Gyermek külföldre vitele


ObudaFan # 2012.11.28. 13:54

Önmagában az, hogy rájuk hagytad, még biztosan nem kiskorú veszélyeztetése, ha a körülmények megfelelőek voltak. De legközelebb az ilyesmit a gyámhatóságnak jelentsd be.

Zsanaanya # 2012.11.26. 18:28

Jo Estet Kivanok!! Szeretnem a segitseget kerni. En februar elejen kimentem Angliaba dolgozni. Van egy kisfiam aki januarban lesz 2 eves! Igazabol februartol-augusztusig edesanyam vigyazott ra! persze nem keves osszegert. En augusztusban kivittem magamhoz a kisfiamat.Ez edesanyamnak nagyon nem tetszet,mert akkorr mar nem kuldtem neki penzt.November elejen hazajottunk latogatoba. Itthon hagytam a kisfiam masfel hetre apukameknal...Amig en Angliaban tartozkodtam edesanyam feljelentett "kiskoro veszelyezteteseert". (mondvan,hogy en idegenekre hagytam a kisfiam) A kicsi apukaja minden egyes leleprol tudott es beleegyezett. A kerdesem az lenne,hogy a edesapa beleegyezesevel tenyleg nem hagyhatom itt apukameknal a kisfiamat, amig helyre nem allok anyagilag???

elore is koszonom valaszat!

Annami79 # 2012.11.17. 11:59

Üdvözlöm!!!
Szeretném segítségét kérni!A volt feleségem 6 éve elvittem a fiamat külföldre, a válásnál Nála volt és Én 2 hetente hétvégén elhoztam.6 éve se szó se beszéd nélkül kivittek külföldre ahol a mai napig élnek!A gyerek már 16 éves és 2 éve nem láttam mert nem hozza haza Ő járkál haza de a gyereket nem hozza magával.Kérdésem az lenne hogy kellet-e volna Tőlem kérnie beleegyezést hogy külföldön élhessen a gyerek és persze hogy van-e lehetőség arra hogy a gyermekemet láthassam.Interneten beszélünk hetente de azért így teljesen elhidegül Tőlem és a családomtól!Gyerektartási pert inditott ellenem mert nem fizettem neki de már 1 éve fizetek és így sem láthatom a gyerekemet????
Várom válaszát hogy mit tegyek ebben az ügyben??

ObudaFan # 2012.11.14. 11:25

Gyermekelhelyezési pert lehet indítani. De ha eddig a párodnál volt a gyerek, ő lesz az esélyesebb.

bagoly74 # 2012.11.13. 18:53

A segitseguket szeretnem kerni.Eleg bonyolult a helyzetem.Edesanyamnak segitettem egy nagyobb osszeget felvenni es nem fizette.Emiatt nekem Magyarorszagon ha elkezdtem volna dolgozni a GYED utan biztosan levontak volna a fizetesem jo nehany szazalekat .Mivel a parommal szakitottunk ezert nem volt mas valasztasom mint,hogy kijojjek kulfoldre dolgozni de a kislanyomat otthon kellett hagyjam az apjanal.mivel most mar tudom,hogy itt kint biztos a megelhetesem es jo anyagi korulmenyeket tudnek a kislanyomnak nyujtani ezert mar ki mernem hozni magammal de az edesapja nem akar hozzajarulni.Mit tudok ilyen esetben tenni.Nagyon fontos lenne ha mielobb valaszolnanak mert minden nap egyre rosszabb a kislanyom nelkul.Tudom,hogy itt Angliaban jo helye lenne.Biztos hatter,nyelvtanulas es az edesanyjaval lehetne.Valaszukat elore is koszonom!

Ellinida # 2012.11.11. 23:16

Köszönöm ismételten a választ! Mostmár minden világos.

Dr.Attika # 2012.11.11. 22:29

A keresetlevél beadásakor fennállt tartózkodási hely számít. Ha az megváltozik, akkor nincs helye áttételnek. Tehát az a bíróság fogja tárgyalni ahová beadta a keresetlevelet. A külföld az a Magyarország államhatárán kívüli terület függetlenül attól, hogy a kívül eső rész EU tagállam.
A gyermek nemzetisége nem releváns jogilag e perben.
Ha apasági pert indított és abban jogerősen megállapítják az apa személyét, akkor természetesen az "apai" jogai is megilletik.

Ellinida # 2012.11.11. 21:33

Nagyon köszönöm a választ!!

Azért kérdeztem, mert úgy tudom, hogy elméletileg a gyerek tartózkodási helye szerinti bíróságon döntenek a kérdésről. így nem tudom, hogy ha be van adva a kereset, de megváltozik a gyerek tartózkodási helye, akkor ez változtat-e valamit az ügyön.

És egyébként ha születik jogerős ítélet az apaságra vonatkozóan, de az apa rendszeresen nem válaszol a kérdéseimre pl. hogy vihetem-e a gyereket akárhová is, akkor vihetem? vagy jelezni kell a gyámügyön és indokolni?

És amúgy más EU-s ország külföldnek számít?

És ha a gyereknek van egy második nemzetisége is, az külföldnek számít?

Köszönöm, még egyszer.

Dr.Attika # 2012.11.11. 21:22

Kedves Tünde!
Bizonyosan sokan tudnának valamit mondani az ügyben, de ez nem fórumos kérdés. Bízzon meg egy ügyvédet, mutassa meg az eddig keletkezett iratokat. Ő bizonyosan ellátja Önt jogi tanáccsal.

Dr.Attika # 2012.11.11. 21:18

Jó estét!
Amíg nincs jogerős ítélet az apaság kérdésében, addig nyugodtan.

Ellinida # 2012.11.11. 21:08

Jó estét! Azt szeretném megkérdezni, hogy ha apasági pert indítok magyar bíróságon, utána utazhatok-e külföldre a gyerekkel, vagy meg kell várnom, míg lezárul a per és apuka is beleegyezik? Illetve tartózkodhatok-e életvitelszerűen külföldön a gyerekkel?
Köszönöm a válaszaikat!

czegeltunde@freemail.hu # 2012.10.29. 15:06

Sajnos nem kapok valaszt,pedig remenykedtem hogy valaki valamit tud mondani!
Azert koszonom!

czegeltunde@freemail.hu # 2012.10.24. 14:12

Tisztelt Forumozok!
Folyik a valoperem,es en Angliaban elek 3 eve.
Amiert kijottem az munka,mert a ferjem hatalmas adossagokat halmozott fel,es o nem kitarto a munkaban!!!
A kisfiam otthon maradt vele,akkor volt 7 eves.
Mikor en kijottem mar apuka masnap nem dolgozott,es folyton hivogatott van-e mar munkam!!!
Akkor eldontottem valok es harcolok a kisfiamert!
Iden januar ota folyik a per,es majusban keszult igazsagugyi pszichologiai vizsgalat,amelyben az anya,vagyis en vagyok alkalmasabb szulo a gyermek tovabbi egeszseges fejlodesehez!!!
Volt targyalas juniusban,ott a birosag hozzajarult,hogy a kisfiam 1 honapot itt toltson!!!
Kovetkezo targyalas szeptemberben volt,ahova apuka elhozta a kisfiamat,es azon a hetvegen velunk volt!
Vasarnap delutan vittuk vissza a kisfiamat,es 1,5 oran keresztul,csak kapaszkodott belem es sirt,hogy nem megy tobbet oda vissza!!!
Az apuka kihivta a rendorseget,es ok is megkerdeztek a gyermekemet,es veluk is kozolte nem megy oda vissza!!
Ekkor a rendorok kozoltek nem tudnak mit tenni eroszakot el nem kovetnek,de ensem,es mondtak mivel nincs semmi vegzes lehet anyukaval is a kisfiam!
Masnap elmentunk a gyamugyre,ahol jegyzokonyvet vettek fel,es abban elmondja a kisfiam,hogy egy szobaban alszik apuka az uj baratnoje es o,es latta mar oket intim helyzetben!!!!
Ez a jegyzokonyv is a birosagra is ment!
Azert lett meg kituzve okt vegere targyalas,mert apuka nem tudta 9 honap alatt igazolni a munkahelyet!!!
Ezek utan felhivtam apukat,mondtam voltunk a gyamugyon,es kertem ami a kisfiunk szemelyes dolgai legyen szives atadni!
Azt mondta elvesztek a koltozesben,de egyebkent sem ad oda semmijet!!!!
3-4 hetig vartunk,hogy a birosag valamit reagal,de semmi,es kozben azon gondolkodtam mit tegyek??!!
Irassam be valahova megint iskolaba,nem tudni milyen rovid idore,a mi volt lakasumk raadasul ures,sem villany,es erre van minden adossag terhelve tehat kitudja mikor viszsik???
Vagy Budapesten,ahol a lanyomek laknak szolg.lakasban,es bar lehetnenk ott,de bizonytalan minden ido!!!!
Meg csinaltattam a kisfiam szemely igazolvanyat es kiutaztunk Angliaba.
Most intezzuk az orvost,iskolat,meg mindent ami a gyermekemnek szukseges!!!!
Az okt-i targyalason nem is tudok megjelenni,mert az elintezni valo nagyon sok,es az orvosi vizsgalatokra idopontjaink is akadalyoznak ebben,es ezt jeleztem is irasban a birosag fele!
Az lenne a kerdesem hogy kovettem-e el valamit ami torvenyt sert???
A kisfiam meg mindig fel,nem akar az apjahoz visszamenni,de beszelgetni sem akar vele!!!
Elnezest a level hosszusagaert!
Koszonom a valaszokat!

Csiriko # 2012.10.20. 19:47

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Szeretném a segítségüket kérni!
A vejem nyár végén Angliába költözött végleges letelepedési szándékkal. A lányom kb. egy hónapja a közös kisbabájukkal utánautazott, hogy ott éljenek együtt, egy családként. A probléma az, hogy kapcsolatuk mindig viharos volt (korábban bántalmazás is előfordult) és ez ott a távolban még jobban fokozódott. A sorozatos megaláztatások miatt a lányom nem érzi jól ott magát és rádöbbent, hogy a reményei ellenére a kapcsolatuk menthetetlen, haza akar jönni és el szeretne válni. A baj az, hogy fél a férjétől, mert ő többször kijelentette, hogy nyugodtan hazajöhet, de a baba marad. Természetesen a csecsemő gyermeket nem szeretné ott hagyni és az apjától sem akarja elszakítani, de így tovább nem tud élni. Nagyon tanácstalan, teljesen össze van roppanva! Az internet segítségével napról-napra látom-hallom, hogy egyre elkeseredettebb, egyre jobban elveszíti az önbecsülését és mind fizikailag, mind szellemileg épül le.
Semmit nem mer tenni, mert fél a férjétől és azzal sincs tisztában, hogy ebben a helyzetben megtehetné-e azt, hogy hazajöjjön a gyermekükkel titokban a férj beleegyezése nélkül.
A lányomnak és a babának magyarországi állandó lakcímük van egy olyan ingatlanban, amelyben a lányomnak tulajdoni része van. A férjjel soha nem voltak egy lakcímre bejelentve és a férjnek itthon nincs is bejelentett állandó lakcíme és ingatlana sem.
A kérdésem az lenne a Tisztelt Ügyvéd Urakhoz, hogy jogilag megteheti-e a lányom, hogy hazajöjjön a babával az itthoni bejelentett lakcímükre? Ha ez nem lehetséges, akkor mit tehet, vagy a család miben segíthet?

Nagyon szépen kérem, hogy az ügy fontosságára való tekintettel, szíveskedjenek mielőbb válaszolni!

Tisztelettel köszönöm a segítségüket:
egy aggódó nagymama

Vidék # 2012.10.19. 10:41

Leírom a tapasztalataimat, hátha más is kerül ilyen helyzetbe, hogy intézkednie kell külföldi hatósággal szemben, kapcsolattartás ügyben.

A levelet, amit az osztrák hatóság küldött meg kell válaszolni. Magyarul. Fordítsák le ők.
El kell utasítani a kezdeményezéseket.

Van olyan Legfelső Bírósági állásfoglalás, amit a bírói gyakorlatban használnak, hogy a külföldre távozó köteles Magyarországra visszahozni a gyermeket.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

ObudaFan # 2012.10.17. 11:56

A kapcsolattartást kell biztosítani.

Vidék # 2012.10.17. 11:21

Köszönöm a válaszokat.

Még egy utolsó kérdésem van:

Mit jelent ez a kifejezés "ha külföldre viszik a gyermeket és nem tudják biztosítani a különélő szülő jogait a külföldre vitel jogellenes"

A 7. oldal környékén olvastam, kapcsolattartáshoz kapcsolódóan.

Hogyan kell biztosítani a különélő szülő jogait?

Ügyvédbank # 2012.10.15. 15:22

A szokásos tartózkodási hely, az ahol ténylegesen életvitelszerűen lakik.

www.ugyvedbank.hu

ObudaFan # 2012.10.15. 10:07

A lakcímkártya sem egy erős érv, az meg végképp nem, hogy a szülőnek van itthon a tulajdonában egy lakás.

Vidék # 2012.10.15. 09:47

Tisztelt Ügyvéd Urak.

Új információk birtokába jutottam.

Az unokáim jelenleg is magyar lakcíkártyával és Tb kártyával rendelkeznek, az utolsó lakóhelyük szerinti lakcímen. Az utolsó lakóhelyükön lévő családiház ma is az édesanyjuk tulajdonában van.

Ebben az esetben is Brüsszel II. az irányadó?
Mi minősül így szokásos tartózkodási helynek?
Ausztria vagy Magyarország?

Vidék # 2012.10.11. 04:57

Kedves Ági!

Igen mindent megteszünk a gyermekek érdekében, de csak azt amihez törvény adta jogunk van.

Ha én betenném a két lányt az autóba és haza hoznám őket, akkor már nem csak a láthatás megváltoztatása, hanem gyermek rablás vádjával is ott állnánk az osztrák vagy magyar bíróság előtt.

Vidék # 2012.10.10. 14:12

Kedves Egyenes Ági!

Sagit........ talán az egyetlen, aki meg tudja érteni a problémámat.
Bármennyire kardoskodtam nem kaphattuk meg a gyerekeket mert a 3 év alatti és a CSJT testvéreket szétválasztani nem lehet rendelkezése nem a mi javunkra szólt.
Ágika! Nagyon jó ötleteket kaptam, de ezt mind-mind már kipróbáltam. Vettem telfont, elvették tőlük sorolhatnám.............
Attól az embertől aki riasztó berendezéssel szereli fel a hűtőszekrényt, hogy a lányok ne vegyenek ki maguknak engedély nélkül élelmet nem lehet szívességet kérni, még térítés ellenében sem.

Tényleg olyan borzalmas dolgok történnek, hogy leírni sem akarom.

A gyámhivatallal most is felvettük a kapcsolatot, ez a kereset is elindult. Nem igazán érzem, hogy bármit is megold.

Előző levele egyik mondata a legfontosabb "felnőnek a gyerekek" Igen, ha a nagy betölti a 14-et, jöhet haza. Nincs találkozás, hogy meg ne kérdezze, hogy ugye ez a törvény még él. Vagdossa a mérőszalagot.

Arra kérek választ, hogy osztrák bíróság, osztrák törvények alapján hozhat-e magyar állampolgárra döntést?
Az Ügyvéd Urak már jelezték, hogy valószínű az osztrák bíróság ítélkezik.
Köszönöm

sagit # 2012.10.10. 13:21

Kedves E.Á

No meg a Magyar Jogrend is ill. a bírói szokás a 3 évnél fiatalabb gyermekeket alapból anyánál helyezi el az esetek igen nagy többségében, és testvéreket sem választ el egy normális ember, bíró egymástól..
Az én példámmal élve mikor elváltunk közös megegyezéssel, megeggyeztünk hogy a gyermekek a volt nejemnél maradnak mert úgy gondoltam akkor hogy én is ki tudom venni a részem az életükből, DE sajnos volt nejem bosszúhadjárata és a gyámügy hathatós "segítsége" miatt ill. hogy édesanjuk egy cseppet sem foglalkozik a gyerekekkel, jutottam el odáig hogy az a döntésem hogy nála legyenek elhelyezve hibás volt. De már semmit sem tehetek...

wers # 2012.10.10. 13:14

egyenes.ági, az én unokáim mindössze 80 km-re laknak, de én abba is bele betegszem, hogy gyakrabban szeretném őket látni.
Irigylem azokat a mamákat akiket felhívja az unoka, mama mehetek hozzád? És két perc mulva ott is van a második utcából.

Vidék # 2012.10.10. 12:42

Kedves Egyenes Ági!

Hosszú-hosszú levelére nem kívánok válaszolni. Nem ismeri a mi életünket nem tudhatja nálunk mi történt. Itt nagy nyilvánosság előtt én pedig nem kívánom Önt beavatni a mi személyes gondjainkba.

Csak annyit a horgászatról az idősebb lányka szeret horgászni, már versenyeket is nyert.

Sok minden más is van a láthatások alatt, de ez sem a jogi fórumra tartozik.

Az utlsó nagyon kedves mondatához annyit: hívhatom én az unokáimat, ha a vonal másik végén nem kapcsolják be a számítógépet. TILOS! - mert a megértő 66 éves dönti el, hogy az ő otthonában mi történik.