Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


testvérek közötti öröklés

drbjozsef # e-mail 2017.06.28. 07:09

Nem valószínű, hogy megpróbálna kihagyni titeket, mert őt a közjegyző fel fogja hívni, hogy jelentse be, ha van érintett rokon, nemigen hinném, hogy el merné hazudni.

Amit most tehettek, az annyi, hogy felhívjátok az elhunyt lakhelye szerinti önkormányzatot, ott megkérdezitek az elhunyt neve/címe alapján, hogy ki lett a hagyaték lefolytatására kijelölt közjegyző. Utána felhívjátok őt is, általában segítőkészek, tőle is kérdezhettek, ha valamivel nem vagytok tisztában, mindenesetre bejelentkezhettek, és kérhetitek, hogy édesanyádat is értesítsék a hagyatéki tárgyalásról. A tárgyalás nyilvános, alapesetben elkísérheted édesanyádat, és Te is ott lehetsz.

Hagyatékkal kapcsolatban többet most tenni nem tudtok. Illetve, ha tartotok tőle, hogy valami nagyobb érték, ha volt, és nem kerül be a hagyatéki leltárba, akkor megpróbálni utánamenni. Többi rokonnál, szomszédnál érdeklődni, de sokat nem tehettek ilyen távolságból. A nyilvántartott dolgokat (ingatlan, autó) úgyis lekérdezi a közjegyző.

A temetéssel kapcsolatban pedig érdeklődjetek a testvérnél, mást nem nagyon tehettek. Szóljatok neki, hogy értesítsen, mikor lesz. Általában a halál után 2-3 hét még normális, hogy várni kell.

A hagyatéki meg simán lehet 3-4 hónap, fél év múlva is, ezt is a közjegyző fogja tudni megmondani.

Peti986 # e-mail 2017.06.27. 17:59

drbjozsef Köszönom a választ!
Lenne még egy kérdésem.
Nem vagyunk túl jóban az életben maradt testvérrel.
Ő helyzeti előnyben van mert az elhunyt is meg az életben maradt testvér is Budapesti, Édesanyám meg Szekszárdi.
A kérdés az lenne hogy minket csak akkor értesítenek a hagyatéki tárgyalásról ha ő bemondja az adatainkat a kőzjegyzőnél?! Mit tudunk tenni ha kiakar minket hagyni az örökségből?! Nem tudjuk mit tegyünk mert ez a testvér értesített minket telefonon a halálhírről és azt mondta hogy nem kell felmennünk a temetésre mert elszórják a hamvait...ez eléggé lerázó hangvételű szerintem.
De annyit mondott még a testvér hogy még felhív minket mert várnak az orvos szakértői jelentésre hogy nem e történt idegen kezűség. Egy ilyen orvos szakértői boncolás mennyi ideig húzódhat el?Mert ez volt 1 hete.
Tudom sok a kérdés , de nem tudom mit tehetünk .:

ObudaFan # e-mail 2017.06.27. 17:55
hagyaték07 # e-mail 2017.06.26. 14:29

Testvérem végrendelet nélkül hunyt el. Családi gazdaságot működtett kb 500 Ak saját földterülettel, kisebb gépparkkal, a hagyaték része még szgk, bankszámla.
A családi gazdaságban a feleség is tagként részt vett, most a 4 gyermek közül az egyikkel tovább folytatnák. A 3 gyermek lemondana az örökség rájuk eső részéről. A feleség a lakott ingatlanon szerezne haszonélvezeti jogot és egy gyerekrészt örökölne, a hagyaték többi részét az a gyermek kapná meg, aki átvette a családi gazdaság vezetését.
Ez az elgondolás a közjegyző előtt működhet-e és van-e valakire nézve illeték vonzata.
Válaszát nagyon köszönöm.

drbjozsef # e-mail 2017.06.21. 09:48

Peti,

az édesanyád a törvényes öröklési rend helyettesítési elve szerint fog örökölni elhunyt nagybátyja után. Vagyis édesapja helyébe lép.

A nagypapád még élő testvére örökli a hagyaték egyik felét, és elhunyt nagypapád helyén annak leszármazói a másik felét. Ha édesanyád egyedüli gyerek (vagy ha voltak testvérei, akkor azok már leszármazó nélkül elhunytak), akkor egyedül ő örökli azt a másik felet.

Szomorú örökös # e-mail 2017.06.21. 06:10

Peti986

Az én anyukám pont ilyen szituban örökölt. Az édesapja már nem élt és amikor meghalt az édesapja testvére, anyukám nagynénje, akinek nem volt egyetlen leszármazottja sem, akkor anyukám örökölt az édesapja helyett. Hozzá teszem, én csak laikus vagyok, de ez amit írtam, így volt.

Peti986 # e-mail 2017.06.20. 22:51

Szép Napot!

Édesanyám Édesapjának(nagypapámnak) volt 2 testvére A nagypapám elhunyt pár éve.A 2 testvér közül nemrég elhunyt az egyik akinek nem voltak gyerekei és felesége sem volt.A kérdésem az lenne hogy ha nem írt végrendeletet akkor Édesanyám örökölhet vagy csak a másik életben maradt testvér örököl mindent?

drbjozsef # e-mail 2017.06.13. 10:58

Akkor ne stresszeld magad, vigyél neki vagy küldj tértivel levelet (csak nyoma legyen az átvételnek), adj neki 15 napot, hogy elvigye amit választ, és ha akarja, MIUTÁN elvitte felértékeltetheti, a többit ha akarja fényképezze le, aztán értékeltessen azon is amit akar, magánügye, Te eladhatod. Ilyen értékért perelni nem nagyon fog, ha mégis, még többet bukik rajta, mint a tiszta értéke annak, amit elvisz. Értelmetlen.
Ha nem viszi el, fényképezzél le Te mindent, aztán add el és fizesd ki a részét (nyoma legyen), és ha akar pereskedjen. Nem kell évekig őrizgetned semmit, ha nem hajlandó csipkednie magát.

Ancsamancsika # e-mail 2017.06.13. 09:02

Az ingóságok összértéke kb 400.000 Ft. Szerintem ez is túlértékelve. Nem sok... De én fizetni nem szeretnék neki, hiszen nekem sincs rá szükségem. Csak amíg nem dönt, nem viszi el, amire igényt tart, a többitől sem szabadulhatok meg, és nekem is útban van. Tehát sürgős lenne.

ObudaFan # e-mail 2017.06.10. 15:25

Azért egy ingószakértő sem feltétlenül olcsó, azt a felértékelést érdemes átgondolni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

drbjozsef # e-mail 2017.06.10. 10:39

Egyéként, úgy nagyságrendileg mekkora érték az össz ingóságvagyon? Milliókról beszélünk műkincsekkel, vagy átlagos, önmagában nem jelentős értékről? Csak mert az őrzés/állagmegóvás nem feltétlenül mindegy.

nonolet # e-mail 2017.06.09. 19:01

Jó a posta is tértivevénnyel
és akkor nem kell az aláírásáért küzdeni.

Mert

  • vagy átveszi és OKÉ
  • vagy a kézbesítési vélelem alapján lehet tovább lépni...
drbjozsef # e-mail 2017.06.09. 18:00

Akkor adj neki egy újat, ahogy nonolet írta, vagy kapjon 15 napot, hogy eljöjjön, kiválassza, és elvigye, vagy ha akarod, kapjon 30 napot, hogy újrafelméresse, és utána válasszon és vigye el.
Ha nem, akkor azt írd bele, hogy te választasz, az övét pedig vagy zárt szobába viszed, vagy pincébe, vagy valaki ismerőshöz, ahol el tudod helyezni, vagy végső esetben, megjelölve a levélben is, hogy bérelsz tárolót az Ő KÖLTSÉGÉRE.

Ennyi. Ha kifut a határidőből, akkor neki kell perelni, ha valamit meg akar kapni tőled, és feltételezem annyit azért nem ér majd. Ha mégis, akkor ezekkel a levelekkel , amit VETESS ÁT VELE ALÁÍRÁSSAL, levédted magad.

Ancsamancsika # e-mail 2017.06.09. 14:40

Igen, írásban. Át is vette. Én azt tenném, amit ő kér, de nem mond semmit. Ő választhatta ki, hogy mit szeretne elvinni a hagyatékból. Én még a szállítást is felajánlottam neki...De az összes reakciója az volt, hogy újra fel kívánja értékeltetni. Ez is 3 hónapja.

drbjozsef # e-mail 2017.06.09. 14:36

Írásban? Átvette?

Amúgy meg ha nem szeretnél hercehurcát, akkor tedd azt amit kér. Amikor nem azt teszed, és ő sem hajlik kompromisszumra, azt hívják hercehurcának, akkor is, ha Te azt nem szeretnéd.

Ancsamancsika # e-mail 2017.06.09. 13:33

Felszólítás történt.... Már több is, de semmire nem reagál. Nem szeretnék ebből egy újabb bírósági herce-hurcát.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.06.09. 12:21

Ez azért nem volt egészen szakszerű. De a felszólítás stimmel.

www.kbs-ugyved.hu

nonolet # e-mail 2017.06.09. 12:17

Adj neki mondjuk 15 napos határidőt és jelzed,
hogy utána

  • vagy kidobod a cuccait
  • vagy már tárolási díjért őrzöd

Szeruintem,
Az érték az AKKORI értéken számít.
Mivel azon az értéken örököltétek!

Ancsamancsika # e-mail 2017.06.09. 09:15

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni.
4 éve halt meg édesanyám, aki után én és a testvérem örököltünk. Végrendelet alapján az ingatlant én, az ingóságokat fele-fele arányban. Az ingatlanra szóló végrendeletet a nővérem megtámadta, az ingóságokra vonatkozó részt elismerte. Kb fél éve zárult le az ingatlanra vonatkozó rész is, a teljes jogú határozatot is megkaptuk mind a ketten. De ő többszöri felszólítás ellenére sem hajlandó az általa kiválasztott ingóságokat elvinni, újra fel kívánja értékeltetni, mindezt a hosszú időre való tekintettel.

Kérdésem, hogy mit lehet ebben az esetben tenni, van-e az újbóli felértékeltetéshez joga (nem rajtam múlt, hogy nem vitte el), és meddig vagyok köteles az ingóságokat megtartani?

Köszönettel: Anna

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.06.07. 09:08

Ennek a bizonyítása utólag, nem túl valószínű.
Még csak nem is a bizonyítás az igazi probléma. Hanem az, hogy a karbantartás, felújítás, de még az értéknövelő beruházások sem keletkeztetnek tulajdonjogot.

www.kbs-ugyved.hu

nonolet # e-mail 2017.06.07. 08:17

Ha nincs mást mondó végrendelet,
akkor
az 50%-50% a törvényes osztozkodás.

A tesó 50%-ból levonhatod a ráeső temetési költségeket.

  • * -

Az, hogy te ott laktál és laksz csak egy dolog.

Ezentúl CSAK a ház felét használhatod majd saját jogon.

A másik felének a használatáról a tesó dönt!
Ha akar még lakbért is kérhet tőled...
Amiért az ő részét használod.

  • * -

Az, hogy pénzt is raktál a házba,
igazából
az anyád és te közted elrendezendő dolog volt.

HA nem rendeztétek el, egymás között
(résztulajdon, végrendelet, szerződés, stb.)
akkor, alapban >> így jártál.

Persze lehet bizonygatni, hogy mennyit öltél bele,
de arra az a válasz, hogy: cserébe ingyen laktál ott.

Szóval,
lehet alkut kezdeni a tesóval,
hogy: mégse 50%-50% legyen.

De az eltérés igazából az ő döntésén múlik.
A törvény nem támogat ebben.

Persze, pert is indíthatsz majd e miatt,
de nem sok esély van a nyerésre.
Szerintem.

Mert bizonyítanod kéne, hogy
a házra költött pénzedért
cserébe téged tulajdonjog illetne.
Ennek a bizonyítása utólag, nem túl valószínű.

Béci07 # e-mail 2017.06.07. 08:01

Tisztelt Ügyvédek!

Nagyon fontos és égető kérdéssel fordulok Önökhöz!
Édesanyám meghalt külföldön, nemsokára lesz a hagyatéki tárgyalás.

Van egy testvérem, aki nem segített nekem semmit, se anyám hazahozatalában, se az ügyek elintézésében, se a temetésben.
Világ életemben anyám házában éltem, viszont ő még csak be sem volt jegyezve lakcímileg sem.

Most az a helyzet, hogy mégis a felét követeli. Mit lehet ez ellen tenni? Mi lenne a megoldás, mert úgy érzem, hogy én minden pénzemet a házba beleraktam ő semmit nem tett és nem érzem igazságosnak, hogy 50-50%-ban osztozzunk.

ObudaFan # e-mail 2017.05.30. 15:31

Lehetséges, erről​nem szol a kérdés. Ha így van, akkor ezt az élettársnak kell érvényesíteni és vita esetén igazolni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

drbjozsef # e-mail 2017.05.30. 08:57

Milyen alapon, ha az összeg nem tartozik a hagyatékba?
Eleve lehet, hogy az összeg fele (vagy a negyede, vagy az egész, mindegy) az élettársé.

ObudaFan # e-mail 2017.05.30. 06:50

Igényt tarthat, az elhalálozáskori összeg 1/6-ára. (Mivel ketten testvérek, így 1/2-et örökölne, ennek az 1/3-a a kötelesrész). Ezért a két kedvezményezett egyetemlegesen felel.
Persze, ha van egyéb hagyaték, amiből a kötelesrész ki van elégítve, akkor nem lehet ilyen követelése.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese