Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


testvérek közötti öröklés

drbjozsef # e-mail 2017.05.19. 15:56

Kieg : illetékkedvezmény csak akkor, ha az eladás és a másik vétele között kevesebb mint 1 év telt el. Utána már nem számít.

ObudaFan # e-mail 2017.05.19. 14:47

Trisztán13

Hát vagy te kötsz erről egy külön megállapodást, ha a testvéred külön is benne van a te részed megszerzésében, aztán ő majd elpereskedik a harmadik tetvéretekkel, vagy eleve olyan perben, amiben mindhárman érintettek vagytok. Persze mindezt majd ha már az öröklés megnyílik.
Vagy: ha a szüleitek ezt szeretnék rendezni, egy végrendelettel megtehetik.
Közteher az felemrülhet, de annak a meghatározásához látni kellene a pontos konstrukciót.
Az, hogy ingatlant veszel rajta, annyiban bírhat jelentőséggel, hogy a megvásárolt ingatlan utáni vagyonszerzési illeték meghatározásánál nem a vásárolt ingatlan teljes értékét, csak a vásárolt és az eladott ingatlanhányad közti értékkülönbséget kell figyelembe venni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Trisztán13 # e-mail 2017.05.19. 12:42

Tisztelt Jogi Fórum!

Hárman vagyunk testvérek és szüleink is élnek. Egyik testvérem felajánlotta, hogy a szüleink nevén lévő kettő ingatlanból kifizetné másik kettő testvérét. Én ezt elfogadtam, harmadik testvérünk nem. Kérdésem: Hogyan kellene eljárnunk és a kapott pénzből kell-e adózni, gondolom igen és ha igen, de ingatlan vásárlásba fordítjuk, akkor mi a helyzet?

Köszönettel, Trisztan

anonym2 # e-mail 2017.01.09. 11:39

Tisztelt drbjozsef!
Én is így gondolom. Köszönöm egynes és őszinte válaszát! Sanjos így van, hátha tanul belőle valaki!

Tímea02 # e-mail 2017.01.07. 19:30

Köszönöm a gyors választ.

drbjozsef # e-mail 2017.01.07. 19:25

Tímea,

KBS a maga mérsékelten szószátyár módján ezzel arra céloz, hogy egy végrendeletnek alaki és formai követelményei vannak, jónéhány törvényi előírásnak kell megfeleljen ahhoz, hogy érvényes legyen. Ha csak egy is hibádzik, érvénytelen lesz.

Ha érvényes, akkor a pénz a tied, az ingatlanon pedig értelemszerűen fele-fele arányban osztoztok.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.07. 18:03

Ha van érvényes és hatályos végrendelet, az szabja meg az öröklés rendjét.

www.kbs-ugyved.hu

Tímea02 # e-mail 2017.01.07. 17:00

Tisztelt Fórumozók!

Tudnátok e segíteni nekem az alábbiakban:
Ketten vagyunk testvérek, édesanyám írt egy végrendeletet miszerint rám hagyna 3 m. Ft-ot. Azonkívül van egy kis háza vidéken ami kb. 2 m. érne. Én ápolom édesanyámat 10 éve mert leukémiás a nővéremmel megromlott édesanyámnak is és nekem is a viszonyom. Az lenne a kérdésem hogy fogunk örökölni, valamint engem illett e meg az a 3 m. Ft. amit édesanyám a végrendeletben rám hagyott. A nyaralóra nem tér ki a végrendeletben.
Segítségeteket előre is köszönöm.

drbjozsef # e-mail 2017.01.07. 10:16

Ez van. Ha formailag nem megfelelő a szerződés/nyilatkozat, akkor nem fogadja el a hagyatékit intéző közjegyző, és perelhetsz.
Ezért az összegért nem érdemes pereskedned.
Nyeld le, az öcséd becstelen, így jártál.
Nincs jó megoldás.

anonym2 # e-mail 2017.01.06. 19:01

Tisztelt drbjozsef!
Azt már rég tudom, hogy Mátyás halálával az igazság is oda van! No de túl naiv voltam. Igen az öcsém az örökrészét kéri - igazságtalanul- mivel ő két lakáshoz kapott annyit, amennyi most a felosztandó rész! És az a lényeg, hogy egyik testvér sem fog azon buzgólkodni, hogy eladásra kerüljön az ingatlan, vagy a ház körüli munkákra nem foghatók. Ezért érzem igazságtalannak azt, hogy ő még papírra is leírta, a szülők akaratának megfelelően és mikor már nincs egyik szülő sem, ő mégis megváltoztatja, mert pénzt lát belőle. Engem a pénz soha nem motivált, hogy azért látogassam a szüleimet.És most sem a pénzért harcolok. Eddig sem volt sok, ezután is megleszek ugyanennyiből. A szülőktől pedig sok-sok emléket őrzök, amit ők nem. A szüleink nem ezt akarták, ő ezt felrúgta, ezért bánt és ezért nem fogadtam el a hagyatékit.

drbjozsef # e-mail 2017.01.06. 08:00

Nem teljesen világos : az öcséd az örökrészét kérte, vagy a kötelesrészét? Nem ugyanaz, de ha a számaidat jól értem, akkor az örökrészét az ingatlanból.

Nem kell kifizetned, egyszerűen ő is tulajdonrészt örököl az ingatlanból. Aztán ezt hogyan rendezitek el, már a Ti dolgotok. Mondjuk az ingatlan eladása után 330e forinttal kevesebbet fogsz kapni, mint az igazságérzeted diktálná.

De az igazság Mátyással már meghalt.

anonym2 # e-mail 2017.01.05. 20:17

Köszönöm válaszát! Igazából csak a személyes adatokat hagytam ki. összegek sincsenek írva, hogy mennyi támogatást kapott. És ha azt nézem nem milliókról beszélünk, csak a becsületről. Itt csak az adott szó győzött volna, de úgy látszik felülírja a pénz szaga, pedig azért még meg is kellene dolgozni, mivel a ház nem adja el magát! Köszönöm Önnek, tisztább!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.05. 20:04

Túl sok olyan elem van a fogalmazásban, ami kétségessé teszi, hogy ez szerződés lenne. De igazából a közjegyzőt kellene kérdezni, ő látta azt az iratot.

www.kbs-ugyved.hu

anonym2 # e-mail 2017.01.05. 19:43

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!
Köszönöm válaszát! Nem akadékoskodni akarok, csak megérteni! Azt amit leírtam, hogy mit írt le az öcsém, a szülők is aláírták, elfogadták. Akkor konkrétan az a baj, hogy nem úgy iródott, hogy szerződés jön létre anyu, apu és az öcsém között? oda van írva a lakcim is. Vagy a szülőknek egy sort kellett volna odaírni, hogy akaratukkal megegyezik? Tényleg csak megérteni akarom mi hiányzik abból a papírból! Köszönettel fogadom válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.05. 19:27

Az örökségről lemondani az örökhagyóval még életében kötött szerződésben lehet. Tehát egyoldalú nyilatkozattal nem.

www.kbs-ugyved.hu

anonym2 # e-mail 2017.01.05. 18:49

Hadd kérdezzem meg, miért érvénytelen? Mert a szülők is azt hitték ez a nyilatkozat így jó, és ha nem tartaná a szavát ott a papír! Igaz ügyvéd nem ellenjegyezte. Köszönettel vettem az eddigi hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.01.05. 16:12

2006-ban sem azt fogadták el (hiszen érvénytelen), hanem azt, amit szóban tett a hagyatéki eljárásban.

www.kbs-ugyved.hu

anonym2 # e-mail 2017.01.05. 15:38

Én az egészben azt nem értem,2006-ban elfogadták a nyilatkozatot, most nem erősebb egy írásos nyilatkozat, amit az örökhagyók aláírtak?

anonym2 # e-mail 2017.01.05. 15:36

Kifizetni az öcsémet? a 300 eFt-ot? a nővérem még akkor is ott van! És az apai rész kettőnkké! Nincs annyi pénzem. És ha elkelne a ház mindkét testvérnek bele kellene egyeznie, mivel tulajdonosok. Most nem lakja senki. A házhoz most is mi jártunk el, a kutyát mi etetjük minden másnap. Az intéznivalót anyu halála után is legtöbbjét én intéztem. Akkor hol voltak? "Értsem meg ők nem tudnak itthonmaradni" ennyi volt a válasz! És is miért veszítenék?

Rexor # e-mail 2017.01.05. 15:19

Igen van ilyen, én a helyedben kifizetném a kötelesrészt. Ekkora összegnél nem éri meg pereskedni (ráadásul nagy valószinűség szerint vesztenél).

anonym2 # e-mail 2017.01.05. 15:13

Tisztelt Jogi Szakértők!
Az esetemben kérnék tanácsot! 3-an vagyunk testvérek, Én vagyok a középső. Az édesanyánk tavaly augusztusban váratlanul elhunyt, édesapánk 2006-ban. Az öcsém 2005. januárban tett egy nyilatkozatot, miszerint „a jelenlevő tanuk előtt a szüleim ingatlanának öröksége részéről lemondok nővéreim….. javára. Ezt azért teszem, mert szüleim…(nevek) anyagi segítséget nyújtottak a lakásvásárlásaim során. Ezt saját elhatározásból teszem, saját kezűleg.” két tanú aláírása és a szüleinkké is. Édesapánk hagyatéki eljárásánál ezt figyelembe vették. December 22-én volt anyánk hagyatékija, ahol a közjegyző megkérdezte fenn kívánja-e tartani a nyilatkozatot. Az öcsém kérte a kötelesrészt, nem kívánta érvényesíteni a nyilatkozatát. A nővérem ezt helyeselte, elfogadta. Én viszont nem. Anyánk és apánk emlékére, mivel ők így akarták. Két lakáshoz juttatták az öcsémet. A közjegyző ideiglenes hatályú hagyatéki végzést készített. Azt mondta 30 napom van a per megindításához. Merthogy hagyatéki pert indíthatok. Most az anyai rész 2MFt. Ennek harmada 660 eFt. Ha megnyerem a pert, ez még kétfele megy, ha jól értelmezem. És akkor 300eFt-ért küzdök? És a perköltség? Egyébként én helyben lakom, sokat segítettünk a szüleimen a férjemmel együtt, önzetlenül - nem anyagi javakért. A másik két testvérem tőlünk 100, 200 km-re. Kérdem, van igazság? És gerincesség? A törvény miért ilyen? Tényleg van ilyen? Várom válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.12.16. 19:51

kell-e ez után a pénz után nekem adóznom?
Csak akkor, ha többet fizet, mint a hagyatéki leltárba felvett érték. Nagyjából a különbözet 15%-át.

www.kbs-ugyved.hu

Dr.Attika # e-mail 2016.12.16. 16:58

Kell adózni. Ha a következő kérdése az lenne, hogy mennyit, erről az ügyben eljáró ügyvédet kérdezze.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

ek1234 # e-mail 2016.12.16. 16:39

Az lenne a kérdésem, hogy ha lakást örököltünk testvéremmel és ő kifizetné nekem pénzben az én részem, kell-e ez után a pénz után nekem adóznom?

ObudaFan # e-mail 2016.11.29. 18:00

Azael

Pontosan kellene a végrendelet szövegét ismerni, de amit írsz, abból úgy tűnik, hogy az orokhagyo az osztalyra bocsatast ki akarta zárni, így úgy tűnik, marad a kotelesresz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese