Válás, vagyonmegosztás


Mamuth # 2012.01.13. 09:32

Tisztelt Ügyvéd!

Kérdésem a következő lenne:

Van két testvér akiknek meghaltak a szüleik. A kisebbik testvér a szülők elhalálozásakor még kiskorú volt így a nagyobbik testvér hiteleket vett fel a szülők utáni tartozások kiegyenlítésére, melyeket egy ideig törlesztett majd különböző problémái miatt nem tudta törleszteni azokat. Most 5 év eltelte után a kisebbik testvér is nagykorú lett és az idősebb testvér a nemfizetései miatt kamatos kamattal terhelt fizetési meghagyást kapott aminek a törlesztésére felszólította fiatalabb de már nagykorú testvérét! Az idősebb volt egyébként a gyámja a fiatalabb testvérnek 18.éves koráig. Ilyenkor mi a teendő és kinek milyen joga illetve kötelezettsége van??

Válaszát köszönöm!

Kovács Péter

Bombi # 2012.01.10. 21:49

Azok megvannak nagyjából..köszönöm a válaszokat,holnap majd eldől minden.

Üdv: Bombi

ObudaFan # 2012.01.10. 21:37

Pedig holnapig át kellene gondolni legalább a fontosabb tételeket.

Erycastle # 2012.01.10. 20:43

Tisztelt Ügyvéd úr/nő!

Próbálom röviden vázolni a problémát.A párom 2011. márciusában vált el hivatalosan, de már 2010.októberében elköltözött a volt feleséggel közös lakásukból. Közös megegyezéssel váltak el, mert a párom nem akarta kitenni a gyerekeit(16,18 évesek)semmiféle hercehurcának, pedig az anyjuk lépett félre...Megállapodtak a vagyonmegosztásban, az apróságok nem fontosak, most a lakásról van szó. Abban maradt a volt feleség a gyerekekkel, de a fele a páromé, aki azóta albérletben kénytelen lakni. A lakást egy ingatlanközvetítő iroda árulja, természetesen nem sok sikerrel.Az asszonynak van még egy saját, örökölt lakása is,amit ki szokott adni albérletbe.A párom felvetette neki, hogy esetleg eladhatná azt a lakást, hátha könnyebben elkelne, és őt ki tudná fizetni. Először hajlott rá, de most bejelentette, hogy megint talált albérlőt, és újra kiadja...Így nem tudunk mi sem előrelépni, pedig közös jövőt, közös lakást szeretnénk, minél hamarabb.
1.kérdésem: Ha a megegyezésben nincs kikötve időpont, akkor mi a végső határideje annak, hogy a volt feleség kifizesse a páromat? Ő éli világát, neki nem sürgős, de azért ez egy kicsit túlzás...Van-e valami lehetőség, felszólítás vagy bármi ezzel kapcsolatban?
2.kérdésem: Lehet-e esetleg valami albérleti hozzájárulást kérni, mivel az ő hibájából kellett a páromnak elköltöznie?
3.kérdésem: Ha nem mozdul előbbre a lakáseladás, kérheti-e a lakás felének a használati jogát a párom?

Előre is köszönöm a választ, sajnos ezek komoly problémákat jelentenek számunkra, mert így nem tudunk új életet kezdeni...

Üdv.Erycastle

Bombi # 2012.01.10. 20:29

Köszönöm a válaszokat!

Ez már a második tárgyalás,van közös kiskorú gyerek.
Listát már nincs időm készíteni ,mert gyakorlatilag egy egész házat kéne felleltározni a kerti cuccokkal együtt.
Valóban nem akarom,hogy kisemmizzenek..kicsit fáj ,hogy eddig volt mindenem,most meg gyakorlatilag egy tányérom sincs.

ObudaFan # 2012.01.10. 19:53

Ha nincs közös kiskorú gyerek, vagy ez már nem az első tárgyalás, akkor semmi akadálya nem lesz, hogy holnap a bíróság előtt megkössétek az egyezséget. HA ez nem lehetséges, mert első tárgyalás és van közös kiskorú gyerek, akkor valóban fel kellene keresni egy ügyvédet.

tarkarongy # 2012.01.10. 19:37

T. Bombi!
Mindenről, még a fakanálról is írj papírt, amit ügyvéd ellenjegyez, mert én már ezen túl vagyok/ nagyon megjártam/ . Az igéretek általában azok is maradnak. NE HAGYD MAGAD KISEMMIZNI!

bbb74 # 2012.01.10. 19:26

Tavaly év júniusában elváltam. Sajnos kihasználta a volt férjem és családja, hogy én teljesen kiborultam. A házat, amiben laktunk a volt férjem szülei a házasságkötést megelőzően vásárolták, ami a házasságkötést követően került felújításra, 1 évig a volt férjem szüleinél laktunk emiatt. 13 évig voltunk házasok, gyerekünk nem született. Meg akartam vele egyezni ügyvéd jelenlétében egy méltányos összegről, de ő 1 Ft-ot sem hajlandó fizetni. Ha bírósági eljárást kezdeményezek, ami nagyok sok pénzbe kerül, milyen esélyeim lehetnének a per megnyerésére?

Bombi # 2012.01.10. 18:09

Üdvözletem!

Holnap 9órakor lesz a válóperem feleségemmel,nagyjából sikerült mindenben megegyeznünk.

Korábban nem akarta a saját ingóságaimat vissza adni ,de a napokban azt mondta mindent vihetek amit akarok.
Sajnos elértem arra a szintre ,hogy nem bízok benne ezért szeretném ezt egy pár mondatba bele foglalni ,majd a papírt alá íratni vele.
Az a problémám ,hogy nem tudom milyen adatoknak kell benne szerepelni,illetve azt sem tudom ,hogy tételesen fel kell-e sorolni mindent.
Szeretnék ebben segítséget kérni.

A válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.01.10. 17:36

Nincs mit.

Misi85 # 2012.01.10. 17:29

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2012.01.10. 15:42

Nincs mit.

nyuszibaba # 2012.01.10. 15:36

Köszönöm a gyors választ!

ObudaFan # 2012.01.10. 15:24

Misi85

A bíróság hivatalból nem néz utána semminek, neked kell igazolni, ha bármilyen követelésed van. Lehet kérni a gyermektartásdíj módosítását.

nyuszibaba

  1. Nem.
  2. Lehet kérni szünetelést, de ahhoz is előbb a folytatást kell kérni.
  3. Közös kérelmet kell előterjeszteni.
  4. Ha szünetelést kértek, 6 hónapig lehet kérni az eljárás folytatását, ezt követően az eljárás megszűnik.
  5. Ha most kéritek a folytatást, majd a szünetelés kezdetétől is 6 hónapon belül, akkor nem kell.
nyuszibaba # 2012.01.10. 15:14

Jó napot!

Lenne néhány gyakorlati kérdésem egy válóper kapcsán.
2011.11.04-én volt az első válóperes tárgyalásunk. A férjem adta be a keresetet, közös megegyezéssel.
Akkor nem hozta magával az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot, melyet hiánypótlásként november 22-én bevitt a bíróságra.
A bíróságon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 3 hónapon belül kell beadni a folytatásra a kérelmet. Ez nem történt meg, viszont ma mégis megkaptam a következő idézést.

  1. Elképzelhető, hogy amikor a férjem bevitte a házassági anyakönyvi kivonatot, akkor azt úgy értelmezték, hogy folytatni kívánjuk a válópert?
  2. Az eredeti elképzelés az volt, hogy halasztást kérünk. 3. Ez még most is megtehetjük?
  3. Elegendő, ha ezt leírjuk és beküldjük a bíróságra?
  4. Jól tudom, hogy 6 hónap halasztást lehet kérni?
  5. Ha a 6 hónapon belül kérjük a folytatást, akkor kell-e ismét illetéket fizetni?

Köszönettel
nyuszibaba

Misi85 # 2012.01.10. 12:35

Tisztelt Obudafan!

Ha én fogom és beadok egy válást akkor a meglévő hiteleknek ill. elmaradott hiteleknek ami már végrehajtás alatt vannak azoknak utána néz a bíróság vagy nekem kell utána járnom mindennek és kell beadnom?!
Meglévő gyerektartási díjat váláskor újra lehet tárgyalni?
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.01.10. 06:44

Van remény, de ez azért bizonyítási kérdés, innen a távolból igen nehéz látni, hogy a bíróság majd hogyan fog mérlegelni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.10. 06:21

Miért, tagadja?

Zobu # 2012.01.09. 23:09

Tisztelt Szakértők!

20 éve kötöttünk házasságot, született 2 gyermekünk. 15 éves lány 19 éves fiú.

a Házasságunk 2002-ben megingott, akkor a férjem elköltözött egy lánnyal, és közösen vettek hitelből egy 33 millió forintos ingatlant, melyen a lány szüleinek volt haszonélvezete, és a lánynak 10 millió hitele, a férjemnek 20 millió hitele. elköltözésekor, az akkori 4 szobás lásunk fele tulajdonjogát nekem ajándékozta.

a kapcsolatuk megromlott és másfél év múlva visszajött hozzánk a férjem. Akkor arra kért, hogy adjam el a lakást, és fizessük ki a barátnőjének a hitelét, és a haszonélvezetét. Én ezt megtettem. 5,6 millióért a haszonélvezetet fizettem meg, és 10 millióért a lány szüleinek a házon lévő 10 millió forint hitelüket.

Házasságunk most végleg megromlott. válás közben vagyunk.

Kérdésem, hogy a ház eladásakor jogosan érvényesíttethetem az az akaratomat, hogy az akkor befizetett 15,6 millió forintot visszakapjak, és a fennmaradó összegen felezzünk. A gond annyi, hogy a 5,6 millió haszonélvezet megfizetése a szerződésben úgy áll, hogy azt én fizettem ki. Azonban a lány szüleinek hitelvisszafeizetésénél én nem szerepelek. Viszont egyértelmű, ha a pénzügyi tranzakdciókat nézzük, hogy eladtam a lakást, és rá pár napra ki lett fizetve a szülők hitele.

Van reményem, hogy visszakapjam a lakásom árát, és ezen felül a megmaradó összeget felezzük?

Tisztelettel: Zimizobu

ObudaFan # 2012.01.08. 23:16

hugi9

Hogy az együttélés alatt kinek mekkora volt a jövedelme, az teljesen mindegy. Az azóta fizetett törlesztőrészleteket már természetesen figyelembe kell venni a perben, és ezeknek és a lakás értékének ismeretében lehet azt számolni, hogy mennyi jár neked. A bíróság a 6% illetéket ilyen perben felosztja a felek között. A jogi képviselettel járó költséget pedig mindenki maga viseli. Nem kötelező természetesen a jogi képviselet, de egyáltalán nem árt. Ami még fel szokott merülni, az a szakértői díj az ingatlan értékére, ez 100-150e Ft és a bíróság megosztja a felek között.

ObudaFan # 2012.01.08. 23:12

Ez attól függ, hogy amikor a szabálytalan vételezés történt, együtt laktatok-e. Ha együtt, akkor közös.

tarkarongy # 2012.01.08. 18:38

T. Szakértő!
Volt feleségem válásunk után megvette a házrészemet. Költözésem előtt két nappal elvitték a gázórát, mely az én nevemen volt. Kötbér fizetésére köteleztek, melyet be is fizettem.Szerintem ez közös költség,fele-fele arányban.Kérdésem: igazam van-e?

hugi9 # 2012.01.06. 21:48

Tisztelt Szakertok!

A tanacsukra lenne szuksegem. 2007-ben elvaltam de nemvolt vagyonmegosztas. 50/50 % os tulajdonban van egy csaladi haz amit en elhagytam mivel kulfoldon elek. Magas lakashitelunk van rajta. Abban az idoben volt egy panelunk ami ugyszinten kozos tulajdon volt,annak ara volt a beugro a hazhoz. Az en jovedelmem magasabb volt mig eggyutt eltunk majd elkoltozesem utan min.2 evig havi 350 fontot kuldtem a torlesztesekre stb.2007ben elvaltunk,azota nem fizetek a torlesztesre.
Szeretnem megtudni mennyi eselyem van hogy legalabb az annak idejen befektetett panel arabol nekem jaro reszt visszkapjam vagy esetleg annak ellenere hogy 3 eve nemfizettem semmit de elotte javamra irhato a nagyobb resz a torlesztesbol esetleg magaszabb osszegre is szamithatok? Volt ferjem mindent a nevere akar annak fejeben,hogy o fizet mindent es nemkeri visszamenoleg amit o fizetett ki helyettem ,szerinte nekem nem jar semmi a hazbol sot en tartozok neki. Hozzateszem,hogy minden ingosagot ott hagytam a gyerekemre valo tekintettel ,mivel o az iskola miatt egyenlore a volt ferjemmel el.
Egy masik kerdesem pedig,mennyibe kerul egy vagyonmegosztasi per ha en az alperes vagyok?
Segitseguket elore is koszonom!

Csaba5232 # 2012.01.06. 12:45

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, további sikeres, jó munkát kívánok az új évben is!

ObudaFan # 2012.01.06. 09:50

Emke

És ez könnyen lehet, hogy így is marad, ha nem indítod el a pert. Neki ugyanis ez egy rendkívül kényelmes helyzet. Nem egészen értem, mire vársz még.