye az extra időtartamú nálad időzéshez. / Nem a gyámhatóság a bizonytalan hanem te nem közöltél pontos adatokat.

----
  • laikus hozzászóló