Közös szülői felügyeleti jog


vlsh # 2020.05.26. 08:57

Köszönöm a válaszokat! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.25. 20:36

A peren kívüli rendezésnek is a bírósághoz beadott keresetlevél az első lépése
Nem keresetlevél, hanem ún. egyezségkísérletre idézés iránti kérelem.

Demeter Ákos # 2020.05.25. 16:42

Tisztelt vlsh!

valóban elintézhető egy tárgyalás alatt az egész?
Igen, amennyiben van a felek között megállapodás, lehetőleg írásba foglalva, de ennél a pertípusnál nem kötelező, de megkönnyíti a bíró munkáját és lényegesen rövidebb az eljárás. A per helyett megállapodás esetén van kedvezőbb megoldás is.

A közös szülői felügyeleti jog jelent bármilyen hátrányt a gyermeket nevelő szülőnek (vagyis nekem) illetve a különélő szülőnek?
Minden esetben együttdöntési jog van az apával, míg kizárólagos szülői felügyelet esetén csak az ún. lényeges kérdésekben van beleszólása. Csak jó és működő kapcsolat esetén javasolt a közös szülői felügyelet.

Amennyiben nem szeretném pár napra leredukálni a láthatást egy hónapban, a keresetlevélben meg kell jegyezni pl úgy, hogy 1-2 hétre előre egyeztetett napokon tölthet vele időt?
A kapcsolattartásnak több más feltétel mellett végrehajthatónak kell lennie. A kereteket Önök határozzák, meg de ilyen fajta megállapodás nehezen lenne végrehajtható. (A végrehajthatóság azért fontos, hogy a be nem tartás esetén legyen következmény)

A láthatás ideje alatt az apukának kötelessége tájékoztatni arról, ha nem az apuka lakhelyén tartózkodnak abban az időben?
Ilyen kötelezettsége jogszabály alapján nincs, a felek a megállapodásban kiköthetnek ilyen feltételt.

Nem engedélykérésről van szó, csak tájékoztatásról. Vagy ez csak az ő jóindulatán múlik?
Ha nincs rögzítve a megállapodásban vagy a jóváhagyott egyezségben, úgy csak a jóindulatán múlik, hogy megadja ezt a tájékoztatást. Azt kell tudni, hogy a kapcsolattartás fő szabály szerint háborítatlannak kell lenni (kettesben tudjanak lenni).

A peren kívüli rendezésnek is a bírósághoz beadott keresetlevél az első lépése vagy egy ügyvéd előtt létrehozott megállapodással kell megjelenni a bíróságnál?
Ahogy feljebb írtam, nem feltétele, de erősen ajánlott az írásba foglalt megállapodás megkötése. Nem alaki kellék az ügyvédi ellenjegyzés, de egy hozzáértő ügyvéd által szerkesztett írat a későbbiek mind időt tud megtakarítani az eljárásban, mind kizárható a későbbi vita vagy félreértés a megállapodás kapcsán.

vlsh # 2020.05.25. 13:17

Köszönöm a gyors visszajelzést. A peren kívüli rendezésnek is a bírósághoz beadott keresetlevél az első lépése vagy egy ügyvéd előtt létrehozott megállapodással kell megjelenni a bíróságnál?
Esetleg a bejegyzésben lentebb feltett kérdésekre tudna nekem válaszolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.25. 13:12

Akár peren kívül is el lehet intézni, ha meg van az egybevágó szándék.

vlsh # 2020.05.25. 13:10

Jó napot minden Olvasónak!

Felügyeleti jog rendezése a téma.
Szeretném elindítani a jogi procedúrát. Gyermekem 2 éves, várandósság alatt véget ért a párkapcsolat az édesapjával. Apai elismerő nyilatkozatot tett. A gyermeket születése óta rendszeresen támogatja anyagilag, plusz költségekből részt vállal. A kapcsolattartás nem az erőssége, de én minden lehetőséget megadtam eddig is, ezután is így lesz. Volt már nála reggeltől délután a gyermek, nem volt probléma. Szeretném mégis rendezni hivatalosan is, nehogy egyszer "elfelejtse" nekem visszaadni a kicsit.
A kérdésem az lenne, hogyha megállapodás születne az édesapával (amire van esély, mert eddig sem okozott problémát) akkor valóban elintézhető egy tárgyalás alatt az egész? A közös szülői felügyeleti jog jelent bármilyen hátrányt a gyermeket nevelő szülőnek (vagyis nekem) illetve a különélő szülőnek? Nem szeretném korlátozni az édesapát, de magamat sem vágyom kellemetlen helyzetbe hozni. Heteket vártam pl az aláírására személyi igazolvány ügyben. A kizárólagos felügyeleti jog ilyen téren ad valami könnyebbséget esetleg?
Amennyiben nem szeretném pár napra leredukálni a láthatást egy hónapban, a keresetlevélben meg kell jegyezni pl úgy, hogy 1-2 hétre előre egyeztetett napokon tölthet vele időt? A láthatás ideje alatt az apukának kötelessége tájékoztatni arról, ha nem az apuka lakhelyén tartózkodnak abban az időben? Nem engedélykérésről van szó, csak tájékoztatásról. Vagy ez csak az ő jóindulatán múlik?

A válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.22. 17:46

Nem sokat. A bíróság nem ítélhet meg közös szülői felügyeletet, azt kérni is fölösleges.

laikus60 # 2020.02.22. 14:10

Tisztelt Segítők !

Baráti házaspárunk válik. Egy 5 éves kisfiuk van, mind a ketten harcolnak érte. Az apa, közös felügyeletet szeretne, 1 hétig az anyánál, egy hétig az apánál. Az anyuka ebbe nem szeretne belemenni, mindenáron horribilis összegű gyermektartást kér. A válásra azért kerül sor, mert az apuka nem akar még egy gyereket, ezzel zsarolja őt az anyuka, és odáig fajult a dolog, hogy már nem is tudnak egymásra nézni sem. Sajnáljuk mindkettőjüket, de már jobban az apukát, mert nem szimpatikus az anyuka erőszakossága. A válópert beadták, még nem kaptak időpontot, de az anyuka ahol lehet, borsót tör az apuka orra alá. Mit tud tenni az apuka, hogy közös felügyeletet állapítson meg a bíróság, annak ellenére, hogy az anyuka ezt nem akarja.

natasalena # 2016.09.28. 17:50

Köszönöm szépen a segítséget. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.28. 07:34

Igen, az elhelyezés azt jelenti.

natasalena # 2016.09.28. 06:37

Igen, a net után még jobban össze voltam zavarodva, mint előtte. :) Tehát ha nálam helyezték el a gyereket, akkor kizárólagos felügyeleti jogom van?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.28. 06:30

(Ja, és ne olvasgass a neten. Abból csak a baj van. Látod.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.28. 06:30

A gyermekelhelyezés a Csjt szóhasználatában ugyanaz, ami a Ptk.-ban a szülői felügyeleti jog gyakorlására jogosítás.

natasalena # 2016.09.28. 05:46

A gyermekelhelyezésben, tartásdíjban megállapodtunk. De a neten azt olvastam, ha az anyánál helyezik el a gyereket, akkor is létezhet közös vagy kizárólagos felügyeleti jog, megállapodástól függően. Ezt nem tudom, az elhelyezés automatikusan von-e maga után bármit is, vagy minden megállapodás kérdése.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.28. 05:21

Ha nem esik szó a szülői felügyeletről, akkor miért írod, hogy a gyereket nálad helyezték el? (Megjegyzem, nem is válhattatok el közös megegyezéssel anélkül, hogy a közös, kiskorú gyermek elhelyezésében, a tartásdíjban és a kapcsolattartás rendjében megállapodtatok volna.)

natasalena # 2016.09.28. 02:59

Tisztelt Jogászok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Gyermekünk 2003-ban született, 2004-ben váltunk el. A gyermeket nálam, az anyánál helyezték el. Közös megegyezéssel váltunk, arról bírósági végzést kaptunk. A szülői felügyeletről sehol nem esik szó. Honnan tudhatom, hogy nálunk közös vagy kizárólagos szülői felügyeleti jogok élnek-e? Olvastam olyat is, hogy ha nem kértük külön a közös felügyeleti jogot, akkor automatikusan nekem van kizárólagos jogom. Ez igaz? Van erre valamilyen pontos jogszabály vagy megbízható forrás?
Köszönöm szépen előre is a segítségeteket.

kerecsen # 2014.11.25. 18:21

Köszönöm a hozzászólásokat. Nem részleteztem eléggé a történetet, mert hosszú lett volna, de akkor íme: a gyermekem csúnyát mondott, ezért kapta a pofont a nőtől. Ami elhangzott: Puki Palkó és Nyuszikuss. Szerintem ez egy 6 évestől nem túl durva. A rosszalkodásnak pedig megvannak a büntetési módjai, és az nem a testi fenyítés, én legalábbis így nevelem őket. Gondolom sok Anyuka van, aki a gyereket felhasználja a barátnő/barát ellen, ezért volt ez a rosszindulatú megjegyzés, de én nem tartozom ezek közé. Engem a gyermekem lelkivilága érdekel, ebbe nem fér bele, hogy a másik felet szapuljam nekik. Természetesen a férjemet is megkérdeztem az esetről, megtörtént valóban, én pedig megtettem a szükséges lépéseket. üdv.: kerecsen

elfmage999 # 2014.11.25. 16:35

kerecsen:
A pofon kiskorú bántalmazás, én írnék egy ajánlott tértis levelet a kedves ex barátnőnek, hogy a gyerek ezt meg azt mondta és a testvére is megerősítette a történteket. És kérnék egy magyarázatot a dologra.

Ha nincs válasz akkor rendőrségnek is mehet ugyanez, vagy a gyámhivatalnak.

Ha van rá mód akkor érdemes ezt elkerülni, mert nem fogja erősíteni a felnőtt kapcsolatot ha feljelented a nőt. Valószínű lesz belőle ügye, egyenlőre semmi komoly.

groszfater:
Gondolom ha megerőszakolják a lányod akkor majd őt is lebaszod hogy minek mászkál miniszoknyában...

A kiskorú bántalmazás akkor sem megengedett ha a kiskorú mondjuk lekurvázza a delikvenst.

Persze lehet az amit írsz, de azért akkor is hibázott az illető. Én is megtorolnám ha tudomást szereznék ilyen esetről.

groszfater@gmail.com # 2014.11.24. 13:07

Dicséretes, hogy megfontoltan,tárgyilagosan megvizsgálod a történteket.
Az okot is kiderítetted, hogy az a"dög" miért pofozza a TE gyerekedet. Lehetséges, egy szadista állat aki minden ok nélkül pofozza a gyerekeket.
Vagy éppen a Te sugallatodra lekurvázta az Apja csaját a gyerek.
De tulajdonképpen mindegy-is mi történt, ügyet csinálni a történtekből és megtorolni bármi áron.

kerecsen # 2014.11.23. 22:49

Üdvözlöm,

Férjemmel válófélben vagyunk, ideiglenes végzésünk van a kapcsolattartásra vonatkozóan. Erre azért volt szükség, mert amíg nem volt még tárgyalás, a férjem elidegenítette a gyerekeket. Jelenleg 1 hétig nálam, 1 hétig nála vannak a fiaink (mindkettő kiskorú). A hat éves kisfiam mesélte, hogy tegnap a férjem barátnője pofon vágta őt, de nem mert szólni senkinek. A testvére is jelen volt az esetnél. Milyen szervhez fordulhatok, hogy lépéseket tegyek ez ügyben? Azon kívül, hogy felháborít a dolog, nem várok meg egy esetleges újabb incidenst. Válaszát megköszönve: kerecsen

dr.sakkmester # 2014.11.13. 13:25

Láthatás ellehetetlenítése...én úgy tudom ezzel nagyon megütheti a bokáját. Ehhez mit szól a bíróság?

elfmage999 # 2014.10.24. 16:35

Kösz a részvétet, de jobban örülnék ha választ kapnék a kérdésre.

oktondi/oktAndi # 2014.10.21. 20:09

Istenem... Szegény Ti,és még szegényebb gyerekek!!!
Mire nincs kapacitásotok!

elfmage999 # 2014.10.20. 20:45

Még csak vita sincs, mert annyira nem állunk szóba egymással.

Jön tőle meg a családjától pár fizetési felszólítás, fmh, én ellentmondok, majd ezeken is pereskedünk.
Megy a bontóper, majd az is véget ér valahol.
Közben ő meg szépen neveli ellenem a gyerekeket, meg persze ott tesz keresztbe ahol csak lehet.

Mivel látom, hogy anya oldalán van szinte minden hatóság ezért szeretném ha nem kéne végigjárnom azt a folyamatot amikor majd egyszer talán a btk miatt esetleg úgy csinál mint aki nem neveli ellenem a gyerekeket, meg nem akadályozza ennyire látványosan a láthatást.
Ha lenne pár kisebb súlyú ügye addigra lefutva akkor könnyebben érvényesülne ez.

Lecsukatni nem akarnám, meg ilyen ügyekkel nem is lehet, de a gyerekeket ezzel tönkreteszi és tőlem elvadítja őket. Persze van ezzel így gondolom sok elvált apa, de valahogy azért küzdök mint disznó a jégen.
Jó lenne ha valahol találnék rajta egy kis fogást.

A lakcímbejelentő lapon való törvényes képviselői aláírással sem lehet valahogy megfogni? Mert ugye nem lehetett volna egyedül az.
A közokirat végülis nem tartalmaz valótlan adatot, de a lakcímbejelentő lap viszont igen, hiszen nem ő (egyedül) a törvényes képviselő. Meghatalmazása nem volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 20:33

Ahogy mondod. És szankció sincs.

Amúgy min vitatkoztok? Mert ennek a vagyoni vitához az égvilágon semmi köze. De ezt szerintem te is is tudod.