Gyermek külföldre vitele


monalisa1 # 2013.10.10. 20:31

Ha a gyemek apja- és a hatóság is hozzájárult akkor mit parázol?! Azt senki nem tudja előre megmondani h mi lesz 1-3-5 stb. év múlva, vagyis mikor milyen váratlan, előre nem látott élethelyzet alakulhat ki.

monalisa1 # 2013.10.10. 20:26

A második bekezdésben a "nem" szó figyelmen kívül hagyandó.

katica600 # 2013.10.10. 20:24

Sokadszorra írom: a hatóság hozzájárult!! A blogot és sok másikat ismerjük kössz.

monalisa1 # 2013.10.10. 20:24

Egy megállapodás addig van érvényben amíg azt kölcsönösen betartják., nemleges esetben meg kell próbálni módosított feltételekkel újra megállapodni. (Mondjuk egy olyan problémában a hatóság nem tud dönteni - és nem is a tiszte -, hogy valami okból a továbbiakban nem valósulhat meg a gyermek eddigi ill. az egyáltalán oda-vissza transzpoltálása, és akkor mi legyen?!)

A megállapodásban feltétlen legyen benne, hogy hozzájárul: a továbbaikban te leszel a gyermek kizárólagos gondviselője, ergo nálad van elhelyezve. (Ha ez nincs a bírtokodban bármikor megteheti h nem magánál tartja...) Egy gyermekelhelyezési per eltart egy ideig...

Nem arról van szó, hogy kizárnád az apát a gyermek életéből stb., nem, hanem x km távolságból fontos kérdésekben nemigen lehet adott esetben gyorsan, sürgősen dönteni.

monalisa1 # 2013.10.10. 20:11
monalisa1 # 2013.10.10. 20:09

Ha a végleges külföldre költözés a gyermek érdekét is szolgálja, egész valószínű h a hatóság hozzájárul.

Javaslom alkalmasint olvasd a http://hataratkelo.blog.com blogot, sokan elmentek már szerte mindenfelé a világban, rengeteg hasznosság van az egyes írásokban közzéadva.

katica600 # 2013.10.10. 19:52

Monalisa

természetesen ez (is) rendezve van..
Kérdésem az volt, hogy mi van akkor, ha meggondolja magát valamelyik fél -bármi okból történhet ilyen- és nem tudja/akarja vállalni a leírtakat x hónap vagy év után.

monalisa1 # 2013.10.10. 19:37

Elnézést a közbekotyogástért, Katica azt is rendezni kell majd a megállapodásban, hogy a továbbiakban ki viszi/hozza a gyermeket, és kinek a többletköltségére...

katica600 # 2013.10.10. 18:04

ObudaFan,
köszönöm.

Vita tárgya például a kapcsolattartás kapcsán: apuka kevesli a korábban már megállapodottat vagy anyuka nem tudja vállalni a korábban megállapodottat?
Egyáltalán milyen szülői "változtatások" esetén szól bele a gyámhivatal a rendbe?

Bíróság nem is fog foglalkozni ezzel a témával csak a gyámhatóság??

Köszi:
Kata

ObudaFan # 2013.10.10. 12:07
  1. Már nem.
  2. Mi a vita tárgya?

(Jövő március 15-től ha vita van, az gyámhatóságra tartozik.)

katica600 # 2013.10.10. 11:17

Kedves Hozzáértők!

Kiskorú gyerekek végleges külföldi letelepedése a téma. Adott a megállapodás (minden tekintetben megállapodás) a szülők között, amit "szentesítünk" a gyámhivatalnál.

Kérdéseim:

  1. jövőre már nem kellene különélő szülők esetén -az egyező akarat birtokában- kikérni a gyámhivatal engedélyét? (Sok felesleges fordítás, stb.)
  2. Ha "vita" alakulna ki a szülők között, azaz eltérés a megállapodáshoz képest, ami jóváhagyásra kerül, akkor mi a teendő?

Bíróság fennhatósága alá tartozik és nincs köze a gyámhivatalnak hozzá ebben az esetben? (Úgy, mint most 2013-ban.)
Ki a döntéshozó?

Köszönöm az érdemi válaszokat.
üdv.
Kata

ObudaFan # 2013.10.08. 05:38

Paru74

A perben kérhetsz a bíróságtól ideiglenes intézkedést.

papisa1975 # 2013.10.05. 18:19

Tisztelt Fórumtársak,

segítségre lenne szükségem a következőkben :
Párommal és a gyerekeivel külföldre készülünk. Ő elvált és közös felügyelettel nála helyezte el a bíróság a gyerekeket.
4 éve élünk együtt , viszont a külföldre költözés az élethelyzetünkből fakadóan úgy lehetséges ,hogy párom ( ő az anya ) megy előre és 2 hónap múlva megyünk utána. A gyerekek apjával az átlagtól eltérően normalizált viszonyt ápolnak a gyerekek miatt és 1 éve közelebb is költöztünk ami a gyerekek és az apjuk kapcsolattartását is rugalmasabbá tette pozitív értelmezéssel természetesen.
k.b. 200 km-re költöznénk Ausztriába csak azt nem tudjuk hogy a viszonylagosan normalizált viszony ellenére kell-e tartanunk gyámügyi feljelentéstől részéről amiért az anya az élettársra hagyja a gyerekeket .Pontosabban hogy a gyámügy eljárhat-e az anya ellen egy esetleges feljelentés miatt ez ügyben.Természetesen a 2 hónap az nem egyben két hónap lenne hanem amíg mi nem tudunk utána menni addig hétvégente vagy ő jön haza vagy mi mennénk ki hozzá .A kapcsolatom a nevelt gyerekeimmel átlagtól sokkal jobb.
Szeretnénk felkészülni minden esetleges buktatóra, meglepetésre ezzel a két hónappal kapcsolatban.
Ha már kint vagyunk együtt az természetesen egy más történet.

A segítséget előre is köszönöm.

monalisa1 # 2013.10.05. 12:04

Papu74

Jogász valószínűleg hamarosan válaszol, lény türelemmel.

monalisa1 # 2013.10.05. 12:01

lilia84

Csínáltasd meg a kislány személyi igazolványát. A gyermeket egy hétre nyugodtan kiviheted külföldre, előre nem kell az apát értesíteni csak amikor már ültök a buszon. (Ha éppen arra az időre esik a kirándulás amikor az aktuális kapcsolattartás van, hazaérve külön és mielőbb pótold.)

lilia84 # 2013.10.05. 10:25

Segítséget szeretnék kérni!

Elváltam, 5 éves kislányom nálam van elhelyezve, apával tartja a kapcsolatot, másképp és gyakrabban, mint ahogy azt papíron lefektettük, de tartja. Szeretnék körülbelül egy hétre külföldre utazni vele, busszal, schengeni országba és országokon keresztül. Tehát elvileg határokon nem állítanak meg minket. Szükséges-e bármilyen beleegyező nyilatkozat a gyermek külföldre utazásához az édesapjától vagy elég ha tájékoztatom? Ha kell ilyen papír, le kell-e fordíttatni azt és milyen nyelv(ek)re? Személyi igazolványt kell-e csináltatnom neki? Nekem elég a személy igazolványom az utazáshoz?

Köszönöm a válaszokat!

Paru74 # 2013.09.26. 11:35

Tisztelt Fórumozók!
Az ügyben kérem a felvilágosítását a jogban jártas szakembereknek, hogy elvált apuka vagyok, van egy 8 éves kislányom, aki anyukánál van elhelyezve közös felügyelet mellett. Anyuka új kapcsolatot teremtett Angliában az egyik chat oldal segítségével, majd néhány személyes találkozó után gyermeket vállalt tavaly. A megszületett kisfiú az Ő nevére került, mert "apuka" nam vállalta, majd a megszületés után 2 hónapra hazautazott az úr és akkor jött rá, hogy van egy gyermeke. A lényeg, hogy 1,5 hónapja bejelentette anyuka, hogy 2 hét múlva viszi Angliába a kislányunkat a 10 hónapos gyerekkel együtt és semmi beleszólásom.
Erre mit sem tudtam tenni, mint beadni a gyámügyre és a bíróságra is a keresetet gyermek elhelyezés ügyében, mert semmi esélyt és időt nem hagyott, hogy legalább megbeszéljük mik a tervek, mi hogyan fog működni a kislányunk érdekében. Ami azóta történt, megkapta az idézést, majd felhívott, hogy vonjam vissza, mert mégsem mennek sehova, kislányunk megkezdte a 2. osztályos tanulmányait, majd 1,5 tanulás után anyuka egy nap reggel fogta a gyerekeket és elutazott..
Velem a kapcsolatot megszűntette, nem tudok beszélni a kislányommal, az Iskolában érdeklődtem, ahol közölték, hogy igazolatlanul távol van a kislányom és jelentik a gyámügyre. a napokban volt a tárgyalásunk, ahol meghallgatták anyukát és azon kívül semmi nem történt, hogy kitűzték a köv.tárgyalást és kötelezték anyukát, hogy telefonon elérhessem a kislányom. A kislányomat nem hozta haza, hetek óta nem is láttam.
A kérdésem,hogy a gyermek elhelyezési peren kívül milyen lehetőségem van, hogy azonnal intézkedéssel vissza legyen állítva gyermekem életritmusa legalább a Bíróság végső döntéséig?
Nagyon köszönöm a hozzáértők válaszát, segítségét, tanácsait.

kisemberke # 2013.09.19. 15:22

Köszönöm a választ.természetesen fizetni fogja a gyerektartást,úgy mint eddig is.

ObudaFan # 2013.09.19. 09:17

Bodza2012

A bíróság figyelembe veszi, hogy a kapcsolattartást biztosítod. Figyelembe veszi, hogy a gyermek külföldi tartása, iskolázása, egészségügyi ellátása biztosított-e.

ObudaFan # 2013.09.19. 09:15

kisemberke

A gyerektartást azt fizetni kell.
Viszont ha sem a párod nem járult hozzá a külföldre költözéshez, sem bíróság, akkor a Hágai Egyezmény alapján kezdeményezni lehet, hogy a gyermeket hazahozzák.

ObudaFan # 2013.09.19. 09:13

tynus

Ebben az esetben nem marad más, mint a perindítás, mert így nem igazán tudtok egyezséget kötni. Akkor a bíróság meghallgat titeket külön.
Márciustól valóban nem kell külön gyámhatósági engedély.

tynus # 2013.09.19. 08:29

Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a gyermekem apjával élettársi kapcsolatban éltünk.
Ő 3 éve külföldön dolgozik, majd tavaly november óta én is havonta 2 hetet. Mikor egyikünk sincs itthon a kislányunk a szüleimnél van. Tavasszal úgy döntöttünk, hogy nem megy nekünk ez a kapcsolat, nekem lett kint egy másik kapcsolatom, ami kezd komollyá válni, és úgy néz ki, hogy januárban szeretnénk Németországba költözni.
Mivel semmiféle bonyodalmat nem szeretnék, sem törvényt szegni, ezért kérek felvilágosítást.
Sokat olvastam utána a témának, de az esetekben amit találtam, az egyik szülő mindig itthon maradt, és az ő láthatási joga volt a nehézkes.
Nálunk az a helyzet, hogy így most 800 km-re laknak egymástól, ha odaköltöznénk, akkor 100 km-re laknának.
Az exem együttműködő, tudja, hogy a gyereknek csak jobb lesz ennél a helyzetnél, ami most van, tehát vele nincs gond, csak annyi, hogy nem tudjuk megoldani, hogy egyszerre legyünk itthon.
Arról olvastam, hogy kellene valami bírósági végzés arról, hogy a gyermekünk nálam van elhelyezve, és külföldre is csak az apa beleegyezésével vihetem őt.
A kérdésem az lenne, hogy mivel nem egyidőben járunk haza, meg lehet-e oldani így a gyermekelhelyezést?
Arról is olvastam, hogy mindenképpen először ideiglenes legyen a külföldre költözésünk, amit ha jól tudom, nem kell bejelenteni márciustól sehol? Tehát annyi a teendőm, hogy a leendő iskolától papírt kérjek és itt kiiratom a suliból?
Köszönöm előre a segítséget!

kisemberke # 2013.09.14. 09:22

Üdv mindenkinek ! Párom esetében lenne kérdésem felétek.Előző kapcsolatából van egy 10 éves lánya akit az anyuka Izlandra vitt ki még 4 évesen.A gyermek ott kezdett iskolát,ott él életvitel szerűen.Anyuka volt olyan kedves,hogy megtiltotta a páromnak,hogy kapcsolatot létesítsen a lányával,akár telefonon vagy bármi más módon.A magyar bíróságon anyuka kapta a teljeskörű felügyeleti jogot,páromnak láthatási joga van csak de ezt nyilván nem gyakorolhatja.Tovább megyek...anyuka részére a bíróság havi 10 ezer forintot ítélt meg gyermektartás jogcímén amit páromtól már 8 éve vonnak rendszeresen,soha mulasztás nem történt.Kérdésem az lenne,hogy párom nem tett nyilatkozatot arról,hogy anyuka kiviheti külföldre a gyermekét,soha nem mondott le apai jogairól így megtehette-e anyuka a gyermek kivitelét az engedélye nélkül? Illetve a gyermek nem Mo-n él,mennyire jogos a gyermektartás fizetése.Most nem a nem fizetés a lényeg,hanem a jogszerűség ill. a párom szere
tné a kapcsolatot tartani a lányával.Köszi a válaszokat.

Bodza2012 # 2013.09.14. 03:51

Üdvözlet!
Szeretnék érdeklődni hogy van-e valakinek tapasztalata abban, hogy meddig tarthat egy bírósági ügy ha volt férjem nem egyezik bele abba, hogy külföldre költözzek a gyerekünkkel és a jelenlegi férjemmel. Mi alapján dönt a bíróság? Hozzáteszem, az apuka nem minta apa, és én megígértem hogy a nyári szünetet és még legalább egy kéthetes időszakot itt tölthetne a gyerek.
Köszönöm

ObudaFan # 2013.09.13. 14:35

A kapcsolattartást biztosítani kell az előírt rend szerint. Ha az menni fog, akkor nincs baj. HA nem fog menni, akkor viszont a gyámhatósághoz kellene fordulni.